Отиди на
Форум "Наука"

Кръстоски между различни видове


Warlord

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Тук можем да посочваме известните досега получили се по естествен или изкуствен път кръстоски между различни видове близки в еволюционното си минало или евентуални такива които не са правени досега.

Аз се сещам на първо място за кръстоски между кон и магаре, куче и вълк. А интересно е, че са възможни кръстоски и между кон и зебра и магаре и зебра, както и между камила и лама и дори между лъв и тигър! Доколкото знам обаче получените индивиди са физически непълноценни и рядко могат да създадат свое потомство.

Какви са изискванията за да може да се получи такова нещо и какви параметри трябва да покрият два вида за да може да се кръстосат? Не е ли всъщност възможността или невъзможността за кръстосване между индивидите главен критерий за това принадлежат ли те на един вид или на два отделни?

И не на последно място искам да ви питам, според вас възможна ли е била кръстоска между кроманьонеца и неандерталеца и станала ли е в действителност?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
И не на последно място искам да ви питам, според вас възможна ли е била кръстоска между кроманьонеца и неандерталеца и станала ли е в действителност?

Интересно наистина, но кой знае. Сигурно въпросът ти е породен от тази новина.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

В селското стопанство междувидовата хибридизация я делим на две групи: за нуждите на племенното животновъдство(възможно е само ако хибридите са плодовити, което е голямо изключение - единственият по-значим пример са кръстоските между говедо и зебу) и за нуждите на стоковото животновъдсто (използва се много силният хетерозисен ефект; тук имаме примери дори за успешна и ценна от стопанска гледна точка междуродова хибридизация (т.е. съешаващите се животни са не просто от различни видове, но даже от различни родове - такива са патетата-мюлари - баща - Cairina moschata, майка - Anas plathyrhinchos (най-често от Пекинска порода, може и Руанска, може и с други да са пробвали))).

Мисля, че във всяко определение за понятието "вид" фигурира това, индивидите вътре в рамките на вида при съешаване да могат да дават плодовито потомство. От което пък, би трябвало да следва, че с индивиди от други видове това не би трябвало да става. Е, сигурно има и изключения, особено при по-нисшите таксономични групи, но това едва ли е толкова страшно - по мое мнение понятията "вид" и "популация" са най-трудните за определяне в цялата биология.

Интересно наистина, но кой знае. Сигурно въпросът ти е породен от тази новина.

А дали те са изглеждали сексуално привлекателни едни за други? :kisss2:

Тях е нямало кой страничен да ги кръстосва насила - ставало е по желание - или и на двете страни, или поне на едната (кой знае, може тогава да се е появило и изнасилването?!?).

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

всъшност хибридизацията в природата не е чак толкова рядко явление, поне не толкова колкото се смяташе доскоро и определено е спомогнала за образуване на нови видове- поне 20 вида гущери в сем Teiidae са получени чрез хибридизация; няколко вида саламандри,жаби и т. н. в природата са наблюдавани бракове между различни видове морелетници, делфини, някои тюлени,различни видове папагали, кълвачи, врани, синигери, врабци, чайки, при различни влечуги-крокодили, змии, костенурки, при някои риби. Понякога се случва хибридите да са плодовити. Всъшност има един биологичен закон, според който хибридите ако изобщо са възможни са безплодни, но той май често се нарушава :post-20645-1121105496:

наблюдавани са хибриди и между примати

а за неандерталците: преди години беше намерен скелет на млад индивид - някъде в Испания май, когото също смятъха за хибрид- така че нищо чудно да се е случвало, но може би по-скоро инцидентно

Link to comment
Share on other sites

 • 5 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

хибрид между зебра и кон - Zorse

1183131185-2.jpeg

1183131185-0.jpeg

хибрид между магаре и зебра - Zedonks

1183131185-4.jpeg

хибрид между сервал и домашна котка - savannah cat

post-331-1183768795_thumb.jpg

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Здравейте на всички относно темата бих искал да дам едно определение и други интересни факти.

