Отиди на
Форум "Наука"

Японски военноисторически музеи


Recommended Posts

  • Потребители

Тъй като пребивавам в страната на изгряващото слънце и се ровя в историята им, бих искал да споделя някои снимки, които може би ще са интересни за 1-2 души. Преди време бях говорил за камикадзетата и там споменахме някои подводници и други устройства за камикадзе атаки. Успях да ги снимам.

Мини подводници "Кайтен". Най-малкият вариант камикадзе подводно оръжие - управляемо торпедо. Можете да си видите спецификациите от музея Ямато в Куре.

https://ibb.co/pZ3BZcT
https://ibb.co/wJkRZz7
https://ibb.co/1X1Xg5c
https://ibb.co/2tTTxy1

По големият събрат на "Кайтен" - подводница "Кайрю"

https://ibb.co/n7C1hvQ
https://ibb.co/YZ2r09Y
https://ibb.co/X2H1WNt
https://ibb.co/93Z206F

Една от котвите, предно оръдие, винт и реплика на котелното на най-големият боен кораб от ВСВ - Ямато.

https://ibb.co/nRrCYXf
https://ibb.co/BBbWbrB
https://ibb.co/s5ytRzk
https://ibb.co/vw580B6
https://ibb.co/Kby01QM

Редактирано от Kujiro
Link to comment
Share on other sites

Покрай пребиване в Япония и Австралия, справка за японските мини подводници (midget submarines), но от по-голямия клас "Ко-хйотеки" и тяхното нападение на Сидни през 1942. Има ги в Australian War Memorial, Canberra.

http://www.navy.gov.au/sites/default/files/Midget%20Submarine.jpg

Повече информация на https://www.navy.gov.au/history/feature-histories/japanese-midget-submarine-attack-sydney-harbour

Телата на екипажа на подводницата са погребани с военни почести от австралийците тогава, вижте

http://kokodahistorical.com.au/history/japanese-attack-sydney-harbour

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
  • Потребител

Здр. ,  интересни са тези неща, които си пуснал (поне за мен ). Значителна част от моите интереси са свързани с военната история и разбира се ВСВ. А можеш ли да споделиш (ако имаш такива наблюдения ), за отношението на самите японци към такива музеи и изобщо към тази война.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хубави въпроси и като всички такива с много дълги отговори.

Накратко - младите хора в Япония за щастие не са така вглъбени в историята на ВСВ както у нас. Това просто не ги вълнува и няма отношение нито към настоящето, нито към бъдещето им. Хората на средна и трета възраст, разбира се в по-голяма степен имат спомени и мнение за ВСВ, но като японци рядко се доверяват открито да коментират тези теми извън тесния личен кръг от хора и рядко с приятели, а още по-рядко с чужденци.

Хората, които се занимават с история в университета (преподаватели и студенти) водят разбира се разговори по тези теми, но изключително внимателно особено в присъствието на чужденци. Говоря за японци, израснали в Япония. (Японци, израснали и живели в чужбина коментират тези въпроси както чужденци.)

ВСВ не е деликатна тема или нещо подобно, просто става такава когато има чужденци , защото японците подхождат предпазливо без да знаят тези чужденци какви са и на коя страна са били, дали са имали пострадали роднини в този конфликт и тн.

Моите наблюдения са че с японци може да се обсъждат тези теми неутрално, стига тези хора да имат знания за периода и да се доверят на събеседника си. Аз доста често водя разговори по тези въпроси с тях и съм по скоро на страната на обективността. Разбира се, както навсякъде ще срещнете хора, които ще ви говорят неща от сорта на "Американците ни пуснаха атомни бомби защото сме остров", "Армията е виновна за всичко" и тн.

Каквото и да говорим за японците не бива да забравяме едно - те са в много голяма степен интроверти. В обкръжение на чужденци са срамежливи, но любезни интроверти. В обкръжение на японци са малко "по-себе си".

Относно отношението към военноисторически музеи е трудно да се каже. Доколкото съм видял аз за тази година и половина, хората ги посещават, към всеки музей има магазини за сувенири, където понякога е малко забавно. В музея на Ямато имаше разни чаши, ключодържатели, картички, плюшени играчки и макети с формата на кораба. Разбира се сладки, бонбони и дори сосове за къри. Това е един от малкото начини да се самофинансират тези музеи освен държавната субсидия и билетните такси.

В последно време заради вируса пътувам сам по различни исторически места и виждам как японците са любопитни и първи се приближават с желание да си говорим. Винаги ме питат откъде съм , как съм разбрал за това място, какво мисля и тн. И полагат усилия за това като се опитват дори да говорят на английски. Т.е. при подходящи условия са много по-предразположени към нормална за нас българите комуникация. Такова нещо няма как да се случи ако сте в групичка 3-4 чужденци, които обикалят наляво надясно, говорят на висок глас и не им прави впечатление заобикалящата среда.

Снимки от музея на Ямато в Куре. Флотският арсенал построява "Ямато" и други кораби и става обект на бомбардировки. Снимките са от бомбардировките от 24 и 28 юли

IMG-20200828-095030.thumb.jpg.19ac3f4ef616f71a4f5680036d1a54a7.jpg

Ядреният облак над Хирошима видян от Куре

IMG-20200828-095044.thumb.jpg.7068b09031fbc27c21b7bd5a7a59734a.jpg

Кама с която е награден началника на арсенала в Куре за завършването на Ямато

IMG-20200828-095605.thumb.jpg.7375477cd8ae04ad2900a28061f09247.jpg

Боен меч (не е катана) на първия навигационен офицер на Ямато, Уемура Масао

IMG-20200828-095516.jpg.d4b8c7c281510032135d76bbbd5c8644.jpg

Флаг от линейния крайцер "Хюга"

IMG-20200828-095009.thumb.jpg.12e619535709e8973c51fee4044f0d67.jpg

 

 

Редактирано от Kujiro
допълнения
Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребители

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...