Отиди на
Форум "Наука"

Военните престъпления по време на Руско-украинската война 2022


Recommended Posts

 • Потребител

Военното престъпление е нарушение на законите за войната, неразделна част от международното право, установено от Хагските конвенции от 1899 и 1907 г. и допълнително дефинирано от Женевските конвенции от 1949 г. Военните престъпления включват умишлено убийство на военнопленници и цивилни, изтезания и използване на незаконни оръжия. The Guardian посети малки градове и села на север от Киев, които бяха изравнени със земята по време на руската окупация, и проучи доказателствата, намерени там, както и други материали от украинската прокуратура за неуправляеми боеприпаси като FAB-250, метални стрели и касетъчни боеприпаси, използването им води до смъртта на стотици цивилни.

FAB-250 са сред бомбите, които руснаците най-често използваха срещу украински градове в района на Киев, като Буча, Гостомел и Бородянка. Най-малко осем сгради в градовете на север от Киев бяха разрушени от тези мощни неуправляеми бомби, убивайки стотици хора, според разследващи. FAB-250 е изключително неточна бомба с въздушно пускане, използвана основно от бившия Съветски съюз във войната в Афганистан и от Русия в Сирия.

Докато Русия твърди, че се опитва да унищожи военни съоръжения, доказателства, събрани или анализирани от The Guardian по време на посещения в Буча, Гостомел и Бородянка и проверени независимо от оръжейни експерти, показват, че тези бомби са хвърлени върху жилищни сгради и цивилна инфраструктура.

 

Разрушените сгради в Бородянка  имат разрушения, много подобни на разрушените сгради в Алепо.

Патолози и криминалисти, извършващи аутопсии на тела, открити в масови гробове в район на север от Киев, откриха малки метални стрели, забити в главите и гърдите на хората. Независими експерти по оръжия, които разгледаха снимки на метални стрели, открити в телата, потвърдиха, че те са флешетни стрели, противопехотно оръжие, широко използвано по време на Първата световна война.

Тези малки метални стрели се намират в снаряди на полеви оръдия като тези, изстреляни от руската артилерия в градовете Буча и Ирпен.  

Флешетите са пуснати по време на Първата световна война от  самолети, за да атакуват пехотата и да им пробиват шлемовете. Те не са били широко използвани по време на Втората световна война, но се появяват отново по време на войната във Виетнам, когато САЩ са използвали версия с пластмасова опаковка.

Bellingcat, нестопанска група от интернет журналисти за военни престъпления, разгледа някои от снимките, събрани от The Guardian, и потвърди доказателства за използване на касетъчни боеприпаси в окупирани от Русия градове и села в Украйна.

Изтеглянето на руските войски от района на Киев в началото на април разкри наличието на касетъчни боеприпаси — снаряди или бомби, които изстрелват десетки по-малки боеприпаси — в останките на автомобили, улици и жилищни сгради и в трупове. Оръжия, забранени в повече от 100 държави (но не в САЩ, Русия или Украйна) съгласно договор от 2008 г., наречен конвенция за касетъчни боеприпаси, се използват в райони без военен персонал и военна инфраструктура. Русия многократно отрича нападенията срещу цивилни и казва, че украинските обвинения във военни престъпления са измислени.

Суббоеприпасите в касетъчните бомби са предназначени да засягат големи площи, но те не винаги детонират, създавайки опасност за цивилните в бъдеще.

Останките от десетки превозни средства в Буча и Бородянка, видени и заснети от The Guardian и прегледани от експерти, показват характерни дупки, оставени от суббоеприпаси от касетъчни бомби, използвани от руските военни. Използването на касетъчни бомби и касетъчни боеприпаси също се съобщава широко в други части на Украйна. Когато екип на Lédecins Sans Frontières (MSF) пристигна в онкологична болница в Николаев, Югоизточна Украйна, на 4 април, няколко експлозии избухнаха в непосредствена близост до персонала.