Значи хибридизацията е съешаване на животни от различни видове, които обикновено служат за ползувателни цели. При нея се цели да се получат нови породи и видове (в това отношение човекът е много добър особенно, ако става въпрос за кучета, котки, коне, говеда, свине, гълъби и много други). В хибридизацията много често участват не само кулутурни породи животни, но и диви. Интересното е че преди 4000 години е получен първият хибрид и това е мулето. Което се прославя с уникална издържливост, дълголетие и работоспособност НО недостатъка е че то е безплодно. Причините за безплодието при тези животни са доста и те са - имуногенетична нестабилност ( майката образува антитела срещу плода, който антитела отблъскват плода), нежизнеспособна зиготата (оплодената яйцеклетка умира бързо), смущения в сперматогенеза при мъжките животни (образуване на сперматозоиди) и овогенеза при женските (образуване на яйцеклетки), различни анатомо-физиологични особености на двата вида и др.

От еквидите (конете) са получени следните хибриди:

Мулето е получено от:

Баща - Магаре.

Майка- Кобила.

post-1017-1184106365_thumb.jpg

Катърът е получен от:

Баща - Кон

Майка - Магарица

post-1017-1184106388_thumb.jpg

Зеброидът е получен от:

Баща - Кон

Майка - зебра

Конекулана е получен от:

Баща - Кон

Майка - Кулан

КОН

post-1017-1184106427_thumb.jpg

МАГАРЕ

post-1017-1184106449_thumb.jpg

КУЛАН

post-1017-1184106612_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

Уолфин - хибрид между мъжка псевдокосатка (Pseudorca crassidens) и женски бутилконос делфин, афала (Tursiops truncatus)

7920_1079.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

лигер

post-331-1185032958_thumb.jpg

post-331-1185032979_thumb.jpg

post-331-1185033008_thumb.jpg

Информация за Лигера и други хибриди с тигри.

Редактирано от Bathory
Добавяне на линк
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Удивителни снимка на удивителни случаи, особено лигъра и косатко-делфина :head_hurts_kr:

Друг междувидов хибрид за който се сещам е между камила и лама (те са имали общ прародител и разклоняването им от него започва преди около 1 млн. години, но незнам как се нарича хибрида между тях. Ако имате снимки може и тях да покажете.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

между ламата (Lama glama)

JCS%20Lama%20glama%2023873.jpg

и алпаката (Vicugna pacos)

155.jpg

също има хибриди наричат се хуаризо или лапака

llalpaca.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

10-те най-интересни хибридни видове на планетата

Повечето от тях са плод на човешка намеса и са принудени да живеят в изкуствена среда, далеч от дивата природа

Интернет-изданието Нemmy публикува списък с 10-те най-интересни хибридни животински видове на планетата. Те се явяват кръстоска между популярни видове животни със сходни генетични характеристики. Повечето от тях са плод на човешка намеса и са принудени да живеят в изкуствена среда, далеч от дивата природа, където трудно биха се приспособили.

1. Лигър и тигролъв (Liger/Tigon) Лигърът е кръстоска между мъжки лъв и женски тигър, а тигролъвът – между самец тигър и лъвица. Лигрите са най-големите представители на сем. Котки, като и мъжките, и женските екземпляри са по-големи от нормалните лъвове и тигри. Така например размерите на мъжкия лигър са 2 пъти по-големи от тези на възрастния мъжки лъв, а теглото му достига над 500 кг. Лигриците също са по-големи от естествените си посестрими, като достигат дължина до 3,05 м. и тегло 320 кг. Обратно, при тигролъвовете, се наблюдава тенденция да са по-дребни от своито родители. Мъжките лигри и тигролъвове са безплодни, докато женските могат да имат потомство. Най-известният лигър с височина над 3 м. на име Херкулес, живее в американския Институт за защитени и редки видове в Маями, а през зимата на 2004 г. 2 лигърчета се родиха и в зоопарка на Новосибирск. Заради смесването на видовете, освен от стерилитет, при някои от животните се появяват и проблеми със зрението.

liger.jpg

Лигрите са най-големите представители на сем. Котки на планетата.

200px-Tigon2.jpg

Тигон

2. Куче-вълк (Wolf Dog) Кучетата и вълците свободно се кръстосват помежду си и в естествени условия. Приносът на вълка към природата на хибрида са плашливостта и особения характер, развитият ловен инстинкт и значително по-мощните челюсти, отколкото при обикновените кучета. Поведението на куче-вълците страда от крайна непридвидимост и за да се приучат към нормален живот сред хората е необходимо да преминат задължителна специализирана дресировка.

