Отиди на
Форум "Наука"

Бежанската криза в граничните на Украйна страни и в България


Recommended Posts

  • Потребител

https://bntnews.bg/news/balgarski-ezik-za-20-dni-predizvikatelstvo-za-ukrainski-lekari-1199833news.html

Колко било лесно и бързо за рускоговорящите да научат български и то на много високо ниво. А през годините съм срещал хора от бившия СССР, които да се оплакват колко бил труден българския... Всеки един език е труден, ако не се полага систематичност и усърдие в научаването му.

Рускоговорящите са късметлии, че не трябва да полагат особени усилия за научаване на лексиката, а трябва да се фокусират върху граматиката.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 206
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

После вторжения России в Украину Япония, которая практически не принимала беженцев, открылась для украинцев. Там приняли более 1300 человек, спасающихся от войны. Им помогают адаптироваться в стране и предоставляют разнообразные льготы, дают доступ к работе и образованию, писало ранее РБК-Украина.

 

Это совсем нетипичная политика Японии, ведь раньше там практически не принимали беженцев, пишет Washington Post.

"Государственные учреждения были нехарактерно щедры, предоставив пособия, поддержку психического здоровья, языковые курсы и жилье, чтобы помочь украинцам приспособиться к новой жизни", — пишет издание. 
По словам аналитиков, Япония опасается, что вторжение России "может придать смелости растущей военной напористости Китая в регионе".
В Японии действуют строгие законы, которые узко определяют понятие "беженец". Но чтобы упростить процесс приема, украинцев там назвали "эвакуированными".
С 1982 года в Японии стали действовать  законы о приеме беженцев. С тех пор 87 892 человека подали заявления на получение статуса беженца в стране, но за все эти годы одобрили только 915 заявок. В 2021 году Япония предоставила статус беженца 74 заявителям. 

Японская ассоциация беженцев ежегодно помогает тем, кто просит предоставить статус беженца в этой стране. Там говорят, что большинство из таких людей — выходцы из стран Африки.

В 2021 году только шесть человек, бежавших из Африки, были приняты в стране в качестве беженцев. Издание пишет, что многие продолжают жить в нищете, не имея вида на жительство и четкого способа получить работу и жилье в Японии. 

"Вторжение России (в Украину) очень сильно ударило по народу Японии, особенно при такой информации, которая доходит до людей напрямую. Она укрепила отношение людей к принятию эвакуированных", — сказал Койке в одном из интервью.

Тем временем в Японии появляется еще больше организаций, помогающих украинцам. Группа под названием "Японская поддержка для украинских студентов", в которую входят почти 100 языковых школ по всей Японии, организовала бесплатные занятия и собрала деньги, чтобы компенсировать им расходы. 

Директор Института информационных технологий Сэйфу Норито Хираока говорит, что все это стали возможным "из-за уникальности конфликта". В частности, угроза ядерного оружия со стороны президента России вызвала страх в Японии. Ведь это единственная страна, которая испытала на себе ужасающие и разрушительные последствия ядерного удара. 

 

В апреле премьер-министрФумио Кисида заявил, что Япония рассмотрит возможность введения "системы квазибеженцев" для размещения определенных эвакуированных, в том числе украинцев.

Такие изменения поддерживают и японцы: согласно опросу центра Nippon в марте, 51,9% заявили, что политика приема беженцев должна быть усилена. 

https://www.rbc.ua/rus/travel/poniya-nikogda-prinimala-bezhentsev-vtorzhenie-1656680157.html

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 3.07.2022 г. at 8:57, новорегистриран2 said:

 

"Курица не птица, Болгария не за граница"

Проблемът не е в езика, а в това че руснаците (и мнозинството от украинците, поне за периода до началото на войната) в България предпочитат контактуват с рускоезични.

Украинките, омъжени са българи, вероятно в голямото си мнозинството  проговорват български бързо. Имам лични наблюдения от жената на първия ми братовчед (Бургас), Имам и познати/приятели с жени украинки, имам  и съседка украинка, омъжена за българин (Пловдив),

За рускините ("рашистките") и руснаците - не съм толкова сигурен..
От повечето влоговете на български руснаци и рускини - мигранти оставам с впечатление че в голяма  част от тях с българския... са "никак" (с няколко изключения - Катя Садула с добро владеене, и още една която се мъчи)

