Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Колажна версия с допълнителни снимки и пояснителни бележки:

https://imgur.com/a/PlMsxBl

https://lensdump.com/i/tTGECk (алтернативен линк)

Полша и Германия 1933-45 г.

Кой е Йозеф Клеменс Пилсудски?

Държавен глава (1918-22 г.), „Първи Маршал“ (от 1920 г.) и лидер (1926-35 г.) на Втората полска република

Йозеф Пилсудски е човекът, който има най-голям принос в създаването на Втората полска република през 1918 г. Като Началник на щаба на Полша, Пилсудски повежда полската армия към победа над болшевишките сили в Полско-съветската война. След войната той се оттегля от политиката само за да се завърне три години по-късно с Майския преврат. Макар и да отхвърля президентската позиция, той става най-влиятелният политик в Полша, управлявайки с желязна ръка до смъртта си през 1935 г.

Йозеф Пилсудски е нямал вяра на Съюзниците. Той е смятал, че ако иска да оцелее, Полша ще трябва да се съюзи със Съветския съюз или с Германия, като за него съюзяването с комунисти е било просто изключено. Веднага след като Хитлер идва на власт, Пилсудски се стреми към подобряване на полско-немските отношения, което кулминира с Немско-полския пакт за ненападение.

 

Адолф Хитлер не е мразил поляците

Противно на всеобщото твърдение, Хитлер не е таял злоба към поляците. Но дори и да е таял подобни чувства преди 1920 г. поради факта, че няколко поляци дезертират Deutsches Heer (немската армия), неговото мнение се променя, когато поляците печелят Полско-съветската война.

1. Хитлер е бил повече австриец, отколкото прусак.

За разлика от юнкерите и немците от източните части на Германия, пруската омраза спрямо поляците, подклаждана от конфликти в продължение на векове, е била чужда на Хитлер. Заради това и казусът с полския коридор, разделящ Източна Прусия от останалата част на Германия, е бил от второстепенно значение за Хитлер.

2. Адолф Хитлер е бил отявлен антикомунист, благодарение на което той намира съюзници в Полша. Той остава дълбоко впечатлен от полската победа в Полско-съветската война (1919-1921 г.). Хитлер безсъмнено е следял войната отблизо, тъй като е бил наясно, че една полска загуба би довела до успешното осъществяване на комунистическата революция в Германия, както и до разпространението на комунизма из цяла Централна Европа. Тази победа предизвиква у него благосклонно мнение спрямо Полша, въоръжените й сили и нейния водач – Йозеф Пилсудски.

3. Адолф Хитлер е идолизирал лидера на Полша Йозеф Пилсудски. За бъдещия Фюрер, Пилсудски е бил разгромител на комунисти, както и авторитарен лидер за пример, който управлявал с желязна ръка. В допълнение на това, през 1930 г. Пилсудски става един от първите, ако не и първият, европейски лидер, който съзнава възможността за възход на националсоциализма. И заради това той изпраща представител до Германия с думите: „Кажи на г-н Хитлер, че трябва да побърза. Вече съм стар.“ По време на разговора си с представителя, Адолф Хитлер казва: „Реших да приема предложението на г-н Пилсудски и да сключа 10-годишен пакт с Полша веднага щом дойда на власт. Представям си само ефектът, който този пакт ще окаже върху Германия и останалия свят! Германия вече отново ще може да формира съюзи – Германия вече отново настига своя бивш враг!“


Адолф Хитлер е дълбоко разстроен от смъртта на Маршал Пилсудски през 1935 г.

„Дълбоко разчувстван от вестта за смъртта на Маршал Пилсудски, бих искал да отправя моите и тези на Райхското правителство съболезнования на Ваше Превъзходителство и полското правителство. Сега, когато Маршалът бе е извикан обратно във вечността, Полша загуби създателя на новата й държава и своя най-верен син. Немският народ скърби заедно с полския за смъртта на този велик патриот, който, чрез своето разбрано сътрудничество с Германия, не само че направи голяма услуга на нашите държави, но и допринесе за стабилността на Европа по един благороден начин.“

Адолф Хитлер, Райхсканцлер на Германия

 

Той пише писмо и до съпругата на Пилсудски:

„Тъжната новина за смъртта на Вашия съпруг Негово Превъзходителство Маршал Пилсудски ме разстрои дълбоко. Уважаема високопочитаема и почтена Госпожо и нейното семейство, приемете моите най-искрени съчувствия. Починалият ще остане завинаги в спомените ми.“

Адолф Хитлер, Райхсканцлер на Германия

 

Немската пропаганда и Полша

„Посредством разбирателството и сърдечното приятелство с едни истински Националисти, ние признаваме полската държава за дома на един велик, национално осъзнат народ.“

Реч на Райхстага, 21 май 1935 г.

 

В годините между 1933 и 1939 г. немската преса представя Полша в положителна светлина. След подписването на Немско-полския пакт за ненападение Адолф Хитлер забранява всякакъв вид антиполска пропаганда. Това отношение към Полша обаче се променя, когато полският външен министър отказва да сътрудничи с Германия и влиза в антинемския съюз.

 

Къде се объркват нещата?

Йозеф Бек е назначен за министър на външните работи на Втората полска република от Йозеф Пилсудски. Макар и все още да се самоопределя като ученик на Пилсудски, след смъртта на Маршала той се отклонява от пътя, положен от учителя му, превръщайки се в значително ненадеждна и недолюбвана от останалите правителства личност. Той е бил твърде самолюбив и е базирал възгледите си на погрешни представи. Например, едно от нещата, което по време на мандата му най-много го възмущава, е когато френският външен министър не го поздравява на ЖП гарата по време на визитата му във Франция. През април 1939 г. той се среща с Рибентроп, който му предлага пакт, според който Полша следвало да предаде Свободния град Данциг и да подпише антикоминтернски пакт. В замяна на това Полша щяла да има право да извършва бизнес на територията на Данциг и да управлява свое собствено независимо пристанище. В случай на съветска атака, Полша следвало да получи Украйна и значителна част от Беларус и Литва. Бек отказва предложението.

