Отиди на
Форум "Наука"

Антиспътниково изпитание на Русия - ноември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА осъди остро антиспътниковото изпитание на Русия

ISS full view

Международната космическа станция - общ вид. Photo credit: NASA

16 ноември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Администраторът на НАСА Бил Нелсън излезе с остро становище относно агресивната и безотговорна постъпка на Русия, която включваше изпитание на антиспътниково оръжие, с което замърси околоземната орбита с хиляди космически отломки и застраши живота на астронавтите на Международната космическа станция. 

"Подобно на държавния секретар Блинкен, аз съм възмутен от тази безотговорна и дестабилизираща постъпка", се казва в становището на Нелсън, публикувано официално на уебсайта на НАСА. "Със своята продължителна и легендарна история в пилотираната космонавтика е немислимо, че Русия не просто ще застраши американските и международните партниращи астронавти на МКС, но и своите собствени космонавти. Нейните постъпки са безразсъдни и опасни, застрашавайки също така китайската космическа станция и живеещите ѝ на борда тайконавти.

Всички нации имат отговорност да предотвратят умишленото предизвикване на отломки от антиспътникови оръжия, за да се грижат за безопасна и устойчива космическа среда.

НАСА ще продължи да наблюдава отломките през следващите дни и по-нататък, за да осигури безопасността на нейния екипаж в орбита".

Вчера екипажът на Международната космическа станция получи заповед да затвори шлюзовете на радиалните модули, вкл. "Колумб", "Кибо", "Постоянния многоцелеви модул", надуваемия модул "Бигълоу" и шлюзовия модул "Куест".

На този етап шлюзовете между американския и руския сегмент на МКС остават отворени. 

Космическата станция преминава през облака от отломки веднъж на всеки 90 минути, а вчера, на 15 ноември, тя трябваше да маневрира на два пъти, за да ги избегне. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4232-2021-nasa-condemns-russian-asat-test

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Руските военни потвърдиха официално, че са изпитали антиспътниково оръжие

asat.jpg

Антиспътниково оръжие - илюстрация. Image credit : DIA

16 ноември 2021 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Руските военни потвърдиха официално, че са извършили изпитание на антиспътниково оръжие, в хода на което е унищожен стар съветски сателит "Целина-Д". 

Новината бе съобщена от Интерфакс.

Министерството на отбраната на Русия обаче отрича, че отломките са заплаха за орбиталните станции, космическите апарати и космическите дейности. Това е странна реакция, тъй като вчера МКС трябваше да променя орбитата си на два пъти, за да избегне облака от боклуци.

Руските власти също така омаловажават случилото се с обяснение, че "в миналото подобни тестове са били изпълнявани от САЩ, Китай и Индия". Това обаче е силно подвеждащо. Макар че изпробването на антиспътникови оръжия е сериозен проблем и не би следвало да се прави от нито една държава, има разлика между изпитанията на САЩ и Индия, при които бяха поразени спътници на височина 200-300 километра. Тези региони на околоземната орбита са самопочистващи се и повечето отломки падат до няколко месеци. Изпитанията на Русия и Китай са от съвсем друг порядък - тези държави са поразявали спътници на височина около 500 километра, където боклуците остават да кръжат около Земята в продължение на десетилетия. 

Понастоящем космическото командване на САЩ проследява над 1 500 обекта вследствие на разрушаването на "Целина-Д".

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4233-2021-russia-asat-confirmed

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При сферичен взрив 90% от отломките получават елиптични орбити с нисък перигей.  Би трябвало да паднат много бързо?

Нищо не се знае за начина на унищожаване?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Не само парчета от взривени спътници са заплаха за МКС:

Фрагмент от американската ракета Falcon 9 премина на около пет километра от Международната космическа станция (МКС), но без да създава опасност за нея и екипажа, предаде ТАСС, като съобщение на пресслужбата на Роскосмос.

Това се случи тази сутрин и не предизвика проблеми за МКС, обясниха експертите.

Екипажът на руския сегмент на МКС, който е в състав Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров, както и специалисти от Центъра за управление на полетите, се подготвят за отделянето от станцията на кораба "Прогрес МС-17" по-късно днес и за утрешното скачване на новия модул "Причал".