Като този пич:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители
Едно неспасено бебе, но не от бомби, а от нашата здравна система.
Имаме много работа, за да станем нормална държава!
Наскоро Фондация „Открито сърце“ направи най-тъжното си дарение – платихме погребението на бебенцето Матвей, което почина 10 дни след като се роди. Едно ангелче, което не можа да разпери криле, макар че се опита да се бори за живота си. Историята на това бебенце и родителите му е сърцераздиалтелна.
Майката – Олга е бежанка, пристига през април в България бременна в 5-ти месец. Пристига съвсем сама. Мъжът й остава в град Днепр. Тя живее в една база, после в друга. Олга е на 37 години. Няма други деца. Чакала е дълги години да забременее. Накрая чудото се случило. Заминава за България за да спаси детето си. Уви!
Тя ни разказа за трудностите, през които е минала да си намери лекарски грижи по време на бременноста – поликлиниките, в които е ходила са й отказвали или са искали по 50 лева на преглед. Не е успяла да намери личен лекар. Ходила е да се моли в гинекологичното отделение на болница св. Анна във Варна, но и там са й отказали грижи. Накрая отива в родилното отделение на същата болница и там доктори се смиляват да я наблюдават от време на време.
Докато е бременна, Олга помага като доброволец на украинските бежанци. Опитва да се да бъде полезна на общността. Бременността й уж върви безпроблемно и тя трябва да роди на 16-ти Август. Обаче водите й изтичат три седмици преди термина. Викат линейка, тя обаче я закарва в грешна болница, губи се време. Накрая стига до св. Анна. На регистратурата я оставят да чака повече от час. По думите й, я вкарват в отделението чак след като някакъв доктор е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята. Вкарват Олга в родилното, правят ехограф на плода – няма сърдечна дейност. Правят й спешно секцио и установяват, че детето е в кома. Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са й казали какво се случва с детето й. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И така 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията. След известно подобрение бебенцето вече не е на командно дишане. Но сърцето му не издържа и спира на 7-ми авуст.
Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато вече е мъртво.
За причината на смъртта съобщават – инфекция. Подобна може да се получи от липса на околоплодна течност за по-дълго време. А може и нещо друго да е. Трудно е да се спекулира без конкретна информация. Когато почине дете при раждане, в България се прави разследване с някаква комисия. В случая на починали деца на украинки очевидно такива не се правят, а ако се правят, то проформа! Майката е в шок, защото не може да си обясни как при нормална бременност, без индикации за проблеми, дългоочакваното й дете умира. И нейното не е единственото!
Олга е без средства, защото е загубила работата си на менажер във фирма. Мъжът й също е без работа откакто войната започна. Украинските власти го пускат да дойде в България, за да погребе детето си.
И тук ужасът на тези двама родители продължава – повечето украинци са религиозни хора. Родителите много искат да има служба на погребението със свещеник. И какво мислите? Всички свещеници, които са молели им отказват, защото „детето не било кръстено и защото Българската православана църква не одобрява кремацията!“ Представяте ли си?! Казали са им да ходят да молят митрополита, но те са се отказали, заради тотално психично изтощение. БПЦ обърна гръб на хора, които са в огромна нужда. Бежанците от Украйна искат да кремират близките си, за да върнат останките им обратно в Украйна и да ги погребат там! Това, че има война и нечовешки страдания за украинското население, очевидно не впечатлява българската църква, която отказва да изпрати покойници в традициите на тяхната вяра!
Накрая бебенцето с библейското име Матвей, бе изпратено, без свещеник и церемония, от двамата си родители – в пълна тишина. По лицата им капеха тихи сълзи, докато галеха ангелското личице на детенцето.
Фондацията покри малкото му телце с 10 бели гладиоли – по една за всеки ден, в който тази невинна душица се опитваше да диша и да живее. Такива дни са особено мъчителни, защото в тях няма надежда, а има само скръб....
Благодарим на дарителите за това, че дават възможност да помагаме и при такива тъжни обстоятелства.
299691977_10219448860247221_2614981850100325838_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Ck0m0VfyInQAX9pQIhi&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=00_AT8fFgEHjhALTwCCKsNZJWuUbWV2wgGPsCSi4vB_DYaOzA&oe=63082100
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители
 
