Отиди на
Форум "Наука"

Приют за бездомни кучета


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Да поговорим малко за бездомните, а и не само, кучета. За България това е огромен проблем, от който по мое мнение държавата леко е абдикирала, оставяйки решението му на общините. Да спомена на кое място е България примерно по честота на ехинококоза сред населението ( на 100 хил. души ).

Цитирай

По официални данни на Центъра по заразни и паразитни болести кам МЗ опаразитеността на хората е както следва: през 2006 год. са регистрирани 543 заболели от хидатидна ехинококоза граждани на Р.България, което е 6,28 на 100000 жители (6,28 % ооо), през 2007 495 заболели (6,24% ооо), през 2008 г. Заболелите са 422 (5,61% ооо), през 2009 г.- 368 (4,25% ооо) и през 2010 г. 325 (3,95% ооо). Данните за заболяемостта от ехинококоза в Европейските страни показват значително по-ниски стойности.

Както се казва отново ги разбихме- първи сме!

Връзката между тези данни и бездомните кучета е повече от очевидна. И това е само една част от проблема - другите обаче не мисля да ги изреждам. По стечение на обстоятелствата съм управител на един от приютите за бездомни кучета в България т.е. имам преки наблюдения върху някои процеси и нагласи, както и за състоянието на кучетат със стопани - за това по- натам. Та да се върна на общините - те трябва да имат определен бюджет, за да се справят с проблема, което трябва да стане по спусната от Министерство на земеделието и горите Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Въз основа на тази програма всяка община трябва да си направи собствена програма за овладяване на популацията + план за действие. Сами можете да си предтавите колко труд е това! И това е само една малка част и само една малка причина въпросните програми да не работят. Не вярвам някой да твърди, че въпроса с бездомните кучета е решен или е на път да бъде решен! Добре, по- големите общини ( разбирай областните центрове ) криво- ляво ще направят въпросните програма и план, ще отделят бюджет, някои може и отлично да се справят, организации разни също помагат доста особено в големите градове. Ами малките общини? Там нещата са НЕРЕШИМИ! Бюджетите, които могат да отделят са мижави, повечето дори нямат приюти. От там прииждат кучета към по- големите центрове, където уж всичко е решено... и се въртим, въртим в омагьосан кръг! Малките просто нямат ресурса и капацитета.

Отделно, да не споменавам проценти, но те са изключително големи на нерегистрираните кучета със стопани ( разбирай домашни любимци). Фактически тези стопани дори не могат да докажат, че кучето което отглеждат е тяхно! Но освен това те решат ли да го пуснат важи и обратното - никой не може да докаже на кого е кучето и то става безстопанствено - пак оня кръг. А повярвайте ми пуснати кучета има много, особено по села и малки градове.

Та това като въведение. Да направим темата леко образователна. Ако имате въпроси ще се опитам да отговоря, доколкото ми стига компетентноста. Други запознати и притежатели на кучета също ще са много полезни давайки съвети. Можем да обсъдим например:

- какво първо се прави, когато се сдобием с домашен любимец

- кой, как, кога регистрира кучето

- какъв паспорт трябва да има всяко куче

- какви ваксини са задължителни

- има ли санкции ако кучето не е регистрирано

- как, от къде и какво се изисква, за да си осиновим куче от приют

Съответно всеки може да предложи начин за решаване на проблемите около безстопанствените кучета. Мисля, че за тези неща трябва да се говори. Аз в ежедневните си контакти със собственици на кучета все още не съм срещал такъв, който да е наясно със всичко, което изисква от него закона. От друга страна има неща, които и в законите не са добре регламентирани.

Като край на първия ми пост оставям линк към нашия приют: https://sanctuary.bg/index.php целта ми не е да го рекламирам, макар че всеки приют е добре да бъде рекламиран. Приел съм го като кауза, да дам от себе си каквото мога за решаване на проблема, знам, че не е много, но ...ако са повече тези които се стараят да правят нещо, вярвам нещата ще се получат или поне няма да сме вечно първи в негативните класации!

16_8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При нас има Анимал хелп приют. На доброволни начала вероятно с подкрепата на общината. Работят здраво хората и има доста осиновени кучета. Минават през клиниката, а сметките се покриват с дарения от хората. С дарения се осигурява и храна. Много от кучетата са виртуално осиновени, тоест хората ги осиновяват и им покриват разходите за храна и лечение, но кучетата са си в приюта. Има и реално осиновени. Най-много обаче изпращат в Англия по някакъв канал за осиновяване. И всички тези неща се обявяват постоянно в социалните мрежи. 

Проблема с уличните кучета вероятно може да се реши ако подобно на Англия, се вдигнат значително таксите за притежаване на породисти кучета. Така хората, които искат да имат куче, ще се насочват към осиновяване, а не към купуване. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам дали е релевантно, но така е решен проблема където живея: Кучетата от развъдници, или магазини идват с чип. Ако искаш си го пререгистрираш, но ако изоставиш кучето ще стигнат до теб по чипа. 

