Отиди на
Форум "Наука"

Почина създателят на най-успешния автомат


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Да, товарищ Калашников умер. Тази тема е за изразяване на почит към може би най-успешния конструктор на автомат - ever.

Михаил Калашников, смятан за инженерът с основен принос за създаването на легендарно оръжие, носещо неговото име, почина на 94 години, съобщи руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

Той е починал в родния си град Ижовск, където в местните заводи продължава масовото производство на автомата.

Калашникът е причинил смъртта на повече хора от всяко друго огнестрелно оръжие в историята, допълва "Ройтерс".

Агенцията посочва, че Калашников е бил малко над 20-годишен, когато създава АК-47 малко след Втората световна война.

В ижовските оръжейни заводи младият Калашников сътрудничи с германския оръжейник Хуго Шмайсер, създател на MP-43 Sturmgewehr. Тази щурмова пушка и АК-47 си приличат много на външен вид, но специалисти твърдят, че конструкцията и характеристиките им са различни.

zx450y250_2209417.jpg

source-reuters.gif

За лошото здравословно състояние на ген. Михаил Калашников се знаеше от месеци насам. Той бе приеман в болница на няколко пъти, а в средата на ноември бе приет в реанимацията на ижовската централна болница.

Синът му Виктор съобщи на "Интерфакс", че здравето на баща му се е влошило от вълнението покрай рождения ден (11 ноември) и влизането в болницата е било профилактично.

Но по-късно бе уточнено, че причината е кръвоизлив в стомаха. Лекарите стабилизирали ситуацията и извършили няколкочасова операция. Месец по-късно състоянието му оставаше тежко.

Михаил Калашников, генерал-лейтенант от руската армия, ранен през 1941г. в боевете край Брянск, е притежател на десетки патенти и почетен член на няколко руски инженерни академии.

Неговото име от 2012г. носи Ижовският държавен технически университет. От август 2013г. индустриалното обединение НПО "Ижмаш" бе прекръстено на ОАО "Концерн "Калашников". На 15 ноември 2013г. в родното му село Куря в Алтайския край бе открит посветен на конструктора музей, който получи статут на филиал на Алтайския държавен краеведчески музей.

С конструиране на стрелково оръжие той се занимава от 1942г., а прочутият автомат е разработен за анонимен конкурс през 1945г. След приключване на изпитанията през 1947г. оръжието е одобрено за въоръжение в съветската армия и затова носи името АК-47. Въвеждането му в армията започва от 1949г.

Kindly reminder - тъпите и необосновани с нищо алтернативки, че видите ли АК е германска разработка, впоследствие прекопирана от братушките - ще се трият /as usual/, а авторите им ще се заминават директо в руската БАН-я, за да си проветрят кухите мозъчета.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Аеций, неправилно си се изразил, не най успешния конструктор на автомат, а конструктура на най успешния автомат.

Бог да го прости, отиде си още един велик човек.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Велик конструктор на стрелково оръжие, не велик човек. Може и велик човек да е бил, но света не го знае от тази страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Или поне най-продаваният със сигурност.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Или поне най-продаваният със сигурност.

На цената, на която се разпространява китайския вариант на АК 47 прави изделието най-продаваемото в световен мащаб.

. . .

Гениално конструирано оръжие! Не напразно е определено за оръжие на двадесети век.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело
Легендарният оръжеен конструктор, създателят на автомата АК-47 Михаил Тимофеевич Калашников, който почина през декември 2013 г,. половин година преди смъртта си е написал писмо с покаяние до патриарха на Русия Кирил, пише руският вестник „Известия“. В него конструкторът споделя на главата на Руската православна църква свои душени преживявания и съмнения относно отговорността си за смъртта на хората, убити със създадения от него автомат.„Душевната ми болка е нетърпима, един и същ нерешим въпрос: на колко хора моят автомат е отнел живота. Така ли стана, че аз, Михаил Калашников на 93 години, син на селянка и християнин, православен, съм виновен за смъртта на хора, дори и да са врагове?“, пита Калашников от патриарха.