The Guardian откри руска касетъчна ракета близо до ферма в Гостомел и опашни фрагменти от касетъчни бомби РБК-500 с суббоеприпаси ПТАБ-1М и касетъчни ракети в други градове на север от Киев. Въздействието на касетъчните бомби в тези райони беше толкова силно, че в някои случаи те удряха и убиваха много животни. Недалеч от откритата в Гостомел касетъчна бомба, труповете на два коня показват ясни следи от нейните суббоеприпаси.

В Бородянка прокурорите прекараха дни в ексхумация на десетки жертви, загинали по време на бомбардировките и набързо погребани от роднини в местните гробища, тъй като според властите много от тях загинаха от касетъчни бомби. Съдебномедицински експерти в райони на север от Киев потвърдиха пред The Guardian, че са открили фрагменти от касетъчни боеприпаси, вградени в тела, изкопани в района. Заключенията са класифицирани от криминалисти и ще бъдат предадени в Хага, където обвиненията за военни престъпления, извършени от Русия, могат да бъдат формализирани през следващите месеци.

https://sprotyv.info/rassledovaniya/guardian-zadokumentirovala-ispolzovanie-rossiej-nezakonnogo-oruzhiya/

Редактирано от Пандора
 • Харесва ми! 2
 • ХаХа 1
 • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Службата за сигурност на Украйна установи самоличността на осем руски военослужещи, заподозрени в извършване на военни престъпления в района на Киев - двама от тях се оказаха бойци на Вагнер. Това съобщиха от пресцентъра на СБУ. Според разузнавателните служби окупаторите са участвали в убийството на семейството на главатаря на село Мотижин Олга Сухенко - те се подиграват на сина си пред майка му, застрелват го в крака, а също така са измъчвали съпруга й. Без да са получили информация, те застрелват сина на по-големия с изстрел в главата, а след това и цялото семейство. В допълнение към убийството на семейство Сухенко, нашествениците измъчвали и убили двама доброволци, които носели хуманитарна помощ за жителите на Мотижин, а също така избили активисти на обществената организация Patriot.

Списък на имената на заподозрените

 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

По време на мониторингово посещение в здравното заведение, където са задържани украинските военнослужещи, те съобщават за изтезания и малтретиране на окупаторите. Това съобщи в канала си в Telegram комисарят по правата на човека на Върховната Рада Людмила Денисова.

Повечето украински военнослужещи са взети в плен от окупаторите край Мариупол. Първоначално те са държани в мазета и стопански постройки. След това те са прехвърлени в  следствения арест в Донецк и изправителната колония 20120, които се намират на временно окупираната територия. По-късно военните са прехвърлени в следствените арести в Таганрог и Воронеж. По време на прехвърлянето украинските войници били със завързани очи, носели чувал на главите си, а ръцете им били вързани с въжета. В плен украинските военнослужещи са измъчвани, заплашвани с убийство, бити и унижавани. Изтезанията са използвани с изключителна жестокост срещу офицери от въоръжените сили на Украйна и войници от специалните части на Азов.

По време на разпитите украинските военнопленници са поставени на колене, бити по пръстите на краката и отворени рани с картечница, използвани са клещи, изстрели са хвърлени около врата и са душени. Освен това са ги измъчвали с електрошокове, биели го с палка и го ритали.

Украински военнослужещи съобщиха, че окупаторите им инжектирали неизвестни лекарства на буквата "М", след което припаднали и загубили паметта си. Окупаторите принудили украинските войници да научат стихотворението "Простете ни, родни руснаци", химна на Руската федерация, историята на създаването на емблемата и знамето на Руската федерация, в противен случай - използвали изтезания и мъчения.

Украински военнопленници, държани в следствения арест в Донецк, са били в килиите за 2-3 души има поне 17-20 от тях. Вместо баня - кофа. Жените бяха лишени от хигиенни продукти и възможността да се мият. Били са подложени на психологически натиск - украински пленници били жестоко бити пред тях. Жените в плен също са били принуждавани да правят полов акт.

