Отиди на
Форум "Наука"

Археологически разкопки по време на строителство


gidikova

Recommended Posts

 • Потребител

Здравейте! Ние сме частна фирма и имаме следния проблем: Имаме изготвен ПУП-ПЗ в стопански двор, наша собственост, за изграждане на силозно стопанство. За съгласуване на ПУП-а на ОЕСУТ в Общината ни поискаха становище от Историческия музей. Обърнахме се към тях да ни издадат такова становище, но се случи следното. Според тяхната археологическа карта, в този район "било възможно" да има археологически находки.Сформи рали са комисия от техни специалисти, която е идвала на място, без ние да бъдем уведомени и да присъстваме, и след няколко дни получихме обаждане да отидем да вземем становището, като трябва да заплатим за него скромната сума от 343,38 лв, която включва възнаграждение на 3 специалисти+осигуровки, командировки, превоз, документация и разходи за организация и управление.И в просволутото становище на компетентната комисия е написано, че е извършено "теренно археологическо обхождане",което по данни на охраната се е състояло в не повече от 5 мин оглед на терена, при което " се установи наличие на културен пласт в южната част на терена с фрагменти от битова керамика, която се отнася към ранната желязна епоха и средновековиет о". Това според тях налага да бъдат проведени спасителна разкопки на терена, за които забележете, ние трябва да платим сума от порядъка на 7-8 хиляди лева, защото в противен случай санкцията била 50 хил.лева.При проучване разбрахме, че преди време терена е бил дере, което в последствие е насипано с пръст. Моля Ви, ако има компетентни археолози или специалисти в тази област да ни насочат какъв е реда за подобни проучвания и за чия сметка са, и възможно ли е само заради откриването на няколко парчета от глинени съдове да ни карат да правим спасителни разкопки, защото на нас това ни се струва като чисто и просто извиване на ръце "за благородната кауза" на музея, което ще ни забави във времето със строителството и ще ни доведе до излишни и може би незаконни разходи. В наредбите, касаещи тези въпроси, пише, че "разкопки в имоти на гражданите са за сметка на държавата", както и че за извършените разкопки държавата дължи обезщетение на гражданите. Благодарим ви предварително!
modify_inline.gif

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Дере с насип, с археологичен пласт.

Звучи като приказка.

Аз бих потърсил Валя Ахчиева.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За кой Исторически музей става въпрос? Ако не е тайна разбира се ;)

За регионален общински музей. От съображения да не си създадем още проблеми, не споменаваме точно кой.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

По юридическата част на въпросите не съм достатъчно компетентен, но ако тук във форума никой не отговори, може да пробвате да се обърнете за консултация към Министерство на културата.

Иначе по казуса - възможно е това да е някаква форма на корупционен натиск, ако е така то тогава най-вероятно ще има намеци за възможности за решаване на проблема по "друг начин", сещате се, но ако няма такива - тогава е възможно на мястото наистина да има археологически обект. Така от дистанция и с липса на информация трудно може да се даде съвет. Това се отнася и за непотвърдената информация, че в миналото на мястото е имало дере, което е засипано, това може да го потвърди само специалист (геолог, геоморфолог или в краен случай археолог) само на място. Това което ми хрумва е, че ако на терена на мястото има някакви видими следи - напр. парчета керамика или др. може да пробвате да ги снимате и да ги качите във форума, а археолозите от форума да кажат становище за тях.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има случаи когато подобни забавяниа са 10-20-30 години......Предлагам да наемите такъв който познава много добре как действа тази мафия. И къде трябва да се маже за да се въртят колелетата на бюрокрацията. Иначе на фирмата край. Или поне на този пройект....

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има я тази практика да се измислят археологически обекти, особено по големи инфраструктурни проекти като магистрали, ЖП линии, газопроводи и т.н. Само ръководителят на разкопките може да си докара към 4-5 хил. лв. на месец, а колкото по-дълго продължи, толкова по-добре.

Другият номер, използван най-вече в частните строежи, е да се приема подкуп за да се "потвърди", че терен е чист.

Какъв е вашият случай не знам. Може наистина да има нещо. Възможно е и хората от музея да искат да си спечелят допълнителни доходи. Един екип включва минимум ръководител, заместник и няколко работника. Ще копаят един месец, ще си вземат хонорарите и накрая ще открият 2-3 "ритуални ями" и до там... Е ако има начин ще гледат да удължат проекта :D

Относно финансирането, музеят естествено има интерес да ви извива ръцете и да иска пари от вас. Най-добре се консултирайте с адвокат. Доста често се разиграва следния сценарий - собственикът отказва да финансира, а музеят няма пари сам да проучи обекта следователно археолозите не подписват и се получава патова ситуация.