Невежеството на Бек при взимането на това решение е най-добре описано от собствените му коментари, според които „Германия тогава беше хартиен тигър с 9 дивизии“ (да, той е смятал, че немската армия през 1939 г. е била толкова силна, колкото е била и през 1933 г.); той също така твърди (противно на мнението на военни лидери), че в случай на немска атака, полската армия щяла да превземе Берлин за две седмици. Говори се, че когато Великобритания гарантира за Полша, Бек се възгордява. Въпреки това обаче, по-умни политици, като тези в Букурещ, отхвърлят британско гарантиране, знаейки, че това е капан.

 

„Не мислим, че това гарантиране ще бъде обвързващо.“

Лорд Халифакс

 

„Нашето гарантиране естествено не оказва никаква помощ на Полша. Може да се каже, че това беше нещо жестоко спрямо Полша, дори и цинично.“

Александър Кадоган, британски дипломат

 

Германия отговаря на това, като подписва Пакта „Рибентроп-Молотов“. Адолф Хитлер и немската пропаганда се обръщат срещу Полша, но това не се е дължало на някаква вродена омраза към поляците. Немската пропаганда представя развилата се ситуация като нещо, което е можело да се избегне, продължавайки да споменава Пилсудски.

------------------------------------

Източници:

Adolf Hitler Wiedereinfuehrung der Wehrpflicht 1935-05-21

Zychowicz, Piotr. Pakt Ribbentrop-Beck, Czyli, Jak Polacy Mogli U Boku III Rzeszy Pokonać Związek Sowiecki

Krol E. C., Polska i Polacy w propagandzie narodowego socializmu w Niemczech 1919-1945, Warszawa

Pruszynski M., Tajemnica Pilsudskiego, Warszawa 1997

Narodowe Archiwum Cyfrowe

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Неутрални източници документират защо германците превземат Полша

Автор: Джон Уеър

 

Повечето историци посочват германската инвазия на Полша като непредизвикан акт на агресия, имащ за цел създаването на Лебенсраум и установяването на контрол върху цяла Европа. Според конвенционалните историци Адолф Хитлер е мразил полския народ и е искал да ги унищожи като негова първа крачка към световна доминация[1].

Британският историк Андрю Робъртс например пише следното[2]:

„Полският коридор, който е бил замислен от архитектите на Версайския договор от 1919 г. с намерението да откъсне Източна Прусия от останалата част на Германия, отдавна е бил посочван от нацистите като повод за война, заедно с етническо германския балтийски град Данциг, но както Хитлер казва на една генералска конференция през май 1939 г., Данциг не е най-важният проблем. Главната ни цел е да проправим път на изток за нашия Лебенсраум и да осигурим доставките ни на храна.“

 

Британският историк Ричард Д. Евънс пише[3]:

„Имало е вероятност през 1934 г., когато Хитлер сключва 10-годишен пакт за ненападение с поляците, Полша да се превърне в сателитна държава в един бъдещ европейски ред, доминиран от Германия. Но към 1939 г. тя обаче се превръща в сериозна пречка за източната експанзия на Третия райх. Следователно тя е трябвало да бъде заличена от картата и безмилостно експлоатирана за финансирането на подготовката за предстоящата война на запад.“

 

Тази статия си служи с негермански източници, за да документира, че противно на това, което повечето историци твърдят, германската инвазия в Полша е била провокирана от действията на насилие на полското правителство върху етническото й германско малцинство.

 

Историческите обстоятелства

На 30 март 1939 г. полският министър на външните работи Йозеф Бек приема предложение на Великобритания, което дава безусловна и недвусмислена гаранция за независимостта на Полша. Британската империя се съгласява да се включи във война като съюзник на Полша, в случай че поляците решат, че такава война е необходима. На 31 март 1939 г. Невил Чембърлейн отправя следните думи към Камарата на общините, изготвени от британския министър на външните работи лорд Халифакс, обявявайки[4]:

„Понастоящем се налага да информирам Камарата… че в случай на възникнала заплаха спрямо полската независимост и в случай че полското правителство сметне за належаща необходимост да й окаже въоръжена съпротива, правителството на Негово величество следва веднага да се обвърже с предлагането на всякаква подкрепа на полското правителство, която е по силите й. В тази връзка то вече е дало гаранция на полското правителство.“

 

Безпрецедентният „празен чек“, който Великобритания връчва на Полша води до ескалиране на насилието над германското малцинство в Полша. Книгата „Полските зверства срещу германското малцинство в Полша“ отговаря на въпроса защо полското правителство е позволило да се случват такива зверства[5]:

„Гаранцията за помощ, която британското правителство дава на Полша е факторът, който дава нов тласък на политиката за обкръжение на Великобритания. Нейното предназначение е било да даде повод на Англия да започне война, тъй подготвяна и желана от нея, с цел унищожението на Велика Германия, като се възползва от проблема с Данциг и Коридора. Във Варшава вече не се е считало за нужно да се подхожда с умереност, като тогава преобладаващото мнение е било, че нещата са могли спокойно да бъдат доведени до повратна точка. Англия е подкрепяла тази диаболична игра, като е гарантирала интегритета на полската държава. Британското обещание за подкрепа означавало, че Полша е щяла да бъде плацдарм за враговете на Германия. Оттам насетне Полша не си спестява никаква форма на провокация към Германия и в слепотата си започва да мечтае за победоносна битка пред портите на Берлин. Ако не беше окуражаването на английската военна клика, която влошаваше отношението на Полша към Райха и чиито обещания бяха накарали Варшава да се чувства в безопасност, полското правителство едва ли щеше да остави нещата да се развият до такава степен, че полските войници и граждани да интерпретират слогана да изкоренят всякакво германско влияние като подкана към убийство и зверско осакатяване на човешки същества.“

 

Голяма част от страничните читатели отхвърлят тази книга като нищо повече от нацистка пропаганда, оправдаваща Хитлер за превземането му на Полша. Въпреки това обаче, както предстои да видим в тази статия, насилието срещу етническите германци в Полша, което води до хитлеровата инвазия в Полша, е добре документирано от множество негермански източници.

 

Американски източници

Американският историк Дейвид Хоган пише, че германско-полските взаимоотношения се изострят заради нарастващата суровост, с която полските власти са се отнасяли към германското малцинство. Над 1 милион етнически германци са пребивавали в Полша и именно тези германци стават основни жертви на германско-полската криза в последвалите седмици. Германците в Полша са били подлагани на нарастващо насилие от страна на преобладаващите поляци. В крайна сметка хиляди германци в Полша заплащат за тази криза с живота си. Те са били едни от първите жертви на антинемската военна политика на Великобритания[6].

