Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година.


Recommended Posts

  • Потребител

След напускането на руските въоръжени сили на левия бряг на Днепър в мрежата бяха публикувани редица видеоклипове на изоставена и унищожена техника на руските въоръжени сили. Сред тях са скъпи образци на радиолокационни  станции. Това съобщава Defense Express.

На летището в Чернобаевка въоръжените сили на Руската федерация създадоха пълноценна база, където останаха образци на ценна военна техника. Един от видеоклиповете показва три такива проби наведнъж:

станция за радиоелектронна борба Р-330Ж "Жител",  РЛС "Зоопарк",  РЛС 8Я6-К1 "Пидлит"

Както отбелязват авторите, „Пидлит“ е целеуказател за руските зенитно-ракетни системи С-300 и С-400. Това е вторият радар, унищожен от въоръжените сили на Херсонска област. За първи път е разрушен в Нова Каховка. Въпреки това, той все още е ценен за изследване на радарни детайли.

Също така, по неизвестна причина, руските войски поставиха ъглови рефлектори . Поставянето им на мостове може да се обясни с желанието да се отблъснат противокорабни ракети от целта, в случай на летището те изпълняват неясна мисия.

Съобщава се също, че въоръжените сили на Украйна са върнали хеликоптерите Ми-9 и Ми-24 в базата в Чернобаевка.

https://focus.ua/uk/voennye-novosti/536871-podlet-zhitel-i-zoopark-kakuyu-redkuyu-tehniku-vs-rf-poteryali-v-chernobaevke-video

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • scaner

    2628

  • Пандора

    1252

  • sir

    1237

  • resavsky

    968

  • Потребител
Преди 10 часа, Втори след княза said:

Русия е права да води война с нацисти, които смятат цял народ за недочовеци.

Включително с чукове, да ги заснема и прожектира на филмче,  да се гордее с това. А също да възпитава младото поколение в мародерство, убийство и разправа с противника по жесток и садистичен начин , без съд.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, deaf said:

Това оправдание не се приема,ако изобщо е вярно,че Путин бил изненадан,че толкова държави са подкрепили Украйна. Защото още в края на 2021г. САЩ и други западни държави предупредиха Русия,че ще има тежки последици за нея,ако нападне Украйна.

Путин дали е изненадан бил, божа работа. Но самият факт, че пропгандата се опитва по такъв арогантен начин да обясни на простият народ защо Русия се самопрецака, е показателен - "ние искахме да си откраднем, мислехме че ще ни се размине както обикновено, но не си преценихме силите"... Просто и достъпно на езика и нравите, на които е приучено населението.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Събитие: В Луганска област нашите войски освободиха Макеевка от окупация. То стана 12-то деокупирано селище в региона. Освобождаването на селото ще отвори пряк път към магистралата Сватове-Креминна. Това съобщават от Областното военно управление

Междувременно американски анализатори прогнозират, че Украйна може да освободи Мариупол и Мелитопол до януари, след което ще започне деокупацията на Крим. Това написа в Туитър бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Годжис.

Според него Хаймарс скоро ще започнат да стрелят от деокупирания Херсон. Подстъпите към Крим са в радиуса на поражението.

"Това ще влоши руската отбрана, така че "лявото крило" на контранастъплението ще заеме Мариупол и Мелитопол до януари. Тогава започва решаващият етап от кампанията... освобождаването на Крим", отбеляза Ходжис.

Британското разузнаване смята, че зимата ще промени условията на конфликта и за двете страни. Промяната на времето и продължителността на светлата част ще създадат специални проблеми за войниците. Всички решения на Генералния щаб на Руската федерация ще бъдат продиктувани от настъпването на зимата. Това се казва в поредния преглед на разузнаването на Министерството на отбраната на Великобритания.

Самото време вероятно ще се прояви в увеличени валежи, скорост на вятъра и снеговалеж. Всеки от (тези фактори) ще създаде допълнителни проблеми за вече ниския морал на руските сили, но също така ще създаде проблеми за поддръжка, основни дейности като  почистване оръжия, които трябва да бъдат адаптирани към (тези) условия, рискът от повреда на оръжието се увеличава“, се казва в резюмето на британското разузнаване.

https://expres.online/podrobitsi/zsu-zvilnili-makiivku-a-do-sichnya-mozhut-deokupuvati-mariupol-i-melitopol

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Русия е права да води война с нацисти, които смятат цял народ за недочовеци."

