Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Ще стане интересно ако сега в отговор на бомбандировките на САЩ Иран направи подземен ядрен взрив, за да демонстрира, че има бомба вече.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)

Също е интересно дали въобще бомбите са поразили нещо. 

Ако са нацелили входовете на обектите разчитайки, че са шахти в дълбочина, вероятно няма да има никакви поражения. 

Такъв обект бих го създал като лабиринт от тунели на различни нива, така че поражение на официалния вход да не окаже влияние на тунелите и неофициалните входове/изходи.

Тръмп твърди че са напълно унищожени обектите, но нищо не се знае.

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Ако са нацелили входовете на обектите разчитайки, че са шахти в дълбочина, вероятно няма да има никакви поражения. 

Такъв обект бих го създал като лабиринт от тунели на различни нива, така че поражение на официалния вход да не окаже влияние на тунелите и неофициалните входове/изходи.

От къде се взе такъв специалист бе?

Аааааа знамл От сутринта почнаха руските zетники включително и унгарските да морализират, върху това, че да, да, ударили са неща но съвсем не е сигурно, че са успели да унищожат какъвто ида е бил бункер.... По заказу агитпропа чучуригат русофилите.

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано

Тръмп се водеше единствения американски президент, който не е водил война на чужда територия. Вече ще му отпадне тази титла. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, makebulgar said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори. По-скоро си го представям, като вход към скрита голяма зала или няколко зали+допълнителни входове/изходи в случай на аварии или други проблеми и редица асансьори от тези зали за по-долни нива. Просто няма логика да има една единствена шахта директно от повърхността до най-долу за подобен обект на такава дълбочина. 

При толкова мощни бомби със сигурност да нанесли поражения, а вероятно са унищожили и всичко долу или над обекта. 

Съгласен съм с теб за това, че няма начин да има един единствен тунел или шахта и той да е директно надолу от повърхността. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 31 минути, Димитър Йорданов said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори. По-скоро си го представям, като вход към скрита голяма зала или няколко зали+допълнителни входове/изходи в случай на аварии или други проблеми и редица асансьори от тези зали за по-долни нива. Просто няма логика да има една единствена шахта директно от повърхността до най-долу за подобен обект на такава дълбочина. 

При толкова мощни бомби със сигурност да нанесли поражения, а вероятно са унищожили и всичко долу или над обекта. 

Съгласен съм с теб за това, че няма начин да има един единствен тунел или шахта и той да е директно надолу от повърхността. 

Не мисля, че трябва да подценяваме израелското разузнаване за плановете на тези обекти. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Те сами си казаха, че бомбата не може да удари много дълбоко. Но е достатъчно да събори всичко. То след над 10 та по рихтер в пряк контакт едва ли ще е оцеляло много. И най-вече работещо. После почвата е срутена и трябва да се прави нов вход. А в срутище не се копае как да е.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано

90 метра (най-оптимистипният цифра за дълбочина) е да кажем колкото дължината на футболно поле ... Имаме и бомба около 3 метра дълга (в най-оптимистипният сценарий може да пробие три свой дължини) ... Тоест на картинка всичко изглежда "точно" но на практика не им достига цял порядък !

А ,че няма директна шахта надолу до самите главни/важни съоражения - можем да бъдем убедени ... Проекта и от първокурсник да е правен - пак ще се сети + цитират се цифри - проекта е коствал 2 милярда и е граден 20 години ...

ПП:  тези ми скромни сметки са чисто технически - не показвам пристрастност !!!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Ядрените амбиции на Иран са унищожени 

„Президентът Тръмп последователно заявява вече повече от 10 години, че Иран не трябва да има ядрени
оръжия. Благодарение на решителното и далновидно лидерство на президента Тръмп и неговия ангажимент
за „мир чрез сила“, ядрените амбиции на Иран бяха унищожени." Това е заявил министърът на отбраната на
САЩ Пийт Хегсет

Приветствайки успеха на операцията на САЩ, Хегсет подчерта, че президентът на Тръмп иска мир. Според
него Иран трябва да направи същото, тоест да се стреми към мир, както се стреми и Тръмп.

Хегсет каза още, че бомбардирането на иранските ядрени обекти не е целяло смяна на режима в Иран и увери,
че Америка не иска война.

--

Изказванията на Хегсет се тълкуват като сигнал, че САЩ са си свършили работата и няма да продължат с
ударите - о
свен ако Иран не реши да атакува американски обекти в региона.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Анализаторите смятат, че Тръмп действа много премерено. По същия начин той е използвал сила срещу
Сирия
още в първия си мандат, без много да му мисли и най-важното - по много ясна и разбираема
причина.
 Без по-нататъшно продължение, като демонстрация на заплаха и нищо повече.

С ударите по Иран той пак решава една специфична задача и пак се очаква да няма продължение. 
Останалите противоречия с Иран ще трябва бъдат решени от Израел. 

Това очевидно е стилът на Тръмп. Той действа съвсем рационално, предпочитайки да преговаря, но когато
партньор умишлено саботира опитите за преговори, той насилствено бива лишен от преговорна позиция и
преместен в по-неизгодна позиция.
Със същото предложение за преговори - но при други условия.

Редактирано от gmladenov
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 часа, Димитър Йорданов said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори.

Израелците знаят плановете на обекта под Фордо, ето примерна анимация на конструкцията:

https://t.me/nexta_live/97574

Затова и не са бомбили централната сграда, на снимките тя е цяла. Ето първите спътникови снимки:

12fcf552adfc2d1f9a034fed22dedcf2.jpg

35d5748b8d6d59d6cfb6d78a425961b0.jpg

d0bebd9b3429c07834036cfff0234de1.jpg

------

Ядрената програма на Иран не е унищожена в резултат на последните удари на САЩ и Израел. Както заяви президентът на Израел Ицхак Герцог, операцията е нанесла сериозни щети, но не е решила окончателно проблема.

„Не мога да кажа, че е унищожена, може да се каже, че е понесла много тежък удар както в резултат на израелските атаки, така и на американската атака“, каза Герцог.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.