Отиди на
Форум "Наука"

Снимка на деня: ето защо Индия превози спътник в каруца, теглена от вол


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Снимка на деня: ето защо Индия превози спътник в каруца, теглена от вол

apple-tested-bullock-cart.jpg

На снимката: индийските специалисти изпитват спътника "Епъл" в каруца, теглена от вол. Photo credit : ISRO

28 декември 2020 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Историята на ранната космонавтика е пълна с куриозни мигове - като например запечатания на тази снимка. Да, очите не ви лъжат - това наистина е спътник, натоварен в каруца, теглена от вол. Този пример ще ви покаже защо нестандартният транспорт няма значение, стига да върши работа. 

Годината е 1981, а Индия подготвя за полет първия си геостационарен комуникационен спътник "Епъл". Днес страната вече не е "тъмна Индия" и притежава богата космическа традиция, като вече е осъществила една орбитална мисия до Марс и две до Луната. Но преди четири десетилетия положението е било различно. Индийската космическа агенция ISRO не е разполагала даже с мейнфрейм компютри.

Подобно на множество други космически проекти, подготовката на "Епъл" също преминава през редица трудности. Налага се да се изпита антената на спътника и комуникационните системи заради неочаквано възникнал проблем. Принципно такива изпитания се провеждат в специални съоръжения, като спътниците са изолирани от външни въздействия посредством специфични покривала. По това време обаче в Индия подобен хардуер не съществува.

Една от възможностите, които екипът обмисля, е спътникът да бъде изпратен във френската база в Тулуза за окончателните си тестове. Но това би излязло твърде скъпо на Индия, а освен това ще настъпят допълнителни отлагания. 

Затова ръководството на мисията взима решение да се проведе изпитание на полето, като "Епъл" трябва да включи антената си, след което наземните екипи да анализират проблема. Но как следва да бъде превозен спътникът до опитното поле? През 80-те години камиони и други превозни средства в Индия, естествено, има. Тъй като спътникът е конструиран от метал, а ремаркето на камиона е също метално, съществува опасение, че при включването на системите може да възникне късо съединение. 

В такъв случай най-безопасното, което може да се направи, е спътникът да бъде натоварен в дървена каруца. Моментът е запечатан на горепосочената снимка и остава завинаги в историята на космонавтиката като една от най-забавните случки.

Мисията на "Епъл" се оказва изключително успешна. Изстрелването е осъществено на 19-ти юни 1981 г. посредством европейска ракета "Ариана 1". Спътникът работи безпроблемно до 19-ти септември 1983-та, след което е деактивиран. Благодарение на опита, натрупан чрез "Епъл", отрасълът на телекомуникационните спътници на Индия претърпява бурно развитие. През следващите десетилетия страната разработва големите групировки "INSAT" и "GSAT".

Историческата снимка, както и допълнителна информация за "Епъл", можете да свалите от сайта на индийската космическа агенция - ISRO.gov.in 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3732-2020-history-apple-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Still better than this guys:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бла, бла, бла и после " Тъй като спътникът е конструиран от метал, а ремаркето на камиона е също метално, съществува опасение, че при включването на системите може да възникне късо съединение. В такъв случай най-безопасното, което може да се направи, е спътникът да бъде натоварен в дървена каруца. Моментът е запечатан на горепосочената снимка и остава завинаги в историята на космонавтиката като една от най-забавните случки."....

Сериозно? А ние трева ли пасем?

Какво късо? Когато на снимката е видимо, че спътникът е поставен на дървена палета заедно с балдахинът! 😂🤣🤣😂

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...