Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Колажна версия с допълнителни снимки и пояснителни бележки:

https://imgur.com/a/PlMsxBl

https://lensdump.com/i/tTGECk (алтернативен линк)

Полша и Германия 1933-45 г.

Кой е Йозеф Клеменс Пилсудски?

Държавен глава (1918-22 г.), „Първи Маршал“ (от 1920 г.) и лидер (1926-35 г.) на Втората полска република

Йозеф Пилсудски е човекът, който има най-голям принос в създаването на Втората полска република през 1918 г. Като Началник на щаба на Полша, Пилсудски повежда полската армия към победа над болшевишките сили в Полско-съветската война. След войната той се оттегля от политиката само за да се завърне три години по-късно с Майския преврат. Макар и да отхвърля президентската позиция, той става най-влиятелният политик в Полша, управлявайки с желязна ръка до смъртта си през 1935 г.

Йозеф Пилсудски е нямал вяра на Съюзниците. Той е смятал, че ако иска да оцелее, Полша ще трябва да се съюзи със Съветския съюз или с Германия, като за него съюзяването с комунисти е било просто изключено. Веднага след като Хитлер идва на власт, Пилсудски се стреми към подобряване на полско-немските отношения, което кулминира с Немско-полския пакт за ненападение.

 

Адолф Хитлер не е мразил поляците

Противно на всеобщото твърдение, Хитлер не е таял злоба към поляците. Но дори и да е таял подобни чувства преди 1920 г. поради факта, че няколко поляци дезертират Deutsches Heer (немската армия), неговото мнение се променя, когато поляците печелят Полско-съветската война.

1. Хитлер е бил повече австриец, отколкото прусак.

За разлика от юнкерите и немците от източните части на Германия, пруската омраза спрямо поляците, подклаждана от конфликти в продължение на векове, е била чужда на Хитлер. Заради това и казусът с полския коридор, разделящ Източна Прусия от останалата част на Германия, е бил от второстепенно значение за Хитлер.

2. Адолф Хитлер е бил отявлен антикомунист, благодарение на което той намира съюзници в Полша. Той остава дълбоко впечатлен от полската победа в Полско-съветската война (1919-1921 г.). Хитлер безсъмнено е следял войната отблизо, тъй като е бил наясно, че една полска загуба би довела до успешното осъществяване на комунистическата революция в Германия, както и до разпространението на комунизма из цяла Централна Европа. Тази победа предизвиква у него благосклонно мнение спрямо Полша, въоръжените й сили и нейния водач – Йозеф Пилсудски.

3. Адолф Хитлер е идолизирал лидера на Полша Йозеф Пилсудски. За бъдещия Фюрер, Пилсудски е бил разгромител на комунисти, както и авторитарен лидер за пример, който управлявал с желязна ръка. В допълнение на това, през 1930 г. Пилсудски става един от първите, ако не и първият, европейски лидер, който съзнава възможността за възход на националсоциализма. И заради това той изпраща представител до Германия с думите: „Кажи на г-н Хитлер, че трябва да побърза. Вече съм стар.“ По време на разговора си с представителя, Адолф Хитлер казва: „Реших да приема предложението на г-н Пилсудски и да сключа 10-годишен пакт с Полша веднага щом дойда на власт. Представям си само ефектът, който този пакт ще окаже върху Германия и останалия свят! Германия вече отново ще може да формира съюзи – Германия вече отново настига своя бивш враг!“


Адолф Хитлер е дълбоко разстроен от смъртта на Маршал Пилсудски през 1935 г.