На 14 август 1939 г. полските власти в Горноизточна Силезия започват кампания от масови арести срещу германското малцинство. Поляците след това започват да закриват и конфискуват останалите германски бизнеси, клубове и бюра за социално подпомагане. Арестуваните германци са били накарани да вървят пеша до централните територии на Полша в затворнически колони. Дотогава различните немски групи в Полша вече са били изпълнени с ужас и са се опасявали, че поляците ще се опитат тотално да изтребят германското малцинство в случай на война. Хиляди германци се опитват да избегнат арест, като преминават границата с Германия. Едни от най-лошите полски зверства са включвали осакатяването на няколко германци. Поляците са били предупредени да не възприемат германското малцинство като безпомощни заложници и че могат да ги колят безнаказано[7].

Американският журналист Уилиям Линдзи Уайт си спомня, че сред хората, които са били добре запознати с проблема, не е имало съмнение, че към август 1939 г. германското етническо малцинство в Полша е било ежедневно подлагано на ужасни зверства. Уайт казва, че едно писмо от полското правителство, в което то отрича да е имало преследвания на германци в Полша, е било толкова достоверно, колкото гражданските свободи, гарантирани от конституцията на Съветския съюз от 1936 г.[8]

Доналд Дей, известен кореспондент на в. „Chicago Tribune“, докладва за зверското отношение на поляците спрямо етническите германци в Полша[9]:

„Отпътувах за Полския коридор, където немските власти ми позволиха да интервюирам германските бежанци от много полски градове и градчета. Историята беше същата. Масови арести и дълги походи по пътищата към вътрешността на Полша. Железопътните линии бяха претъпкани с войнишки марширувания. Онези, които излизаха от строя, биваха застрелвани. Полските власти изглеждаха като обезумели. Цял живот разпитвам хора и затова смятам, че знам какви изводи да си правя от преувеличените разкази на хора, преминали през травмиращи лични преживявания. Но дори и с пестеливост на думите, ситуацията беше наистина зле. За мен беше въпрос на часове войната да избухне.“

 

Хоган пише, че през този период лидерите на германското малцинство в Полша неколкократно са отправяли молба до полското правителство за милост, но без резултат. Наложило се е над 80,000 германски бежанци да напуснат Полша до 20 август 1939 г., като почти всички останали етнически германци в Полша са правили всичко по силите си да избягат, за да избегнат полските зверства[10].

Британският посланик в Берлин Невил Хендерсън усърдно се опитва да накара Халифакс да признае жестоката съдба на германското малцинство в Полша. На 24 август 1939 г. Хендерсън загрижено предупреждава Халифакс, че фактите напълно подкрепят германските оплаквания за отношението към германското малцинство в Полша. Хендерсън е знаел, че германците са били готови да преговарят и затова казва на Халифакс, че освен ако преговорите между двете страни не бъдат възобновени, то войната между Полша и Германия щяла да бъде неизбежна. Хендерсън се опитва да убеди Халифакс, че един опит за пълна военна окупация на Данциг би бил в ущърб на полските интереси, едновременно с това напълно осъждайки полската политика. Това, което Хендерсън не осъзнава обаче, е, че Халифакс се е стремял към война именно заради възможността да я използва като политически инструмент. Халифакс е искал Германия да бъде напълно унищожена[11].

На 25 август 1939 г. посланикът Хендерсън докладва на Халифакс за най-новото полско зверство в Биелич, Горна Силезия. Хендерсън никога не е разчитал на официалните германски изявления за тези инциденти, а вместо това е базирал докладите си на информация, получена от неутрални източници. Поляците продължавали насилствено да депортират германците от тази област и да ги карат да се придвижват пеша до вътрешността на Полша. Осем германци са били убити и много други са били ранени по време на едно от тези придвижвания. Хендерсън се възмущава от провала на британското правителство да овладее полските власти[12].

Хоган пише, че Хитлер е бил изправен пред ужасна дилема. Ако Хитлер не направи нещо, германците в Полша и Данциг са щели да бъдат оставени на жестокостта и насилието на една враждебна Полша. Ако пък обаче вземе ефективни мерки срещу поляците, британците и французите са можели да обявят война на Германия. Хендерсън се е опасявал, че зверствата в Биелич са щели да бъдат последната капка в чашата, която да накара Хитлер да нахлуе в Полша. Хендерсън, който силно се е надявал на мир с Германия, изразява възмущението си от провала на британското правителство да упражни натиск върху полските власти[13].

Хитлер нахлува в Полша, за да сложи край на зверствата срещу германското малцинство в Полша. Американският историк Хари Елмър Барнс се съгласява с анализа на Хоган. Барнс пише[14]:

„Главната отговорност за избухването на германско-полската война лежи върху Полша и Великобритания, докато за прерастването на германско-полския конфликт в европейска война почти собственоръчно е виновна Великобритания, водена от Халифакс.“

 

По-нататък Барнс казва[15]:

„Вече безсъмнено е установено на документална основа, че Хитлер не е носил по-голяма отговорност за войната през 1939 г., отколкото Кайзера е носил за тази през 1914 г., ако въобще е носил такава отговорност… Отговорността на Хитлер през 1939 г. е била много по-малка от тази на Бек в Полша, Халифакс в Англия или дори Даладие във Франция.“

 

Други източници

Холандският историк Луи де Йонг пише, че на 25 март 1939 г. прозорците на домовете на много етнически германци в Позен и Краков са били счупени, както и тези на германското посолство във Варшава. По-късно германските земеделски съвместни дружества в Полша са били разпуснати и много германски училища са били затворени, а онези етнически германци, които са взимали активно участие в културната сфера, са били арестувани. Около средата на май 1939 г. в един малък град, където са живели 3,000 германци, голяма част от движимото имущество в домове и магазини е било опустошено. В средата на юни са закрити и последните немски клубове[16].

Де Йонг пише, че до средата на август 1939 г. поляците продължили да арестуват стотици етнически германци. Германски печатници и профсъюзни офиси са били затворени, като са се извършвали и многобройни претърсвания на къщите. Осем етнически германци, които са били арестувани в Горна Силезия, са били застреляни на 24 август, докато са били транспортирани в концентрационни лагери[17].