Изключително съм гневна с това правителство! Това отвратително правителство буквално убива украинските бежанци! В прекия смисъл на думата! Гълъбарникът на радев решава в последния ден на октомври да обяви, че прекратява програмата с хотелите и да даде 2 седмици на бежанците да напуснат! Гълъбарникът щял да мести бежанците без дом в държавни бази из страната (отново!) За това украинците и обществото научават в последния момент! Две седмици, ама не е две седмици, защото днес ми се обажда една украинка в паника – с много болна майка на 80 г.-- че вчера от хотела, в който се намират, са им казали да напускат още утре! В момента жената чака линейка за майка си, която вероятно ще е хоспитализирана. За такива ситуации, вероятно в Гълъбарника не са помислили! А именно, че не може да се държиш с хората както с неодушевени предмети и да ги местиш като дърва в последния момент. (сравнението не е мое, а на украинци!)
Освен това Гълъбарникът не е отговорил на нито един въпрос на НПО-та и запитване на депутати от ДБ – за проблемите с решаването на кризата, в частност каква е нуждата да се спира хотелската програма? Пари от Евросъюза има достатъчно! Защо тези средства да се пренасочат от хотелите, които така и така ще са празни през зимата, към мизерни държавни бази, разположени на маYната си! Повечето държавни бази са неприятни дупки от времето на соца! Повечето държавни бази се намират далеч от големи градове. (има такива по морето, но те са недостатъчни). Повечето държавни бази се нуждаят от ремонт, много от тях нямат интернет и адекватно отопление. Та питам аз ОТ КАКЪВ ЗОР Гълъбариникът ще мести отново хората?! За да не отидат парите в частния бизнес? За да останат в нечии мазни ръчички за правене да „държавни поръчки“ с базите? В цяла Европа за интеграцията на бежанците се предоставят или безплатни квартири или с редуциран наем – държавата плаща директно на наемодателите! Т.е. подпомага хем частния сектор, хем украинците! Те те не са захвърлени като добитък да гният в някой отдалечен курорт – без болници, аптеки, училища и работа! Нали съм им виждала планинските бази, където тикнаха бежанците през лятото! Приятна природа до няколко дни, после ад и изолация, липса на всякаква възможност за интеграция и дълбока депресия у хората! И как можеш да очакваш бежанците да се интегрират като ги държиш в постоянен стрес от неизвестността и прищявките на всеки корумпиран некадърник във властта!

312273090_3201992606684175_1953244238574693887_n.jpg

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе те собствения си народ са решили да го морят от глад, за да се чувства все едно, че има криза, вие си мислите, че резидентските рубладжии са се загрижили за украинците...

Всичките "прозападни", които гласуваха за тоя, сега реват що тъй... Ми като е тъпо племето, винаги ще има тарикати, които да го ползват. резидентчиците фалшифицират статистиката и правят какви ли не стъкмистически алхимии, само и само да се ползва на следващите избори, за да се наплашат олигофрените, че има криза... каквато реално няма! И да трябва бащицата да спасява племето...

Ей го, днес водещата новина е, че се прогнозира дефицит от гигантските 20 000 000 български лева... И така... следва "затягане на коланите", "режене на разходите" и пр., за да може червените куфарчета да не харчат повече за заплати. А маржовете им на печалба са станали огромни! Добре дошли в руския мир, сервиран на цялото племе от банда изроди, избрани с гласовете на олигофрени.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 часа, новорегистриран3 said:

Добре дошли в руския мир, сервиран на цялото племе от банда изроди, избрани с гласовете на олигофрени.

 

Нека да го кажем както си е:
Бандата изроди дойдоха след като Митрофанова, Борисов, Слави Трифонов, Пеевски@Доган, Копейката и Радев бутнаха редовното правителство. (то това беше идеята на РИСИ и Митрофанова).
В публичното пространство ги наричат "коалицията Газпром".
Това са хората и партиите, които са  зависими от Кремъл или получав дирекстно средства от Кремъл; Или пък получават облаги от бизнеса си (или от енергийния бизнес) с компании и банки в РФ.

Всички гласували за тези партии и хора , което значи по-голямата част от българските българи и голямата част от българската емиграция. съставляват "олигофрените".

 

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 18 часа, deaf said:

Зора е да ги прогонят от България...

На правителството не му пука за тези хора, освен като бройка за получаване на пари от бюджета на ЕС .
Не му пука добре ли са, здрави ли са, дали не са недохранени, имат ли достъп до личен лекар, имат ли зимни завивки, и всичко останало . (в момента се събират дарения за зимни одеяла на настанените в хотелите и базите)

Не му пука дали ще се интегрират или не.

Идеята да се настаняват в забутаните държавни бази може да е следната: "подходящите" хора да вземат договорите за снабдяване, ремонт и поддръжка на базите.

Или пък да нямат тази идея, а си действат по "социалистически": "държавното" да е с предимство пред частния бизнес.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

A къде са настанени бежанците, които са в Европа, Гърция и Турция? Доколкото чувам не са по хотели. Сега, ако наистина има европейски пари за настъняването им е друго. Също така е дразнеща и липсата на последователност и взимане на решения в последния момент. Но все пак държавата не е длъжна да държи тези хора на вечен курорт. Като хуманитарният акт се превръща в далавера за хотелиерите.

