Отиди на
Форум "Наука"

Бежанската криза в граничните на Украйна страни и в България


Recommended Posts

 • Потребители

Ситуацията в България не е добра откъм готовност и откъм управленски капацитет и възможности. Имам предвид най-вече управленските, а не физическите възможности, 

Не се очаква намаление на потока у нас, защото Полша вече е на границата на изчерпване на възможностите си.
България като славянска и "близка" страна ще  започне да поема повече бежанци  отколкото сега, ако преговорите за скорошен мир и деокупация ма Украйна са неуспешни

Тази разборна статия показва какви са проблемите тук при нас:

https://segabg.com/category-observer/byurokraciyata-i-haosut-pogulnaha-bezhancite-ukrayna

Бюрокрацията и хаосът погълнаха бежанците от Украйна

Трета седмица правителството се скатава от усилията за посрещане на бягащите от войната, които разчитат основно на доброволците
15 Март 2022
 
3 596
 
 
payimage-524257.jpg
 Булфото
Семейство украинци пристига в София.

Три седмици след началото на войната в Украйна българското правителство допълни с нови смущаващи щрихи усещането за пълна липса на държавата в усилията за посрещане на бежанците. В последните дни министрите и даже включените в оперативния щаб хора от неправителствения сектор се държат така, сякаш задачата им е не да посрещнат, а да отблъснат бежанския поток от границите ни.

До вчера министрите се придържаха само към екзистенц минимума, възложен от ЕК - единен портал с информация за хората и задействане на статута за временна закрила. С недопустим тон на превъзходство министрите Даниел Лорер, Асен Василев и компания обясняваха, че няма да дадат нито стотинка на бежанците и доброволците, които им помагат, защото не можели да контролират дали някой няма да злоупотреби с мизерните суми. В резултат на това, майки с деца трябва да се унижават и да молят във "Фейсбук" за помощ за елементарни битови нужди - памперси, тенджера, аспирин. И слава на десетките българи, които откликват на мига, защото друга помощ няма.

Българската администрация също три седмици не забелязваше прииждащата на границите ни вълна. За бюрокрацията война няма - първите бежанци бяха посрещнати с изисквания за купища документи, при това легализирани по съответния ред - имунизационни книжки, легализирани дипломи, ТЕЛК-ове, актове за раждане, пълномощни за извеждане на деца през граница.

 

Едва тези дни, когато напрежението сред работещите на първа линия достигна експлозивно ниво и от всички страни валят обвинения, че държава в тази криза няма, а доброволци и бежанци са оставени сами с проблемите си, правителството започна да имитира дейност. Отделни министри най-сетне забелязаха, че нашите закони не прилягат на украинците, макар сред тях силно да се набива на очи липсата на социалния министър Георги Гьоков, който скоро ще трябва да обясни партийните му убеждения ли пречат той да бъде на предна линия на тази криза, която преди всичко е хуманитарна.

 

ПРИСТИГАНЕ

 

В провала на правителството да управлява кризата има едно забележимо изключение - безплатният транспорт. БДЖ пусна украинците да ползват безплатно всички влакове, включително международните, а МВнР и МО организираха автобусни линии, които редовно прибират български граждани и тези с бесарабски произход от границите на Румъния с Молдова и Украйна. Добрите новини обаче приключват на нашата граница и то не само защото тя е единствената, където доскоро нямаше кой да предложи една чаша чай на хората, някои от които са пътували дни наред в студа.

Много хора идват у нас при близки или поне знаят точно закъде пътуват. Но пристигат и непридружени възрастни и деца, както и хора, хванали първия достъпен транспорт поради липса на средства. Все по-често към България се насочват и хора, ненамерили място другаде. Всички са в силен стрес от преживяното. Кой знае защо тяхното посрещане не се оказа сред задачите на нито един от 20-те министри на премиера Кирил Петков. Всичко е оставено в ръцете на доброволците. Но докато техните усилия се организират и канализират, много хора бяха принудени да чакат часове наред в студени помещения, а една бабушка се оказа в Истанбул, вместо във Варна. Едва в сряда например на Централна гара в София заработи център за посрещане на бежанците.