На 7 август 1939 г. полските цензори позволяват на краковския в. „llustrowany Kuryer Codzienny“ да публикува статия от безпрецедентна безпардонност. В статията се казва как полски поделения постоянно пресичали германската граница, за да унищожават германски военни укрепления и да пренасят конфискувана германска военна техника в Полша. Полското правителство позволило на този вестник, който е бил един от най-тиражираните в Полша, да съобщи на света, че Полша е извършвала серии от гранични нарушения спрямо Германия[18]. Полският вестник „Kurier Polski също съобщава с големи заглавни букви, че „Германия трябва да бъде унищожена!“, докато през август 1939 г. все още са се провеждали преговори с Хитлер[19].

Полският посланик в Америка Йежи Потоки безуспешно се опитва да склони полския министър на външните работи Йозеф Бек да постигне съгласие с Германия. По-късно Потоки изчерпателно обяснява ситуацията в Полша, заявявайки, че „Полша предпочита Данциг пред мира“[20]. Главнокомандващият на полските въоръжени сили Едвард Ридз-Шмигли също обявява, че Полша е готова да се бие дори и без съюзници, ако Германия посмее да докосне Данциг. Ридз-Шмигли обявява, че всеки един поляк и полякиня, независимо от възрастта, е щял да служи на фронта в случай на война[21].

Капитанът на британските Кралски военноморски сили Ръсел Гренфел е бил остро критичен към недвусмисленото и безусловно гарантиране на Великобритания за независимостта на Полша. Той казва, че като цяло специалните териториални гаранции са средство, чрез което една велика сила може да превърне претендентите й в международни престъпници. Гренфел пише[22]:

„Щеше да е много сконфузно, ако същото се бе случило с Великобритания във времето, когато именно тя беше претендиращата сила; като например към Испания през 16-ти век, Холандия през 17-ти и Испания и Франция през 18-ти.“

 

Гренфел е бил критичен към британското гарантиране за независимостта на Полша и поради факта, че една такава гаранция сама по себе си е предизвикване. Той пише, че една гаранция „публично предизвиква съперника да игнорира гаранцията и да си поеме последствията; след което става почти невъзможно за този съперник да се опита да потърси мирно решение на спора му с гарантираната страна, без да изглежда така, сякаш се поддава на шантаж.“ Гренфел казва, че едно гарантиране следователно може да послужи за подклаждане на същия този голям конфликт, който уж е трябвало да предотврати[23]. Именно това се случва накрая, когато Великобритания дава гаранцията си за независимостта на Полша.

 

Последствията от инвазията

До началото на септември 1939 г. германците в Полша продължават да са обект на терора. На германците в цялата страна им е казано: „Всички вие ще бъдете избесени, ако войната достигне Полша“. По-късно това пророчество е изпълнено по много начини[24].

Добре известната Кървава неделя в Бромберг от 3 септември 1939 г. е придружена от подобни кланета и в други части на Полша. Тези кланета слагат трагичен край на дългото страдание на много от етническите германци. Тази катастрофа е била очаквана от германците още преди избухването на войната, както и може да се съди по бягството, или опитите за бягство, на голям брой германци от Полша. Отчаяният слоган „Вън от този ад и обратно към Райха!“ говори достатъчно за емоционалното състояние на тези германци по това време[25].

Американският историк от еврейски произход д-р Алфред-Мориц де Заяс пише по отношение на етническите германци в Полша[26]:

„Първите жертви на войната са били хора от германски произход (Volksdeutsche), или етническите германски цивилни, които са пребивавали в и са били граждани на Полша. Използвайки списъци, изготвени години преди това отчасти от по-ниските административни офиси, Полша веднага депортира 15,000 германци в Източна Полша. Последвалият страх и гняв от бързите немски победи водят до истерия. Навсякъде е било пълно с германски шпиони, които били заподозирани във формиране на пета колона. Над 5,000 германски граждани са убити през първите дни на войната. Те са били едновременно и заложници, и изкупителни жертви. Противни сцени са се разигравали в Бромберг на 3 септември, както и на няколко други места в провинцията Позен, в Померелия и на други места, където са пребивавали немски малцинства.“

 

Хитлер е планирал да предложи възстановяване на суверенитета на чешката държава и на Западна Полша като част от предложение за мир към Великобритания и Франция. В бележка от 15 септември 1939 г. германският министър на външните работи Йоахим фон Рибентроп информира съветските лидери Йосиф Сталин и Вячеслав Молотов за намерението на Хитлер. Сталин и Молотов обаче са се стремели да попречат на всякакви действия, които биха могли да съберат Германия и Съюзниците на една маса. Те съответно казват на Рибентроп, че не одобряват възстановяването на полската държава. Наясно със зависимостта на Германия от съветската търговия, Хитлер изоставя плана си за повторно установяване на полската държава[27].

 

Заключение

Хитлеровата инвазия на Полша е била предизвикана от непоносимото отношение на полското правителство към германското му население. Никой друг държавен глава не би позволил сънародниците му да страдат и умират по подобен начин в съседна страна[28]. Германия не напада Полша заради Лебенсраум или друга злонамерена причина.

И все пак, дори онези британски лидери, които са се стремели към мир по-късно твърдят, че единствено Хитлер е бил отговорен за започването на Втората световна война. Британският посланик Невил Хендерсън например пък казва, че цялата отговорност за започването на войната лежи върху Хитлер. През 1940 г. Хендерсън пише следното в мемоарите си[29]:

„Ако Хитлер е искал мир, той е знаел как да го осигури; ако е искал война, той не по-малко е знаел какво би я предизвикала. Изборът си беше изцяло негов и в края на краищата цялата отговорност за войната също беше негова.“

 

Това, което Хендерсън обаче забравя да спомене в този пасаж, е как неколкократно е предупреждавал Халифакс, че полските зверства над германското малцинство в Полша са били изключително крайни. Хитлер превзема Полша именно за да сложи край на тези зверства.

 

 

Бележки:

[1] Roland, Marc, “Poland’s Censored Holocaust,” The Barnes Review in Review: 2008-2010, p. 131.

[2] Roberts, Andrew, The Storm of War: A New History of the Second World War, New York: HarperCollins Publishers, 2011, pp. 18-19.

[3] Evans, Richard J., The Third Reich at War 1939-1945, London: Penguin Books Ltd., 2008, p. 11.

[4] Barnett, Correlli, The Collapse of British Power, New York: William Morrow, 1972, p. 560; see also Taylor, A.J.P., The Origins of the Second World War, New York: Simon & Schuster, 1961, p. 211.

