Отиди на
Форум "Наука"

Талибаните: терористична групировка или най-съвременна военна машина?


nik1

Recommended Posts

  • Потребители
Талибаните: терористична групировка или най-съвременна военна машина?
 
„Във всяка война готовността да страдаш и да умреш, заедно с готовността да убиваш, е единственият фактор на съществуването. Изключете го - и дори най -многобройната, най -организираната, най -обучената и най -добре въоръжената армия в света ще се превърне в крехък механизъм. Това се отнася за всички войни, независимо от времето, мястото и обстоятелствата на тяхното провеждане. Степента на техническа сложност на оборудването и въоръжението също няма значение: няма значение какво се използва в битка, пръчки или танкове, а този проблем не е чисто академичен ...
-Ван Кревелд. „Трансформация на войната“.
 
През последните месеци Афганистан заема централно място в целия военно-политически новинарски ред. Разбира се, това не е лесно - в крайна сметка съдбата на тази страна ще се отрази на стратегическия баланс на силите в целия континент. Естествено, централният актьор на афганистанската криза - скандално известната терористична група „Талибан“ е под особено внимание. Трябва да се признае, че талибаните са малко известна тема у нас.
Понякога местната публика си представя тази организация, екстраполирайки съветския опит от войната с муджахидините, което, разбира се, е фундаментално погрешно. Липсата на данни за тези бойци понякога води до откровено невежество в експертната общност.
Повечето хора, които пишат за настоящата война в Афганистан, ни разказват за триумф на волята, силата на духа и стар Калашников, с която „окъсаните и обути с чехли селяни “ мачкат страхливите войници на НАТО и техните съюзници.
 
Но вярно ли е това? За съжаление (за съжаление, предвид нивото на заплаха, в дългосрочен план от „талибаните“ в световен аспект !)-не.
 
Малко хора осъзнават, че „дрипльовци с чехли “ са военни професионалисти от висок клас.
Те се обучават от години за провеждане на сложни бойни операции, в които се сблъскват с тежка бронирана техника и щурмови самолети. Това е организация, която харчи десетки милиони долари за съвременни оръжия и техника, като постоянно ги овладява и се модернизира и на теория и на практика.
Бойците активно работят по своята тактика и стратегия. Те анализират, планират, усъвършенстват. Талибаните са ветерани от десетки битки, хора с богат организационен и екипен опит и експерти в тактиката на нетрадиционните битки. Честно казано, тази организация е добре работеща военна машина, от която трябва да се поучи военният елит на най-силните армии в света.
 
Какво представляват талибаните в няколко факта:
 
1. Талибаните имат отлична тактическа подготовка. Те действат като повечето съвременни западни армии - атакуват предимно през нощта, активно използват прибори за нощно виждане. Освен това те редовно използват дронове за разузнавателни цели.
2. Противно на общоприетото схващане, талибаните не действат като отделни бунтовнически отряди , а като пълноценна армия. Организацията има централизирано военно ръководство, единна логистика и система за обучение на офицери.
3. Талибаните придават голямо значение на военната подготовка на своите войници. Според известни данни организацията има най -малко 16 бази за обучение. Приблизително 2/3 от времето на персонала е интензивно обучение и образование - освен това на всеки 4 месеца членовете на организацията преминават допълнително обучение, където се анализират установените недостатъци на бойната тактика, както и се усвояват нови оръжия , тактики и техники (това е гениална система, на която може да завижда всяка армия - всички грешки се анализират в най -кратки срокове от специалистите по тактика и офицерите и незабавно се довеждат до редовият състав ).
 
4. Талибаните активно използват тактиката на психологическата война. Тя работи ефективно и ясно - те просто систематично изтребват всички лоялни към официалното правителство в Кабул: общественици, служители, лекари, журналисти. Прост и ефективния терор който обаче би бил неприемлив за използване в западни армии (при все че е бил използван от Специалните Сили на САЩ във Виетнам).
 