Аз вече си мисля, че никаква интеграция няма да се получи. Има хора в ИТ сферата, част от които просто работят дистанционно за чужди компании. Има и разни украинки, които плъпнаха по йога студия и масажни салони. Но май повечето дори и да са намерили някаква работа, то това е по принуда. И при възможност биха се махнали. Просто няма какво да предложим като адекватни работни места и заплащане на сравнително интелигентните и уверени украинци, които идват в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, др-бр said:

A къде са настанени бежанците, които са в Европа, Гърция ? Доколкото чувам не са по хотели. Сега, ако наистина има европейски пари за настъняването им е друго. Също така е дразнеща и липсата на последователност и взимане на решения в последния момент. Но все пак държавата не е длъжна да държи тези хора на вечен курорт. Като хуманитарният акт се превръща в далавера за хотелиерите.

 


Бежанците в Европа са в  настанени в квартири  и в общежития, (в Румъния действа и хотелска програма плюс квартирната). 

Съгласен съм, че актът  се превърнал в бизнес-начинание само за определени прослойки (макар че 15 сегашни лева не стимулират голямата част от хотетилиерите, за разлика от 40-те в началото на програмата).

Въпросите според мен тук не опират до това дали тези хора ще бъдат на хотели (повечето биха предпочели квартира!), а са от  друго естество. Татяна Кристи за мен е осветлила проблемите с настаняванията и местенията.

 

Цитирай

Аз вече си мисля, че никаква интеграция няма да се получи. Има хора в ИТ сферата, част от които просто работят дистанционно за чужди компании. Има и разни украинки, които плъпнаха по йога студия и масажни салони. Но май повечето дори и да са намерили някаква работа, то това е по принуда. И при възможност биха се махнали. Просто няма какво да предложим като адекватни работни места и заплащане на сравнително интелигентните и уверени украинци, които идват в България.

Туристите ги няма вече.
25-те хиляди украинци ,  които са настанените в хотели и бази, са хора, които имат нужда от подкрепа. Мнозинството от тях  от тях нямат възможност да се върнат в Украйна- нямат нищо там, на което да се опрат, загубили са жилищата си, или в региона се водят бойни действия (Запорожие, Луганск, Донецк).
Има и условно казано "интегрирани" украинци- в Пловдив и Асеновград общо са към 6 хиляди, хора които работят, плащат си сметките, и издържат децата си (разбира се и те разчитат на помощи и дарения, няма как с тези заплати и без социален капитал, и без помощ от близки (както е при местните българи) да се оправят.

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

"Отрязани сте от храна!" - как настанените в бази бежанци бяха оставени от държавата гладни с дни

публикувано на 18.11.22 в 16:20 | обновено на 18.11.22 в 17:09 
7711eaef2bfa1d9a5965236d2c301644.jpg

Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това алармират доброволци и неправителствени организации.

За момента в три бази край Варна има над 300 души, които са оставени гладни. Гладуват и други близо 400 души в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната, каза бившият народен представител Стела Николова, която е доброволец от началото на войната в Украйна.

Казусът касае настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

Припомняме, че след приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват за 15 лв. за настаняване.

Храната на бежанците не е включена.

"Днес (18 ноември - бел.а.) трябва да има разяснение и чакаме. По-добре се обадете в пресцентъра на Министерски съвет" - така малко след 10 ч. сутринта в петък, 18 ноември, отговори жена на един от телефоните за връзка с оперативния щаб за координиране на преместването на бежанците.

В "Енерго 1" има две новородени и 25 деца, пояснява Николова.

Не зависи от мен, коментира домакинът на "Енерго 1". По думите му, когато звънял на фирмата, на която е било възложено изхранването до средата на месеца му обяснили, че "когато им възложат изхранване от Министерски съвет, такова ще има".

Обадил се по обед на 15 ноември, за да провери ситуацията. Отговорът гласял "Отрязани сте от храна. Храна няма да има!".

Към дата 18 ноември в "Енерго 1" са настанени 101 души. Първите от тях са пристигнали на 5 март. Последните - преди броени дни.

Понастоящем, за гладуващите след 15 ноември в държавните места за настаняване украинци се грижат доброволци.

Светлозара Колева, която помага на бягащите от войната разказва, че това се случва в държавните бази в цялата страна.