В писмото още той споделя свои мисли за съдбата на страната и човечеството. „Да, увеличава се броят на храмовете и манастирите на нашата земя, но злото продължава да убива!... Доброто и злото живеят, съседстват, борят се. Най-страшното е, че се примиряват едно с друго в душите на хората. До този извод стигнах в залеза на моя живот. Получава се един вечен двигател, който толкова много исках да изобретя на младини. Светлината и мрака, доброто и злото са две противоположности на едно цяло, не способни да съществуват една без друга? Наистина ли Всевишния така е наредил нещата? И човечеството вечно ще живее в това съотношение?“, пита още Калашников.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И на скоро след смъртта му,един от съвременниците и част от екипа на Калашников,обяви че автомата АК, е конструиран от Хуго Шмайзер.

http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

Както винаги!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И на скоро след смъртта му,един от съвременниците и част от екипа на Калашников,обяви че автомата АК, е конструиран от Хуго Шмайзер.

http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

Както винаги!

Абе не е баш така.

Тук

http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=660.75

подробно е обяснено

Редактирано от самотния вълк
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Незнам защо е толкова важен този въпрос за вас. Той няма и еднозначен отговор - не само при конструирането на леко стрелково оръжие, ами и на каквото и да било през ХХ в. всеки е имал разузнаване и агенти навсякъде и всеки е взаимствал и от противника достиженията му, от които е виждал полза.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Да създадеш евтина и удобна машина за убиване не е шега работа..

(Как няма да има съмнения човека, след като е създал оръжието, което изключително се ползва от всички партизани, терористи и деца войници по света в последните 30-40-50 години?)

"най-успешният" вероятно значи "най- успешно продаваният", иначе автоматът следва да оглавява класацията "най-фаталния"

Това оръжие е отнело вероятно повече животи, отколкото са отнети в двете световни войни на 20 век. (изчислено е че около 4 милиона човека годишно загиват от куршумите на автомата)

Ето някой факти за автомата:

1. Автомат Калашников е толкова лесен за производство, че в редица страни цената му не надвишава тази на кокошка.

2. Стойността на един АК на черния пазар варира между 10 долара в Афганистан до 3 - 8 хиляди в Индия. В САЩ цената му е между 70 и 350 долара.

4. В момента из целия свят циркулират около 100 милиона автомата. Това ще рече, че на всеки 60 възрастни жители на планетата се пада по един "калашник".

5. Армиите и специалните подразделения на 106 страни по света са въоръжени с АК.

6. Заради надеждността му, по време на войната във Виетнам американските войници са заменяли своите М-16-ки с АК-47 всеки път, когато им се удавала възможност.

849363_500_.jpgGuliver/Getty Images

7. На автомата е отредено място в гербовете на Зимбабве, Мозамбик, Източен Тимур, Буркина Фасо, Конго, както и на емблемата на популярната напоследък ливанска групировка "Хизбула".

8. В Египет е издигнат военен мемориал с формата на знаменитото оръжие.

9. В Африка много момчета са кръстени на Калашников в чест на популярното оръжие.

11. По случай 60-годишнината на оръжието, в Нова Зеландия е изсечена монета, изобразяваща автомата. Стойността ѝ е 2 новозеландски долара.

849360_300_.jpgGuliver/Getty Images

10. Руският баскетболист Андрей Кириленко играе в НБА под номер 47 и съответно получава прякора АК-47.

12. През 2004 година списание Playboy нарежда автомат Калашников сред "50 продукта, променили света", като го поставя след компютъра Apple Macintosh, противозачатъчните таблетки и видеомагнетофона Sony Betamax.

13. О3. От автомат Калашников са загинали повече хора, отколкото от артилерийски огън, авиобомбите и ракетните обстрели. Ежегодно от куршумите на автомата загиват над 4 милиона души.

849364_500_.jpgGuliver/Getty Images

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...