5. Техническото оборудване на талибаните превъзхожда това на повечето части в западната коалиция и още повече на афганистанската национална армия. Още през 2011 г. американската армия публикува поредица от доклади по въпроса: бойците на организацията започнаха коренно да променят тактиката си, използвайки съвременни снайперски оръжия, прибори за нощно виждане, артилерийски системи с лазерно насочване и леки пехотни минохвъргачки. И сега представяме на вашето внимание две сериозни тактически и технически предимства, благодарение на които настъплението на талибаните разсича защитата на официалното правителство като горещ нож – масло:
 
-Талибанските дронове- евтиност и практичност За съжаление у нас много малко и едностранно се отразява използването на дронове в различни конфликти с ниска интензивност. Междувременно това е много интересна и поучителна история - и сега ще обясня защо. Струва си да започнем този разговор с факта, че талибаните използват за своите цели най -често срещаните и доста бюджетни модели на квадрокоптери - например DJI "Phantom". Според ISAF, значителна част от талибанските бойци са обучени да пилотират такива квадрокоптери - това гарантира масовото им използване.
За да решат техническите недостатъци на търговските квадрокоптери (като къси разстояния), талибаните, в най-добрите традиции на асиметрична война, комбинираха мобилността и гъвкавостта на мотоциклетите с възможността да провеждат безконтактно разузнаване с помощта на дронове. Именно това им предимство при подробно въздушно разузнаване служи като ключ към успешните действия при щурмуване на правителствените гарнизони. Освен всичко друго, талибаните многократно са използвали квадрокоптери като мини-бомбардировачи, за да атакуват контролно-пропускателни пунктове. Това е доста проста тактика: когато пускат импровизирани взривни устройства, войници и полиция бягат към укритията и в този момент бойците започват кръгова атака върху укрепленията. Трябва също така да се отбележи, че от около 2016 г. талибаните активно използват квадрокоптери за убийство на високопоставени държавни служители. Противно на общоприетото схващане за уязвимостта на граждански модели безпилотни летателни апарати, широкото им използване се превърна в ужасен проблем дори за добре оборудваните американски сили. Заглушителите и системите за EW (електронна война) е просто невъзможно да се поставят на всички контролно -пропускателни пунктове, на всяка база, укрепления, за да се оборудват всички патрули с тях. Оказа се, че е нереалистично да се ограничи тази заплаха дори с бюджети на нивото ISAF. Да, така е - хеликоптерите от двеста долара се превърнаха в главоболие за професионалните западни армии. Компетентната тактическа употреба на тези устройства се превърна в едно от основните предимства на талибаните пред своя високотехнологичен противник. И DJI "Phantom" постепенно се превърна в същата легенда на асиметричната война, както и пикапите "Toyota".
 