Желаещите да имат в дома си куче-вълк, трябва да знаят че то задължително трябва да е преминало предварителна специализирана дресировка.

7920_1077.jpg

3. Свиня от Железния век (Iron Age Pig) Получават се при кърстосването на домашни свине от породата темуърт с глигани. Те са по-кротки от дивите прасета, но не толкова лесни за отглеждане, колкото домашните прасета. Обикновено се използват за производството на специални свински деликатесни колбаси. Смесената порода се отглежда изключително по поръчка за нуждите на търговията с животни.

Ironage4839.8.jpg

4. Зеброиди (Zorse, Zonkey, Zony) Получават се при кръстосването на зебри с коне, магарета или понита. Зеброидите са предпочитани пред зебрите, заради по-лесната и удобна езда. Както при всички хибридни видове обаче, тяхното поведение е по-темпераментно и са по-трудни за опитомяване. Първият зеброкон е създаден през 1899 г. от шотландският проф. Косар Еуърт (Cossar Ewart). Голяма част от тях живеят само няколко дни, тъй като се раждат недоразвити или с тежки вродени заболявания. Останалите, като зебромагарето, родено в японски зоопарк през август 2003 г., са здрави, но не могат да имат потомство, заради междинния си брой хромозоми ( т. например зеброконят е със 63, докато обикновеният кон има 64, а зебрите – 62).

zorse.jpg

Zorse

p33_zonkey.jpg

Zonkey

zony-front.jpg

Zony

5. Кама (Cama) Смесен вид от кръстосването на камила с лама. Раждат се само в резултат на изкустено оплождане, тъй като разликата в размерите изключва естественото междувидово размножаване. Тъй като камилите и ламите имат по 74 хромозоми, учените се надяват, че камите ще могат да се размножават, в естествена или изкуствена среда, и да се отглеждат за месо и вълна. Мъжките ками достигат полова зрелост на 4 години и показват привличане към женски лами и гуанако, с които видът си прилича повече. Камите имат къси уши и дълга опашка като камилите, но раздвоено копито, както при ламите, и най-важното – нямат гърбици.

DubaiRama2.jpg

6. Полярно гризли (Grolar, Pizzly) Този вид мечка е кръстоска между гризли и полярна мечка. Въпреки близкото си генетично свойство, двата вида мечки обикновено се избягват в естествени условия. През април 2006 г. обаче, ловци застреляха на о-в Банкс в Северозападните територии на Канада странна на вид мечка, чийто ДНК-тестове, извършени от биогенетиците на организацията Wildlife Genetics International в Британска Колумбия, потвърдиха, че животното е родено в естествени условия от майка-полярна мечка и баща-гризли.

1998904058_1999998334_beero.jpg

7. Лъвопард (Leopon) Лъвопардът е кръстоска между мъжки леопард и лъвица. Главата на хибрида почти изцяло прилича на лъвската, докато останалата част на тялото му напомня повече на леопард. Лъвопардите са по-големи от нормалните леопарди, обичат да се катерят по дърветата и да плуват, но за жалост са безплодни. Първият документиран лъвопард се ражда в град Колхапур в Индия през 1910 г. Лъвопарди са отглеждани в зоопаркове в Япония, Германия и Италия, като най-успешната програма за отглеждането на лъвопарди е на зоопаркът Koshien Hanshin в японския град Нишиномия, където лъвицата Соноко и леопардът Канео сами създали “семейство” и на два пъти имали потомство – 2 лъвопардчета се родили през 1959 г. и още 3 през 1962 г. Последният им наследник умира без потомство през 1985 г.