 

РЕГИСТРАЦИЯ

 

Бежанската вълна в момента е като никоя друга - украинците са мобилни, с право като туристи да пребивават безвизово 90 дни в ЕС. Отделно ЕС им даде право да не кандидатстват за тромавия статут на международна закрила, а да се възползват от по-облекчената временна закрила. Какво обаче направи родната администрация? Изнесе мобилни пунктове на агенцията по бежанците по границите, които да раздават ... статут на международна закрила. Очаквано, само 50 души от 30 000 преминали през "Дунав мост" са поискали такъв документ.

Даването на временен статут пък затъна в обичайните неразбории около нагаждането на софтуер, обучението на служители и пр. До понеделник вечерта все още никой не беше получил заветната карта. Дори дългите опашки, като тази пред дирекция "Миграция" на МВР в София във вторник сутринта, не накараха администрацията да се задейства за предоставяне на въпросния статут.

На подобни опашки в следващите дни ще са принудени да чакат стотици хиляди украинци - по данни от сряда сутрин у нас има 40 000 души, които смятат да останат, и над 80 000 преминали границите ни. Този поток трудно ще бъде обработен от съществуващите полицейски звена, а бързото получаване на статут е ключово за ползването на всички останали права. В същото време това е само началото на вълната - към България тръгват и бежанци, които вече не успяват да намерят подслон в Полша. По нищо не личи правителството да се готви за тази, далеч по-трудна част на кризата.

 

НАСТАНЯВАНЕ

 

Тук е единствената мярка, предприета от правителството спрямо бежанците - прословутите 40 лв. за подслон и храна на бежанец на ден. Официалният документ, приет от правителството(link is external) е пълен с неясноти, които далеч не се изчерпват със скандалния и вече подробно коментиран факт, че пари ще получат само хотели, регистрирани къщи за гости и почивни станции, а за доброволците остава "едно голямо благодаря". Проблемите с нея са поне няколко:

- заплащат се нощувките само на хората със статут на временна закрила, което изключва българските граждани от Украйна, и тези, които не го придобият по някаква причина;

- заложено е неясно условие относно транспорта. Той "може да се осъществи за сметка на хотелиера", пише пожелателно в програмата. Красимира Величкова от оперативния щаб обаче го представи като задължително условие;

- активните хора, търсещи работа, са "наказани" с право да получават платена нощувка и храна само за един месец, за разлика от останалите, чиято подкрепа е за 3 месеца. Към търсещите работа кой знае защо са добавени и децата под 18 години, които обаче нямат право да работят. За сметка на това, от така написания текст излиза, че ще имат само един месец подслон над главата си и храна.

От щаба дават всякакви спорни оправдания защо няма да има подкрепа за стотиците граждани, които отвориха домовете си за украинците. "Съгласете се, че е много важно, когато държавата плаща, да има механизми за проверка, ние трябва да знаем, че хората, които настаняват са добронамерени", казва Красимира Величкова. Вицепремиерът Калина Константинова пък направо каза, че правителството не е сигурно, че настанените по домовете са в сигурна среда. Защо тогава изобщо се допуска хора да се настаняват в съмнителна среда? И защо се смята, че хотелите и къщите за гости не могат да злоупотребят и да отчитат "мъртви души"?

Министрите се разминаха и по отношение на самото плащане. В неделя Асен Василев в прав текст излъга от ефира на Би Ти Ви(link is external), че още в понеделник хотелиерите могат да си получат парите за бежанците. Понеделник мина и замина, естествено никой не получи и стотинка. От брифинга на щаба в събота обаче е известно, че първото плащане в най-добрия случай ще бъде в началото на април, тъй като местата за настаняване трябва да отчетат приетите хора.

Скоро България ще има сериозни проблеми с настаняването на новите бежанци. По форумите вече се вижда, че Полша е на предела на възможностите си. Дори у нас има градове, където местата започват да се изчерпват, без да броим други ключови фактори като място в детска градина за децата например.

 

ПОМОЩИ

 

Има някаква необяснима смесица от раздразнение и високомерие в тона на министрите, когато им зададат един от основните въпроси на кризата - защо България избра да не дава помощ директно на бежанците. "Нямаме законова форма, по която да даваме на бежанците директно нещо", обяви Асен Василев в неделя. "Индивидуално никоя държава не е взела решение да се плаща на хората", обяви в понеделник Красимира Величкова от щаба. И двете твърдения не отговарят на истината.