-Моторизирана пехота на мотопеди и мотоциклети. Ако смятате, че талибаните са разпръснати партизански отряди без оборудване, значи сериозно се заблуждавате. През 90 -те години на миналия век, преди коалицията да нахлуе в Афганистан, талибанските бойци се утвърдиха като асове на маневрена война. През следващите две десетилетия те активно затвърдиха репутацията си на практика - но за съжаление не се пише много за това. Разбира се, ще имате естествен въпрос - за каква маневрена война става въпрос, ако Афганистан е под похлупака на въздушното наблюдение от ISAF в продължение на много години? И как като цяло е възможно да се прилага техника в такива условия? И аз ще ви отговоря: всичко е възможно, ако оборудването ви е мотоциклет! В продължение на много години талибаните използваха стратегия за партизанска война - като цяло общата стратегическа ситуация позволяваше на командването да премине към открити военни действия. В същото време използването на чисто пехотни части не е най -разумното нещо. В края на краищата годината не е 1943 г. и дори войната с ниска интензивност изисква висока мобилност от участниците. Естествено, използването на автомобили при такива условия беше почти невъзможно: те са видими, изискват значително количество гориво, доста скъпи и се нуждаят от пътища. Първата голяма ниша за мотоциклетите в талибаните е разузнаването. Високата мобилност, заедно с възможността да се маскират като цивилни, се превърна в основно главоболие за ISAF. Както бе споменато по -горе, истинската "черешка на тортата" беше използването на двойката "мотоциклет + БЛА" - операторите на дронове, сменящи позиции на кросови мотори , се оказаха много функционална и гъвкава тактическа единица. Естествено, при липса на възможност за използване на други превозни средства, талибаните започнаха да използват „моторизирана пехота“. Бойците успешно овладяха бързото прехвърляне на личен състав и тежко въоръжение на мотоциклети. Тъй като силите на ISAF се изтеглиха от страната, талибаните превърнаха тази тактика в свой коз, като цели формирования се придвижваха понякога със стотици мотоциклети наведнъж, осигурявайки безпрецедентна мобилност на фона на откровените пасивни сили на AНA. В допълнение, бойците активно използваха мотоциклетите и директно в битка, за прегрупиране на тежкото въоръжение - картечници, гранатомети и тежки снайперски системи . Това им позволява да концентрират огневата мощ с висока скорост по време на нападения, което, разбира се, е голямо предимство пред врага (трябва да се отбележи, че тази тактика работи като часовник - въпреки залавянето на голям брой бронирани машини, бойците продължават да използване за прегрупиране на на тежкото си въоръжение именно мотоциклети). И, разбира се, не трябва да се пропуска такава страна на войната като класическият терор. В продължение на години талибаните бяха ангажирани със светкавични удари по правителствени гарнизони и цивилни. Понякога подобни атаки не причиняваха големи щети, но сериозно изтощаваха силите на AНA. Освен това бойците успешно овладяха атаките срещу конвои и патрули в стила на „кавалерийски рейдове “. Заслужава да се спомене, че тази тактика доведе до сериозни загуби на ISAF през първите години на инвазията. Същността и е проста – мотоциклетисти атакуват патрула и правят фалшиво отстъпление, бягайки ... през минно поле. Противотанковите мини не се задействат от леките мотоциклети - но реагират на тежките тактически превозни средства на НАТО. Струва ли си да обяснявате какво се случва след това? Естествено, фалшивите атаки на мотоциклети са били използвани многократно, за да примамват силите на ISAF и в класически засади. Накратко, талибаните на мотори успешно възродиха тактиката на монголската лека конница през 21 век - и успешно я използват. Както и в случая с БЛА, талибаните са следвали пътя на абсолютната практичност – командването използва емблематичната Honda CG -125, произведена в Китай. Причините за това са прости и ясни: тези мотори се продават на всеки пазар в Афганистан. Те са евтини, икономични, издръжливи и достъпни. В заключение, талибаните са един от най -ярките примери за трансформацията на войната в съвременния свят.
„Въоръжените конфликти ще се водят от хора на земята, а не от работа в космоса. Те ще имат повече общо с войните на примитивните племена, отколкото с широкомащабната традиционна война, използваща конвенционални оръжия ... Тъй като враждуващите страни се смесват както помежду си, така и с цивилното население, стратегията в духа на Клаузевиц е неприложима . Оръжията ще бъдат по -малки, а не по -сложни. Войната няма да се води от разстояние, в спретнати униформи от хора, седнали в климатизирани офиси зад компютърни монитори, манипулиращи с тактически знаци и натискащи бутони: всъщност „войските“ ще имат повече общо с полицията (или пиратите), отколкото с военните аналитици. “
- Ван Кревелд. „Трансформация на войната“.
 
