Отиди на
Форум "Наука"

Необикновеното световно първенство в Катар


Recommended Posts

  • Администратор

Необикновеното световно първенство в Катар

Всичко е различно - от спечелването на домакинството до климатиците на стадионите и изживяването за феновете

Световното първенство в Катар започва въпреки редицата проблеми, които го съпътстват.
 
 
  • Катар печели домакинството си по нечестен начин и политически игри
  • Страната е похарчила поне 250 млрд. долара за организирането на турнира
  • Най-малко 7 хил. работници са починали по време на строителството на обектите за световното

Изборът на Катар беше грешка и аз нося отговорност като президент в онзи момент. Признанието е на бившия ръководител на ФИФА Сеп Блатер дни преди откриването на най-големия футболен форум. Той посочи тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини като главен инициатор за обръщането на вота в полза на малката азиатска страна с население 3 млн. души. И напомни, че бившият президент на Франция Никола Саркози е оказвал натиск на ФИФА в подкрепа на катарската кандидатура, а малко след избирането Катар купи от Франция бойни самолети "Мираж" за 14.6 млрд. долара.

Това е кратката предистория как Катар беше предпочетен пред САЩ за домакин на световното първенство по футбол, което е най-големият спортен турнир.

Разбира се, обвиненията в корупция, засегнали и избора на Русия за домакин през 2018 г., не закъсняха. Те доведоха до отстраняването на Сеп Блатер и Мишел Платини. Новината, че ФИФА не играе по правилата, макар че прокламира честната игра на терена, не беше изненада за никого, но решението световното да бъде дадено на страна с едва няколко стадиона и пълна липса на съпътстваща инфраструктура доведе до много въпроси, останали без отговор и до днес.

Заради парите ФИФА жертва интересите на футболистите и феновете. Турнирът за пръв път ще се проведе през късната есен, в средата на водещите първенства в Европа. Сгъстеният календар доведе до по-чести контузии на футболистите и редица от най-големите имена в спорта няма да пътуват за Катар. А феновете, които ще подкрепят отборите там, е твърде вероятно да не се чувстват като у дома си

Защо Катар иска да е домакин?

Катар, както и останалите страни от Арабския полуостров, са изградили икономиките си на основата на продажбите на природни ресурси. Диверсификацията на икономиките е ключова за дългосрочното развитие на тези страни на фона на амбицията на ограничаване на използването на фосилни горива. Обединените арабски емирства (ОАЕ) избраха да се превърнат в туристически център, като тази стратегия вече дава резултат - Дубай е един от най-посещаваните градове в света. Саудитска Арабия избра пътя на технологичен хъб, макар и искането на властта в Джеда все още да не се е превърнало в реалност.

За Катар най-лесният начин за демонстриране на предимствата на страната се оказа футболът. Qatar Sports Investments купи един от спящите френски гиганти в началото на миналото десетилетие - ПСЖ, и веднага инвестира огромни средства, за да превърне отбора в един от водещите в Европа. Домакинството на световното е просто част от стратегията за дългосрочно развитие на Доха, като местните власти смятат, че провеждането на най-големия футболен турнир ще увеличи сериозно чуждите инвестиции.

Цялата статия: https://www.capital.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

 

На стадиона няма да се продава бира и въобще алкохол. Не знам феновете как ще го преживеят това ;)

Също така един час преди всеки мач няма да се продава алкохол около стадионите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Реално само $10млрд са дадени за Мондиала - с тях са построени осем стадиона. Останалите двеста и кусур милиарда долара са похарчени за магистрали,метро (!),инфраструктура,хотели и т.н.,тоест обекти които не са свързани със спорта. Но ни проглушиха ушите,че Катар уж дал $220млрд за Световното.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-големия т@шак беше, когато Будвайзер набиха 75 милиона в реклама за това първенство и само два дена преди началото шейховете се сетиха да им кажат, че всъщност консумацията на бира ще е забранена на и около стадионите 😅 А как се чувстват самите футболни фенове (особено английските) не ми се мисли. Вече май му намериха цаката, но все пак е скандално:
 