На жизненоважни украински военнослужещи не беше предоставена жизненоважна медицинска помощ. Лекарят ги прегледа едва преди да бъдат прехвърлени в лагера за военнопленници в Севастопол, където представители на МКЧК оказаха помощ. На украинците не беше дадена вода, само 1,5 литра за 30-40 души, а диетата им беше ограничена.

Окупаторите понякога се подигравали с месото и казвали, че е „човешко“. Украинските военнослужещи били лишени от възможността да се свържат с близките си. Личните карти на Централното разузнавателно управление на МКЧК, предвидени в член 70 от Женевската конвенция от 1949 г., които трябва да бъдат изпратени веднага след залавянето, бяха попълнени само непосредствено преди размяната.

С тези престъпни деяния Русия наруши правата на военнопленниците, гарантирани от разпоредбите на членове 17, 19, 20, 21, 22, 24-27, 29-31, 46, 48, 69-71 от Женевската конвенция. към третирането на военнопленниците. „Обръщам се към Комисията на ООН за разследване на нарушения на правата на човека по време на военната инвазия на Русия в Украйна да вземе предвид тези нарушения на правата на Русия от граждани на Украйна“, написа Людмила Денисова.

https://sprotyv.info/news/rf-prodovzhuє-porushuvati-zhenevsku-konvencziyu-stalo-vidomo-pro-novi-fakti/

 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

"Сейчас на территорию агрессора вывезено более 2 тысяч детей-сирот и детей, лишенных родительской опеки, из Донецкой и Луганской областей. Страна-оккупант РФ грубо нарушает нормы статьи 49 Женевской конвенции о защите гражданского населения во время войны, которая запрещает осуществлять принудительное переселение или депортацию лиц с оккупированной территории. Насильственная передача детей из одной национальной группы в другую содержит признаки геноцида в соответствии со статьей 2 Конвенции о предотвращении преступления геноцида и наказания за него", - подчеркнула Денисова.

Она обратилась в Комиссию ООН по расследованию нарушений прав человека во время военного вторжения РФ в Украину с просьбой учесть эти факты нарушений РФ прав человека в Украине.

Президент Российской Федерации Владимир Путин подписал указ об упрощенном порядке приема в российское гражданство детей-сирот из Украины, в том числе с оккупированных территорий.

Документ опубликован на российском официальном интернет-портале правовой информации в понедельник, 30 мая.

"Установить, что дети-сироты и дети, оставшиеся без попечения родителей, недееспособные лица, являющиеся гражданами Донецкой Народной Республики, Луганской Народной Республики (ОРДЛО - УНИАН) или Украины, приобретают гражданство Российской Федерации в упрощенном порядке в соответствии с частью восьмой статьи 14 Федерального закона от 31 мая 2002 г. № 62-ФЗ "О гражданстве Российской Федерации", - говорится в указе.

 

С заявлением о приеме в гражданство могут обратиться опекун ребенка, его попечитель, опекун недееспособного лица или руководитель органа опеки и попечительства, исполняющего обязанности опекуна либо попечителя.

Кроме того, в документе говорится, что с таким заявлением может обратиться и руководитель организации для детей-сирот, руководитель образовательной организации либо организации, оказывающей социальные услуги, если та находится на территории так называемых ДНР, ЛНР, а также Запорожской или Херсонской областей Украины.

Если ребенок старше 14 лет, необходимо также его согласие.

Рассмотрение заявлений и принятие решений, согласно указу, должны происходить не дольше трех месяцев.

https://www.unian.net/politics/putin-uprostil-vydachu-grazhdanstva-rossii-detyam-sirotam-ukrainy-novosti-ukraina-11848008.html

 • Харесва ми! 1
 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

22 марта генпрокурор Украины Ирина Венедиктова заявила, что правоохранители объявили первое подозрение по изнасилованию украинской женщины российским военным.

