Отиди на
Форум "Наука"

Латински и етруски език


Recommended Posts

  • Потребител

Докато проверявах нещо по мизийските езици, попаднаха ми интересни неща за връзката с Лидийски и съответно етруски.

Според Херодот етруските са дошли от Мала Азия . 

https://en.wikipedia.org/wiki/Etruscan_civilization#Ancient_sources

 

Цитирай

 пользу второй теории говорят труды Геродота, появившиеся в V веке до н. э. Как утверждал Геродот, этруски — это выходцы из Лидии, области в Малой Азии, — тиррены или тирсены, вынужденные покинуть родину из-за катастрофического неурожая и голода. По мнению Геродота, это произошло практически одновременно с Троянской войной. Гелланик с острова Лесбоса упоминал предание о пеласгах, которые прибыли в Италию и стали именоваться тирренами. В то время рухнула Микенская цивилизация и пала империя хеттов, то есть датировать появление тирренов следует XIII веком до н. э. или чуть более поздним временем. Возможно, с этим преданием связан миф о бегстве на запад троянского героя Энея и основании римского государства, имевший большую важность для этрусков. Гипотезу Геродота подтверждают данные генетического анализа, которые подтверждают родство этрусков с обитателями земель, в настоящее время относящихся к Турции[1].

Major myth debunked: The Romance languages DO NOT come from Latin.

https://alessandrareflections.wordpress.com/2013/11/30/major-myth-debunked-the-romance-languages-do-not-come-from-latin/

 

 

Редактирано от ISTORIK
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според изследванията на тази испанка, испанския (или иберийския) не произлиза от латински.
Въобще латинския на практика не е говорен на апенинския полуостров.. Говорен е от една малка група племена в областта Лацио. Съответно тези племена се наричат латини.
Обаче в болшинството от селищата на Апенините се използват други езици - гъцки, келтски и най-вече романски (италийски).
Латинския се ползва като универсален език за наука и религия.  Ползва се в съдилищата и в законодателството. Но разговорният им език изобщо не изглежда да е бил латински. След време се създава модифициран латински , който изглежда че е в много по-голяма степен романски език отколкото латински.

https://en.wikipedia.org/wiki/Latin#Old_Latin

https://en.wikipedia.org/wiki/Latin#Vulgar_Latin
Простонароден латински

 

Ако може да се обобщи картината, поне аз така си го представям:
-латинския (класически латински) е създаден изключително под доминацията: военна и духовна (църковна) на етруските.  До голяма степен латинския съдържа в себе си "етруски".

Простонароден латински - това е романски или италийски, размесен с класически латински (новата лекскита идваща от военна и религиозна тематика).

Според видеото на испанската изследователка по-горе: когато римляните завладяват Иберийския Полуостров, те не променят езика на иберийците (който е бил от групата на италийските -романски езици) , римляните налагат само писмеността си - латински, който е бил по-упростен и усъвършенстван в сравнение с използваната до тоя момент иберийска азбука.

На практика латински никога не се е говорел масово като език дори и на апенинския полуостров.. След няколко века той дотолкова е загубил популярност че вече никой не го е използвал като език освен за науката и за религиозни цели..
Това е наследството от етруските мисля.

Vulgar Latin began to diverge into distinct languages by the 9th century at the latest, when the earliest extant Romance writings begin to appear. They were, throughout the period, confined to everyday speech, as Medieval Latin was used for writing.[15][16]

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според всички останали изследователи (без фамозната испанка) палеоиберийските езици не са от индоевропейското езиково семейство.

В преобладаващата част подобно е виждането и за етруския.

Разсужденията и аналайзите ви относно латинския даже не са за коментар.

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, ДеДо Либен said:

Според всички останали изследователи (без фамозната испанка) палеоиберийските езици не са от индоевропейското езиково семейство.

В преобладаващата част подобно е виждането и за етруския.

Разсужденията и аналайзите ви относно латинския даже не са за коментар.