В арсенала от закони към снишилото се в тази криза министерство на социалната политика има точно такава помощ - за хора, изправени пред инцидентно възникнали нужди. Тя е 375 лв. и се изплаща еднократно, но правителството сякаш старателно я укрива от бежанците, а рубриката "Хуманитарна помощ" на единния портал ловко препраща към доброволческите организации, които заместиха липсващата държава.

В отговори до в. "Сега" социалното министерство потвърди, че украинците имат право на такава помощ, след като се регистрират по настоящ адрес и подадат заявление до социално подпомагане (и извадят статут на временна закрила). На сайта на министерството обаче няма да откриете такава информация.

Статутът на временна закрила дава много права, но с това проблемите не свършват, а започват. Социални помощи например се предоставят при строги условия - човек не трябва да има доходи, да е получавал наследство, да има големи имоти. За да се изчисли помощта, се искат бележки за доходи и  други документи. Очевидно е, че приложени буквално към извънредната ситуация на бежанците, те няма да позволят на никого да получи подпомагане въпреки очевидната нужда. За облекчен ред обаче никой не отваря и дума - социалният министър сякаш си е взел дългосрочен отпуск от кризата, в която следва да е на първа линия.

 

ЗДРАВНА ГРИЖА

 

Медицинската грижа на бежанците не може да бъде въпрос на добра воля, но до момента е точно така. Каза го кратко и ясно общопрактикуващият лекар д-р Евгени Крайселски пред БНР(link is external)(link is external): "Нашето министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше поне за тези, които са хронично болни, да се осигури някакъв вариант". Какви са проблемите?

Нашите болници "нямат основание" по израз, използван в репортаж на "Свободна Европа"(link is external), да продължат лечението на хронично болен, ако той няма съответните документи за това, например ТЕЛК. Това е проблем за хора с нужда от химиотерапия, хемодиализа, скъпи терапии на вродени заболявания и т.н. Нашата здравна каса също "няма основание" да поема скъпо струващо лечение и лекарства на хора от Украйна без вездесъщите протоколи, рецептурни книжки и т.н. В единия портал това е още една рубрика, попълнена от доброволци лекари и болници, ако не броим указанието при нужда от спешна помощ да се звъни на тел. 112.

Едва тази седмица - вероятно в реакция на нелицеприятните обвинения, МЗ обяви, че в "спешен" порядък ще обсъди възможните изменения в законите, за да могат всички пристигащи от Украйна да получават медицинска помощ в обема и качеството, гарантирани на българските граждани. Управляващите обаче очевидно подценяват проблема, смятайки, че у нас влизат млади и здрави хора, които няма да натоварят системата.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

 

МОН обяви готовност да приеме 65 000 деца в училищата и да осигури 14 000 места в детските градини, но това е голям ресурс само на пръв поглед. Местата в детските градини например са далеч от бежанците. В София са налични в крайните квартали, има доста места в Разград, за щастие - и във Варна, която е на първа линия на вълната. Тук голям проблем се оказа задължителната имунизация за децата, без която не могат да бъдат записани в детска градина. МЗ се активизира да изготви насоки по този въпрос, но разтревожи майките, че при липса на данни за направена имунизация, тя ще се направи у нас, което повдига въпрос колко препоръчително е това.

При училищата пък хилядите места не решават въпроса. Едва 91 от 11 300 деца у нас към вторник са пожелали да продължат обучението си в българско училище, като тук основен фактор е езиковата бариера, учебната програма и т.н. Във форумите за взаимопомощ много майки търсят възможност децата им да продължат да посещават уроци по балет, музика и др. Има и такива, които желаят да започнат веднага да учат български. Основно обаче украинчетата продължават да учат онлайн - забележителен факт, и имат нужда от таблети/лаптопи и интернет. Докато в други държави вече отпечатаха украински учебници, ние тепърва ще търсим варианти за осигуряване на техника. Тепърва ще се решава и друг проблем за децата с българско гражданство, които не могат да бъдат записани в българско училище без свидетелство за завършен клас.