30 мая первое дело об изнасиловании, в котором обвиняется российский военнослужащий, направлено в суд. В преступлении обвиняют Михаила Романова — военнослужащего 239-го полка 90-й гвардейской танковой Витебско-Новгородской дивизии России.

«Киевская областная прокуратура и СБУ в рамках расследования этого позорного военного преступления установили, что в марте во время оккупации Броварского района нелюди ворвались в дом в одном из сел и застрелили его хозяина. Пьяный солдат вместе с другим оккупантом сразу после убийства несколько раз изнасиловал его жену. Женщине угрожали оружием и насилием над ее ребенком, который был с ней в это время. Несмотря на то, что обвиняемый сейчас не в наших руках, ему не избежать справедливого суда и ответственности перед законом», — пишет генпрокурор в Фейсбуке.

В освобожденных районах Украины местные жители заявляют о сексуальном насилии со стороны российских военнослужащих. Число сообщений об изнасилованиях увеличивается с каждым днем.

https://utro02.tv/2022/05/30/v-sud-napravili-pervoe-delo-ob-iznasilovanii-vo-vremya-vojny/

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Действително, изнасилването е тежко престъпление, но не е военно престъпление.

Вж.https://bg.wikipedia.org/wiki/Военно_престъпление

Това, че го отразявате в тази тема ми дава кураж да публикувам и един друг материал. 

 

Александра Ковал, шеф на Украинския институт за книгата, заяви, че „ антиукраинската ” литература се отстранява от украинските библиотеки. Това се отнася за творби, които не дават отговор на идеологията на украинския шовинизъм и „ самостийност “.

„ Засега върви процесът на създаване на регулаторните документи, мъчно е да се планира [колко време ще отнеме процесът на изтегляне]. Но съгласно моите калкулации сега в сбирките на обществените библиотеки може да има повече от 100 милиона копия, които би трябвало да бъдат отстранени.
Ясно е, че желаем да сторим това по-бързо, само че би било хубаво поне идеологически нездравословната литература, издадена по руско време и на двата езика - съветски и украински, която е доста, както и съветската литература с антиукраинско съдържание, да бъдат конфискувани изцяло до края на годината “, сподели Ковал.

Ковал счита даже съветската класика за антиукраинска литература. Нея също има намерение да отстрани от библиотеките. Най- вероятно ще бъдат иззети творбите на Остап Вишня " Чухрaiнцi " ( " Чухраинци " ) и " Самостийна дiрка " /Самостийна дупка/. В тях създателят подходящо осмива концепцията за украинската самостоятелност и превръщането на украинците в русофобска нация от „ чухраинци “.

Министерството на културата на Украйна разгласи проекти за разчистване на библиотеките от „ вредна“ литература да започне от май.

На първо място, ще си отидат творбите на литературния критик Висарион Белински поради ниската им оценка на украинската литература („... нашите малоруски писатели и поети постоянно пишат истории от елементарния живот и ни срещат единствено с Маруся, Одарки, Прокипс, Кандзюб, Стецкас и други сходни лица... “) и романите на Михаил Булгаков „ Бялата армия “ и „ Дните на Турбините “ за карикатурното обрисуване на властта на Петлюра в Киев.

Произведенията на Пушкин, Достоевски и други творци с международна популярност също ще бъдат иззети за излъчване на „ имперския наратив“ и „ агитация на съветската шовинистична политика “. Вместо това рафтовете на библиотеката ще бъдат запълнени с опуси на идеолозите на украинския шовинизъм, биографии на Бандера, Шухевич и драсканици на модерни автори - русофоби.
 
 • Харесва ми! 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

Александра Ковал, шеф на Украинския институт за книгата, заяви, че „ антиукраинската ” литература се отстранява от украинските библиотеки.

Горният постинг има за цел да унижи украинците, да покаже как те поругават руската литературна
класика.

