Отиди на
Форум "Наука"

Нова неизвестна голяма планета в Слънчевата система


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://m.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nova-neizvestna-goliama-planeta-v-slynchevata-sistema-6048755

Тялото, наречено „Планета Девет“ е с 10 пъти по-голяма маса от Земята

Учените са открили доказателства за девета планета в слънчевата система, която се движи по странна удължена орбита.

 

Тялото, наречено „Планета Девет“ е с 10 пъти по-голяма маса от Земята и обикаля Слънцето за между 10 и 20 хиляди години.

 

Всъщност нейната гравитация доминира в толкова голям район, че изследователите я окачествиха като „най-планетната планета в Слънчевата система“.

 

Планетата е открита от изследователи от Калифорнийския технологичен институт, които са били озадачени защо 13 големи обекта в зоната отвъд Плутон, в Кайперовия пояс, се движат заедно, сякаш са хванати от гравитацията на друг голям обект.

 

След компютърни симулации те достигнали до извода, че само масивна планета може да предизвика това странно движение.

 

Според астронома Мартин Рийс телескопите трябва да могат да видят планетата. „Ако тя съществува, тя ще бъде видима. Така, че ще трябва да чакаме докато бъдат извършени търсения с големите телескопи“, заяви Рийс.

 

Изследователят Майк Браун, който заедно с Константин Батигин е открил доказателствата за „Планета Девет“ заяви, че тя е толкова голяма, че няма да има спорове дали е истинска планета. За първи път от 150 години насам има истински доказателства, че планетите около слънцето са повече от 8.

 

За разлика от по-малките обекти като планетата-джудже Плутон, „Планета Девет“ гравитационно доминира над своите съседи в Слънчевата система.

http://vbox7.com/play:68fa9078e5

 

 

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkriha-otvad-Pluton-planeta-dzhudzhe-Narekoha-ia-DiDi_78534.html

Откриха отвъд Плутон планета джудже. Нарекоха я ДиДи

 
1492247214_8_559x*.jpg
Небесното тяло 2014 UZ224 в представите на художника. Изображение: Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)
 

Учените намериха в покрайнните на Слънчевата система планета джудже 2014 UZ224 или ДиДи, съобщава Science Daily.

Подробности за планетното тяло са публикувани в Astrophysical Journal.

Обектът 2014 UZ224 е три пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Плутон. Сега разстоянието между ДиДи и Слънцето е 13,7 милиарда километра или 92 астрономически единици (AU - една астрономическа единица е средното разстояние между Земята и Слънцето).

Една обиколка на планетата джудже около Слънцето трае 1100 земни години. Светлината от Диди пътува до Земята в продължение на 13 часа, а предполагаемата температура на планетата е около -240 градуса по Целзий. Диаметърът на планетата джудже - 635 км. С такива размери небесният обект трябва да има достатъчно маса, за да има сферична форма и да попада в обхвата на определението за "планета джудже".

Названието ДиДи (DeeDee) е неофициално съкращение на думите Distant Dwarf - "отдалечено джудже". Когато бе открит обектът бе наречен 2014 UZ224.

ДиДи бе намерена в края на 2016 г. като част от обзора Dark Energy Survey, чиято цел е да се проучи тъмната енергия. По-подробно е разгледана с помощта на комплексат радиотелескопи ALMA (Atacama Large Millimeter Array) в Чили.

Откриване ДиДи потвърждава, че съвременните технологии са в състояние да откриват много далечни и бавно движещи се обекти в покрайнините на Слънчевата система. Може би те ще помогнат да се докаже съществуването на "Планетата Х" или хипотетичната "Девета планета", която се търси от астрономите още от 2016

...

 

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...