Фамозната испанка си има своята аргументация.  Аз правих проста справка с думата кон .  В латинските езици (roman)  навсякъде се ползва: cavallo, caballo

латински: equus 

Mare, Horse -  etruski:  eca, ece, eke? eko equa-ae; equus-i (ecus, old form) ;Hittite, eku,

Можете да сравните кога романските езици ползват италийски или иберийски думи и кога се ползват латински (с етруски произход).   Възможно е да има и още един слой - от пеласгите.

Иначе няма спор че латинския се е ползвал от висшата класа -аристокрацията... Затова го наричат още класически латински. Обикновенните войници са си говорили на простонароден латински - италийски , илирийски или тракийски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това което е интересното за нас е че мизийският език е междинен език - между дакийски и Лидийски.
Лидийският има близост към етруски.. Етруските изглежда имат влияние откъм Вавилон и хитайт.   Доста нови неща са се появили. Ще споделя още като разгледам повечко по въпроса.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Carme Jiménez Huertas (Sant Just Desvern, 1958) estudió Filosofía y Letras en la Universitat de Barcelona y Filología Catalana en la UOC, especializándose en lingüística y tecnologías de la lengua.

Also, I think she is great at explaining things, the perfect person to be a professor…

Also #2, she does not claim to be the first to be debunking this “Latin matrix” claim. There were some accusations of plagiarism or similar here, or that the debunking has been around for at least 100 years (certainly not in my education and cultural circles!):

https://alessandrareflections.wordpress.com/2013/11/30/major-myth-debunked-the-romance-languages-do-not-come-from-latin/

Ако изгледате края на видеото, каталунката казва че иберийски (или испански)  - това са автохонни езици от хиляди години.  Това донякъде разширява територията на италийските езици от Пиринеите, през Апенините до Балканския полуостров и възможно до Мала Азия.  

Тракийският език определено не е от групата на италийските езици, но Илирийски / влашко-румънски /  е от тази група. 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, ДеДо Либен said:

 

Този автор тук е развил цяла теория за "етруския":

 http://www.maravot.com/Etruscan_Phrases_a.html

речници, граматики, богове, фрази, каквото пожелаете.. Не знам доколко са надеждни преводите му.

Има негови статии и същия речник и в академията.

На мен ми попадна по повод на търсенето за мизийците и техния език, както вече споменах аз подозирам че мизийският език е някакъв древен итало-романски език. 

За да сме наясно за какво става дума, заслужава си да споделя с вас и тази статия свързана с лидийски език:

http://fds.lib.harvard.edu/fds/deliver/400950968/LittmannSardisVI_1PDFa.pdf

Това е най-доброто и най-пълното четиво което открих до момента, всички други автори бледнеят пред изследванията на ENNO LITTMANN от 1916 г.

Значи това е схемата: Илирийци - Дакийци - Мизийци- Лидийци - Етруски ( с някакви влияния от Вавилон или Хатуша) --> обратна колонизация/завръщане/  към Апенините - Лация  --> латини .. За да се завърнат етруските при техните първоначални романски корени.. 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

image.png.cdde35a3192225589dad8922ff9490cc.png

 

Цитирай

image.thumb.png.c2be5b9c1986bb8923bdb77e2a2686b9.png

това са част от последните коментари по испанското - иберийско-каталунско видео . Понеже знам че е дълго и понеже е на чужд език - за улеснение на заинтересованите.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мен слабо ме интересува дали романския език е бил автохонен език на иберийския полуостров или не...

Това нека испанци, каталунци, иберийци и баски да си го решават помежду си, а нека и италиянци, француци , баски и др. да им помогнат в решението на тази трудна задача. За нас е важно това че романските езици са съществували и ние нямаме нужда от прекалено много доказателства за тяхното съществуване.. Така или иначе нашият собствен език не е от романската група.. ((романска - румънска - но не от ром-ската група на циганските езици)) . С двойна скоба, да се застраховаме..Щото между романска и ромска група разликата е колкото от луната до слънцето.. 