 

КОМУНИКАЦИИ

 

Мобилните оператори оповестиха няколко наглед щедри жеста към идващите от Украйна хора, но те решават само формално проблема с комуникацията им. Безплатен роуминг например има само за клиенти с абонаментен план към наш оператор, каквито украинските бежанци не са. В единния портал се рекламират предплатени карти, които са единствен вариант за краткосрочно пребиваващите у нас, но дискретно се премълчава колко убийствени са техните тарифи. Във вторник един от мобилните оператори обяви, че подарява неизвестен брой предплатени карти, които да бъдат раздадени на бежанците чрез украинското посолство. Нищо от това обаче не решава реалните нужди на хората.

Интернет е другата неотложна нужда на бежанците, които не само учат, но и работят онлайн, а и разчитат за всичко на информация в социалните мрежи. Интернет доставчиците не обичат краткосрочни отношения, а бежанците се стъписват пред двугодишните договори, които им се предлагат. Това е особено голям проблем при настаняването в частни домове, които в много случаи са неизползвани имоти без комуникации.

 

ЗА КРИЗАТА - В МИНАЛО ВРЕМЕ

 

В неделя, насред тази пълноводна река от нерешени проблеми, финансовият министър Асен Василев бе попитан от водещата на Би Ти Ви Мария Цънцарова защо 20 дни след началото на войната говоренето за кризата продължава да е в бъдеще време. "Вече е в минало - тросна се министърът. - Има прието решение, има приета програма, има установена сума, има установен ред".

От последвалия диалог се наложи впечатлението, че за Василев тази криза не е много сложна. "Да тръгнем с едни торби напред - кой бил бежанец, кой не бил; кой бил помагал, кой не бил помагал - и след това да се опитваме да намерим края на това нещо - е, няма да се случи. Този филм - държавата да даде пари напред на някого и после да си ги търси - приключи с предишното управление", обясни министърът, видимо доволен от изтъкнатия контраст.

"Филмът" с хуманитарните последствия от войната в Украйна обаче за България тепърва започва. За 3 седмици населението на България се увеличи с повече, отколкото е обичайно за една година. От оперативния щаб уверяват, че няма видими резултати, защото работят по цялостна система, в която всички аспекти ще имат готово решение. Демонстрираното напоследък високомерие и хаотичните действия обаче не дават основания за оптимизъм. Трудно е да се повярва, но контрастът на този етап не ни прави чест не само спрямо действията на другите държави, но и спрямо действията на правителството, посрещнало другото извънредно положение на нашето време през 2020 г.

 • Харесва ми! 7
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 206
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

 • Потребители
Преди 10 часа, dora said:

Интервю с полския посланик, казва какво правят те:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/poslanikat-na-polsha-pred-btv-reshenieto-za-iztrebiteli-za-ukrajna-trjabva-da-e-na-nato.html

В Полша е приет спешно закон, който да отговори на бежанската криза.

Относно помощта и натаняването там :  Дават се 300 злоти еднократна помощ на всеки бежанец и по 40 злоти на ден (за бежанец) - давани на приелите ги в частните си домове поляци.                 

Не са много пари, но са дадени на място и навреме, без формалности, 

За България точно такива  мерки не се предвиждат, 
Тук имаме едно Решение на МС, което е пълно с неясноти и пожелания,  и неясно защо  за процедурата е оторизирано министерството на турзима (?)


https://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/documents/2022-03/rms_145_-_za_odobryavane_na_programa_na_polzvane_na_humanitarna_pomosht_za_lica_turseshti_vremenna_zakrila_v_republika_bulgariya_v_sledstvie_na_voennite_deystviya_v_republika_ukrayna.pdf

 

 

Това е директивата на ЕС на български: https://aref.government.bg/sites/default/files/uploads/docs/2019-02/direktiva_savet_2001 (1).pdf


В Решението ма МС обаче няма нищо предвидено за образованието, здравна помощ, и социалните помощи, на които лицата със статут на дадена временна закрила имат право.

Някой сполучливо беше написал, че бай Ганьо и в Харвард да завърши, си остава с чипа на бай Ганьо.