[5] Shadewalt, Hans, Polish Acts of Atrocity Against the German Minority in Poland, Berlin and New York: German Library of Information, 2nd edition, 1940, pp. 75-76.

[6] Hoggan, David L., The Forced War: When Peaceful Revision Failed, Costa Mesa, Cal.: Institute for Historical Review, 1989, pp. 260-262, 387.

[7] Ibid., pp. 452-453.

[8] Ibid., p. 554.

[9] Day, Donald, Onward Christian Soldiers, Newport Beach, Cal.: The Noontide Press, 2002, p. 56.

[10] Hoggan, David L., The Forced War: When Peaceful Revision Failed, Costa Mesa, Cal.: Institute for Historical Review, 1989, pp. 358, 382, 388, 391-92, 479.

[11] Ibid., pp. 500-501, 550.

[12] Ibid., pp. 509-510.

[13] Ibid., p. 509

[14] Barnes, Harry Elmer, Barnes against the Blackout, Costa Mesa, Cal.: The Institute for Historical Review, 1991, p. 222.

[15] Ibid., pp. 227, 249.

[16] Jong, Louis de, The German Fifth Column in the Second World War, New York: Howard Fertig, 1973, pp. 36-37.

[17] Ibid, p. 37.

[18] Hoggan, David L., The Forced War: When Peaceful Revision Failed, Costa Mesa, Cal.: Institute for Historical Review, 1989, p. 419.

[19] Irving, David, Goebbels: Mastermind of the Third Reich, London: Focal Point Publications, 1996, p. 304.

[20] Hoggan, David L., The Forced War: When Peaceful Revision Failed, Costa Mesa, Cal.: Institute for Historical Review, 1989, p. 419.

[21] Ibid., p. 396.

[22] Grenfell, Russell, Unconditional Hatred: German War Guilt and the Future of Europe, New York: The Devin-Adair Company, 1954, p. 86.

[23] Ibid., pp. 86-87.

[24] Hoggan, David L., The Forced War: When Peaceful Revision Failed, Costa Mesa, Cal.: Institute for Historical Review, 1989, p. 390.

[25] Ibid.

[26] De Zayas, Alfred-Maurice, A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans, 2nd edition, New York: Palgrave Macmillan, 2006, p. 27.

[27] Tedor, Richard, Hitler’s Revolution, Chicago: 2013, pp. 160-161.

[28] Roland, Marc, “Poland’s Censored Holocaust,” The Barnes Review in Review: 2008-2010, p. 135.

[29] Henderson, Sir Nevile, Failure of a Mission, New York: G. P. Putnam’s Sons, 1940, p. 227.

 

Източник:

https://codoh.com/library/document/neutral-sources-document-why-germany-invaded-polan/en/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
Германска карикатура от 1939 г., изобразяваща духа на вече покойния полски маршал и държавник Йозеф Пилсудски, който се обръща към своя държавен наследник и министър на външните работи Йозеф Бек с укорителните думи: "С воденето на такава политика никога нямаше да спечеля Битката при Варшава!"
 
Източник: Archiwum „Mówią Wieki”
 
 
67HtDL3.jpg
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Шовинизмът на Полша преди 1 септември 1939 г.

 

polishpropagandamap.jpg.68e190a9c4f8554d205e94a404b70dcd.jpg

polishpropagandamap2.thumb.jpg.9e1a2ece19639fd7643d3698861b56ee.jpg

Съпоставка на действителните и (според полската историография) исторически западни граници на Полша, включително и огромни части от Германия и Чехословакия според изследванията на полските историци Станислав Козеровски (28 септември 1874 г. - 1 февруари 1949 г.), който е също така и свещеник, и Владислав Семкович (8 май 1878 г. - 12 февруари 1949 г.)

Появява се в познанския вестник "Dziennik Poznanski" малко след като Великобритания връчва "празния чек" на Полша през пролетта на 1939 г.

Легенда на картата:
- Германия днес
- най-крайно достигнатите от славяните западни земи според географските местоположения, дадени от Отец Ст. Козеровски
- западната граница на Полша под управлението на Болеслав Храбри според проф. Вл. Семкович
- западната граница на Полша под управлението на Болеслав Кривоусти според проф. Вл. Семкович
- западната граница на Полша днес

 

polishpropagandaposterbefore1939.thumb.jpg.ec91c1812970400fa38c07b4bcf15fa2.jpg

"Нас ни нямаше от вчера. Стигнахме далеч на запад" - полски пропаганден плакат от преди 1939 г., на който са изобразени германски земи, които според полската историография преди са били част от Полша под управлението на Болеслав I Храбри (владетел на Полша в периода 992 - 1025 г.) и попадащи в сферата на полските териториални интереси. В тях са включени градовете Любек, Берлин, Липск (Лайпциг) и Вроцлав

 

polishpropagandaposterbefore19392.jpg.876dcd26e97ed4e5991833c77280bec4.jpg

Друг вариант на същия плакат, този път с текстово допълнение: "Духът на Болеслав Храбри живее в Полша! Поляци! И най-дребните кътчета ще се завърнат при татковината"

 

polishpostcardjune1939.thumb.jpg.2ccef4c20d1e296462c799eefa965e82.jpg

"И всеки един от вас носи в душата си семето на бъдещата праведност и мярката на бъдещите граници. /Адам Мицкевич/" - пощенска картичка от юни 1939 г., широко разпространявана в Полша, изобразяваща границите на "Новата Полша" според намеренията на полския шовинизъм

Легендата, изложена на три езика (полски, английски и френски):
- исторически западни граници на Полша
- настоящи граници на Полша

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това тук не  е тик ток където потребитилите са малолетни и неграмотни едновременно.Агресията и на Нацистка Германия и на болшевицит еот Кремъл е терориостичен акт 

Редактирано от todorg
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.05.2022 г. at 18:40, Zara Thustra said:

Адолф Хитлер не е мразил поляците

Виждам, руският агитпроп отпусна малко парички да се разпени пропагандата.....