Забележете че колонизацията на Северната Дакия и на Румъния изглежда да е по-късен процес. Италийците поначало са позиционирани около Апенините- Истрия - Иберия..  Все около ботуша на Апенините..

Последващата колонизация на Дакия (Румъния)  на север донякъде е свързана със римляните и славяните.

Нямам нищо против румъните, но би било добре да им помогнем те самите да си открият къде са техните родни земи, нещо като магна-Унгрия. (Magna Hungaria) . Щото румънската Магна Хунгрия ще се окаже че е или някъде в северната ни България, или Добруджа, или в Сърбия или някъде в Хърватско (Истрия ).  Говорим повече лингвистично отколкото ДНК, щото за ДНК тук изобщо и дума не може да става..

Ако обаче илири - даки и мизи са част от тези "итало-говорящи " румъни или "романи" , то балканите са нещо като румънската Magna Hungaria .. И не само румънска, ами може би и италиянска..  Щото това заселване и завземане на Апенините от "романо-говорящи" едва ли е станало от посока на Иберийския полуостров.. Не можем да отхвърляме и последното като възможност.. Дали итализацията на апенините е станала от изток или от запад - нас това реално слабо ни интересува понеже нашите земи може и да са участвали, но нашите предци никак не са участвали в тия събития.

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, tantin said:

Тракийският език определено не е от групата на италийските езици, но Илирийски / влашко-румънски /  е от тази група. 

Как го определи? Къде са фактите?  Някои го причисляат към  фригийския, който е от гръцката група ,  но няма явни свидетелства.  След Филип настъпва елинизация и епиграфията от след него не е показателна.

      Интересни са дарителските надписи по някои ритони :     например    Котиос екс Егриске  (със кси),        има вариант    Х ек  У (със капа)   или  Х ег  У  (със гама)

       Екс съвпада с латинското екс  и донякъде със славянското из  (Стоенчо из Ветрен).  Вариабелното изписване с гръцки букви показва, че думата не е от език о гръцката група.   

      Лувийско/лидийските езици  са близки до  латино-славяно-балтийската група и отдалечени от гръцката,  въпреки силното и влияние. 

     Така става по-вероятна миграцията на траките от север на юг, та чак до Анатолия където стават лувийци и лидийци.  После след троянската война мигрират в Италия, но усядат близо до сродни по език племена.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, tantin said:

Нямам нищо против румъните, но би било добре да им помогнем те самите да си открият къде са техните родни земи,

Магна Румъния са два баира в Албания  :)

Двата вида чобани албански и влашки си пасат стадата смесено докато албанците стават мюслита и тогава на власите им става тясно, та хукват на север.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, Exhemus said:

Как го определи? Къде са фактите?  Някои го причисляат към  фригийския, който е от гръцката група ,  но няма явни свидетелства.  След Филип настъпва елинизация и епиграфията от след него не е показателна.

      Интересни са дарителските надписи по някои ритони :     например    Котиос екс Егриске  (със кси),        има вариант    Х ек  У (със капа)   или  Х ег  У  (със гама)

       Екс съвпада с латинското екс  и донякъде със славянското из  (Стоенчо из Ветрен).  Вариабелното изписване с гръцки букви показва, че думата не е от език о гръцката група.   

      Лувийско/лидийските езици  са близки до  латино-славяно-балтийската група и отдалечени от гръцката,  въпреки силното и влияние. 

     Така става по-вероятна миграцията на траките от север на юг, та чак до Анатолия където стават лувийци и лидийци.  После след троянската война мигрират в Италия, но усядат близо до сродни по език племена.

Моето лично мнение или по-скоро интуиция ме кара да мисля че траките са от групата на някакви иранци - източни или западни или централни - и аз не знам.. Имаше някакви връзки с кюрдите дето изобщо не съм ги очакавал .. Изскачат и разни други хаотични връзки - но поне до момента не съм установил никаква връзка между траките и власи -итали...

Тази близост между " Лувийско/лидийските езици -   латино-славяно-балтийската група" за мен е по-скоро проблематична.. Ако съществува такава близост, то тогава нейният жив представител пак биха били същите тия кюрдски езици, за които твърдя че траките стоят най-близко до тях.