"Както научихме, на 15 ноември отговорните лица в базите са получили уведомления вече да не изхранват от следващия ден (сряда, 16 ноември - бел.а.), защото няма заповед за удължаване на програмата (за изхранването на бежанците).

В базите по принцип имаше включено едно хранене за деня, каза Колева.

"Всички чакаме, няма информация докога това ще продължи, няма и информация дали изобщо ще продължи изхранването на тези места, в които са най-уязвимите хора".

В една от базите по думите ѝ, е доста студено, а там има настанени деца. Базите край морето са летни, климатиците не могат да затоплят изцяло стаите. Одеяла и завивки отново бяха осигурени от доброволците, каза Колева. 

 

 

 

В друга от държавните бази край Варна - "Космос" има настанени 66 души, от които 20 деца. Там са предимно възрастни хора, болни, има хора с увреждания, онкоболна и всичките те трети ден гладуват, разказва Стела Николова.

Никаква храна няма осигурена.

В "Космос" няма кухня или каквато и да било възможност за приготвяне на храна, има единствено една счупена микровълнова печка. Отчаяни са. Надяват се да бъде разрешен въпроса с изхранването.

 "Майките са в ужас, нямат средства. Част от тях са там от юни - от предишното преместване. Те са се съгласили да бъдат в база, точно защото не могат да плащат, за да имат поне някакъв подслон и храна за децата си.

Много голяма част от работещите в базите, където са настанени бежанци, дори не са били предупредени, че няма да има храна, каза още Стела Николова.

 

 

 

Храна в друга от базите край морето, в която са най-тежкоболните бежанци, е осигурена до неделя включително.

Един от хотелиерите, с които говорих ми каза "Аз не мога да оставя тези хора гладни!", разказва още Николова.

 

Към времето на приключване на този текст, в края на работният 18 ноември, решение за изхранването на украинските бежанци в държавните бази няма.

 

https://bnr.bg/varna/post/101738579/otrazani-ste-ot-hranata-kak-nastanenite-v-bazi-ukrainski-bejanci-baha-ostaveni-bez-izhranvane?fbclid=IwAR1uY7GHh69ol_We91_TecjscZ32VsGbMcsfsytYTlX69lohAPnqeFoTcS4

  • Харесва ми! 1
  • Тъжен 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доброволците и дарителите (българи и украинци) от Пловдив помагат на хората в базите със завивки, дрехи, лекарства, химия, санитарни принадлежности, консерви и храни..

Тук гледам, че са сготвили (във "Втори дом") и борш, пюрета и манжди за хората в Елховския лагер, и са им ги занесли там

Това е от Елховския транзитен лагер:
https://www.facebook.com/100059262903661/videos/pcb.535858811886661/5749489145166515

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Radina Ralcheva е в компанията на Manol Peykov.

1 ч.  · 
 
Манол се превърна в човека, организирал най-мащабните целеви дарителски акции в полза на Украйна в България. Откакто руснаците започнаха гнусното изтребление, което са предприели (защото това не е война, дори войната има правила), Манол организира десетки дарителски кампании - медицински консумативи, зимни обувки, таврийските българчета и тн, а сега - генератори. Той отговаря на конкретните нужди на украинците и е организирал цялата логистика, администрация и обезпечаване на тези акции. Манол - човек като човек и не съвсем. Не ми е възможно да опиша какво означава това, което той прави - като усилие, ангажимент, време и тн., обаче ще кажа, че помощта, която Манол орагизира самосиндикално, слага в джоба си жалките опити и симулации на активност на цялата ни държавна машина.
И сега конкретно - до понеделник се събират пари за генератори, насъщно нужни на украинците, защото руските варвари целенасочено унищожиха с ракети отделеч енергийната инфраструктура на страната и милиони хора мръзнат на тъмно, болници, училища и тн. нямат ток. Та дайте да сторим и това чудо, а? Да сме онази мощ, която се противопоставя на злото като пратим на украинците колкото се може повече от така нужните генератори. Аз се включих в тази кампания вече два пъти. Няма значение колко може да отделите, всичко е от полза!
Ще ми се да ви кажа, че е тази кампания и повече няма, обаче не е така. Още кампании ще има. И ние можем да сме силата зад всяка една от тях. Примерно аз мога и да не си купя нови маркови обувки, мога и да пропусна някой ресторант и тн, това не е нищо. А украйнците нямат избор, освен да устояват! Те не могат да пропуснат зимата, ужасна и зла, благодарение на руските бомби.
Надявам се схващате какво имам предвид - всеки наш малък дискомфорт е светлина и топлина за тях.
Благодаря предварително!
И, Маноле, мега човек си ти! Да се знае!
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гражданска кампания осигури за 5 дни 112 генератора за Украйна