 

Берлин фюрерът заявява: „Биологическата сила на руския и другите славянски народи трябва да се подкопае посредством изтребване на големи маси хора. Ние сме длъжни да унищожим поне една трета от тях.“  За останалите Хитлер препоръча по-бавна, но също сигурна смърт, като: „преднамерено организиране на глад, премахване на медицинското и санитарното обслужване, ликвидиране на интелигенцията... За нас вредно би било, ако русите, украинците, киргизите и др. народи умеят да четат и пишат. Забранявам нашите хигенни мероприятия да се разпространяват в тези области.“ „Целта на моята мисия на Изток, пояснява Хитлер, се свежда в крайна сметка в превръщането на това пространство в район за заселване на 100 милиона немци.

Ейот тук:

https://epicenter.bg/article/Dots-Yordan-Velichkov-Varvarska-razporedba-obyasnyava-prichinite-za-ogromnite-zhertvi-samo-ot-Savetskiya-sayuz-te-sa-27-miliona/104101/11/33

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Skubi said:

Виждам, руският агитпроп отпусна малко парички да се разпени пропагандата.....

Хм, за първи път тук някой да ме обвинява в руска пропаганда, макар че досега с нищо да не съм показвал каквито и да е симпатии към Русия. Предполагам, че за всяко нещо си има първи път и че сега е модерно ad hominem-ите да са от такъв тип :)

 

Преди 5 часа, Skubi said:

Берлин фюрерът заявява: „Биологическата сила на руския и другите славянски народи трябва да се подкопае посредством изтребване на големи маси хора. Ние сме длъжни да унищожим поне една трета от тях.“  За останалите Хитлер препоръча по-бавна, но също сигурна смърт, като: „преднамерено организиране на глад, премахване на медицинското и санитарното обслужване, ликвидиране на интелигенцията... За нас вредно би било, ако русите, украинците, киргизите и др. народи умеят да четат и пишат. Забранявам нашите хигенни мероприятия да се разпространяват в тези области.“ „Целта на моята мисия на Изток, пояснява Хитлер, се свежда в крайна сметка в превръщането на това пространство в район за заселване на 100 милиона немци.

Би ли споделил някакви източници на това твърдение? Защото в тази (сензационно поднесена) статия не откривам никакви препратки към никакви източници.

От статията:

Цитирай

Този план е разработен в „програмния“ документ на Хитлер – „Моята борба“ и конкретизиран в редица негови указания и директиви. Така например, само няколко дни след нападението над СССР в реч пред офицери и генерали в Берлин фюрерът заявява:

Доколкото ми е известно в "Моята борба" не се говори за никакво изтребление на никакви народи. Ще ми е интересно обаче да видим какви са тези негови указания, директиви и речи, в които той уж ги казва. Между другото, ако германците толкова много са мразили славяните и са ги възприемали като подчовеци, защо между 1942 и 1945 г. над един милион руснаци, украинци, хървати, чехи и други славяни се бият доброволно на страната на Германия, някои от тях получавайки дори свои собствени елитни Вафен-СС войскови подразделения (като например украинската 14-та гренадирска дивизия)?

Редактирано от Zara Thustra
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

О, в Mein Kampf има бая хейт по славяните. Чел съм я преди много време, но по спомени Чичу многократно говори за славяните като за "низша раса", която е "опасна" за германския народ. Че са недоразвити, мързеливи и неспособни за самостоятелно мислене, че са инструмент на "еврейския болшевизъм" и представляват екзистенциална заплаха за германската култура и начин на живот.
Говори и за изтребление на славяните, за да се осигури Lebensraum (жизнено пространство) за германския народ. Описва славянските народи като податливи на германското управление и вярва, че те лесно ще бъдат асимилирани в германската империя.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ад 1.

Аз само реагирах, че Хитлер не е мразил поляците...Как да не ги е мразил. След ПСВ новообразуващата се полска държава получава немска земя....Затова се поръзтършувах на бърже... 

Ад 2.

Питай от Автор: Йордан Величков

Сайтът Епицентър БГ и ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕГИИ И АНАЛИЗИ ЕООД използват бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. 

Не четеш внимателно, защото статията е /copy-paste/

Ейот тук:

https://epicenter.bg/article/Dots-Yordan-Velichkov-Varvarska-razporedba-obyasnyava-prichinite-za-ogromnite-zhertvi-samo-ot-Savetskiya-sayuz-te-sa-27-miliona/104101/11/33

Ад 3.

Мога и да греша, но неизбежно възниква съмнение, че една тема почиваща годинка, после 4 месеца изведнъж се излюпва с голямо количество информация за полският национализъм и шовинизъм....Резонира на онези руски и други новини, че поляците се готвят да отцепят една част от Украйна, включително и унгарците...Сега когато знаем, че фашистските хорди на Путин се готвят за една голяма офензива с 40 000 кандидати за 200 и 300 и с около 500 щучки  бронирана техника. За ракети артилерия не се знае....А да и Румъния иска с Молдова да завземи украински земи....😎

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Warlord said:

О, в Mein Kampf има бая хейт по славяните. Чел съм я преди много време, но по спомени Чичу многократно говори за славяните като за "низша раса", която е "опасна" за германския народ. Че са недоразвити, мързеливи и неспособни за самостоятелно мислене, че са инструмент на "еврейския болшевизъм" и представляват екзистенциална заплаха за германската култура и начин на живот.
Говори и за изтребление на славяните, за да се осигури Lebensraum (жизнено пространство) за германския народ. Описва славянските народи като податливи на германското управление и вярва, че те лесно ще бъдат асимилирани в германската империя.

Че говори за хипотетично жизнено пространство на изток в някакъв неопределен период в бъдещето, да, това никой не го отрича. Че мнението му относно славянските народи далеч не е позитивно, това също е вярно (макар че някои от вижданията му през 1920-те години коренно се променят през 1930-те и 1940-те, но това е друга тема). За изтреблението на славяните обаче продължавам да твърдя, че такова нещо той никъде не споменава в "Моята борба" и ще бъда повече от благодарен, ако някой ми посочи конкретната страница, където това се казва. Тук обаче също така е важно да се спомене и периода, в който той написва книгата, а именно, че между Октомврийската революция и написването й са изминали едва няколко години, когато целият свят е насочил погледа си към Болшевишка Русия и към установения там режим на терор. По това време не само германците, а и целият западен свят възприема този кървав режим като сериозна и екзистенциална заплаха за страните си, напълно наясно с подривните дейности на Коминтерна и риска от провокирани революции и размириции, подобно на самообявилата се за автономна република Баварската съветска република, която благодарение на ветераните от ПСВ (Фрейкорпс) е набързо разпусната. Враждебните настроения на Хитлер към славяните са насочени по-скоро конкретно към руснаците и породени от факта, че там е центърът на Световната пролетарска революция, застрашаваща да погълне целия свят. Наскоро публикувах една интересна статия относно расовите схващания на нацистите в различните етапи от съществуването на Райха, показваща, че нещата не са съвсем черно-бели:

https://www.forumnauka.bg/topic/25610-triumf-na-raznoobrazieto-chuzhdestrannite-voyski-na-hitler/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, Skubi said:

Не четеш внимателно, защото статията е /copy-paste/

Много добре видях откъде е информацията, но явно ти самият не си прочел изцяло статията, защото иначе щеше да видиш, че там не се посочват абсолютно никакви конкретни източници.