Това според е поредото ви лъжливо и демагогстко твърдение (внушение). Няма изследване, което да покззва че украинците масово са ненавиждали руснаците преди 24.02.2022 г.


 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 11 минути, Втори след княза said:

Не съм казал, че украинците смятат руснаците за недочовеци, а че нацистите ги смятат такива и заради това войната за денацификация е необходима. 

 

Русия воюва срещу цялата украинска държава и народ, а не срещу единият  процент нацисти в Украйна, които дори не са представени официално във властта. Излиза че точно това казвате, а ако сте се обърлаки в фактологията - това си е  ваш проблем..

(Те и нацистите смятат, че само евреите са виновните за всички беди , ама са подпалили ВСВ в която загиват дестки милиопни хора. Личните ви мисловните ви конструкциии и парадигми изглеждат като тези на нацистите)

 

 

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, Втори след княза said:

Това е поредното ви лъжливо внушение. Не съм казал, че украинците смятат руснаците за недочовеци, а че нацистите ги смятат такива и заради това войната за денацификация е необходима. 

Да обсъдим и твърдението, че русофилите са охлюви? На какво мнение сте? Това дехуманизация ли е? 

Ти кажи кои са тия прословутия нацисти, които трябва да бъдат избити или свалени. Защото в момента цяла Украйна се бие срещу нашествениците. Всички ли са нацисти? Ако не са - кои са, посочи ги. Стига с тия общи приказки и руска пропаганда. 

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Втори след княза said:

Това е поредното ви лъжливо внушение. Не съм казал, че украинците смятат руснаците за недочовеци, а че нацистите ги смятат такива и заради това войната за денацификация е необходима. 

А не трябва ли борбата с нацистите да се отпочне от главният нацист - Путин, който счита, че украински народ не съществува? Тоест отрича правото му на съществуване?

Човече, преди да тръгваш да се бориш с нацистите, приведи в хигиена собственото си оборче...

Преди 19 минути, Втори след княза said:

Да обсъдим и твърдението, че русофилите са охлюви? На какво мнение сте? Това дехуманизация ли е? 

Не, не е дехуманизация, просто прилагателно е. В българският език по-разпространеното е "плужеци". Да наречеш някой който се слага пред друг като "плужек", не е нацистско поведение, и всички ще те разберат :)

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Втори след княза said:

Не ми се рови в украински източници, но тук се споменават такива, в които руснаците са "орки", някакви подземни примитивни същества предполагам. Не съм чел Толкин. (ако е той)

Щом мнението им е такова, това не навежда ли на нещо познато като нацизъм? На тази страница русофилите са наречени охлюви. Не значи ли недочовеци?

А кой се бие по фронтовете е друг въпрос. Мобилизирани. От руската страна били чмобики. Не го разбирам. Какво значи?

Втори, пак бягаш по тъч линията. Кои са тия проклет нацисти, които трябва да бъдат свалени или избити, след като цялата Украйна се бие срещу руснаците? Всички ли дето се бият са нацисти? Ако не са - кои са? Не можеш ли просто да отговориш?  Ясно и кратко. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 14 минути, Втори след княза said:

Не помня точно, но не беше ли "Украйна имени Ленина". Страната е нефелна. Не народа.

Това е крив път за никъде: Правото  на самоооределие е основен принцип в международното право.
Без този принцип, по същата изкривена "логика" (за "нефелните" държави) някой друг може да отрече правото на самопределение на руснаците, или на българите..

Държавите ни щяха да са също толкова "нефелни" (Русия даже и повече), ако Русия нямаше полезни изкопаеми и не беше наследник на СССР, (което и гарантира мястото в съвета за сигурност, плюс наследството на ядрения потенциал на СССР) , а България не беше член на ЕС и НАТО..


Апропо, Хитлер отричаше правото на самопределение на австрийците..


 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В подмосковном Подольске покурили в неположенном месте на заводе, где делают электрогидравлические и гидравлические системы, которые используют в том числе для военной техники

Площадь пожара выросла до 2,5 тыс. кв.
https://t.me/Ukraine_365News/40920

В Белгороде наблюдаются столбы дыма после звуков взрыва

https://t.me/Ukraine_365News/40900

Путин подписа указ, позволяващ наборна служба във въоръжените сили на Руската федерация на лица с чуждо гражданство Севернокорейци, сирийци, талибани, иранци са готови. Още ли не е подписал указа за счупване на черепа с чук за предателство към Русия?

https://t.me/Ukraine_365News/40917

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СБУ задържа в Херсон руски военен, облечен в цивилни дрехи Той се опита да се представи за "местен", но накрая призна, че е професионален военен от 69-та отделна бригада, прикриваща въоръжените сили на Руската федерация. Неговата задача в освободения Херсон беше да събира информация, да коригира огъня по въоръжените сили на Украйна и да извършва диверсии.

https://t.me/Ukraine_365News/40909

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 3 часа, Втори след княза said:

А кой се бие по фронтовете е друг въпрос. Мобилизирани. От руската страна били чмобики. Не го разбирам. Какво значи?