Само за няколко часа днес даренията до организатора Манол Пейков скочиха от 250 000 на 350 000 лева
02 Дек. 2022
 Обновена
 
 
manol.jpg
 Фейсбук
Манол Пейков

С изумително високи темпове се разви дарителската кампания за електрически генератори за Украйна, организирана във "Фейсбук" от пловдивския издател и бивш депутат Манол Пейков. Днес по обяд той докладва, че за седмица са събрани над 250 000 лв., дарени от 1500 граждани и фирми. С тези пари вече са платени 104 генератори, което е също чудо, защото и в България са вече дефицит. Но в 18 часа Манол Пейков съобщи, че събраната сума е вече 350 000 лева. 

Отделно граждани са дарили директно 8 агрегата.  Инициативата продължава с опит да се купят още три големи генератора от по 100 киловата, необхидими например за болници. Болница в Херсон вече се е свързала с Пейков. Те са доста по-скъпи, но издателят съобщава, че негов съратник е открил в Турция три устройства на изгодна цена за около 60 000 лева, а обичайно биха стрували около 90 000 лв. В 18 часа Пейков докладва, че са се отказали от турските агрегати като не достатъчно надеждни, намерили са по-добри и малко по-скъпи, но ще бъдат доставени в България само за 2 седмици. 

"Ако бяхте ме попитали миналата седмица щях да ви кажа, че събирането на подобна сума ще отнеме най-малко месец. Благодарение на вас и вашите неспирни и вдъхновяващи усилия вече вярвам, че можем да го сторим и за един-единствен ден. В случай, че желаете да се включите – припомням номера на дарителската ми сметка:

 

с/ка Манол Костадинов Пейков BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Основание – Генератори за Украйна

или PayPal: manolpeykov@yahoo.com", съобщава Пейков.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Последните дни едно от водещите събития, с което се отсрамваме пред света е, че Manol Peykov е събрал половин милион лева дарения за закупуване генератори за бедстваща Украйна. Новината е страхотна - за пореден път българите доказваме, че сме състрадателни и отзивчиви. Е, не всички, както може да се види от коментарите на BTV Новините. Цитирам избрани мнения запазвайки оригиналния правопис.
-Ако беше истински българин трябваше да събираш помощи за болните ни деца
-Плаче за украйнците ,а не помогне на бедстващите българи.Що за мотанти се народиха,че забравиха що е род и Родина?
- А ние събираме помощи за България?
-С една дума този калъф е прецакал около 2000човека и им е гушнал някакви пари.Ами като има овце така щее.
-Да бяхте събрали за въздушна линейка , може да спаси живот ! ( ако въобще вие
-Още една м..........а!Защо не събираш за българите,които мръзнат,като кучета,дечицата по домовете,за пенсионерите без едно дърво за зимата,а ми събираш за укрите.Явно има далавера.
-Gadniyar balgaria sa nuzde ot pomost
-А какво събра за нашите наводнени райони? За бедните и гладни сънародници! За болните и инвалидите!
 
За хора като цитираните има едно много изразително определение - биомаса. Те са представителната извадка на путинофилите по цял свят. Това са същества, чиито живот преминава в безсмислено вегетиране и отделяне. Те са много загрижени за нашите сънародници, но никога не са дали и един лев от джоба си за непознат човек. Те ще са винаги против всяко добро, против всеки човек изпъкнал над тълпата и ще подкрепят с две ръце всяка разруха, геноцид и унищожение.
Тези индивиди намират утеха у всяка човеконенавистна идология - комунизъм, тоталитаризъм, защото единствения начин да се почувстват значими е не като се опитат да надскочат останалите, а като ги завлекат със себе си в блатото на мизерното си съществуване.
 
А за Манол - шапки долу за безкрайната енергия и човечност!
May be an image of 1 person and text that says 'btv bTV новините 10h над 2000 души ca ce включили R кампанията за закупуване на генератори BTVNOVINITE.BG манол пейков: събирам помощи за украйна буквално от четвъртия ден на войната'
 
 
 
 
 
  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тия са абсолютен планктон, само дето хабят кислорода.

Това винаги е бил парадокса, който ме е възпирал да съм на 100% за демокрация. Подобна пасмина просто не трябва да бъде оставяна да взима решения за останалите. Макар че има начин - чрез въвеждане на образователен ценз, но въвеждането му не е в интерес на никой политик. 