 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Вчера гледах репортаж с един украинец, дошъл в България със семейството си с 3 деца и установил се в Бургас. Човекът каза, че по професия е диспечер на пристанище и ще си търси работа по специалността, но ако не може да намери, ще работи каквото и да е, защото, което много ме впечатли "Аз обичам да работя", каза той. И това е на втория ден, откакто е пристигнал.

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 54 минути, Б. Киров said:

Вчера гледах репортаж с един украинец, дошъл в България със семейството си с 3 деца и установил се в Бургас. Човекът каза, че по професия е диспечер на пристанище и ще си търси работа по специалността, но ако не може да намери, ще работи каквото и да е, защото, което много ме впечатли "Аз обичам да работя", каза той. И това е на втория ден, откакто е пристигнал.

Проблем тук изглежда е уреждането на  статута и  на работните визи за украинските бежанци

 

Една интересна статия от в . Марица

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/doshlite-v-plovdiv-ukrainci-iskat-da-ostanat-i-sled-voynata

 

https://www.plovdiv24.bg/novini/print/1221283.html


От сдружение Бизнесът за Пловдив също съобщиха, че осигуряват жилища и подслон на бягащите от конфликта

"
Също така имаме възможност и да осигурим работни места на работоспособната част от хората, за тази цел бихме приветствали възможно най- своевременни процедури по предоставянето им право на убежищe, признат статут на бежанци или хуманитарен статут, съобразно българското законодателство.

Това би се отразило положително върху времето,което ще бъде скъсено, за осигуряване препитание на хората в риск. Заедно с гореизложеното, призоваваме Управляващите да предприемат и действия по облекчаване процедурите по наемане на работна ръка от страни, извън ЕС, тема, която многократно сме повдигали и очакваме развитие."

 

 

Иначе, правителството обещава бърза процедура за получаване на работни визи. 
Проданов: Ще има бърза процедура украинските бежанци да получават работни визи

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/257766-prodanov-shte-ima-barza-protsedura-ukrainskite-bezhantsi-da-poluchavat-rabotni-vizi

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 1 час, Б. Киров said:

Вчера гледах репортаж с един украинец, дошъл в България със семейството си с 3 деца и установил се в Бургас. Човекът каза, че по професия е диспечер на пристанище и ще си търси работа по специалността, но ако не може да намери, ще работи каквото и да е, защото, което много ме впечатли "Аз обичам да работя", каза той. И това е на втория ден, откакто е пристигнал.

ПС
Сезонните работници от трети страни извън ЕС  в селското стопанство, хотелиерството и други подобни работят без визи (разрешения), за тях има само  уведомителен режим (регистрация) .


За останалите категории (както и за сезонна работа за повече от 90 дни) се изискват разрешения , чието получаване  е усложнено и отнема време . Такова време тези хора обаче нямат

http://mariniodit.com/Наемане-на-чужденци-като-сезонни-работници-index2534.html

https://www.gli.government.bg/sites/default/files/upload/documents/2020-09/Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност.pdf

Редактирано от nik1
 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Както винаги българските бюрократи са неадекватни. Месец преди войната САЩ предупреждаваха, че тя е неминуема. Сега се оказва, че те са го знаели точно, гледах пленен руски летец, подполковник, който каза, че е получил бойно задание с разписан график около 20 януари, подобни документи  сигурно са били на разположение на американското разузнаване. По същото време американските служби бяха калкулирали между 5 и 7 млн. бежанци от Украйна в случай на война. Какво пречеше на българските законодатели и бюрократи да опростят процедурата максимум за това време. Поляците им издават още на границата ЕГН, с които имат право на работа и социални осигуровки.

Какво е положението сега тук:

И разказа, че предстои пристигналите у нас да подадат молба чрез дирекциите "Миграция"-МВР в съответния град. По информация на Карпов често обработката на данни обаче отнемала около 5-6 месеца. Хубавото било, че съществувала точка в закона, според която, ако до три месеца лицето не получи отговор, то получавало право до здравно осигуряване и до пазара на труда. В ТИЗ са готови да ги наемат, ще им вадят работни визи за 20 дниИначе, украинци от години се трудят и живеят в Пловдив. Наемат ги в производствени предприятия. Като сезонни работници пък се „внасят“ предимно по морските хотели през летния сезон. Според българското законодателство те могат да бъдат наемани само от фирми в две икономически дейности - селско стопанство и хотелиерство и ресторантьорство.