Обаче мидийците също са определяни като близки до Лувийско/лидийските езици и съответно тракийски езици..  Тъй че никак не ни е лесно да поставим границите на балканите и да решим къде са илирийци, къде тракийци и къде елини. / македони..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минути, Exhemus said:

Двата вида чобани албански и влашки си пасат стадата ...

Съответно езиците на тия "чобански" народи са най-близки един спрямо друг.. Въпреки че може да се спори: дали румънският е най-близо до италиянски, до албански или до български... Албанският е почти език - изолат, ако и да се откриват минимални връзки с румънски , гръцки или чат-пат италиянски то албанският е почти дотолкова изолиран доколкото е езика на баските.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 59 минути, Exhemus said:

Така става по-вероятна миграцията на траките от север на юг, та чак до Анатолия където стават лувийци и лидийци.  После след троянската война мигрират в Италия, но усядат близо до сродни по език племена.

Значи ти защитаваш тезата че етруските са "модифицирани" траки, преминали през фазата на лувийци и лидийци ?  Това е дори по-смело от това дето аз писах за мизийци-лидийци :)  !!!  Честито и добе дошли в отбора на смелчаците, колега !!!

По отношенията на връзката траки- фриги (бриги) - там няма  почти никакви възражения.

Редактирано от tantin
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тантине ….,

Язък за хубавото заглавие на темата - влизам надявайки се да прочета  нещо интересно …..а то се оказва …(не се сърди) ...манджа с грозде .   Така мърляво , разхвърляно  и невярно си поднесъл информация и аргументация , че разочарованието напълно тушира любопитството.

Язък ти и за желанието , енергията , времето с което разполагаш и владеенето на английски език.  Разполагащ с тези важни компоненти ...и вместо да тръгнеш с висока скорост по някоя магистрала , ти се забиваш в третокласни пътища които водят към …..изгубване в мрака !

Няма кой да гледа един час глупостите на доня Кармелита Хименес , особено след подобни глупотевини  

Цитирай

Ако изгледате края на видеото, каталунката казва че иберийски (или испански)  - това са автохонни езици от хиляди години.  Това донякъде разширява територията на италийските езици от Пиринеите, през Апенините до Балканския полуостров и възможно до Мала Азия.  

   след като по темата имаш ….аксиома !  Баския език е запазената отломка от пред келтска Хиспания . Имаш и още езици от архаичните времена на полуострова , които са засвидетелствани , но отмират един по един.  Тартесийския например говорен по река Гуалдалакивир

Ето …..чети :   https://web.archive.org/web/20071104141316/http://www.webpersonal.net/jrr/ib1_en.htm 

Отмират не защото римляните забраняват местните езици и налагат цензура , а чисто и просто по практически съображения. 

Сегашният испански ( Кастияно , Гаелико и Каталунски) произлизат от латинския .  Как може да се оспорва това ?  Старо кастилския е още по близък до латинския , както и старо френския .

Чакай сега да стигнем и до тези твои твърдения 

Цитирай

Обаче в болшинството от селищата на Апенините се използват други езици - гъцки, келтски и най-вече романски (италийски).
Латинския се ползва като универсален език за наука и религия.  Ползва се в съдилищата и в законодателството. Но разговорният им език изобщо не изглежда да е бил латински. След време се създава модифициран латински , който изглежда че е в много по-голяма степен романски език отколкото латински.

Грубо грешен анализ. За това те бях посъветвал : не бързай със заключенията . Кой е този романски език , който е говорен …"в много по голяма степен отколкото латинския" ?  И то в римска Италия ?

Тантине , романски език през I век преди Хр. няма ! (После ще кажа  защо се спирам точно на  I век) Разбираш ли абсурда на твърдението си ?  Етимологията романски идва от езика на римляните -  римски . Езици произлезли от римския (тоест латински) - това са старофренски (+окситански) , старо кастилски , старо италиански и т. н. ! Румънският език също е класифициран от лингвистите като романски.