Длъжен си да си регистрираш кучето по местоживеене. Плюс си задължен да е ваксинирано против бяс. Ако се направиш на рязсеян и полицията разбере, следва такава глоба, че ще ти се разклатят зъбите.

Ако ми остане време, ще сканирам документа с ваксините, които се препоръчват от ветеринарите - доста са. От бяс, през лайманова болест, до някакви стомашни и паразити.

Звучи скъпо, но донякъде се компенсира от безумно евтината храна. Чувал от най-качествената храна, плюс кашон консерви ми излиза към 30-50 лева и стига за повече от месец. За медицинските разходи има застраховка, която също е много достъпна финансово. 

Аз съм осиновен от малък чистокръвен Бернийз. Още е пале, на година и половина и е само 44 килограма :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Amazonski said:

ако изоставиш кучето ще стигнат до теб по чипа. 

И какво ще направят?! Имат ли власт да го направят?! Разберете,че хората които изоставят домашните си любимци в повечето случаи не са някакви изверги,а просто се преценили грешно,че да се отглежда домашен любимец е лесно,но след това когато разбират грешката си,вече е късно и не им остава друго освен да пуснат животинката на свобода. И повечето от тях се връщат безпроблемно към дивата си природа и свикват да живеят на улицата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При сегашните обстоятелства в България не виждам шанс за подобряване на ситуацията. Нещата са извън контрол. В много населени места кучетата започват да водят някакъв полудив начин на живот, оформяйки си глутници, ловуващи и нападащи и животни и хора. В селата из Прованса, нежелани улични кучета (или комшийски например, които са целодневно по улиците и понякога нападат домашните животни ), се тровят, убиват с подръчни средства или се отстрелват, от ловци или просто някой притежаващ оръжие.

Редактирано от kirasirrav
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, deaf said:

И какво ще направят?! Имат ли власт да го направят?!

Явно да, щом няма улични кучета, нито в градовете, нито в горите. Който не може да си гледа животното го води в приюта, или пуска обява, за да го осинови човек. Води се и сериозна кампания да не се подаряват кучета по празници. Също и да не се взимат кучета от магазини и развъдници а от приютите.

Нещо интересно, което съм виждал. По празници и “панаири”, доброволци от приюта водят кучетата сред хората, с идеята да се запознаят и евентуално някой да ги осинови.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 18 часа, Amazonski said:

Ако ми остане време, ще сканирам документа с ваксините, които се препоръчват от ветеринарите - доста са. От бяс, през лайманова болест, до някакви стомашни и паразити.

Звучи скъпо, но донякъде се компенсира от безумно евтината храна. Чувал от най-качествената храна, плюс кашон консерви ми излиза към 30-50 лева и стига за повече от месец. За медицинските разходи има застраховка, която също е много достъпна финансово.

Да, би било интересно и полезно ако сканираш документа.

Каква е храната, която купуваш - звучи наистина изключително изгодно?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 14 часа, deaf said:

Разберете,че хората които изоставят домашните си любимци в повечето случаи не са някакви изверги,а просто се преценили грешно,че да се отглежда домашен любимец е лесно,но след това когато разбират грешката си,вече е късно и не им остава друго освен да пуснат животинката на свобода. И повечето от тях се връщат безпроблемно към дивата си природа и свикват да живеят на улицата.

Разбира се, не са изверги, но не мога да ги разбера, как така ще пуснат кучето просто така- да се оправя. И разбира се, че имат друг избор - просто да го предадат в някой приют, да му намерят осиновители или да се свържат с организация за защита на животните! За подобно пускане животинката на свобода трябват сериозни глоби! Но ето тук идва проблема- най- често такива кучета не са регисрирани и никой не носи отговорност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, fixxxsers said:

Да, би било интересно и полезно ако сканираш документа.

Каква е храната, която купуваш - звучи наистина изключително изгодно?

Напоследък купувам това: https://www.amazon.com/gp/product/B01BKCM6PI/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Утре ще сканирам  документа.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Благодаря, Amazonski

А кой е контролиращия орган при вас? Защото в България съм сигурен, че ако питаш собственик на куче не може да ти отговори. А поне аз съм стигнал до извода, че най- важното в ситуацията е контрола! Закони и наредби има- може да не са съвършенни, но ги има и ако има кой да извършва контрола нещата ще са по други.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Закачам ваксинациите. Контролиращият орган е общината. Само да допълня, че за разлика от Европа, общината има практически цялата власт. Дори полицията, пожарната и бърза помощ са към общината и си получават заплатите от градчето. Така че имат всички механизми за налагане на контрол. Кучето задължително се регистрира в общината. Ако има някакъв федерален орган, то аз не съм чувал за такъв и нямам досег с него.