„Дълбоко разчувстван от вестта за смъртта на Маршал Пилсудски, бих искал да отправя моите и тези на Райхското правителство съболезнования на Ваше Превъзходителство и полското правителство. Сега, когато Маршалът бе е извикан обратно във вечността, Полша загуби създателя на новата й държава и своя най-верен син. Немският народ скърби заедно с полския за смъртта на този велик патриот, който, чрез своето разбрано сътрудничество с Германия, не само че направи голяма услуга на нашите държави, но и допринесе за стабилността на Европа по един благороден начин.“

Адолф Хитлер, Райхсканцлер на Германия

 

Той пише писмо и до съпругата на Пилсудски:

„Тъжната новина за смъртта на Вашия съпруг Негово Превъзходителство Маршал Пилсудски ме разстрои дълбоко. Уважаема високопочитаема и почтена Госпожо и нейното семейство, приемете моите най-искрени съчувствия. Починалият ще остане завинаги в спомените ми.“

Адолф Хитлер, Райхсканцлер на Германия

 

Немската пропаганда и Полша

„Посредством разбирателството и сърдечното приятелство с едни истински Националисти, ние признаваме полската държава за дома на един велик, национално осъзнат народ.“

Реч на Райхстага, 21 май 1935 г.

 

В годините между 1933 и 1939 г. немската преса представя Полша в положителна светлина. След подписването на Немско-полския пакт за ненападение Адолф Хитлер забранява всякакъв вид антиполска пропаганда. Това отношение към Полша обаче се променя, когато полският външен министър отказва да сътрудничи с Германия и влиза в антинемския съюз.

 

Къде се объркват нещата?

Йозеф Бек е назначен за министър на външните работи на Втората полска република от Йозеф Пилсудски. Макар и все още да се самоопределя като ученик на Пилсудски, след смъртта на Маршала той се отклонява от пътя, положен от учителя му, превръщайки се в значително ненадеждна и недолюбвана от останалите правителства личност. Той е бил твърде самолюбив и е базирал възгледите си на погрешни представи. Например, едно от нещата, което по време на мандата му най-много го възмущава, е когато френският външен министър не го поздравява на ЖП гарата по време на визитата му във Франция. През април 1939 г. той се среща с Рибентроп, който му предлага пакт, според който Полша следвало да предаде Свободния град Данциг и да подпише антикоминтернски пакт. В замяна на това Полша щяла да има право да извършва бизнес на територията на Данциг и да управлява свое собствено независимо пристанище. В случай на съветска атака, Полша следвало да получи Украйна и значителна част от Беларус и Литва. Бек отказва предложението.

Невежеството на Бек при взимането на това решение е най-добре описано от собствените му коментари, според които „Германия тогава беше хартиен тигър с 9 дивизии“ (да, той е смятал, че немската армия през 1939 г. е била толкова силна, колкото е била и през 1933 г.); той също така твърди (противно на мнението на военни лидери), че в случай на немска атака, полската армия щяла да превземе Берлин за две седмици. Говори се, че когато Великобритания гарантира за Полша, Бек се възгордява. Въпреки това обаче, по-умни политици, като тези в Букурещ, отхвърлят британско гарантиране, знаейки, че това е капан.

 

„Не мислим, че това гарантиране ще бъде обвързващо.“

Лорд Халифакс

 

„Нашето гарантиране естествено не оказва никаква помощ на Полша. Може да се каже, че това беше нещо жестоко спрямо Полша, дори и цинично.“

Александър Кадоган, британски дипломат

 

Германия отговаря на това, като подписва Пакта „Рибентроп-Молотов“. Адолф Хитлер и немската пропаганда се обръщат срещу Полша, но това не се е дължало на някаква вродена омраза към поляците. Немската пропаганда представя развилата се ситуация като нещо, което е можело да се избегне, продължавайки да споменава Пилсудски.

------------------------------------

Източници:

Adolf Hitler Wiedereinfuehrung der Wehrpflicht 1935-05-21

Zychowicz, Piotr. Pakt Ribbentrop-Beck, Czyli, Jak Polacy Mogli U Boku III Rzeszy Pokonać Związek Sowiecki

Krol E. C., Polska i Polacy w propagandzie narodowego socializmu w Niemczech 1919-1945, Warszawa

Pruszynski M., Tajemnica Pilsudskiego, Warszawa 1997

Narodowe Archiwum Cyfrowe

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...