Никой и никъде в Италия през I век пр. Хр. не е говорил език класифициран като …..романски !

До римска Италия - езиците говорени в нея в това число и не индоевропейски като лигурски , етруски , сикански в Сицилия. Другите са индо европейски - гръцки , илирийски и ...ИТАЛИЙСКИ - това са : латински-оскански/умбрийски диалекти ! Няма романски .  Ами запознай се  първо и тогава започвай да правиш изводи.  

2036-004-36C3D810.jpg

 

Защо се налага латинския ?  По чисто практически съображения - лесно усвоим и удобен !  И се налага в Италия .

Това …...

Цитирай

На практика латински никога не се е говорел масово като език дори и на апенинския полуостров.. След няколко века той дотолкова е загубил популярност че вече никой не го е използвал като език освен за науката и за религиозни цели..
Това е наследството от етруските мисля

...е ужасно Тантине !   ...Имай милост !

През I век пр. Хр. латинския език е кодифициран/унифициран ! ( Това и ти го знаеш , защото го написа . Е...защо не тръгна по тази следа , а зави нанякъде си ? ) Тоест въвежда се ...правилен книжовен латински език базиращ се на граматически правила и закони. Това се налага по ред причини :

Първо - разширяването на държавата включваща все по разнородна и чуждо-езична маса

Второ - нуждата на интелигенцията да пише и твори на унифициран единен език способен за създаване на литературни постижения от гръцки тип …..лансирани от гении като Тулий Цицерон . Ражда се ….Класическия латински

Разбира се , че в латинския навлиза широка гама от чуждици - и етруски и гръцки , но латинския език говорен от и разпространен от римляните се налага като lingua officialis

Сиреч простовато-семплия лесно усвоим латински диалект говорен от суровите мъжаги край долни Тибър , през Първи век пр. Хр. е вече пооблагороден и шлифован. Но той е вече наложен над полуострова !  Лигурийски , етруски , сикански …..поемат по пътя на забравата ….

Тантине …..ами имаш сведения , дявол да го вземе  и то една гора . А ...сега де ...кои ? Ами прекрасно консервираните останки на затрупаните от лавата на Везувий - три града на Кампания  : Херкулан , Помпей и Страбий .

А там Тантине , там има перфектно запазени графити по стените - абсолютен паралел със сегашните спрейове на тинейджърите по фасадите на сгради особено в ….гетата .

Надписите са …(по точно част от тях) са вулгарни - не простонародни , а цинични ….полови органи , сексуални услуги , обидни епитети , дори перверзии . И на какъв език са написани Тантине ?  ……..Перфектен латински !  Тоест калта/изметта на Кампания чието население са потомци на страховитите самнити , малко етруски , гърци и щипка волски са напълно …...латинизирани езиково.  Псуват на великолепен латински изписан ….правилно !  Ами прочети ги де , нета е пълен с тях .  Повярвай ще се изчервиш !

  • Харесва ми! 5
  • Благодаря! 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Евристей said:

...

Наистина като те слушам и започвам да се изчервявам.  (дори да съжалявам че съм започнал такава тема, щото никак не ми е по силите и познанията)

Все пак това което казва доня Кармелита Хименес е донякъде интересно.  Испански, румънски и италиянски са много близки като езици и са разположени по една ос. Френският и той е донякъде по тази ос. Аргументацията на доня-та е над моето ниво на познания по тия въпроси, тъй че не мога нито да я критикувам нито да я защитявам.

Tя твърди че е преподавател по латински.  Мисля че можем поне дотолкова да и вярваме че има сериозни познания по латински. (за разлика от мен).

Аз дори забавих леко скоростта на видеото за да мога да проследявам мислите и , понеже тя говори доста енергично и пламенно.