 

Преди 8 минути, Skubi said:

Мога и да греша, но неизбежно възниква съмнение, че една тема почиваща годинка, после 4 месеца изведнъж се излюпва с голямо количество информация за полският национализъм и шовинизъм....Резонира на онези руски и други новини, че поляците се готвят да отцепят една част от Украйна, включително и унгарците...Сега когато знаем, че фашистските хорди на Путин се готвят за една голяма офензива с 40 000 кандидати за 200 и 300 и с около 500 щучки  бронирана техника. За ракети артилерия не се знае....А да и Румъния иска с Молдова да завземи украински земи....😎

Последният пост в темата е от септември миналата година, а не от година. Не лъжи, ако обичаш :) В случай че досега не си забелязал, темите, които пускам в този конкретен раздел, са периодично допълвани от моя страна с нова информация, когато намеря нужното време и желание да превеждам съответните материали. В темата ми за плановете на Сталин за съветска инвазия например там имам няколко пуснати различни статии, публикувани през определен период от време. Наскоро пък бях изправен пред дилемата дали да преведа статия за Опенхаймер или да пусна още една за Гладомора, в случая накрая реших да е първото, защото лично за мен това ще е напълно нов вид информация, различна от повечето статии, които съм пускал в раздела.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Zara Thustra said:

Много добре видях откъде е информацията, но явно ти самият не си прочел изцяло статията, защото иначе щеше да видиш, че там не се посочват абсолютно никакви конкретни източници.

 

Последният пост в темата е от септември миналата година, а не от година. Не лъжи, ако обичаш :) В случай че досега не си забелязал, темите, които пускам в този конкретен раздел, са периодично допълвани от моя страна с нова информация, когато намеря нужното време и желание да превеждам съответните материали. В темата ми за плановете на Сталин за съветска инвазия например там имам няколко пуснати различни статии, публикувани през определен период от време. Наскоро пък бях изправен пред дилемата дали да преведа статия за Опенхаймер или да пусна още една за Гладомора, в случая накрая реших да е първото, защото лично за мен това ще е напълно нов вид информация, различна от повечето статии, които съм пускал в раздела.

Не лъжа. Преди септември 1 година пауза.

Второто за изворите питай Йордан Величков или epicenter.bg....Ну пока.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Skubi said:

Не лъжа. Преди септември 1 година пауза.

Не съм те разбрал правилно, за което се извинявам. И все пак, изключително несериозно и неприятно е, когато някой тръгне да ти омаловажава труда, наричайки го руска агитпропаганда и други подобни определения (костваше ми много усилия, за да се добера до тези материали). Отдавна не следя отблизо какво се случва в Украйна и региона и както виждаш от активността ми във форума, не проявявам никакъв интерес към тези събития. Не виждам защо непременно трябва да се търсят някакви скрити замисли в неща, които не се нравят на някого или някои.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

Не лъжа. Преди септември 1 година пауза.

Второто за изворите питай Йордан Величков или epicenter.bg....Ну пока.

ОТ:Скуби , твоя Епицентър и другаря Юрдан са баш ватна пропаганда.

     Малко повече хигиена с ,,източниците,, , че с това ну пАгади накрая ще опреш и до Пик и Блиц.

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Zara Thustra said:

Не съм те разбрал правилно, за което се извинявам. И все пак, изключително несериозно и неприятно е, когато някой тръгне да ти омаловажава труда, наричайки го руска агитпропаганда и други подобни определения (костваше ми много усилия, за да се добера до тези материали). Отдавна не следя отблизо какво се случва в Украйна и региона и както виждаш от активността ми във форума, не проявявам никакъв интерес към тези събития. Не виждам защо непременно трябва да се търсят някакви скрити замисли в неща, които не се нравят на някого или някои.

Но проблемо. Но в тези орвелски влемена човек или няма време или гуглито му е ограничено, че не може да се добере до изворът да провери нещата. Опитвам се да ползвам СТОП ФАКЕ сайтът но и той не винаги показва....Затова остават повърхностните, мушкане в мъгла за да открия изворът на изявленията...Със снимки например има когато успявам да открия оригинала или фалшификацията.

Ето например критикуван съм от веселият ДеДо Либен, че точно този извор на който се обосновавам /епицентър и Йордан Величков/ е съмнително русофили....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Впрягане на каруцата пред коня. "Ако Хитлер е искал мир, той е знаел как да го осигури; ако е искал война, той не по-малко е знаел какво би я предизвикала. Изборът си беше изцяло негов и в края на краищата цялата отговорност за войната също беше негова." 