Но след като руският варварин е стъпил с ботуш върху врата ти, дали ще имаш уважение към
всичко руско ... или по-скоро силно ще мразиш всичко руско, включително и руската литературна
класика.

Позицията на Ковал показва как сегашната варварска агресия на Путин срещу Украйна настройва
крайно отрицателно украинското общество срещу Русия. Така неизбежно там тече дерусификация.

Ето оригиналната статия за Александра Ковал: https://ru.interfax.com.ua/news/general/834154.html

"Всички сме чели тези книги, в ученическите ми години имаше солидна руска класика, която се
смяташе за връх на световната литература.
Поради факта, че имахме сравнително средни
познания за световната класика, мнозина останаха с убеждението, че това наистина е онази
литература, без която е невъзможно да се развие интелект и естетически усещания, да бъдеш
образован човек.
Всъщност това не е така.“, отбеляза Ковал.

Според нея именно такива руски поети и писатели като Александър Пушкин и Фьодор Достоевски
са положили основите на „руския свят“ и руското месианство.

„Това наистина е много вредна литература, наистина може да повлияе на възгледите на хората.
Затова личното ми мнение е, че тези книги също трябва да бъдат иззети от обществените и
училищните библиотеки.
Те навярно трябва да останат в университетски и научни библиотеки,
където специалисти да изучават корените на злото и тоталитаризма”, подчерта Ковал.

ПП. Преди да съдим украинците, нека първо да попитаме македонците как се чувстват спрямо
българската литература, култура и история ... и защо така се чувстват ... при положение, че
никога не сме ги нападали и не сме убивали македонци (изключвам временната окупация
по време на ВСВ).

Редактирано от gmladenov
 • Харесва ми! 3
 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 13 часа, Втори след княза said:

Действително, изнасилването е тежко престъпление, но не е военно престъпление.

Вж.https://bg.wikipedia.org/wiki/Военно_престъпление

Изнасилването по време на война е военно престъпление. То и масовото убийство без война не е военно престъпление, но при война е. Забрави Укипедията в тези случаи :)

Г8: Изнасилването е масово и безнаказано военно престъпление

 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 23 часа, gmladenov said:

Позицията на Ковал показва как сегашната варварска агресия на Путин срещу Украйна настройва
крайно отрицателно украинското общество срещу Русия. Така неизбежно там тече дерусификация.

Настроени са наистина много зле, може би и в отговор на действията на Русия по заличаване на историята на Украйна. Да се надяваме, че след войната тази взаимна неприязън ще се уталожи От обществените библиотеки не, от училищните- не мога да преценя. Достоевски е много сложен според мен за училищна програма.

Иначе словото наистина може да има голяма сила. Обаче има и обратната логика - че словото отразява човешката душевност и дори и да забраним тези книги, нагласите в тях могат и да се възпроизведат от други автори.

Редактирано от Пандора
 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 часа, scaner said:

Изнасилването по време на война е военно престъпление. То и масовото убийство без война не е военно престъпление, но при война е. Забрави Укипедията в тези случаи :)

Г8: Изнасилването е масово и безнаказано военно престъпление

Харесвам Анджелина Джоли. Харесвам и Г8 в които Украйна и Русия не участват. ;) Не съм съгласен, че изнасилването е безнаказано престъпление. Мисля също, че не всички престъпления, извършени от военни са военни престъпления. Част остават криминални, защото не засягат много граждани. Обаче използването касетни боеприпаси срещу граждани е военно престъпление, но срещу военни не е. ВСУ ги използват.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 27 минути, Втори след княза said:

Обаче използването касетни боеприпаси срещу граждани е военно престъпление, но срещу военни не е. ВСУ ги използват.

Руските варвари използват (забранените от Женвевската конвенция) вакуумни бомби в Украйна:
https://it.dir.bg/tehnologii/zasneha-ataka-s-vakuumni-bombi-v-ukrayna-video

Още в Азовстал ги използваха.