Доколкото преглеждах материалчета за етруските:  изглежда че етруските са прокарали пътя за славата на Рим.. До преди това центъра на света бил някакво заблатено селце.. Обаче етруските дошли с някакви супер познания по напредлала цивилизационна технология и първото нещо с което започвали при изграждане на техните градове било канализация и събиране на отходни води.. Отделно с крепостни стени, ровове и други.  Гробищните им паркове също са нещо ново за Европата от онова време. Няма нужда да уточнявам че етруските са били и духовните водачи - школата за шамани на Апенините и посредством религията на практика те са управлявали всички.. Докато римлияните не изместват религията настрана и поемат неща в своите ръце по военному. 

Редактирано от tantin
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пак според други изследвания етруските не изчезват от Рим, а се вливат в него. Богатите етруски фамилии се превръщат в сенатори и патриции. Много от по-късните римски патриции се оказва да носят етруски имена.. Ако не се лъжа и един от римските императори си беше чист етруск. За духовната им школа - шаманите - там пък някакво си братство е на практика първият европейски университет, щото там се обучават братята -духовници.  Това по никакъв начин не омаловажава ролята на римляните.. Просто Рим се оказва на някакво интересно местенце: между етруските, на север от латините, на юг от тези дето може да се нарекат итало-говорящи и по-близки към илирите.. Има и гръцки колони по ония места.  Въобще Рим се оказва в позиция на търговски, религиозен и военен център.  Донякъде етруските го създават, а после тяхното "създание" им видяло сметката на етруските...

Става основно дума за събитията между 900 - 500 години преди Христос. 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, Exhemus said:

Тантине, Евристей е прав. Просто намали писането и увеличи четенето.

Ако след това запазиш своя ентусиазъм и неуморност, много ще ти се радваме.

 

Знам че е прав Евристей. То реално моето не може да се нарече "писане" щото аз почти нищо не слагам от себе си. Правя някой "буукмарк" от интересни места, шеървам (споделям) интересните видео-материали дето откривам в Ю-туб. Тук таме добавям по някой малък превод - основно с превод или моето уточнение към споделените материалчета..   Колкото по-сложна и заплетена е темата - толкова повече уточнения се налага да вкарваме.

Та моето писане тука не е израз на силните ми способности да пиша - а точно обратното.. Добрите пишещи си концентрират енергията в написване на добри научни статии..  Но на мен това не ми се отдава никак (нямам и такива навици и умения) ..  Затова като открия интересни неща гледам да ги bookmark.    (преди да изгубя следите им)..   Истинското писане изисква по-различен вид настройка..  Моят ентусиазъм е по-скоро читателски отколкото "писателски"..  Ако тръгна с нагласата за "писане" - ще има да медитирам върху текстовете, са се напрягам над фрази и конструкции и цитати и източниците, да не си харесвам формулировките и да зачертвам... и да преправям .. И накрая се отказвам да публикувам.. Докато в интерактивен "чат" режим нямам тоя проблем.. Надявам се да сте ме разбрали.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Парадоксално или не: в моментите на "ентусиазъм" мога да изпиша или по-скоро да сложа препратки към множество материали и да дам някаква си моя екзотична "трактовка" (за пръв път я ползвам тая дума).  /корена да думата е от третирам, обработвам, от френски;  to process- обработвам на английски/

В моментите в които реша че трябва да напиша нещо сериозно - подхождам точно обратното: ще се изолирам, ще събирам информация ( и дори ще крия източниците ми до момента на публикацията), ще съм много критичен към себе си.. Така че добри хора: не ми казвайте "да не пиша, а да чета". Кажете ми обратното - "да пиша и да публикувам" .. И тогава нещата влизат в други измерения.. Става сериозно.

В момента в който се налага само да чета:  обичам го и това занимание, но не мога да си позволя да съм дотолкова егоист сам за себе си.. Интересните места от прочетеното е хубаво да се споделят.. Понякога не е лесно да намериш подходящи хора с които да споделиш знанията си или прочетеното.. Радвам се че тук има наистина компетентни и начетени хора и е приятно удоволствие да се споделя намереното.. Макар че понякога реакцията е обратна на очакваното.