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/doshlite-v-plovdiv-ukrainci-iskat-da-ostanat-i-sled-voynata

20 дни, което се смята за супер бързо, всъщност е много. Ако съм дошъл с дрехите на гърба си и стотина евро, какво правя през това време? Сметките им са блокирани, мъжете трябва да се върнат и не могат да теглят. Семейство с 3 деца и малко пари за няколко дни какво прави?

40 лева на ден, хубаво, може да си наеме квартира и да живее, а като свършат помощите и няма работа. По сега действащото законодателство трябва да чака най-малко 3 месеца за работа. Това да ходят на курсове по български език е пълна глупост, та чак след това да търсят работа. За какво му е български език, ако работи с електрожен например, как работеха виетнамците по строежите по бай тошово време, всичките с перфектен български ли? Или как работят мексиканците в САЩ със зелени карти?

Винаги съм казвал, че българският бюрократ съсипва България, и сега се потвърждава.

 • Харесва ми! 3
 • Благодаря! 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Доброволци: Към нас идва много по-голяма вълна от бежанци

Скоро хотелите няма да стигат и ще ни трябват центрове, предупреждават хората от първа линия
17 Март 2022
3 909
 
payimage-524735.jpg
 Булфото
Центърът във Варна е най-натовареният в страната и ежедневно излъчва призиви за спешно даряване на храни и хигиенни материали.

Най-лошият сценарий с бежанците предстои, държавата трябва да се готви за голямата вълна. Това предупреди тази сутрин пред БНТ Диана Димова от фондация "Криле" в Стара Загора. Скоро, според нея, хотелите няма да бъдат достатъчни, а за стотиците българи, подслонили бежанци в дома си, ще се натрупат разходи за ток и др. В същото време институциите нямат много добра подготовка, сякаш изчакваме да видим дали ще дойдат към България, смята тя.

Все по-често у нас пристигат семейства и възрастни, на които са поверени грижите за някое дете. Майките не са имали възможност да се качат във влака, тъй като не е имало място за тях, разказа Димова. Тя призова органите по закрила да подготвят ясни процедури за тези случаи.

Държавната агенция за бежанците остава встрани от този проблем и показва институционална немощ. Те трябва да излязат на първа линия пред гражданите, призова Димова. До 2-3 месеца нещата ще станат сложни за настанените на външни адреси, затова трябва да има организация, структури и социални услуги, които да отговорят на нуждите на хората, предупреди тя.

 

----

Центърът за посрещане на бежанци във Варна е най-натовареният и ежедневно публикува призив за попълване на спешни нужди от храни и хигиенни материали. Как можем да помогнем:

https://www.facebook.com/groups/338927668246444/user/699460963/

 

 

 

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/dobrovolci-kum-nas-idva-mnogo-po-golyama-vulna-bezhanci

 

 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
М-да..
 
Наталия Брылёва
 
Безкрайно благодарим на българите, подслониха ни, дадоха ни своята квартира, това е нацията, от която трябва да се учим!
През тези дни се почувствахме сякаш сме открили нови сестри и братя!
Ама как да живеем (семейство от трима) без доходи и знания на български??? Ще се реши ли този въпрос в правителството? Къде да занесем храна и пари за необходими неща, транспорт?
Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Правителството още се офлянква за регистрацията на статута на бежанците...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ако войната излезе извън Украйна гответе се за милиони хора .Излезна инфо, че руските първенци се местят на изток .