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Котелевският районен съд на Полтавска област призна за виновни двама руски военнослужещи Александър Бобикин и Александър Иванов в нарушаване на законите и обичаите на войната. Те бяха осъдени на 11 години и 6 месеца затвор. Според разследващите, в първия ден от пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, Бобикин и Иванов от реактивната система за залпов огън "Град" обстрелват Харковска област от руска, а след това и украинска територия, унищожавайки гражданска инфраструктура, жилищни сгради и лицей.

Обвинението поиска 12 години затвор за войниците на Руската федерация, тъй като престъплението е извършено по предварително споразумение от група лица. Адвокатите им поискаха по-малък срок - 8 години затвор. Те се позоваха на искреното разкаяние на подсъдимите и факта, че са действали под натиск от тяхното ръководство.

https://nv.ua/ukraine/events/dvoe-voennyh-rf-v-ukraine-poluchili-tyuremnye-sroki-novosti-ukrainy-50246522.html

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 14 минути, gmladenov said:

Руските варвари използват (забранените от Женвевската конвенция) вакуумни бомби в Украйна:
https://it.dir.bg/tehnologii/zasneha-ataka-s-vakuumni-bombi-v-ukrayna-video

Още в Азовстал ги използваха.

Не е вярно. Вж.

International law does not prohibit the use of thermobaric munitions, fuel-air explosive devices, or vacuum bombs against military targets.[87][88] Their use against civilian populations may be banned by the United Nations (UN) Convention on Certain Conventional Weapons (CCW).[89] As of February 2022, all past attempts to regulate or restrict thermobaric weapons have failed.[90][91]

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 минути, gmladenov said:

Азовстал не е военен обект. Те там първо ги използваха.

Това оправдание е и за апартаментите, от които стрелят снайперисти, и за индустриалните обекти, в които се крият танкове, и за бягащите украински военнослужещи, които "реквизират" граждански коли, в някои случаи заедно с децата. Не си прав. С проникването на военни в който и да е обект, той става военна цел. 

Продължава да стои нерешен въпросът, дали стратегията военни да се крият в граждански обекти е правилна или е бандитска? Този въпрос е от начало помежду ни.

 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 7 минути, Втори след княза said:

Не си прав. С проникването на военни в който и да е обект, той става военна цел.

По твоята логика цяла Украйна е военен обект, защото в цяла Украйна в момента има военни.
Значи руските варвари да си правят какво си поискат тогава. Нал тъй.

Ще им се на варварите, но не работят така нещата. 🙄

 • Харесва ми! 2
 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 минути, gmladenov said:

По твоята логика цяла Украйна е военен обект, защото в цяла Украйна в момента има военни.

Няма да ти отговоря. Сети се защо.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 10 минути, Втори след княза said:

Продължава да стои нерешен въпросът, дали стратегията военни да се крият в граждански обекти е правилна или е бандитска? Този въпрос е от начало помежду ни.

Този въпрос е нерешен само в твоята празна главица.

От самото начало на войната се видя много добре как воюват русите варвари. За тях
война означава "системно разрушаване на градовете на противника с артилерия".

Само ти си мислиш, че руснаците бомбардират само блокове, в които има военни.
Ти сигурно си убеден, че в Мариопол живеят само военни, защото варварите сринаха
целия град до основи. Милото глупаче. 🤣

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 минути, gmladenov said:
Преди 21 минути, Втори след княза said:

Продължава да стои нерешен въпросът, дали стратегията военни да се крият в граждански обекти е правилна или е бандитска? Този въпрос е от начало помежду ни.

Този въпрос е нерешен само в твоята празна главица.

Разбирам, че защитаваш стратегията, военните да стоят в градовете в очакване да дойде противника и да го стрелят от прозорците.

Аз съм против.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 8 минути, Втори след княза said:

Разбирам, че защитаваш стратегията, военните да стоят в градовете в очакване да дойде противника и да го стрелят от прозорците.

