Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп на НАСА IXPE - старт 9 декември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса новия рентгенов космически телескоп на НАСА!

2021-9-dec-falcon9-launches-telescope.jp

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA / Joel Kowsky

9 декември 2021 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 9-ти декември, в 08:00 ч. българско време, от космическия център Кенеди в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" с най-новия космически телескоп на НАСА, който ще изучава някои от най-любопитните обекти във Вселената - останки от свръхнови, свръхмасивни черни дупки и други високоенергийни обекти.

Забележителното при днешния полет е, че за пръв път сериозна научна мисия на НАСА беше изстреляна със степен, летяла четири предходни пъти. Ускорителят "B1061" на "Фалкън 9" е бил използван преди за изстрелването на първия и втория редови екипаж до МКС с пилотиран кораб "Крю Драгън", на товарната мисия "CRS-23" на "Карго Драгън" и на спътника "SiriusXM-8". Това е поредният признак, че американската космическа агенция има доверие във възвръщаемите технологии на Илон Мъск.

Днес нямаше никакви проблеми по време на изстрелването и "B1061" се завърна успешно върху плаващата платформа "Просто прочети инструкциите" в Атлантическия океан. Това бе 28-мото излитане на орбитална ракета на СпейсЕкс през 2021-ва година. 

Също така е любопитно, че телескопът, който носи названието "Imaging X-ray Polarimetry Explorer" (или накратко "IXPE"), тежи само 330 килограма, което го превърна в най-лекия полезен товар, летял на "Фалкън 9" - ракетата има капацитет да извежда товар с общо тегло 16 тона в околоземна орбита във възвръщаем вариант и 23 тона в невъзвръщаем. Да изпратиш такъв дребен апарат с такава мощна ракета на пръв поглед изглежда кощунствено разхищение. Но това не е така. Космическият телескоп трябваше да бъде позициониран в перфектна екваториална орбита на височина 600 км, а при такова изискване възможностите на "Фалкън 9" са силно ограничени. Въпреки всичко ракетата на Мъск се справи блестящо. 

През следващите седмици екипите ще тестват подсистемите на "IXPE" и ако всичко е наред, ще бъде даден ход на научната програма, която ще продължи близо две години. Основната задача на телескопа е да изучава поляризацията на рентгеновите лъчи от високоенергийните космически обекти като черните дупки, неутронните звезди и свръхновите. С това "IXPE" ще наследи и надгради работата на стария рентгенов телескоп на НАСА "Чандра".

Новият космически телескоп е създаден съобразно международно сътрудничество между НАСА, Италианската космическа агенция и други партньори и поддоставчици в 12 различни държави. На борда на "IXPE" са монтирани три прибора. 

Очаква се първите научни сведения от телескопа да бъдат получени през януари. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4266-2021-9-dec-nasa-launches-ixpe

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Новоизстреляният космически телескоп на НАСА IXPE започва научната си работа!

11 януари 2022 г. 11:45 ч. Докато днес почти всички космически новини са доминирани от изстреляния на 25-ти декември инфрачервен телескоп "Джеймс Уеб", нека не забравяме, че няколко седмици по-рано, на 9-ти декември, ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" изведе в космоса друг американски телескоп - рентгеновия "IXPE". Той вече приключи своята следстартова подготвителна работа и е готов да събира научни данни! 

По подобие на "Джеймс Уеб", така и "IXPE" трябваше да премине през процедура по разгръщане, макар и доста по-проста. Все пак, ако на 15-ти декември голямата мачта с трите основни телескопични инструмента не се беше разгърнала, мисията щеше да е провал. 

Но деликатното разопаковане е вече завършено и както съобщава сайтът НАСАСпейсфлайт, телескопът е в готовност да проведе първите си наблюдения. Вчера, на 10-ти януари, "IXPE" започна да изучава остатъка от свръхнова Касиопея А. По този начин инструментите ще бъдат  калибрирани. Наблюденията на Касиопея А ще продължат 21 дни. След допълнителен 30-дневен преглед на данните, те ще бъдат ъплоуднати на уебсайта https://heasarc.gsfc.nasa.gov/

След като се даде ход на основната изследователска мисия, измерванията ще се архивират и качват на сайта до една седмица след като бъдат получени. 

2021-ixpe.jpg

Космическият телескоп на НАСА "IXPE". Image credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4311-2022-ixpe-begins-science-data

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Новоизстреляният космически телескоп на НАСА IXPE изпрати първата си научна снимка!

2022-ixpe-first-image.jpg

Това изображение на Касиопея А комбинира данни от космическия телескоп IXPE (във виолетов цвят) с такива от космическия телескоп "Чандра" (в син цвят). Credits: NASA/CXC/SAO/IXPE

15 февруари 2022 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. На 9-ти декември ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" изведе в космоса новия рентгенов космически телескоп на НАСА IXPE (съкр. от Imaging X-Ray Polarimetry Explorer). След няколкоседмичен период на калибриране на научните прибори и проверка на бордовите системи, телескопът изпрати първото си изображение.

Като за начало IXPE насочи взора си към Касиопея А - останки от звезда, експлодирала през 17-ти век. Шоковите вълни от експлозията са помели газа в околността, нагрявайки го и ускорявайки частиците до степен, при която образувалият се облак излъчва в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Разбира се, други телескопи също са наблюдавали Касиопея А, но IXPE позволява на учените да проучат обекта по нов начин.

Горепоказаното изображение обединява данни от IXPE с такива, получени от по-стария космически телескоп на НАСА "Чандра". Американската космическа агенция е публикувала и снимка, съдържаща само данни от IXPE. Но комбинираната снимка е особено ценна, тъй като двата телескопа притежават различен тип детектори с различна острота. Така тя представя Касиопея А по по-подробен начин, отколкото бе възможно преди. 

2022-ixpe-only-image.png

Изображение на Касиопея А, съдържащо данни единствено от IXPE. Различните цветове кореспондират на различната яркост на рентгеновото излъчване. Credit : NASA

Напомням на читателите, че старият телескоп "Чандра" бе изстрелян през 1999 г. посредством космическата совалка "Колумбия". Когато "Чандра" наблюдава Касиопея А за пръв път, учените установяват, че в центъра на праховия облак има компактен обект, който представлява черна дупка или неутронна звезда. 

По какъв начин новият телескоп IXPE предоставя нов поглед към космоса? Той може да измерва поляризацията - или как рентгеновите лъчи се ориентират, докато пътуват. Тази информация разкрива каква е средата, от която произхожда лъчението. Инструментите на IXPE също така измерват енергията, времето на пристигане и позицията в небето на рентгеновите лъчи от различни източници.

В конкретния случай с Касиопея А учените за пръв път наблюдават как поляризацията варира сред останките от тази свръхнова (праховият облак е с диаметър 10 светлинни години). Изследователите се трудят, за да изготвят първата поляризационна карта на обекта. Това ще разкрие конкретните механизми, чрез които частиците биват ускорявани.

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4369-2022-first-scientific-image-ixpe

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...