Какво можем да видим, когато погледнем талибаните? Това е супер гъвкава система, изключително чувствителна към всякакви промени военна машина, която е в състояние в най-кратки срокове да се възстанови и адаптира при съвременните условия на военни действия. Виждаме система, която е невъзможна във всяка редовна армия в света - система, която от десетилетия успешно се бори и побеждава реални, класически армии, изградени върху най -новата военна мисъл за битки в мащабни конфликти като Втората световна война. Това е тема, която очевидно заслужава подробно проучване - в края на краищата съвременната война се променя все повече и повече - редовната армия все повече прилича на жертвата, а различни военни терористични организации – на дебнещите я хищници.
Към вече изброените неща - аз бих искал да добавя още един аспект: Широкото използване на ИВУ (Импровизирани Взривни Устройства) . Това е относително евтино и относително ниско технологично оръжие позволяващо нанасянето на удари с минимално участие на личен състав. Тук трябва дебело да се подчертае, че в последно време талибаните усвоиха използването на доста осъвършенствани технологично устройства, включително такива прикрити под макет на скала или дори къс издълбана от вътре порьозна скала от самата местност. Същото се отнася и до методите за задействане , където талибан показаха изключителна находчивост и високо технологични решения избягвайки "заглушителите на честоти".
 
Автор: Анжей В. - превод и обработка (с добавени анализ ) - https://www.facebook.com/kalin.dimitrov.35574
 
Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 15 минути, nik1 said:

Във всяка война готовността да страдаш и да умреш, заедно с готовността да убиваш, е единственият фактор на съществуването.

Така е. Съветската армия размаза муджахедините и завладя Афганистан. Чрез геноцид. Единствената "стратегия" за победа над варварски народ като афганистанския е геноцид. И СССР победи,но после се изтегли от Афганистан просто защото самият СССР се разпадна и вече нямаше никакво желания да се занимава с афганистанците. А не че муджахедините са били по-силни.

Но днес през 2021г. едно че САЩ не могат да използват "стратегията" на геноцид,но и най-важното - прозряха,че няма никакъв смисъл да се опитват да култивират или поне приобщят към себе си варварския афганистански народ,защото той си остава чужд и враждебен към висшата култура и цивилизация на САЩ. Да се твърди,че САЩ са загубили войната срещу талибаните е все едно да се каже,че Римската империя е претърпяла поражение щото видите ли не е успяла да покори варварите готи,например. Впрочем това се отнася и за Византия. Забелязвате ли че нейната сила и душа са разпространени върху хилядите километри морски крайбрежия от Сицилия,през Константинопол,та до днешна Одеса. Византийската армия лесно е можела да навлезе навътре в Балканите (и Централна и Източна Европа) например,и да завладее варварите (българи,власи,сърби и т.н.),но е избягвала да го прави,просто защото е считала това за безсмислено разхищение на сили и ресурси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честно казано размишлявам напоследък за техния успех...Освен нещата описани по-горе, немаловажни се оказват и идеологическите мероприятия, както и други психо-социални особенности и тактики използвани и прилагани от тях.

Не на последно място е и въпроса за логистиката и осигуряването - оказва се че талибаните не са някакви разбунтувани и военизирани банди, криещи се в планини и пещери, и не само че са инфилтрирани навсякъде чрез мрежа от разузнавачи, шпиони, поддръжници и симпатизанти, но и изобщо не са изолирани и поддържат връзки с различни държави и техни служби.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Талибаните са просто един сравнително добре въоръжен башибозук.Нито са толкова добре организирани нито са провели някакви сложни операции.Вярно е че превзеха Кабул но това стана без насреща им да има противник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това съвършенство, Ник1, едва ли може да възникне от нищото в едно примитивно племе. То е привнесено отвън.

Пита се: този, който ги е създал, какъв интерес гони? За муджахидините беше ясно - американците ги създадоха за да противостоят на СССР. След като за талибаните не можем да намерим Кой, значи те са продължение на муджахидините. Възможно ли е те да са се отървали от външен контрол? Щом американците спокойно напускат Афганистан, значи че имат някакви други лостове за контрол.  Чипа на талибаните изглежда доста препрограмиран за последните 20 г., поне според първите им декларации. Може би това е дело на службите -американски, руски, не знам какви. . .?  Младежите са се ограмотили, помъдряли с годините, осъзнали грешките. Няма лошо, ако някой им е помогнал за това. Ако те, междувременно са прогледали къде е света и къде са те, модернизацията на Афганистан е неминуема. Даже под шапката на исляма - Саудитска Арабия се модернизира, те не може да са по-назад.