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 7.12.2022 г. at 10:19, Warlord said:

Тия са абсолютен планктон, само дето хабят кислорода.

Това винаги е бил парадокса, който ме е възпирал да съм на 100% за демокрация. Подобна пасмина просто не трябва да бъде оставяна да взима решения за останалите. Макар че има начин - чрез въвеждане на образователен ценз, но въвеждането му не е в интерес на никой политик. 

В Сърбия и фиром има трол ферми, които се занимават само с България и Хърватия.

-Gadniyar balgaria sa nuzde ot pomost

Това не ми звучи като да е написано от човек ползващ книжовен български, а другите коментари май са писани от биткойн-дуумър феновете на една рубладжийска организацийка у нас.

-----

фиромските тролове се разпознават по това, че са по-прости от обикновените руски тролове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 12.12.2022 г. at 19:22, новорегистриран3 said:

 

Емигрантите и експатите си живеят добре.

Бежанците, обикновените  (не  туристите и "морските котики", които си поживяха тук) срещат доста трудности в България. 
От над 700 -800 000 хиляди влезнали от началото на войната, тук са останали не повече от 85 000.
България е най-зле справящата се  интеграцията на украинците държава в ЕС, говоря и за управлението при предишното редовното  правителство.

Тук става дума само за пари, а а и за можене и правене.. Желание да интегрират повече украинци уж всички имаха.
Всичко работеше и се правеше против и наопаки- от сбърканата идея да се остави имиграцията на туристическия бранш (имигрантите в курортите по морето, имат 0-лев шанс за интеграция), до достъпа до лекари и детски градини, и практически  невъзможността за бърза интеграция на ценните медицински и други специалисти.. Нищо не беше направено като "хората" от официалната българска власт. То и най-голяма роля за успешната интеграция имаха, и днес имат доброволците (гражданите) и НПО-та.
И показателен днес е случаят с Елхово - настаниха нуждаещите се (многодетни, стари и инвалиди) в затвора в Елхово (на края на географията), вместо в центъра, който в Сарафово, без да се косултурат с НПО-та и гражданските организации..Даже и не ги хранеха редовно:

Мое съобщение на лични до Народен Представител и отговора:

"Здравейте! Украинските бежанци, настанени в лагера в Елхово са снабдявани от оторизираните нередовно и оскъдно с храна и вода. Практически биха гладували, ако за тях не се грижат доброволци.  Моля, инициирайте парламентарен контрол - питане в НС по случая."

 

"Да, ще го направя! Благодаря 🙂"

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, nik1 said:

Емигрантите и експатите си живеят добре.

Бежанците, обикновените  (не  туристите и "морските котики", които си поживяха тук) срещат доста трудности в България. 
От над 700 -800 000 хиляди влезнали от началото на войната, тук са останали не повече от 85 000.
България е най-зле справящата се  интеграцията на украинците държава в ЕС, говоря и за управлението при предишното редовното  правителство.

Тук става дума само за пари, а а и за можене и правене.. Желание да интегрират повече украинци уж всички имаха.
Всичко работеше и се правеше против и наопаки- от сбърканата идея да се остави имиграцията на туристическия бранш (имигрантите в курортите по морето, имат 0-лев шанс за интеграция), до достъпа до лекари и детски градини, и практически  невъзможността за бърза интеграция на ценните медицински и други специалисти..

На българската държава ѝ липсват финансови и човешки ресурси, за да направи нещо по-съществено. Но пък системата ни е такава, че който наистина иска да остане тук, ще намери начин и ще се уреди.  Щото е пълно със случаи на украинки, които чакат да им падне от небето какво да правят и къде да идат. Направо им липсват елементарни навици за оцеляване в съвременния свят или чакат някой друг, наготово, да им каже какво трябва да правят. А те, от мързел или незнание, не се хващат даже да проучат в интернет какво е нивото на безработица, какви са заплатите и пр. в отделните области на страната или по сектори. Пълно е с информация на български, английски, руски и украински.

Естествено, не бива да се подценява деструктивната роля на рубладжиите в случая с украинките. Кога ли са имали градивна роля, де...

Същевременно при нас цари един хаос, породен от щенията на червените хотелиери, които хем искат да имат постоянни приходи, хем туристи през лятото... Не става така... Даже се разбра, че 1/8 от регистрираните украинки въобще не са в България, което говори достатъчно за червените.

Според мен най-разумно би било да се настаняват украинките за по 2-3 седмици на хотели по морето, докато се успокоят и свикнат, че са в чужбина и през това време да им се даде максимално информация какво могат и трябва да правят. Дали ще стоят като бежанки в България или като икономически емигрантки из Западна Европа - техен си избор.