Украйна е изправена пред нарастващ риск от инфекциозни заболявания като ХИВ/СПИН, полиомиелит, морбили, туберкулоза и Covid-19 заради войната, а бежанската вълна превръща това в "регионална криза".

https://www.mediapool.bg/narastvasht-risk-ot-infektsii-na-fona-na-voinata-v-ukraina-news333477.html?fbclid=IwAR1sXKmzf0BcYmhKmKUIsoL-9RQnH1h_GqbCejM0T7ylNAX-jRvtG4u0FN8

Редактирано от Сармат
 • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 6 часа, Б. Киров said:

Както винаги българските бюрократи са неадекватни. Месец преди войната САЩ предупреждаваха, че тя е неминуема. Сега се оказва, че те са го знаели точно, гледах пленен руски летец, подполковник, който каза, че е получил бойно задание с разписан график около 20 януари, подобни документи  сигурно са били на разположение на американското разузнаване. По същото време американските служби бяха калкулирали между 5 и 7 млн. бежанци от Украйна в случай на война. Какво пречеше на българските законодатели и бюрократи да опростят процедурата максимум за това време. Поляците им издават още на границата ЕГН, с които имат право на работа и социални осигуровки.

Само отбелязвам

Полският посланик също потвърди че Полша е знаела за предстоящото.

Нашите служби явно не са били "в час", и са давали грешна информация в Комисията по сигурността на НС и на Правителството (казва го Ат. Атанасов  - председател на тази комисия и зам.председател на НС, казва го Ивайло Мирчев, който е чел докладите на службите)

Възможно  за мен обяснение за тази неадекватност, освен това че в службите са съставени от слабокомпетентни "зелени чорапи", е че съюзниците не им вярват и не споделят информация с тях. Ако пък са я споделили,  то още по зле за нас,

 • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 1 минута, nik1 said:

Ако пък са я споделили,  то още по зле за нас,

Според мен са я споделили, просто не мога да си представя, че в критичен за алианса момент, какъвто беше в последните няколко месеца преди началото на войната, съюзниците са спестили информация на България, която е в зоната на потенциален конфликт /косвено потвърждение, че са знаели, според мен, е малодушното решение за "български батальон", да се снишим, да не ни забележат, че ще ги ядосаме, андрешковщината/.

Имало е пълна парализа и докладът на службите може да е бил поръчан като "успокояващ" с тази цел.

Но както и да е, дори след това имаше достатъчно време за адекватна реакция.

 • Харесва ми! 7
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 41 минути, nik1 said:

Само отбелязвам

Полският посланик също потвърди че Полша е знаела за предстоящото.

Нашите служби явно не са били "в час", и са давали грешна информация в Комисията по сигурността на НС и на Правителството (казва го Ат. Атанасов  - председател на тази комисия и зам.председател на НС, казва го Ивайло Мирчев, който е чел докладите на службите)

Възможно  за мен обяснение за тази неадекватност, освен това че в службите са съставени от слабокомпетентни "зелени чорапи", е че съюзниците не им вярват и не споделят информация с тях. Ако пък са я споделили,  то още по зле за нас,

Естествено, че не ни вярват - при тоя огромен процент мекерета у нас. Но това не е някаква критична информация, чието изтичане да доведе до някакви непоправими последици, тъй че няма причина да я крият от нас.

Това, с което ми е трудно да се съглася, е намекът, че виновни са само службите. Подобна информация е била споделена на много по-високо, политическо, ниво. Дребният женерал може и да не е бил в час, но хора над него в управлението на държавата със сигурност са били и то доста отдавна.

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Чета Флагман . бг и там настроенията са много критични към бежанците, защото се напълнило с украински нови джипове, които паркират където си искат и пръскат пари по магазините.

Не знам дали е възможно, но е добре да се обясни на хората , че украинците също като нас се делят на бедни и богати. Да се помага основно на бедните , на другите да не се обръща внимание.

А не е лошо тия с джиповете да се пишат всички доброволци(Това е утопия).

 

 

 • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 51 минути, sir said:

Подобна информация е била споделена на много по-високо, политическо, ниво. Дребният женерал може и да не е бил в час, но хора над него в управлението на държавата със сигурност са били и то доста отдавна.

Според мен за целия случай трябва да се направи парламентарно разследване и да се разбере кой е отговорен за провала.
Ако докладът е бил "поръчан" (или внушен) от държавния  глава - той нека да си понесе отговорността. Ако  имаме  чужд пробив - ДАНС да се задейства в цялата си сила..

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Едва ли има някакъв пробив, по-скоро е, както казва Киров - страх, парализа, снишаване. Не само да не ядосаме матушката впрочем, ами и да няма сътресения вътре в управляващата коалиция, където също има доста москалски мекерета.