Руснаците като са толкова доблестни защо не поканят украинците на дуел по бели ризи ... а
вместо това са се укрили като плъхове в техните укрепени танкове, от които стрелят по
невъоръжени цивилни.

Хайде стига глупотевини. Руските варвари се крият в танкове, а украинците използват градовете
си за прикритие. Всеки се бие както може.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 часа, Втори след княза said:

Разбирам, че защитаваш стратегията, военните да стоят в градовете в очакване да дойде противника и да го стрелят от прозорците.

Аз съм против.

Ограмоти се малко бе, човек...

От край време така се води войната. Само че терминологията явно ти е непозната. Някога градовете са били малки, и са формирали крепости. Защитниците са се криели зад крепостните стени, врагът ги е обсаждал. Защото не е имал ресурсите да пробие в крепостите или да ги унищожи. Опитвали са се, да, стенобитните машини за това са измислени, още от древните римляни. Сега единственото което се е променило е, че няма крепостни стени и врагът може да напредва в градовете, както и да ги бомбардира, разрушавайки сградите.

Против си бил? А кой те пита? Какво се вдетиняваш, вместо да се пообразоваш малко и да не се тръшкаш?

 • Харесва ми! 2
 • Тъжен 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

„Сутринта на 1 юни във Високопиля руските военни застреляха цивилни, съпруг и съпруга. В собствения си двор. Причините за убийството са неизвестни, има много слухове, подозрения, обвинения – няма смисъл да се пишат, защото няма двама възрастни, добри и напълно адекватни украинци. Благодарение на помощта на местното население загиналите бяха погребани“, каза местният активист Юрий Самохвалов. Загиналият Сергей Ланевич е работил в местната областна държавна администрация. Бил е началник на отдел „Труд и социална закрила”. Положението в село Високопиля е изключително тежко. Няма лекарства или продукти. Окупаторите тероризират и измъчват местните жители, а в резултат на вражески обстрел от Градове няма ток, газ и питейна вода. Комисарят по правата на човека в украинския парламент отбеляза, че местните жители съобщават за 25 убити цивилни. Хората се опитват да избягат от окупираните територии със собствените си автомобили, но поради забраната на окупаторите и липсата на гориво това е почти невъзможно. Във временно окупираните територии руските окупатори предприемат мерки за ограничаване на правата и свободите на украинските граждани. Руснаците блокираха достъпа до украинските мобилни оператори и интернет за по-голямата част от временно окупираната територия. Освен това руските нашественици ограничават движението на хора, извършват „мерки за филтриране“ и задълбочават хуманитарната криза. Руските военни също плячкосват цивилни.

https://sprotyv.info/news/okupanti-rozstrilyali-podruzhzhya-u-seli-na-hersonshhini/

 • Тъжен 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сегодня начнет работу независимая международная комиссия ООН по расследованию нарушений в Украине, которая будет работать до 16 июня. Члены комиссии планируют посетить Львов, Киев, Харьков и Сумы и встретиться с жертвами и свидетелями военных преступлений и внутренне перемещенными лицами.

https://apostrophe.ua/news/politics/2022-06-07/nochnoy-udar-po-harkovu-i-ulichnyie-boi-v-severodonetske-onlayn-voynyi-7-iyunya/271117

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Историк на Централна и Източна Европа, признат в цял свят за работата си върху Украйна, Тимъти Снайдър поставя руската инвазия в колониалната история на европейския континент. Той вижда тази война като геноцид, както е определено в конвенцията от 1948 г.

https://www.mediapart.fr/journal/international/040622/timothy-snyder-le-de-cette-guerre-detruire-la-nation-ukrainienne?fbclid=IwAR3wwVZX1H1TrR8wM1W00QWm6FpqOBLrrWS-qWBhEdIdstrnlAWxtWhoJh8

Перевод: Alexandre Bondarev

 

И для Сталина, и для Гитлера чернозем Украины был очень важным ресурсом. Как это было для Польши в XVII веке, для Афин в древности... Так было на протяжении 2500 лет! Это одна из причин, почему Украина так часто становилась ареной войн.