Редактирано от tantin
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добрият пишещ няма нужда да напише 50 коментара за 24 часа.. Добрият пишещ като автор или като журналист или като научен работник ще напише една единствена статия или книга или публикация.. При това ще се следват определени принципи, последователност, взаимовръзка.

Разхврлянето и хаотичността не са признак за подреденост, а точно обратното. Нашите мисли ни вдъхновяват, връхлитат, контролират.. По някога ние си мислим че контролираме мислите си, но понякога нашите мисли ни връхлитат, събуждат ни посред нощ.. Мислим си че ние ги контролираме, но се оказва че като се набутаме в определена проблематика то мислите ни или проблематиката изземва контрола над нас..  Ние все пак имаме избор: да се оставим мислите да ни контролират, или обратното - да се опитаме да се изолираме, да се отдалечим , да се абстрахираме от тези първични мисли и чувства.

Всеки решава сам за себе си.. Доколко това е полезно, смислено, здравословно. Доколко е в рамките или в целите. За един подреден и организиран човек вероятно всичко това дето пиша е детинска играчка.. За един неорганизиран и хаотичен човек - същото това може да изглежда като висша математика или върха на философията.  Позволявам си да пиша - защото това е реално писането от мен - когато вкарваш нещо от себе си.. Когато се опиташ да допринесеш или да споделиш нещо..   Копи/ пейст .. Гоогле-транслате... Share... I like... Това не е писане. Това почти нищо не казва и не допринася..  Не че няма нужда да се шеърва (споделя)..  Платформи за шеърване и за споделяне тия дни - има колкото си искате. Ако искате на един език, ако искате на друг.. В мултикултурните и в много-езичните общества хората могат да споделят на множество платформи и на множество езици.. 

Реакцията на публиката или на обкръжението има значение.Така е и при артистите.. Публиката до голяма степен определя поведението на артиста.. Но публиката не са никога само публика - публиката са също артисти и ценители и оценители.. Благодаря ! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако имате 45 минути на разположение и желаете да разберете какво се е случили преди Троянската война..

Това е едно кратко и сбито изложение, основно на базата на писмени документи - клинопис и египетски сведения.

Хитайт са първите официално документирани индо-европейци.  Тяхното царство е изпълнено с множество драматични събития. По всичко личи се хетите ( както се наричат на български) предхождат фригийци и мизийци.

Хетите са от индо-европейците (тоест като нас) , докато за фриги, мизи  и траки изобщо не можем да го твърдим това със сигурност. По всичко изглежда че "лидийци" са също индоевропейци , но лидийците се явяват на историческата сцена по-късно, по времето когато хетите вече изчезват.. 

(В това филмче става дума и за онова прословуто писмо на египетската фараонка където тя отчаяно моли северните си съседи да и изпратят един от царските синове за да стане фараон, но подозренията вземат връх и хетите не успяват да се възползват от случая. )...

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.03.2020 г. at 0:40, tantin said:

Знам че е прав Евристей. То реално моето не може да се нарече "писане" щото аз почти нищо не слагам от себе си. Правя някой "буукмарк" от интересни места, шеървам (споделям) интересните видео-материали дето откривам в Ю-туб. Тук таме добавям по някой малък превод - основно с превод или моето уточнение към споделените материалчета..   Колкото по-сложна и заплетена е темата - толкова повече уточнения се налага да вкарваме.

Там е работата, че не слагаш само линкове и "букмарк" на чужди работи, а доста смело пишеш разни небивалици, които са си лично твои наблюдения, желания или както казваш "творчество". Тоест не е само букмарк. Въпросното творчество често е псевдонаучно или просто любителско, и основната причина е нечетенето на научна литература по изследваните въпроси. 

Лесно е да се прочетат няколко статии в уикипедия за етруски, етруски език, за хети и хетски език и набързо да прескочиш и до Троя, Лидия и Фригия, но е много трудно и времеемко да прочетеш няколко цели книги за тези земи и езици. 

Принципно не е недопустимо човек да прави нови хипотези, които да рушат старите, но само ако новите са добре подковани с аргументи. 

  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...