  Предвиждам следното: същото когато спартанците са превзели Атина :) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, resavsky said:

Талибаните са просто един сравнително добре въоръжен башибозук.Нито са толкова добре организирани нито са провели някакви сложни операции.Вярно е че превзеха Кабул но това стана без насреща им да има противник.

С мотоциклети и мотопеди...срещу редовната афганска армия?

Превзеха почти цялата страна, преди да влезнат в Кабул..

"Башибозук" не може  да води 20 годишни партизански войни. За това трябва силна кауза.. 

Дали имат добра организация? Има закачки във ФБ, че талибаните наоравиха правителство за по-малко от седмица , а ние не можем 4 месеца да го направим

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Exhemus said:

Това съвършенство, Ник1, едва ли може да възникне от нищото в едно примитивно племе. То е привнесено отвън.

Пита се: този, който ги е създал, какъв интерес гони? За муджахидините беше ясно - американците ги създадоха за да противостоят на СССР. След като за талибаните не можем да намерим Кой, значи те са продължение на муджахидините. Възможно ли е те да са се отървали от външен контрол? Щом американците спокойно напускат Афганистан, значи че имат някакви други лостове за контрол.  Чипа на талибаните изглежда доста препрограмиран за последните 20 г., поне според първите им декларации. Може би това е дело на службите -американски, руски, не знам какви. . .?  Младежите са се ограмотили, помъдряли с годините, осъзнали грешките. Няма лошо, ако някой им е помогнал за това. Ако те, междувременно са прогледали къде е света и къде са те, модернизацията на Афганистан е неминуема. Даже под шапката на исляма - Саудитска Арабия се модернизира, те не може да са по-назад.

  Предвиждам следното: същото когато спартанците са превзели Атина :) 

 

 

Талибаните не са племе, Екземус - представляват  пущунския етнонационализъм ( заб: при изповядване на салафизъм, който е преподаван в Пакистан)

https://www.lifebites.bg/talibanite-brutalnite-studenti/

Нацинално-религиозно движение, официално съдадено след изтеглянето на съветските войски (в 1994), обещаващо да се пребори  с военно-племенните вождове,  и корупцията..

Подържани ни са от  от Пакистан и от Иран, чиято революционна гвардия подкрепяше  талибаните в последните години от войната им срещу американците.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какво са се договаряли талибаните със САЩ, преди американските войски да се изтеглят, само двете страни си знаят. Според мен там е ключът към бързата капитулация на афганската армия, нещо се е объркало след договорките. Доколкото чета, президентът на Афганистан, който избяга в Узбекистан /председателят на парламента избяга в Пакистан/ се е отметнал от договорките да включи талибаните в избори и преходно правителство.

Две полярни мнения от британски и китайски източници, които обаче имат обща допирна точка:

Financial Times: Китай вече има всички козове. Китай влияе върху Пакистан, Китай запазва позициите си в Афганистан, те контролират талибаните.

https://www.ft.com/content/7ceb9e3b-bd6e-43fe-bb86-80353249e6ac

Глобал Таймс: Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен разговаря в понеделник с външните министри на страни като Китай, Русия и Индия. В разговор с китайския държавен съветник и външен министър Уан И, Блинкен каза, че се надява, че Китай ще играе важна роля в подреждането на властта в Афганистан и създаването на приобщаващо правителство. Казано направо, той дойде да поиска помощ от Китай.

https://www.globaltimes.cn/page/202108/1231747.shtml

Китай зае поредното поле в играта му на Го в Азия.

Но много неща, според мен, ще се изясняват с времето, ние нямаме информация сега, с която да анализираме адекватно, можем само да правим предположения и да ги проверяваме с нови факти.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, nik1 said:

Талибаните не са племе, Екземус - представляват  пущунския етнонационализъм ( заб: при изповядване на салафизъм, който е преподаван в Пакистан)

https://www.lifebites.bg/talibanite-brutalnite-studenti/

Нацинално-религиозно движение, официално съдадено след изтеглянето на съветските войски (в 1994), обещаващо да се пребори  с военно-племенните вождове,  и корупцията..