Цитирай

Нищо не беше направено като "хората" от официланата българско управлвние.

Реално правим в пъти повече, отколкото западноевропейските държави. Още в началото на войната нашата държава организира извозването на десетки хиляди украински граждани намиращи се в Молдова и Румъния до България и по най-бързия начин организира настаняването им по българските черноморски курорти. Кой друг го направи това? Само за да може разни разглезени градски кифли от егоизъм да не искат да се преместят от морските на планинските ни курорти и да освободят място за следващите бежанки... 

Което в комбинация с летния сезон доведе до знаем какво.

Цитирай

То и най-голяма роля за упешната интеграция имаха и днес имат доброволците (гражданите) и НПО-та

Такива са традициите ни. Също както и в западните страни, където водеща роля играят благотворителните организации, а не държавата. Тя играе поддържаща роля.

Също така при нас мащаба на е ограничен, защото руските колаборационисти разбиха държавния апарат и обществото ни след 1989 и се допуска бърза и качествена реакция само когато трябва да се обслужи руския интерес. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 51 минути, новорегистриран3 said:

Още в началото на войната нашата държава организира извозването на десетки хиляди украински граждани намиращи се в Молдова и Румъния до България и по най-бързия начин организира настаняването им по българските черноморски курорти. Кой друг го направи това?


Участието на държавата в настаняването на бежанците по хотелите е практическа нула. По курортите ги  извозваха частните превозвачи. Кризисните/координационните центрове във Варна и Бургас открити от общинскитв власти,  и подържани от доброволци, и НПО (помещенията и оборудването, не цялото разбора се, а само рудименталното, са предоставени от съответните общински власти), поемаха идващите и ги разпределяха в свободните хотели, намираха им места за преспиване (ако нямаше свободни места в хотелите), търсеха им работа, търсеха и организираха посещия при лекар или специалист, даваха правни консултации и т.н.

https://www.varna.bg/bg/1656
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/edinniiat-krizisen-centyr-v-burgas-za-bezhancite-ot-ukrajna-otvaria-vrati-2303424

https://www.facebook.com/todor.ivanov.169/posts/4665683710220527

Ето за София как стояха нещата:

"Координационният център за прием на бежанци от Украйна в София се намира в Централна жп гара. Обособени са помещения за регистрация и хранене, за почивка и преспиване, за тестване за Ковид-19, както и стая за временно приемане на граждани с положителни COVID тестове.

Центърът е организиран от екипи на Столична община с дирекция "Аварийна помощ и превенция", софийската организация на БЧК, СРЗИ, СДВР и със съдействието на НКЖИ, които предоставят помещенията.

„Целта е, хората, които идват в София с влакове и автобуси, а и всички оставали украинци да получат помощ още при своето пристигане. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Част от гражданите престояват за кратко в центъра, докато изчакват транспорт до друг град или държава, към които са се насочили. Столична община и Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ осигуряват микробусите, които се използват за транспорт за настаняване или регистрация в за придобиване на статут.

Столична община още от първите дни на войната в Украйна създаде общински щаб под ръководството на кмета на София, който отдели свободни места за настаняване в общински бази и организира транспорт от границата.

Столична община подготви брошури с подробна информация за украинските граждани, които се предоставят на влизащите в София. В тях са описани както процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, така и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други.

На сайта на Столична община работи специален отдел с информация за граждани от Украйна, както и денонощен телефон за връзка. От началото на тази седмица общинските екипи се присъединиха към сформирания по плана на държавата щаб от областния управител. 50% от отделените от Столична община места за настаняване в София са заети."

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

Емигрантите и експатите си живеят добре.

Бежанците, обикновените  (не  туристите и "морските котики", които си поживяха тук) срещат доста трудности в България. 

Значи се справяме чудесно.

България има нужда от предприемачи и работници ака емигранти. Нямаме нужда да храним и бежанци, стигат ни и нашите пенсионери. Който от украинците е искал да си намери работа си е намерил в рамките на 2 до 3 месеца, който не е искал се оправдава - не знаел езика (щом за три месеца не е научил разговорно близък език като българския то никога няма да го научи), не приемали детето в детска градина (детето нямало задължителните за България имунизациите, а пък родителя не желаел да го имунизира), бил болен и не можел да работи (да отива в друга държава, нашата не може да храни свои инвалиди, камо ли чужди). 

Важното (поне за мен) е че България дава възможност за работа и развитие на кадърните и оправните. Останалите, честно казано, не са ни нужни.

 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...