leopon.jpg

8. Косаткофин (Wolphin) Рядък хибрид, обикновено между мъжка малка черна косатка (Pseudorca crassidens) и женски бутилконос делфин (афала, Tursiops truncatus). Въпреки че са получавани множество сведения за съществуването на подобна кръстоска в естествени условия, единствените 2 екземпляра, отгледани в изкуствена среда живеят в аквапарка Sea Life на Хавайските о-ви. Размерите на косаткоделфина са нещо средно между тези на изходните видове – по-тъмни и почти черни и по-едри от делфините, но с повече зъби от косатките. Първият косаткофин, роден в плен, е женската Кекаймалу, появила се на бял свят в Sea Life като потомство на мъжка косатка и женска афала. Докато афалата имала 88 зъба, а косатката – 44, при Кейкамалу те били 66. Тя доказала, че може да има потомство на 23 декември 2004 г., когато ражда малко от баща-делфин. Кейкалу отказала да се грижи за детето си, което не е рядкост при делфините в изкуствена среда, но то било отгледано успешно от служителите на аквапарка. На 6 месеца малкият косаткофин вече бил с размерите на 1-годишна афала.

wolphin2_2692.jpg

9. Хибриден фазан Получен при кръстоската на златен фазан (Chrysolophus pictus) с фазан на Амхърст (Chrysolophus amherstiae), като полученото потомство има уникална смесена окраска, съчетаваща по неповторим начин цветовете на оперението на двата изходни вида.

180px-Lady_Amherst

10. Котешки хибриди на хибридите (Ti-Liger, Ti-Tigon, Li-Tigon, Li-Liger) Тъй като женските лигри и тигролъвове могат да имат потоство, са известни случаи на кръстоски между тях и мъжки тигри и лъвове. Те са изключително редки и обикновено се отглеждат специално от частни собственици или в рамките на изследователски програми.

ti-ligers.jpg

Ti-Liger

nathaniel2.jpg

Ti-Tigon

litigon.jpg

Li-Tigon

Взето от:

http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=35&id=7920

Ето от мене.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребители

Ей, хора, благодарение на един истински познавач на Библията от един друг форум, вече знам, че в Стария завет има забрана да кръстосваме различни видове - в Левит 19:19 - този текст, неправилно, оказва се, обикновено се превежда, че нямаме право да кръстосваме различни породи - всъщност, забраната се отнася до различни видове, според оригиналния текст.

Аз, разбира се, веднага извъртях това като забрана за генното инженерство, която Бог ни е дал още в древността - та днес да не се занимаваме с щуротии :bleh:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Там според мен е наблегнато основно над това човека да не се кръстосва с други видове. Явно следствие от Содома и Гомора, от които Господ не оставил камък върху камък :)

Иначе видът Хомо сапиенс не може да се кръстосва с друг, за последно това е можело да стане с неандерталеца, но е спорно дали той е отделен вид.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 седмици по-късно...
 • Потребител
Там според мен е наблегнато основно над това човека да не се кръстосва с други видове. Явно следствие от Содома и Гомора, от които Господ не оставил камък върху камък :)

Ми май не, порових 2 мин и намерих точния цитат, а именно: " Да пазите повеленията Ми. Да не пущаш добитъка си с добитък от друга порода; да не сееш разнородни семена в нивата си; нито да обличаш дреха тъкана от разновидна прежда."

Това за дрехата ми звучи много странно...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Това не е забрана за смесване на породи, а първични агрономични съвети - добитък е всичко - от крава до кокошка-не е редно да пасеш кравите с патките, не е икономически изгодно и няма да покълнат на едно чушки и ечемик, т.е. реколтата няма да е като хората, ако пуснеш овце или кози при кравите или да речем смесиш трите вида може да стане някоя играчка плачка поради междувидова конкуренция. Пущаш не означава непременно да го пуснеш да се сношава! За дрехата е ясно - модните тенденции на древността говорят! Много от съветите в библията отразяват бита и схващанията за природата по времето на авторите й както и отразяват практиките в земеделието, скотовъдството, традициите, церемониите и т.н.... Което означава че хорицата не са били толкова прости колкото си мислим...Освен това може да е имало прости хорица(това все пак е период на ранното скотовъдство,животните са били почти диви, тоокуу що опитомени милите), които да са мечтаели да "спущат" кон с крава, поради вярата че ще се роди нещо прекрасно и работоспособно - видяли са че различните породи крави се кръстосват що да не кръстосат и различни видове животни. Представата за вид е много по-късна от това Библейско творение - тогава добитъка е бил всичко що се яде, снася,тегли, язди се, прави мляко и дава вълна... По-мъдрите в човешкото стадо бързо са схванали че тези опити са безуспешни, загуба на време и водят до неприятни последствия за коня, кравата и стопанина и са го записали като божа заповед, за да не стават сакатлъци.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Ми май не, порових 2 мин и намерих точния цитат, а именно: " Да пазите повеленията Ми. Да не пущаш добитъка си с добитък от друга порода; да не сееш разнородни семена в нивата си; нито да обличаш дреха тъкана от разновидна прежда."