Вярно е. Преди да атакува Полша, мустакатия прилага аналогична операция в Чехословакия - първоначално прилага политически натиск да попучи судетите, като го формулира с правото на народите на самоопределение и цитира У. Уилсън, като се кълне, че чехословакия и чехите не го интересуват. Има записани публични изявления по темата, многократни; след като обаче получава судетите преминава към следващата фаза, още политически натиск в/у чехословакия (който уж трябвало да спре след получаване на судетите) и накрая окупиране на чехия, докато президента на чехия през това време е по негова покана в Германия. Полша наблюдава цялата ситуация с обяснима тревога. Когато мустакатия сед насочва към Полша, прилага същата тактика - право на самоопределение на германците в Данциг, "искам само Данциг", покана на "поляците" (така нарича полския президент, "поляците") в Германия с идея да го  изнудва и да приложи психологически натиск. Пред очите на полша, чехословакия току що е изчезнала, като се е съгласила с мирно предаване на судетите първоначално, с надежда да бъде оставена на мира, но вместо това тоя е продължил с натиска и изнудването и накрая я гълта цялата. Ако се е случило пред очите ти със съседа и виждаш, че прилагат същата тактика спрямо теб ( с цел възстановяване на статутквото преди псв, когато, подобно на чехословакия, не си съществувал като държавност) естествено че няма да се съгласиш на нищо - каквото е поведението на Бек който отказва изобщо да разговаря за глупостите на хитлер. Полша е била наясно какво я очаква и са били песимисти по отношение на изход от война с германия. Но след примера с чехословакия им е било ясно бъдещето и фиктивния характер на всякакви преговори с хитлер и затова отказват всякакви отстъпки. Поведението на полша е абсолютно логично и правилно. Не е имало смисъл от отстъпки с оглед на случилото се с чехословакия след отстъпките и, когато цялата им отбранителна линия (подобна на Мажино) попада в ръцете на германците мирно, защото е в судетите, след което не могат да се защитават. Това е положението. На всичкото отгоре хитлер иска демонстрация на военната сила на г-я, защото чехия с капитулацията си не му дава възможност за война. Или с други думи, формен селяк от много ниско ниво, който така и не излиза от окопите на псв, която е отдавана свършила. няма никакви капани, нито англия, нито франция са искали война и ликвидация на германия (чърчил може и да е искал, но е бил маргинален политик в тоя момент).Повечето германци също не са искали, но реднеците им - ултранационалисти, какъвто е и самия хитлер, с това са лягали, с това са ставали - ревизия на псв-границите. И като резултат немския реднек унищожи германия и европа. Останалото са лакърдии, но кой както го разбира. П.С. Интелигентни хора като Цар Борис са били наясно какво дърво е тоя и какъв ще е крайният резултат. Толкова от мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, Южняк said:

Впрягане на каруцата пред коня.

Толкова е объркан и манипулиращ коментара Ви,че не знам откъде да започна... Ще кажа само едно – Англия и Франция официално се съгласяват Германия,по-точно Австрия да си върне Судетите...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 24 минути, deaf said:

Англия и Франция официално се съгласяват Германия,по-точно Австрия да си върне Судетите...

Именно. 

И не ми е манипулиращ коментара, приятелски е. Кого да манипулирам, Вас ли? Автора на темата? Че какво ме интересувате, та чак да Ви манипулирам? Или когото и да е. Както и да е, бъдете здрав и извинения изобщо за намесата в разговора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, Южняк said:

след като обаче получава судетите

Уфф... Англия и Франция са съгласни Германия да получи,тоест да си върне Судетите,но Чехословакия е против и именно затова Хитлер я окупира...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, deaf said:

Уфф... Англия и Франция са съгласни Германия да получи,тоест да си върне Судетите,но Чехословакия е против и именно затова Хитлер я окупира...

Kaкво се има предвид под "против", че няма  празненства по улиците и масова радост? Ясно е, че чехите не са искали да предадат Судетите, но го правят. В обратния вариант, германските войски нямаше просто да влязат и да окупират областта. Както беше казано горе, чешката отбрана срещу Германия се е базирала точно на укрепленията в тази планинска област, а преди Мюнхенското споразумение Чехословакия е мобилизирала армията си. Щеше да има военни действия. Веднъж Хитлер е бил спрян от готовността на Чехословакия да се брани. Но след Мюнхен чехите да поставени пред свършен факт. И без подкрепата на Франция и Британия,  позволяват на Хитлер да вземе Судетите. Реално с отнемането им, пътят към Прага е открит. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, др-бр said:

Kaкво се има предвид под "против",

Официално правителството на Чехословакия отказва да върне Судетите и тогава Германия си ги връща със сила.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, deaf said:

Официално правителството на Чехословакия отказва да върне Судетите и тогава Германия си ги връща със сила.

Пак питам-какво значи със сила? Виенни действия при завземането на Судетите не е имало, въпреки че, отбраната им е била единственият шанс на Чехословакия да се брани. Чехословакия много неохотно приема наложеното положение. Освен това, коментарът ти беше, че Хитлер окупира цялата страна, защото  е против отделянето на Судетите.

Редактирано от др-бр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, др-бр said:

Пак питам-какво значи със сила?

Хитлер поставя ултиматум на Чехословакия до еди-колко си часа да върне Судетите. Прага пропуска този ултимативен срок и Вермахтът окупира цяла Чехословакия,за да предотврати евентуална съпротива... Защо Прага пропуска този срок? Защото Сталин коварно и измамно и внушава до последния час,че Червената армия ще я спаси,ако Германия я нападне... Чехословашкият управляващ елит е постъпил глупаво в случая...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, deaf said:

Хитлер поставя ултиматум на Чехословакия до еди-колко си часа да върне Судетите. Прага пропуска този ултимативен срок и Вермахтът окупира цяла Чехословакия,за да предотврати евентуална съпротива... Защо Прага пропуска този срок? Защото Сталин коварно и измамно и внушава до последния час,че Червената армия ще я спаси,ако Германия я нападне... Чехословашкият управляващ елит е постъпил глупаво в случая...

Ултиматумът е по-рано. Тогава Хитлер  не напада, защото го очаква съпротива, а срещу него са били Франция и Великобритания.  След Мюнхенския диктат чехите просто приемат положението, които големите сили им налагат. Как беше " ще бъдат отговорни ако се съпротивляват" И те не го правят. ОТНОВО, ако чехите се бяха съпротивлявали в подготвените позиции в планините по границата, щеше да е различно и явно и Хитлер го е знаел, защото не се осмелява да си вземе териториите със сила, без разрешение.  И тезата за окупацията на цяла Чехия не отговаря на хронологията. Хитлер взема Судетите, заедно с цялата чешка подготвена отбрана,  в началото на октомври 1938. А окупира, цялата страна през март 1939 г.Като междувременно няма вече Чехословакия. СЛовакия се отделя, Чехия е принудена да отстъпи територии на УНгария и Полша. Изобщо, държавата е с ограничен суверенитет и без подкрепата на големите сили се поддава на натиска на Хитлер и съюзници. Към 1939 вече не представлява никаква заплаха за Хитлер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, др-бр said:

След Мюнхенския диктат чехите просто приемат положението,

Явно четем различна история... Историческите сведения за "случая Чехословакия" съм взел от Виктор Суворов...

Ако Чехословакия наистина беше приела Мюнхенският договор,нямаше после да обвинява Англия и Франция в цитирам "предателство"...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...