18617AB6-C0E7-4DAD-84C6-9450BFCB5AAC.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Благодаря,

Да изясня в България как стоят нещата според закона:

1. Всяко куче навършило 6 седмици трябва да бъде заведено на регистриран ветеринарен лекар ( Закона за ветеринарномедицинската дейност, чл. 174 ). Там кучето се преглежда, обезпаразитява и ваксинира; чипира се с микрочип и му се издава паспорт ( международен ). Това е задължение на собственика!

2. Между 12 седмична и 6 месечна възраст стопанина е длъжен да ваксинира кучето срещу бяс. След това ваксинацията с/щу бяс се прави всяка година - задължително!

3. Кучето задължително се регистрира и в общината по местоживеене ( носи се паспорта му в общината ). На общината се плаща ежегодна такса - тя е различна в различни общини, защото всяка община си я гласува каква да бъде.

4. При всяка разходка на кучето топанина е длъжен да му носи паспорта и бележка от общината, че кучето е регистрирано там ( тук може да има различни вариянти, дали ще е квитанция за заплащането на такса или някаква друга бележка)

5. Има 7 точки по които кучето може да бъде освободено от такса -  стопанина има телково решение; кучето е кастрирано; кучето се води придружител в регисриран животновъден обект; кучето е към Български червен кръст; кучето е ловно ( трябва да се представи ловен билет ); кучето се използва за опитни цели

Някъде в тези точки се къса връзката между закона и "свободата"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 55 минути, fixxxsers said:

Да изясня в България как стоят нещата според закона:

Въпрос: Какви са санкциите, ако една или повече от тези точки не бъдат спазени от стопанина?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Санкциите са по чл. 429 от ЗВД

Цитирай
Чл. 429. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) Собственик на куче, който наруши изискване по чл. 174, се наказва с глоба в размер 200 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Единствено знам за санкции за разходки на кучета на нерегламентирани места. Тези места и съответно глобите се определят от общините със съответните наредби. Често в съда обаче подобни санкции падат, защото често наредбите са неясни, не добре направени.

Проблема е най- изявен по села и малки населени места. Там хората изобщо не могат да възприемат, че кучето трябва да се регистрира. Все едно да ги накараш да си преброят пчелите в кошерите!

В момента сме инициирали чипиране и паспортизиране на кучетата в нашата община - абсолютно безплатно. Не можем да накараме никого насила, разбира се ( най- малко не сме такъв орган и нямаме делегирани права), но поне се опитвам да обяснявам на всички, че им помагаме да спазят закона. Ходим по къщите, помагаме им да си попълнят декларациите - всичко безплатно...и срещаме невероятна съпротива! Какви ли не думи съм чувал: че това се прави, за да им наложим още един данък или, че кучето им било домашно и не трябвало да се чипира - това било само за бездомните, или " то на никого нищо не прави" и нямало нужда от регистрация!, или първо да се справим с бездомните, тогава да тръгнем по хората с кучета и т.н. Затова казвам, че ако държавата не тропне по масата нещата ще се влачат и напредък почти никакъв няма да има.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Мисля, че подобни инициативи трябва да се поощряват: https://sanctuary.bg/Новини/Посещение-в-приюта/n8

Отношението на българина особено в малките населени места към кучето е от времето на ТКЗС-тата. Не е проблем ако животното омръзне на стопанина или се окаже, че грижите за кучето понатежат то просто да бъде изхвърлено някъде - най- често в съседно село, а по безочливите просто му отварят портата и да се оправя!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Сайтът ни спечели първа награда в престижния международен форум „Компютърно пространство"

snct.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

В БГ не ги ли евтанизирате кученцата. При нас ги приспиват хуманно и ги пращат на едно по добро място. Няма задържане и кастрации и пр., нещата се решават бързо и ефективно. Бездомни кучета няма. Предполагам помагат и рисове, вълци , мечки..................

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, евтаназия в България е мръсна дума. На тази тема трудно може да се говори с разните организации, дори да има ясно и научно обосновано становище. В голяма част от Европа е така ( доколкото знам ). Истината е, че проблема можем да го решим и без евтаназия, но трябват ясни и твърди мерки срещу недобросъвестни собственици на домашни любимци. Всяко българско куче трябва да бъде регистрирано ( чип, паспорт ) - съответно контрол върху това, защото то и сега по закон (ЗВМД и ЗЗЖ ) е задължително, но колко кучета са регистрирани? В селата процента клони към 0! Второ, всяко куче, което няма да се използва за развъдна цел - кастрация или стопанина изрично заявява, че не иска да си кастрира животното, но съответно данъка е по- висок. Това може да стане единствено ако държавата  тропне по масата каже така ще бъде "точка"! Сега нещата са оставени в ръцете на общините - всяка да се справя както може. От всички 266 общини в България с кански мъки 60 да имат ресурса, кадрите, желанието и потенциала да се справят с проблема! Държавата за съжаление и по този проблем е абдикирала.

Интересно ако има информация по държави къде се извършва евтаназия на бездомните животни?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...