Това за дрехата ми звучи много странно...

Да, да е, не е не :) - точната староеврейска дума е "килаим", което значи именно вид, а не порода.

Друго си е да цитираш самия Бог в полза на тезата си :clap: - миналия петък имах възможност да го направя в директо предаване по ТВ Здраве, а точно в момента пиша едно нещо за ГМО-тата - там също ще завърша с този цитат от Библията.

Същото е и за глагола "пущаш" - става въпрос именно за сношаване.

Хора, гледайте какви са оригиналните еврейски текстове и не се оставяйте Сатаната да ви заблуди чрез сегашното разнообразие от Библии на пазара :innocent:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ахахахха е ако "пущаш" е в смисъл на сношаване и става въпрос за видове аз вече съм убедена, че това е практически агрономичен съвет. Кой знае като са видяли примерно, че различни бикове могат да се размножават как всички са се емнали да слагат бик върху овца и после да мечтаят и с кон да я "пущат" (много ме кефи тоя глагол пущаш - много хубава българска дума е) и да правят планове за добитък който дава мляко с количествата на крава, с качеството на овца, дава вълна и е готино и става за яздене а месото му е крехко като на прясно прасенце...Следователно мъдрите хора са се сетили да го включат като слово божие за да прекратят страдания на амбициозни стопани и нещастни животни..Ъъъ не се знае дали някои безумно амбициозни воини не са мечтаели да им се родят кентаври..... :bash::bigwink::bwush: (мани мани горките кобилки) :Oo: или горките жени...Нека осъзнаем, че някои знания и традиции са просто записани в Библията...като ноу хау за поколението, на което единственото писано ноу хау му е било именно божието слово и на онези, които са го писали им е било пределно ясно, че ако не сложат санкциониращата лепенка "божие слово" никой няма да спазва написаното...

Link to comment
Share on other sites

 • 7 years later...
 • Потребител

Съфорумци , дали междувидово кръстосване от този тип би могло да увеличи популацията на изчезващи видове ?

Примерно :

Зубър х крава

F1 1/2 зубър, мъжките на колбас , женските х зубър

F2 3/4 зубър ,1/4 говедо , мъжките пак на колбас, женските х зубър

F3 7/8 зубър 1/8 говедо, мъжките пак същото ,женските х зубър

F4 15/16 зубър 1/16 говедо , смятам че фенотипно-външно не трябва да има разлики от 100% зубър

Или да бъде ползвано успешно в ловно дивечовото развъждане ?

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

Съфорумци , дали междувидово кръстосване от този тип би могло да увеличи популацията на изчезващи видове ?

Примерно :

Зубър х крава

F1 1/2 зубър, мъжките на колбас , женските х зубър

F2 3/4 зубър ,1/4 говедо , мъжките пак на колбас, женските х зубър

F3 7/8 зубър 1/8 говедо, мъжките пак същото ,женските х зубър

F4 15/16 зубър 1/16 говедо , смятам че фенотипно-външно не трябва да има разлики от 100% зубър

Или да бъде ползвано успешно в ловно дивечовото развъждане ?

Теоритично е възможна подобна хибридазция.

Резултатите на прктика са доста мъгляви, по ред причини.

Реално не е нужно подобно трудно, дълго и скъпо начинание.

Решението е доста простичко - клониране (въпреки, че естествената хибридизация е незаменима).

Още нещо:

- ако искаш да възкресяваш зубри, изходния материал са зубър и бизон (най - близки), ползвайки говедо х зубър -> по - скоро ще получиш хибриди наподобяващи тура*.

- от друга страна, търсения хибрид, като ловен обект, резултата ще е малко като да заведем кравицата на бай Гюро в гората и да я гръмнен.