Подържани ни са от  от Пакистан и от Иран, чиято революционна гвардия подкрепяше  талибаните в последните години от войната им срещу американците.

 

 

PS

Повечето  анализтори разглеждат талибаните като национално движение  - целите винаги им да били и обединение на Афганистан (изграждане на нация в традиционното племенно общество), и независимост.

Има различни мнения  какъв е този национализъм - форма на пущунски етнонационализъм, или друг - условно "ислямски" , супраетническии

Един автор и анализатор, който прави синтез на нещата:

https://www.thehindu.com/opinion/op-ed/indias-options-and-the-pashtun-factor/article25926719.ece

https://www.aspistrategist.org.au/pashtun-nationalism-and-the-american-withdrawal-from-afghanistan/

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 24 минути, Б. Киров said:

Какво са се договаряли талибаните със САЩ, преди американските войски да се изтеглят, само двете страни си знаят.

 

Нещичко поне? :)

"No more Al-Qaeda", например 

:) Сещам се за големия голям сериал Homeland, сезон 4 

https://en.wikipedia.org/wiki/Homeland_(season_4)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

Нещичко поне?

Чета реакциите на гневни тръмпари в The Epoch Times, коментарите към редакционните статии, според тях екипа на Байдън е предал Афганистан срещу "нещо". Това разбира се е несериозно.

Тръмп веднага се възползва и призова Байдън да си подаде оставка, заради "гафа" в Афганистан, като се мотивира, че той, Тръмп, е бил направил договорка с талибаните да не изтегля американските войски, докато не се проведат избори.

Прочетох, че Джанет Йелън замисля изненадващо посещение в Китай.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-11/yellen-weighs-visit-to-china-her-first-as-treasury-secretary

Но всичко това са фрагменти и слухове, според мен. Факт е, че в Афганистан бяха похарчени 2.2 трилиона долара пари на американските данъкоплатци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Такава страна, народ Афганистан няма. СМСМ. Има регион, като на пример Панония или Балкан, на името Афганистан...Но народ сякаш всички на Балканският полуостров да им казваме Балканджии....Афганистанците са съвкупност от племена, кланове, народности които още от Александър Велики/впрочем и той не е успял да ги покори/, постоянно се съюзяват едни срещу други, ту с чужди сили, ту помежду си, но никога не са се сплотили трайно в единна държавар нация...И сега тази цигания/оди кажи колко между тях са преоблечени иранци офицери, войници/, въоражена до зъби, обучена или от иран, или от някой .....стан с китайски, руски пари, техника, ще превземи властта за кратко време, ще развие бизнисът с наркотици и кат видят парата, пак ще почнат едни други да се взривяват, колят....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, Skubi said:

Такава страна, народ Афганистан няма. СМСМ. Има регион, като на пример Панония или Балкан, на името Афганистан...Но народ сякаш всички на Балканският полуостров да им казваме Балканджии....Афганистанците са съвкупност от племена, кланове, народности които още от Александър Велики/впрочем и той не е успял да ги покори/, постоянно се съюзяват едни срещу други, ту с чужди сили, ту помежду си, но никога не са се сплотили трайно в единна държавар нация...И сега тази цигания/оди кажи колко между тях са преоблечени иранци офицери, войници/, въоражена до зъби, обучена или от иран, или от някой .....стан с китайски, руски пари, техника, ще превземи властта за кратко време, ще развие бизнисът с наркотици и кат видят парата, пак ще почнат едни други да се взривяват, колят....

Противниците на талибаните, който можеха да им противопоставят политически и военно своите алтернативи вече ги няма..

(САЩ, Северните квазидържави и Алианс, Националното правителство и армия) 

Талибаните могат да обединят страната.  Не  казвам, че ще стане така със сигурност,  но в Афганистан   има знаителни минерални ресурси (мед, и литий, който са нужни днес)  и много млада работна ръка.
За последните 20 години нарасна  броя на хората с висше образование.