В момента на борда на МКС работят също астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай и екипажът на пилотираната мисия на SpaceX, състояща се от астронавтите на НАСА Раджа Чари, Томас Маршбърн, Кайла Барън и Матиас Маурер от Европейската космическа станция.

https://it.dir.bg/tehnologii/fragment-ot-raketa-na-spacex-edva-ne-udari-mks

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Роскосмос отвлича вниманието от антиспътниковото изпитание, като вдига шум за случайно прелитащите край МКС американски отломки

1 декември 2021 г. 20:00 ч. През последните няколко дни Роскосмос упорито се мъчи да измести общественото внимание от бруталното антиспътниково изпитание в околоземна орбита, което военните на Русия проведоха през ноември и благодарение на което замърсиха околоземната орбита с повече от 1 500 проследяеми отломки. Тактиката на руснаците е класически "уотабаутизъм" - нарочно вдигат шум за прелитащите край МКС американски фрагменти от космически апарати (дори и да не застрашават пряко комплекса).

Обърнете, например, внимание на публикувания по-рано днес статус в Туитър. Руската космическа агенция твърди, че скоро фрагмент на степен от американска ракета "Пегас" ще премине на около 5.4 километра от станцията.

"За да бъда малко по-ясен относно това нещо, разстояние от 5.4 километра не е факт, който би притеснил специалистите по избягване на космически сблъсъци", казва авторитетният журналист Ерик Бъргър от Арс Текника. "Това е просто отвличане на вниманието от страна на руснаците след като поразиха собствения си спътник през изминалия месец и създадоха голяма бъркотия от космически боклуци в ниска околоземна орбита".

Конкретизирам, че за разлика от въпросната отломка на "Пегас", която няма как да застраши живота и здравето на астронавтите, МКС периодично прелита през облака от отломки на Русия. След провеждането на антиспътниковото изпитание станцията на два пъти трябваше да проведе маневри за отклоняване.

2021-roscosmos-diga-shum.png

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4249-2021-roscosmos-whataboutism

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно ми е, как НАСА реагира на проекта на Мъск да изнесе в ниска орбита 12 000 ( дванадесет хиляди) сателита за интернет? Все пак това са 12000 сателита, които предствляват в известна степен заплаха за изстрелването на ракети в космоса. Ако към сметките добавим и проектите на конкуретите на Starlink, в скоро време излизането и прибирането на космонавти, би било доста рисковано.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Китайски спътник замалко да бъде ударен от отломък от антиспътниковото изпитание на Русия

2021-space-junk.jpg

На илюстрацията: космически отломки. Image credit : Getty Images: Science Photo Library

21 януари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Светът продължава да усеща последиците от безотговорното и агресивно антиспътниково изпитание на Русия, което бе проведено на 15-ти ноември. Вчера китайските служби по проследяване на космическите боклуци оповестиха, че един от спътниците на Китай се е разминал на косъм от сблъсък с отломък, образувал се в резултат на изпитанието. 

Застрашеният спътник е бил "Цингуа" - научно-изследователски космически апарат, изстрелян през август 2020 г. с ракета "Лонг Марч 2Д", като задачата му е да изследва гравитационното поле на Земята и плътността на земната атмосфера. Според изявлението на Центъра за мониторинг на космическите боклуци към Китайската национална космическа администрация (CNSA) спътникът е прелетял едва на 14.5 метра от руския отпадък.

Някои експерти обаче са скептични към това число. Според астрофизика Джонатан Макдауъл, който е изпратил мейл към новинарския сайт СпейсНюз, няма как китайците да го сметнали толкова точно и обхватът на грешката е голям. Все пак службите на САЩ действително потвърждават, че на 18-ти януари "Цингуа" се е разминал от боклука на не по-голямо разстояние от няколкостотин метра. 

Засега е установено, че антиспътниковото изпитание на Русия е довело до образуването на повече от 1 500 отпадъка, които са достатъчно големи, за да бъдат проследявани от Земята. Вероятно съществуват още стотици хиляди дребни отломки, които не могат да бъдат следени. 

Случаят за пореден път ни показва, че държавите в цял свят трябва да се ангажират с опазването на околоземното пространство, регулирането на орбиталния трафик и почистването на орбитите от текущите космически боклуци. С прогресивното им увеличаване с всяка следваща година нараства шансът космическа станция, пилотиран кораб или астронавт в открития космос да бъде ударен от отломък. Подобен инцидент може да има фатален край. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4328-2022-chinese-asat-near-miss

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...