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Абе хора, каква ти ДАНС, какви дипломатически канали? Очеизваждащото в тази ситуация е, че нашите идиоти даже не са и гледали новините по телевизията. И май още не ги гледат.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Total Refugee influx from Ukraine in neighboring countries**JSON 
 
Location name Source Data date Population
Poland Government 18 Mar 2022 1,975,449
Romania Government 17 Mar 2022 508,692
Republic of Moldova Government 17 Mar 2022 355,426
Hungary Government 17 Mar 2022 291,230
Slovakia Government 17 Mar 2022 234,738
Russian Federation Government 17 Mar 2022 184,563
Belarus Government 16 Mar 2022 2,127

 

Refugees fleeing Ukraine (since 24 February 2022)*JSON 
3,270,662
Last updated 18 Mar 2022

 

https://data2.unhcr.org/en/situations/ukraine

 

 

 

Няма обобщени данни за това колко от бежанците остават в дадената съседна  на Украйна страна, и накъде се разпределя потока от напусналите я.
Трябва да се правят справки по страни- което е трудоемко

За България актуалните данни са: около 90 000 са влезнали , от които 50 000 са останали тук.

-Има някакъв  напредък в системата за получаване на  статут.
-Средствата за хотелите и базите ще се изплащат през април (след излизането на сметките за ток)
-Всичко друго си е по "старому". ..

Малко черен хумор: Дори и това че К. Петков в интервю си "присвоява" заслугите  на доброволците е по "старому". :)

Редактирано от nik1
 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

А нашенските малки тиквета му хванаха цаката.
Чета в ФБ постове на украински граждани,  които съобщават че са им откраднати номерата на автомобилите през нощта

 

276164449_5363500196995898_706073215424142284_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=xKOEZ0vUidEAX8LbQ3X&tn=23Mh0pupN2oLrKsz&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=00_AT-iwWWf0tGIvaWmQSK1NFP3kD38lJUDpMfKwleCma32_Q&oe=623ADD81

 • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 17.03.2022 г. at 10:45, Б. Киров said:

Както винаги българските бюрократи са неадекватни.

Просто нищо не правят,ако не са доброволците тези хора щяха да бедтсват. Кире и Радко само пиар си правят и нищо друго, сега се оказа,че бежанците трябва да изчакат решение от бюрокрацията за да ги приемат. Демек между 3 и 6 месеца за решение, дотогава спят където намерят и не ядат,пари за тях няма и т.н. Сега се стреснаха нашите и намалиха срока на 20 дни!? :ag: Да се смееш или да плачеш! Говори се,приближени на управляващите вече получават пари за предоставяне жилище и храна на бежанците, и паричките си ги прибират,а за бежанците се грижат доброволците за своя сметка. Пишеш 10 бежанци и получаваш 12 бона в джобчето, пито платено. Важното е да си в правилната партия и да е управляваща. Те не са и малко де, колко бяха,4? Ако се окаже вярно, не знам, но едва ли ще разберем. Друго си е да правиш безмислени арести и да те дават по телевизията:ag:

 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_refugee_crisis

Това е най-големият бежански приток в България от 100 години насам

94 400/50 000 бяха числата за България за вчера . При тези темпове броят на пристигналите  до сряда през другата седмица, ще надмине 100 000.

 

Редактирано от nik1
 • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 8 часа, bulgaroid said:

Кире и Радко само пиар си правят и нищо друго,

Не беше само пиар, според мен, ако свържете точките, ще видите причината, но не искам тук да се задълбавам в това, тъй като е встрани от темата.

Иначе съм съгласен с всичко друго, написано от вас.

 • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 7 часа, nik1 said:

Това е най-големият бежански приток в България от 100 години насам

94 400/50 000 бяха числата за България за вчера . При тези темпове броят на пристигналите  до сряда през другата седмица, ще надмине 100 000.

Нали имахме тема във форума за демографския срив и недостиг на работна ръка. Е, кризата в Украйна е възможността на века за България да си реши проблема с недостиг на работна ръка и раждаемост. Която възможност очевидно изтича през дупките на недалновидната политика и бюрократична некадърност.

 • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...