- виж за колбаси такъв хибрид ще да става.

*

тур - прародител на домашното говедо и принадлежащ към р. Bos

зубър и бизон принадлежат към p. Bison

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

А ще се получи ли кръстоска която дава поколение? Приемаме че може. Ако се цели възстановяване на кой да е вид (примерно зубър), а се започне хибридизация с бизони, накрая ще имаш стадо от животни които не са нито зубри, нито бизони. Приемаме, че става въпрос за изчезващ вид. Смесваш 20 зубъра, с 20 бизона. Приемаме, че са фертилни. Накрая ще получиш 60 зубро/бизона и нито един зубър. Това спасяване на вид ли е? И понеже няма откъде да доставиш още зубри, или трябва да продължиш размножаването на хибрида, или да продължиш смесването с бизони, докато накрая получиш нещо подобно на бизон с малко зубърски гени.

Демек, безсмислено е да спасяваш вид чрез хибридизация.

Упражнението има смисъл, ако смесваш един вид мечка с друг, тоест приблизително еднакви животни.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Опити за възстановяване на тура се правят, чрез селекции на най-примитивните породи говеда със зубри, ама май до никъде не са стигнали досега. Доста по-едър и агресивен е бил от всичко получено до момента.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

1.Популуцията на съвременният зубър е възстановена точно по тоя начин - с помощта на американския бизон.

Сега за пуристите , че това не е на абсолютни 100% зубър е друг въпрос.

2.Опитите за възстановяване на тура датират от 30-те години на 20 век.Идеята е била да бъде пуснат в Беловежката гора , където германският П.Кубадински да гърми по него на воля.

Породата е налична и в момента и има удивителна прилика с оригинала , при все че се е разчитало изцяло на селекция , без ГМО (недостъпно към оня момент).

По да го кажем политически съображения въпросната порода не е никак известна.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Хм, тая порода достига ли до 1000 кг маса и 0.8 м дължина на рогата при мъжкия?

п.п. а освен това и характера на тура е бил доста по-буен от този на съвременните кротки говеда.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Биология

А ще се получи ли кръстоска която дава поколение? Приемаме че може. Ако се цели възстановяване на кой да е вид (примерно зубър), а се започне хибридизация с бизони, накрая ще имаш стадо от животни които не са нито зубри, нито бизони. Приемаме, че става въпрос за изчезващ вид. Смесваш 20 зубъра, с 20 бизона. Приемаме, че са фертилни. Накрая ще получиш 60 зубро/бизона и нито един зубър. Това спасяване на вид ли е? И понеже няма откъде да доставиш още зубри, или трябва да продължиш размножаването на хибрида, или да продължиш смесването с бизони, докато накрая получиш нещо подобно на бизон с малко зубърски гени.

Демек, безсмислено е да спасяваш вид чрез хибридизация.

Упражнението има смисъл, ако смесваш един вид мечка с друг, тоест приблизително еднакви животни.

Фружине, както посочи дядо Либен, възстановяването на зубрите става точно чрез кръстоки с бизон.

Получените хибриди се кръстоват със зубър и така докато се бизонските гени се асимилират от зубърските. Това няма да стане днес за утре. Първо ще трябва да се създаде достатъчно многобройна и стабилна популация, в която законите на отбора да действат на воля. Това е най - бавния път, но за сметка на това най - сигурния.

Апропо примера ти с мечките е същия като при зубъра и бизона. Имаш няколко различни вида мечки, като някои от тях не са толкова близки в еволюционно отношение и няма да се случи нищо, ако не подбереш най - близките видове. Точно така стоят нещата със зубъра - за да бъде запазен като вид зубрите се кръстосват с най - близкия си родственик т.е. бизона (все пак да не забравяме, че другото, книжовното название на зубъра е европейски бизон).

Опити за възстановяване на тура се правят, чрез селекции на най-примитивните породи говеда със зубри, ама май до никъде не са стигнали досега. Доста по-едър и агресивен е бил от всичко получено до момента.

Преди време ми попадна материал за туровете (само да се сетя къде беше).

По принцип най - правилната методика за възкресяването на тура трябва да се търсят кръстоски на примитивните породи говеда с типично дивите такива като гаура, например.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...