316409195_2714642105338845_4625734884374329731_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ако наистина трябваше арабска държава да бъде домакин на Световно първенство естественият и очеваден избор беше Саудитска Арабия.Разбираше нямаше пречка и по малките държави като Кувейт,Катар и ОАЕ да получат домакинството на някой и друг мач.Но е безумие едно парче земя като Катар /неговата територия е горе долу колкото Плевенска  и Ловешка област заедно/ да получи домакинсктво на такъв огромен форум.Това е все едно Люксембург да получи домакинство на европейско първенство по футбол.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами Сеп Блатер вече публично изрази съжалението си за този избор и че Катар определено не е подходящ за такова голямо първенство. Може би се опитва да облекчи вината си, защото текат разследвания около съмнителния вот, който одобри тяхната кандидатура. Но както и да е, връщане назад вече няма. Ще гледаме световно по време на ноемврийските дъждове и с мачове през деня в работно време и това е положението. 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи дали избора за Катар е грешка или не, мисля че може да се каже след края на първенството. 

Последния половин век всяка спечелена кандидатура се оспорва и започват обвинения (не че не са основателни) че се оказвал натиск, подкупи и т. н

Преди 2 часа, resavsky said:

Но е безумие едно парче земя като Катар /неговата територия е горе долу колкото Плевенска  и Ловешка област заедно/ да получи домакинсктво на такъв огромен форум.

Хайде сега ...безумие ! Не е ли малко прекалено ? Какво пречи стадионите да са на близко разстояние - удобство е и за отбори и за фенове.

СПОКО - следващото световно ще се проведе на ОГРОМНИ територии ; цял континент.  Ще пътуват от южно Мексико до ...централна Канада - "комфортно" и за тимовете и за феновете. 

Преди 1 час, Warlord said:

Ще гледаме световно по време на ноемврийските дъждове и с мачове през деня в работно време и това е положението

Ами преди хленчеха, че през лятото след дългия сезон, звездите са изцедени и не показват всичко от себе си. Сега ще се види дали това има резон или не. Що се отнася за ...работното време - няма как за всеки да е удобно, но в случая е по добре отколкото в Япония или САЩ.  Следващото първенство е на целия Сверноамерикански континент - как ти се струва това решение на ФИФА ? След като всяка от трите държави може прекрасно сама да организира мондиала. Ще се пътува от Източния бряг до Западния  където освен разходи ще има и часова разлика и от тропичния пояс до ...умерения. Примерно от Пуебла в южно Мексико до Едмънтън в централна Канада където ще има поне 20 градуса разлика

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проблема в Катар не е, че стадионите са наблизо, а че страната просто няма капацитета да поеме толкова много фенове. Ето на какво приличат набързо скалъпените лагери за тях.
Да не говорим за простотиите със забраняването на бирата по време на мондиал! и престъпното робовладелство над строителните работници, които изградиха инфраструктурата и стадионите в последните години.

316411932_2713823432087379_8028834657043462459_n.jpg

316170662_2713823522087370_6164191457276786328_n.jpg

316240984_2713823555420700_4696406447550061067_n.jpg

316100047_2713823495420706_2466233168458179374_n.jpg

316218574_2713823442087378_6705931113501344096_n.jpg

316285999_2713823365420719_2646005764184769095_n.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Breakfast in the World Cup fan villages, £200 a night..."

з.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съвсем не искам да защитавам избора за Катар, но някои от обвиненията са крайно неоснователни.

Така например, че там никога не е имало подобно спортно събитие ? Ами нали все някога има първи път. Или да се въртят едни и същи страни ?

