Отиди на
Форум "Наука"

Древен град на цивилизацията на хората-маймуни


Recommended Posts

  • Потребители

injungle-300x175.jpg

Археолози са направили удивително откритие в сърцето на хондураската джунгла. След десетилетия проучвания те са открили останки от древен град, за който се смята, че е бил обитаван от една от най-тайнствените цивилизации в света – на хората-маймуни.

Древната цивилизация на хората-маймуни е слабо позната на науката. Смята се, че е съществувала още в дълбока древност. С идването на испанските конкистадори нейните представители се скрили възможно най-дълбоко в джунглата, за да се предпазят от набезите на алчните европейци.

От оскъдните сведения, с които учените разполагат, може да се предположи, че хората-маймуни са разполагали с богати златни залежи. В местния фолклор се срещат редица предания за райски или златен град.

Смята се, че представителите на това хондураско племе са обожествявали гигантска маймуна, а ако се вярва на преданията, самите те са били наполовина хора-наполовина маймуни. Столицата на племето била позната под името Белият град.

Търсенето на скритата столица на хората-маймуни датира още от XVI век. Той е издирван безрезултатно от конкистадорите на Ернан Кортес. Смята се, че през 1940 г. градът е открит от американския изследовател Тиодор Морд, но той умира без да разкрие местоположението му пред никого.

Цялото: http://www.upss.eu/?p=79

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мда, вече си боднах пинче горе долу на мястото по гъугъл земя. За съжаление е голям гъсталак за да се види нещо.

Змейовете са много хубави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Откриха Златния град?

Археологическа експедиция, завърнала се от непристъпен район на джунглите на Хондурас, обяви, че е открила руини от град-държава на неизвестна до момента на науката цивилизация, населявала Централна Америка. Слуховете за мистичния древен град съществуват още от времето на испанските конкистадори, а в местните легенди той е известен под името „Градът на маймунския бог”, а също и като Златният град. Смята се, че той е бил обитаван от процъфтяваща цивилизация, изчезнала безследно преди повече години. За откритието разказва Fox News.

В състава на експедицията, натъкнала се на митичния град са били учени от САЩ и Хондурас, инженер, антрополог, етноботаник и 16 бойци от хондураските спецчасти, които са отговаряли за безопасността на изследванията. Районът е толкова опасен, че експедицията е била придружавана и от двама експерти по оцеляване - бившите британски разузнавачи Стив Съливан и Андрю Ууд. Следите от древната цивилизация са намерени в района Москития, покрит с непроходими джунгли. Учените са изследвали и картографирали руини от крепостни стени, площади, пирамиди и могили. Смята се, че съоръженията са били изградени от неизвестна индианска култура, чийто разцвет е бил преди 1400 години. След изчезването й, градът е бил покрит с гъста растителност и затова е останал толкова дълго време скрит в сърцето на джунглата, известна с непристъни планини, блата и реки.

Учените открили и 52 артефакта, в тона число каменни тронове, фрески с изображения на змии и грифони, а също и каменна глава на „човек-ягуар”, за която се предполага, че е фрагмент от скулптура, изобразяваща шаман в изменено състояние на съзнанието. Всички находки са документирани, като са оставени на мястото им. Точното местоположение на древния град се пази в тайна, за да не бъде опустошен от иманяри.

Изгубеният град провокира въобръжението на откривателите от столетия. Местният индиански фолклор го описва като приказно красиво място, подобно на Райската градина, други вярвания разказват за „Златен град.” Смята се, че за първи път следи от него са забелязани от американският авантюрист Тиъдър Мурд, прелитайки със самолет над района, начело на експедиция през 1940 година. Той обаче умира в авиокатастрофа, преди да успее да разкрие и документира точното местоположение на града.

Основните научни хипотези гласят, че развалините принадлежат на легендарния Бял град, за когото Ернан Кортес пише на император Карл. Конкистадорът споделил с императора, че според местните жители, на територията на днешен Хондурас се крие господарство, равно по богатство на това на ацтеките.

Неизвестна досега цивилизация е открита в джунглите на Хондурас. Според властите на страната археолози са открили т.нар. Бял град, споменаван във времената на конкистадорите.

В научния свят мненията се разделиха на две – едните се отнасят с открит интерес, другите твърдят, че новата цивилизация може да се окаже блъф.