Вярвам че Талибаните  ще се опитат да използват тези дадености. 

 

https://www.economic.bg/bg/a/view/podzemno-bogatstvo-za-trilioni-dolari-popadna-v-rycete-na-talibanite

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, nik1 said:

Вярвам че Талибаните  ще се опитат да използват тези дадености. 

Вярвам точно в обратното. Има далеч по-лесни начини да задоволят елементарните си нужди. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, Amazonski said:

Вярвам точно в обратното. Има далеч по-лесни начини да задоволят елементарните си нужди. 

"Елементарни нужди"? Имат претенциите да управляват 40 милионна страна..
С нелегален износ на маков опуим?

Ще поживеем, ще видим..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 46 минути, nik1 said:

Противниците на талибаните, който можеха да им противопоставят политически и военно своите алтернативи вече ги няма..

(САЩ, Северните квазидържави и Алианс, Националното правителство и армия) 

Талибаните могат да обединят страната.  Не  казвам, че ще стане така със сигурност,  но в Афганистан   има знаителни минерални ресурси (мед, и литий, който са нужни днес)  и много млада работна ръка.
За последните 20 години нарасна  броя на хората с висше образование.

Вярвам че Талибаните  ще се опитат да използват тези дадености. 

 

https://www.economic.bg/bg/a/view/podzemno-bogatstvo-za-trilioni-dolari-popadna-v-rycete-na-talibanite

Нур Мохамед Тараки спомняш ли си го? Дотогава добре си вървеше живота....Афганците произвеждаха дрогът, КГБ го пренасяше. В Унгария фирмата Ал калоида произвеждаше медицински опиум, даже и на САЩ продаваха легално/не отдавна откриха, че значително количество нелегално/, въобще финансирането но международните "революционери" и техните движения ставаше от печалбата на това....Но когато се засили нуждата от литиум например за издръжливи акумолатори за атомните подводници или летящите ракети и американосите засилиха интересите към този регион всичко се размъти....

Сега виж кой, кои са гладни за влиание, ресурси? Иранците фактически са в перманентна война с Саудитска Арабия  от откритите фронтове например в Йемен, до Ирак, където видиш шиити и сунити сигурно са и те там....А глемият лакомик за ресурси са КИТАЙ. Те буквално лапат наведнъж Африка, Южна Америка, Азия, Европа. Ето изворат на успехите на тези талибани....СМСМ

 

 

  

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Всъщност войната не е свършила.Синът на покойния генерал Ахмад Шах Масуд - Ахмад Масуд е започнал да групира недоволните от талибаните около себе си в провинция Панджшер.Неговото име е достатъчно харизматично за да привлече мнозина под знамената.При него е и бившия вицепрезидент Амрул Салех и част от войниците от редовната армия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 57 минути, resavsky said:

Неговото име е достатъчно харизматично за да привлече мнозина под знамената.

Едно име не може да бъде кауза. А без кауза няма победа във война, може да има победи в битки. Знамената на какво?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 47 минути, Skubi said:

Нур Мохамед Тараки спомняш ли си го? Дотогава добре си вървеше живота....Афганците произвеждаха дрогът, КГБ го пренасяше. В Унгария фирмата Ал калоида произвеждаше медицински опиум, даже и на САЩ продаваха легално/не отдавна откриха, че значително количество нелегално/, въобще финансирането но международните "революционери" и техните движения ставаше от печалбата на това....Но когато се засили нуждата от литиум например за издръжливи акумолатори за атомните подводници или летящите ракети и американосите засилиха интересите към този регион всичко се размъти....

 

 

 

  

 

Знаете ли защо талибаните не можаха да направят стабилно управление след 1996 г?

Че слагали бурки   на жените?