Не е изключено и наистина да има обект :)

Редактирано от Lanos
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Крайно неприятно е, че сред изказалите се неподготвени има и някои дългогодишни потребители на форума, защото излиза, че за толкова време нищо не са научили.

За да се даде правилен отговор на даден въпрос, той трябва да се проучи. В противен случай се получават циркове като тези на Б.Д., който първо изцепва някоя огромна глупост, а после псува в ефир, че никой не му вярва и всички му се смеят.

Прави впечатление, че съдбата на една сериозна инвестиция зависи от въпрос поставен на форум, обаче питащия упорито не иска да каже къде е мястото. Работата е там, че земята в България не е съвсем с еднакъв статут, което ще рече, че някъде строенето е изключение, направено след предварителна проверка дали на дадено място няма археологически обект. Доколкото питащия въпреки че обвини във всевъзможни грехове, престъпления и далавери музейните работници, все пак се оказа достатъчно тактичен да не иска да каже къде точно ще се строи, то предполагам, че мястото е такова, че ако се оповести къде се кани да прави силози ще се вдигне такъв вой, че и след спасителни разкопки няма да му се позволи. Защото то и езическото капище в Силистра върху което построиха МОЛ се оказа унищожено още при покръстването (явно другите капища дето са запазени като основи все още функционират ?!?) според инвеститора са си били камънаци, заради които е трябвало да похарчи доста пари на вятъра, но при все това обществото остава крайно недоволно, че строежът е бил реализиран.

Въпреки че любезно се отказва да се съобщи доста важна информация явно има желание да се мине и тънко, т.е. да не се плаща за консултация със специалист, на който вече ще може да се спести тайната информация. Да не говорим, че той освен хонарар ще иска и допълнителна информация (документи), набавянето на която ще струва пари. Някак е много по-приятно съдбата на една огромна инвестиция да зависи от налучкването на някой, който ако сгреши, защото не е знаел достатъчно ще бъде оплюван юнашки, но ако даде добър съвет никой дори няма да се сети да му благодари.

Тъй че при така дадените обширни данни, ето и отговора.

Въпроса с финансирането на разкопки в частен имот на който се предвижда застрояване е уреден в ЗКИ (http://mc.government.bg/page.php?p=141&s=142 - давал линк към набора норм. актове, защото там има и други неща). Това-онова по въпроса има и в легендарния ЗУТ, като напр. как може освен налагането на глоба да се бутне започнатия незаконен строеж. Освен това в НК е предвидено възможност строителя или чиновник, които неправомерно са стартирали някой строеж да прекарат няколко години на държавна издръжка в голяма добре охранявана сграда с решетки на прозорците. Има и ред нормативни актове, но кои от тях следва да се приложат и кои не зависи от това къде точно се намира имота.

Предполагам, че сега задалият въпроса няма да хареса отговора ми, но ако се замисли над написаното, някой ден може и да разбере, че трябва да е доволен.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Щом специалистите са установили наличието на културен пласт и керамични фрагменти ,значи наистина ги има там.Освен това е имало предварителни данни за тяхното съществуване.В доста земеделски земи и терени които се намират в регулацията на населените места има такива останки.Не знам дали, ако докажете че терена е насип и тия фрагменти са донесени с пръста за насипване ,няма да отпадне необходимоста от разкопки.Най добре е да потърсите съвет от адвокат.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има карти на потенциални археологически обекти. Моят свекър е учавствал в съставянето на такива в соц. времената. Значи, преди да се изготвя ПУП-ПЗ за конкретен терен не е зле да се провери в общината дали случайно в този терен няма нещо , отбелязяно в тия карти, защото после става сложно.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има карти на потенциални археологически обекти. Моят свекър е учавствал в съставянето на такива в соц. времената. Значи, преди да се изготвя ПУП-ПЗ за конкретен терен не е зле да се провери в общината дали случайно в този терен няма нещо , отбелязяно в тия карти, защото после става сложно.

За съжаление Дорис , с пълна гаранция нищо няма да се намери в Общината.

И да е имало някакви карти , ако те не са нанесени надлежно в ОУП , значи де юре не съществуват.

Прочие в Общината всяка предварителна проверка хвърля гражданина в ръчичките на някой корумпиран търтей - даже оттук конкретния случай ми намирисва - госпожата не ще да каже къде се развиват събитията , но ще ми е интересно да сподели дали първоначално не е отхвърлила офертата на главния архитект да и изготви ПУП-ПЗ :grin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...