чмобик идва от частично мобилизиран. Разбира се заигравката с жаргонната дума 'чмо' е повече от очевидна. ;)

 

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, nik1 said:

Това е крив път за никъде: Правото  на самоооределие е основен принцип в международното право.
Без този принцип, по същата изкривена "логика" (за "нефелните" държави) някой друг може да отрече правото на самопределение на руснаците, или на българите..

Държавите ни щяха да са също толкова "нефелни" (Русия даже и повече), ако Русия нямаше полезни изкопаеми и не беше наследник на СССР, (което и гарантира мястото в съвета за сигурност, плюс наследството на ядрения потенциал на СССР) , а България не беше член на ЕС и НАТО..


Апропо, Хитлер отричаше правото на самопределение на австрийците..


 

"До средата на 20 век австрийците не се определят като различни от немците. След разпадането на Австро-Унгария е забранено на Австрия да се обединява с Германия, за да се избегне създаването на мощна германска държава в Европа."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное в вечерней сводке Генштаба украинской армии:

1. Армия РФ продолжает оборудовать оборонительные рубежи на левом берегу Днепра.

2. Она также ведет наступление на Бахмутском, Авдеевском и Новопавловском направлениях.

3. Россияне нанесли 2 ракетных и 16 авиаударов, совершили 15 обстрелов из РСЗО.

4. В Херсонской области артобстрелам подверглись Дудчаны, Золотая Балка, Николаевка, Милово и Чернобаевка.

5. Из-за сложной гуманитарной ситуации в Луганской области оккупанты планируют провести полную эвакуацию гражданского населения из Кременной, Северодонецка и Рубежного.

6. Подтверждено поражение пункта управления одного из подразделений российских войск в Горловке Донецкой области. Уничтожены 7 грузовых автомобилей и 2 орудия МТ-12 "Рапира", 15 россиян ранены, повреждены 3 МТ-ЛБ.

7. Авиация ВСУ нанесла 17 ударов.

8. Военкомат Брестской области объявил тендер на печать бланков предписаний мобилизованных в количестве 50 000 экземпляров со сроком выполнения заказа до 31 декабря текущего года.

-------

Оперативная информация по состоянию на 18.00 14.11.2022 по российскому вторжению

🔺Противник пытается удержать временно захваченные территории, продолжает оборудовать оборонительные рубежи на левом берегу реки Днепр. В то же время ведет наступательные действия на Бахмутском, Авдеевском и Новопавловском направлениях.

🔺В течение текущих суток российские оккупанты нанесли 2 ракетных и 16 авиационных ударов, совершили 15 обстрелов из реактивных систем залпового огня.

🔺Авиация Сил обороны Украины в течение суток нанесла 17 ударов по районам сосредоточения личного состава, вооружения и военной техники противника.

🔺В свою очередь, подразделения ракетных войск и артиллерии поразили 2 пункта управления, а также 7 районов сосредоточения живой силы и ВВТ оккупантов.

------

Зеленский в Херсоне, активизация боев на Донбассе, переговоры разведчиков США и РФ в Турции. Итоги

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, новорегистриран3 said:

Ако трябва да сравняваме точността на артилерийските удари, можем да направим едно сравнение случващото се в Донецк и случилото се в Мариупол, Северодонецк, Рубежно и т.н. Над 50 000 мирни жители загинаха при обсадата на тези 3 града. Колко са загиналите цивилни от украинските удари по Донецк. 

Май само това им остана на руснаците като пропагандна опорка - че украинците "тероризират" Донецк. Това е толкова вярно колкото, че украинците нападнаха Русия с един БТР на 22.02.2022... 

 

Може и с Херсон да сравним, който реално дори не изглежда да е бил 8 месеца и половина под обстрел, въпреки че на практика всеки ден от там имаше клипове, снимки и новини за взривове.