Цяла редица западни телевизии и вестници разпространиха съобщението, напомнящо сюжет от филмите за Индиана Джоунс. Ако се вярва на тези данни, открити са следи от град-държава, принадлежал на неизвестна цивилизация.

Разговорите за този град отвеждат към времената на конкистадорите от XVI век и в легендите той е бил известен като „Белия град“ или „Града на маймунския бог“.

Руините са открити в Ла Москития – провинция в Хондурас, покрита с непроходими джунгли. Според медиите учените са нанесли на карта стени, площадки, кургани и пирамиди и ги датирали към 1000–1400 г.

Според тях съоръженията са принадлежали на неизвестна досега индианска култура. Но нито една снимка не се привежда в доклада на археолозите. Освен това властите са запазили в тайна и самото местоположение на града.

Учените в самия Хондурас възприели новината без всякакъв възторг. Както заявил хондураският историк Карлос Калардо, намирането на няколко артефакта още не свидетелства за откриването на нова цивилизация. Калардо, макар и още да не е бил в Белия град, се съмнявал, че става дума за сензация.

Районът на открития град е привлякъл вниманието на учените още през 2012 година, когато радиолокацията показала наличието на правоъгълни съоръжения под слой почва.

„Около две години археолозите работят в тази зона. Сега са открили нещо, което прилича на контурите на огромен град. Всъщност още много работа предстои да се свърши. Лично аз много скептично се отнасям към това, че на мястото преди много столетия може да е имало голям град“, казва Калардо.

„Разбирате ли, голям град не може да се намира в сърцето на джунглата. Освен това почвата в тези краища е толкова бедна, че не са могли да я използват жителите на цял град. Там са гъсти джунгли, нищо повече“, подчертава той.

Някои археолози, например Рикардо Мурсия, също са настроени скептично към „сензационната археологическа находка“. Но от политическа гледна точка тези съобщения са много изгодни за страната, неслучайно властите подкрепят търсенето на Белия град.

И президентът Хуан Орландо Ернандес вече е успял да спомене за откриването на града-цивилизация. Според Калардо политиците се опитват да използват т.нар. постижения на археолозите, за да „измият“ репутацията на републиката от негатива, с който тя е покрита.

Руският археолог и кандидат на историческите науки Андрей Жуков, който е работил в експедиции в Мексико, Перу и Боливия, също призовава първо да се изчака с по-мащабните разкопки.

„Нито една снимка на предмети не е публикувана. Във видеото са показани модели и толкоз. От гледна точка на науката това не е материал. Може да е раздута сензация, а може да е откритие на нов паметник“, казва той пред изданието „Взгляд“.

Но струва си да се отчита, че планови мащабни научни експедиции в джунглите на Америка никога не са провеждани. „Разкопките винаги са били точни и много скъпи. Известни са ни градовете на маите, където принципно са разкопани само централните площи с пирамиди и храмове.

Преди да се копае, е необходимо да се изкорени всичко, да се разчисти. При нас в степите за един сезон могат да се разкопаят само няколко кургана. В Америка е по-сложно и по-дълго“, пояснява Жуков.

Затова, каква той, новината от Тегусигалпа може да се окаже и правдива. „Само изглежда, че древната история на Америка е известна „от-до“. Всъщност информацията е минимална. Не само в Хондурас, но и в Гватемала, Коста Рика, да не говорим вече за Амазонската джунгла, се крият огромно количество археологически останки.

Но Жуков не е съгласен, че бедността на почвата може да е възпрепятствала строителството на град. „Преди две хиляди години там климатът може да е бил друг. Територията не е голяма. Да, това може да е бил отделен град-държава. По това време всички тези градове са били включени в междурегионална система, държавни съюзи, дори ако е живял отделен, обособен народ“, отбелязва историкът.

Във всеки случай Жуков призовава засега да не се говори за откриването на нова цивилизация. „Тази формулировка е съмнителна. Не може да се каже, че са открити нови олмеки или маи“, добавя ученият.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази снимка в първия постинг защо ли ми се струва, че не е от Ю.Америка, а примерно от Камбоджа?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И какво - един човек от екипа не се намери с телефон да направи поне една снимка на поне един от сензационните артефакти? Доообре :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...