Къде на майтап, къде наистина: Ами то в традиционното   пущунско общество   жените имат по малка стойност от домашните животни, и току виж се оказало че исляма влиза с притивиречие с тези цености, защото в Исляма жената има някайъв  статус

(При северните етноси и квази-държави,  има  по-либерални режими и отношения.  При управлениеро на узбека Достумм например мжените ходеха на училища и в университета в Балх, имаше кино и театър, и се продаваше водка и немска бира)

Не, те удариха наркотиците и бизнеса на наркохановете , а това е основния бизнес и източник на доходи по това време, и ги настроиха срещу себе си

Друга причина  е че допуснаха   чужденци в Афганистан - групите на Ал-Кайда

 

След 2001 талибаните  обаче въведоха  данъци върху наркобизнеса, 

------------------

Сега, в управлението не ги знам как ще се справят - официално са пуристи, но ако посегбат на наркобизнеса, ще стане пак война и меле

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 21 минути, Б. Киров said:

Едно име не може да бъде кауза. А без кауза няма победа във война, може да има победи в битки. Знамената на какво?

Каузата е ясна - решително антиталибанско противопоставяне.Плюс известно етническо противопоставяне - клана Масуд са таджики.Които са в сложни отношения с пущуните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко извън темата,по новините казаха,че американски военен транспортен самолет понесъл шест пъти повече хора,(афганистанци),отколкото може да носи!!! Това е невъзможно! Вероятно журналистите грешно са предали новината. Все едно асансьор можещ да носи средно по шест човека,да понесе тридесет човека!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, nik1 said:

 

Знаете ли защо талибаните не можаха да направят стабилно управление след 1996 г?

Че слагали бурки   на жените?

Къде на майтап, къде наистина: Ами то в традиционното   пущунско общество   жените имат по малка стойност от домашните животни, и току виж се оказало че исляма влиза с притивиречие с тези цености, защото в Исляма жената има някайъв  статус

(При северните етноси и квази-държави,  има  по-либерални режими и отношения.  При управлениеро на узбека Достумм например мжените ходеха на училища и в университета в Балх, имаше кино и театър, и се продаваше водка и немска бира)

Не, те удариха наркотиците и бизнеса на наркохановете , а това е основния бизнес и източник на доходи по това време, и ги настроиха срещу себе си

Друга причина  е че допуснаха   чужденци в Афганистан - групите на Ал-Кайда

 

След 2001 талибаните  обаче въведоха  данъци върху наркобизнеса, 

------------------

Сега, в управлението не ги знам как ще се справят - официално са пуристи, но ако посегбат на наркобизнеса, ще стане пак война и меле

Ще им пипнат мамката китайците...Чакайте малко и ще ги пратят на превъспитани в съседните лагери до уйгурите....Жълтите не са толкова капризни и не си поплюват ако става въпрос за техните интереси....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, deaf said:

Малко извън темата,по новините казаха,че американски военен транспортен самолет понесъл шест пъти повече хора,(афганистанци),отколкото може да носи!!! Това е невъзможно! Вероятно журналистите грешно са предали новината. Все едно асансьор можещ да носи средно по шест човека,да понесе тридесет човека!

Същият е въпросът кат с куршумите....Тези хора са средно по 40 кила...Така, че американосите мерят тежестта с която самолета може да излети , при слизане броят пасаджирите.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 19 часа, nik1 said:
Във всяка война готовността да страдаш и да умреш, заедно с готовността да убиваш, е единственият фактор на съществуването. Изключете го - и дори най -многобройната, най -организираната, най -обучената и най -добре въоръжената армия в света ще се превърне в крехък механизъм. Това се отнася за всички войни, независимо от времето, мястото и обстоятелствата на тяхното провеждане. Степента на техническа сложност на оборудването и въоръжението също няма значение: няма значение какво се използва в битка, пръчки или танкове, а този проблем не е чисто академичен ...
-Ван Кревелд. „Трансформация на войната“.

PS

Точно 

"Тhe Northern Alliance trained their horses to run towards the sound of gunfighters."

 

Няколкостотин узбеки и 12 зелени барети на коне разбиват няколко хиляди талибана и Ал-Кайда в една битка през есента на 2001 г

 

1:25 във видеото

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...