Однако я не думаю, что для Путина это главная мотивация. В ходе этой войны российская армия попытается выжать все возможное из этих ресурсов и нанести как можно больший ущерб, но с экономической точки зрения развязывание этой войны было не в интересах Путина. В основном это идеологическая война, основанная на идее, что Украины не существует, и на вере в то, что он, как лидер России, должен выполнить свое предназначение.

На самом деле это часть общего проекта по разрушению украинского государства и украинского общества. Вот цель этой войны: уничтожить украинскую нацию. Развалить украинскую экономику, депортировать женщин и детей, убивать мужчин, сжигать библиотеки и архивы... - все это часть одного проекта: уничтожить украинскую нацию.

И если говорить, например, о блокировке 22 млн.тонн зерна в портах Черного моря, то в любом случае это не причина, по которой Путин затеял эту войну. Теперь, когда мы находимся в центре конфликта, российский президент рад использовать продовольствие в качестве оружия, видеть миллионы голодающих людей по всему миру, воровать зерно, отдавать его Сирии или пытаться продать. Это оружие войны и еще один способ уничтожить украинскую нацию.

Я настаиваю, что мы имеем дело с геноцидом именно в юридическом смысле термина. В Конвенции о предупреждении преступления геноцида и наказании за него, принятой ООН в 1948 г., определение геноцида основано на двух элементах: намерении и действиях. Обычно труднее всего доказать именно намерение.

В данном случае это совсем несложно. В отличие от большинства прошлых геноцидов, Россия не перестает говорить о своих намерениях совершить геноцид. Она делает это постоянно, как будто это какой-то вызов, брошенный Западу. Когда Путин говорит, что нет украинской нации или украинского государства, для специалистов по геноциду - это язык геноцида.

Заявления о намерениях исходят с самого верха российского государства, и их постоянно повторяют по государственному телевидению. Редкая телевизионная дискуссия обходится без того, чтобы кто-нибудь не говорил об истреблении украинской нации.

Ликвидация нации не означает истребление всего народа. Однако уничтожение всего населения страны - не единственный способ совершения геноцида. Если бы это было так, то даже Холокост не был бы геноцидом, потому что не все евреи были убиты. Вы совершаете геноцид, когда намереваетесь уничтожить целый народ и совершаете определенные действия с этой целью.

Конечно, в наших интересах, чтобы Украина выиграла войну как можно скорее. Любой другой исход ослабит наши демократии и поощрит агрессора, облегчит применение ядерного оружия... Победа России станет кошмаром для безопасности всего мира.

Однако дипломатия в данный момент неуместна. Позже будет уместно обсудить соглашение, границы, возможные уступки – но только когда Украина выиграет войну. Меня беспокоит точка зрения, что дипломатия может заменить победу. Вы не можете добиться победы с помощью дипломатии. Только если вы выиграете войну.

Я бы добавил, что еще одной причиной, по которой Украина должна победить, является именно будущее России. Все европейские страны, включая Францию, смогли после окончания имперского периода укрепить свою республику, свое процветание, свое верховенство закона. Если Украина победит в войне, у России появится шанс стать нормальной страной, а не продолжать считать себя империей.

Поэтому мы имеем дело с войной за независимость Украины, а также за постимперское будущее России и будущее европейской интеграции. Без Украины мира на континенте не будет; я думаю, что цена отказа от её интегрирования в Европу будет намного выше, чем цена отказа ей в этом желании.

 • Харесва ми! 1
 • Тъжен 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

На този етап от събиятита може да се говори само за твърденията за военни престъпления. Никой обективно не може да твърди, че нещо е доказано. Пропагандата изобилства, а най-опасното е тя да се приема за чиста истина ..... 

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...