Отиди на
Форум "Наука"

Гласово възпроизвеждат език преди 6 000 години


vorfax

Recommended Posts

  • Потребител

Съвсем наскоро лингвисти успяха да реконструират един език на цели 6 хил. години - прото индоевропейският – и да разберат как всъщност е звучал, пише io9. Той е предшественик на множество европейски езици и вече можете да го чуете.


Прото индоевропейският се е говорил от хора, живели приблизително от 4500 до 2500 г. пр. Хр. Не са оставени писмени паметници. Въпросът как е звучал винаги е гъделичкал любопитството на лингвистите. През 1868 г.
Аугуст Шлейчер използва известните по онова време думи от прото индоевропейския и създава приказката „Овцете и конете“, за да добие представа. Впоследствие този експеримент продължава и до ден днешен, а
приказката периодично се обновява, за да отрази най-скорошните лингвистични открития.

Днес на сайта на списание Archaeology лингвистът Андрю Бърд прочита своята собствена версия на „Овцата и
конете“, използвайки единствено с лексиката, за която сме сигурни, че е съществувала по онова време.

o.jpg

Аудио записа: https://soundcloud.com/archaeologymag/sheep-and-horses#t=0:08

Повече примери за този език може да чуете на сайта http://archaeology.org/exclusives/articles/1302-proto-indo-european-schleichers-fable

Източник: http://www.obekti.bg/chovek/9646-%D0%A7%D1%83%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B5-%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%BB-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-6-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

нещо ми е съмнителна тая история.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доста отдавна се правят опити за възпроизвеждане на автентичното произношение на древни езици, а моделът на индоевропейския праезик съществува също от много години.

Предполагам, че акцентът на възстановката си е английски. Британците имат отвратително произношение на всякакви езици. В това отношение българите се радваме на фонетика, която ни позволява по-лесно да придобием правилно чуждо произношение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На англоговорящите трябва да им се забрани да говорят други езици освен английски. Още ме побиват тръпки като си припомня как се чете на латински с английски акцент. :new_shocked:
Иначе тази възстановка ми е съмнителна, а и няма как да сме на 100% сигурни как точно е звучал мъртъв език, а камо ли пък индо-европейския. Просто това е едно предположение, което малко или много се доближава до оригинала. Нито някой ще се юрне да се учи да говори по този начин, нито това произношение ще се наложи, то просто служи за душевен оргазъм на този, който го е измислил.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Освен текста за овцата и конете май има и още един текст

King And God

https://soundcloud.com/archaeologymag/king-and-god

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прото индоевропейският се е говорил от хора, живели приблизително от 4500 до 2500 г. пр. Хр. Не са оставени писмени паметници.

...

Бърд прочита своята собствена версия на „Овцата и конете“, използвайки единствено с лексиката, за която сме сигурни, че е съществувала по онова време.

Пичове, тия са за Картуун нетуорк ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ехх, след русалката и вампира вече ще спра да чета нет издания :head_hurts_kr:

Малко встрани, спомням си когато възстановиха за първи път звуци издавани от динозавър.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тия приказки са съчинени като се използва сансрит за граматиката и лексиката и хетски за фонетиката. Но се четат с английски акцент. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Пуснах ,го на жена ми .Първото нешто което ми каза е ,че този прото индоевропеиски много и удря на английски.Тя детето тука родена горката в ук.Значи на нея и трябваха 10 секунди да хване ,че записа има силно изразен английски акцент.Това никога няма да се наложи никаде,никога.Освен тука за тяхно си ползване и да си вярват ,че така е звучал ,,подобно на английски.Колко мислите им трябва на тукашните родолюбци,а те са от този сорт ,каде и окото им не трепва като си разказват бабините им приказки врели некипели и си вярват.Всичко е ,Англлия те са донесли културат от Рим и са я разпростанили навсякъде.И колко хубаво е видите ли ,по време на Бритиш емпиретои колко всички били штастливи под скиптъра на техния владетел и как обогатили културата на вси4ки и навсякъде.Как всичко важно исторически през средновековието там ,разбирате ли се е случило.Не си виждат Хеистинга 1066 двата лагера обшто 15 000 я имат я не.Што пък и прото индоевропеиския да не е с английски акцент ,ади моля ви се :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...