Донецк си изглежда дори още по-добре от Херсон, въпреки че е девета година фронтови град. За разлика от Авдеевка или Маринка, от които не е останало почти нищо.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, deaf said:

Това оправдание не се приема,ако изобщо е вярно,че Путин бил изненадан,че толкова държави са подкрепили Украйна. Защото още в края на 2021г. САЩ и други западни държави предупредиха Русия,че ще има тежки последици за нея,ако нападне Украйна.

Изненадани са. Съвсем искрено изненадани. Както от всичко останало, което не се разви според фантазийните им планове. И от това, че в Херсонска област 90% от населението ги гледа накриво, бяха изненадани. Преди това абсолютно същото и за Сумска и Черниговска. И наистина ще са непоправими дебили, ако решат да налазят в западните области да "прерязват" снабдяването - там дори няма и да се разбере какво се е случило с тях, просто ще изчезнат в горите и блатата, хиляди "пропавшие без вести".

Така се получава, когато си повярваш в собствената малоумна пропаганда. :smoke:

  • Харесва ми! 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, sir said:

Това е по-скоро за темата с мемовете, но все пак:

А президентът, който твърди че Херсон е руска територия, може би никога не е стъпвал там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, новорегистриран3 said:

 

Ето думите на Скабеева:

Никто не готовился к такой войне. Никто не рассчитывал на такую большую войну мировую.
Никто не исходил из того, что все 50 стран, извиняюсь за жаргон, впишутся за Украину.
И армия у нас небольшая, не рассчитанная на такие войны.

Подобно признане веднага повдига въпроса: добре, ако армията не е правилно разчетена, защо
продължава да се воюва? Армията явно не може да спечели тази неравностойна битка.

За съжаление ситуацията може да се погледне и от друга страна: след като армията не е правилно
разчетена, дайте да направим правилния разчет.

Според мен на Украйна и трябва още една знакова победа и в Русия ще почне да става напечено.
Ястребите открито ще искат от Кремъл да втърди позицията си (пълна мобилизация, военно положение,
може би ядрено оръжие) ... но в същото време ще се появят и първите открити призиви войната да
бъде спряна. Ще видим.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, Втори след княза said:

Благодаря. Не познавам жаргона, не ми напомня нищо очевидно. Жалко, че в Украйна официален е станал жаргонът. Упадък.

чмо = никчёмный, презренный, морально и физически опустившийся человек

За твое сведение, самите руснаци го измислиха за себе си; не идва от украинците.
Пак за твое сведение, в момента наблюдавяме упадъка на путинската система.
Значи упадъкът също е руски. 🤣

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Втори след княза said:

Несправедливости.

А да бомардираш украински електроцентрали е самое справедливое дело на свете, нали така. 🤣

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, Втори след княза said:

Благодаря. Не познавам жаргона, не ми напомня нищо очевидно. Жалко, че в Украйна официален е станал жаргонът. Упадък.

Това е чисто руски жаргон.

Изобщо, за да се познава душевността на един народ, задължително е да се познава езикът му. Жаргонът също влиза в тази графа. Иначе всякакви нацисти ще прдължават да ти се присънват на празно място.

Преди 22 минути, Втори след княза said:

Но руснаците в Украйна бяха лишени от тези правата. Забраняват им организиране, представяне в парламента. Несправедливости.

Човече, пиеш неправилните лекарства.

  • Харесва ми! 1
  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Втори след княза said:

Имам доверие на медицинските ти познания, но се безпокоя от отношението ти към русофилите.

Оценявам всеки русофил по поведението му.

В случая всичко опира до факти - кой на кого какво му е забранил, и забранил ли е изобщо? Но не ми преразказвай пропагандистските опорки, а се замисли над тях преди това.

 

Преди 4 минути, Mirolub said:

Всичките разбирачи на Украйна не знаят и грам украински. Болшинството от хората с някакви познания по украинския проблем поназнайват руски и не знаят и бъкел укропски.  Тогава за какви познания на душевност приказваш като ти сам нищо не знаеш по тоя език ?

За сметка на това познаваме досконално руската душевност :) А това е същественото за тази война, за да се разбере цялата руска жестокст.

Преди 6 минути, Mirolub said:

Да излезе тука поне един , дето да каже че знае или  разбира достатъчно от украинската мова?  Уви,  от многото страници изписано по Украйна едва ли има един човек дето да каже че свободно владее украинския. 

Аз разбирам достатъчно говора. Написаното ме затруднява повече, но мисля че след още осем месеца война няма да има проблеми :)

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...