За това че е малка страна и нямала възможност да поеме домакинството на такова голямо спортно събитие. Да, но Олимпийските игри които са още по мащабни се провеждат в един единствен град...така, че не виждам проблем. В случая, ако хотелската база не достига - ей го къде е Дубай, а той се води една от най-бързо развиващите се топ дестинации с безброй хотели

За цените.....един катарски риал е около 50 бг стотинки

webimage-FWC-2022-Ticketing-EN_2048px.png

 

та за феновете - мачовете от груповата фаза  започват от ...20 риала (около 10 бг лева), което е повече от евтино

Защо се премълчава, че обществения транспорт по време на Мондиала е ........безплатен  ? https://www.qatar2022.qa/en/getting-around/public-transport/metro

С ултра модерните мотриси и автобуси до 60 минути се предвижваш и до най....отдалечения стадион https://www.qatar2022.qa/en/getting-around/getting-to-stadiums/lusail-stadium

Друго ли беше в ЮАР - в Йоханесбург където обществения транспорт беше или ужасен или направо липсващ, а все пак ако решиш да го използваш..вероятността да се разделиш с портфейла си беше малко по вероятна отколкото с главата ...

Повтарям се : разбира се, че кирливи ризи има, но то такива за кой ли няма да извадим ? Домакинството на Русия също беше скандално, пищеше се и срещу олимпиадата в Пекин - за китайските работници подложени от режима на 12 и повече часов тежък труд с минимално заплащане и мизерни битови условия

А ако се заровим в недотам далечното минало с ...емблематичните топки на концерна Адидас 

Tango Durlast – Wikipedia

ръчно шити - това придава особено значение и тежест за качество и изпълнение, но тънката подробност е че шивачите не са професионалисти, а  деца - само малки дечица ...за да могат да си пъхат малките ръчички в петоъгълните отвори и да прокарват конците на качествените кожени топки. Нейде в необятен Пакистан е имало цехове в които малчуганите вместо да ходят на училище и да играят игри, са затваряни и са шиели, шиели, шиели...

Иначе адидас-танго пленяваше с елегантност и със скоростта на комета по терените на Аржентина и по късно в Испания. Наслада за окото

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То реално световното може да се изиграе изцяло на един стадион... може и без публика да се изиграе.. Все пак идеята е да се излъчи най-добрия отбор, а не на някакви фенове да им се направи кефа да гледат мачове на живо, или пък някакви организатори да направят големи пачки от туристи. Има вече достатъчно камери и човек може да си гледа мачовете доста реалистично и да си пие бирата в хола. В бъдеще сигурно ще е възможно да има камери и по самите футболисти, така че нещата ще са още по-реалистични. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пълните стадиони са впечатляващи както за състезателите, така и за спонсори и рекламодатели. Не случайно всеки ритни-топковец казва, че усещането да играе пред пълни трибуни е несравнимо.  Затова има и така наречените "домакински" отбори които играят на предела на възможностите си на свой стадион подкрепяни от многобройна публика, а иначе далеч от дома са  посредствени. Типичен пример на клубно ниво е Боруся Дортмунд с най-голяма средна посещаемост в ...света

Както ѝ да е, но едно от най-важните условия и изисквания на ФИФА е стадионите да са пълни (поне 80%) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Евристей said:

За това че е малка страна и нямала възможност да поеме домакинството на такова голямо спортно събитие. Да, но Олимпийските игри които са още по мащабни се провеждат в един единствен град...така, че не виждам проблем. В случая, ако хотелската база не достига - ей го къде е Дубай, а той се води една от най-бързо развиващите се топ дестинации с безброй хотели

Некоректно сравнение.

Световното първенство е далеч по-мащабно събитие, включително откъм най-важния в случая показател - броя посетители/туристи, особено чуждестранни.

Олимпийските игри в Рио: 1.17 милиона посетители в града, от които 410 хиляди чужденци.

Световното в Бразилия: само в Рио 886 хиляди, от които 471 хиляди чужденци. Плюс още над 3 милиона посетители в останалите градове-домакини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи първо, недопустимо е да се избира за домакин страна, която никога досега не се е класирала за световно първенство. Второ, тия над 200 миларда за стадиони и инфраструктура щяха да бъдат напълно спестени ако САЩ беше домакин, защото там и свръхмодерните стадиони, и инфраструктурата са налични от десетилетия, съответно хиляди човешки животи щяха да бъдат спасени, а не загубени при трудови злополуки. Трето, още след като излязоха доказателствата срещу Блатер, беше редно домакинството на Катар да се отнеме и да се даде на САЩ, които и без това са една от няколкото държави в света, готови да приемат световно от днес за утре. И това трябваше да се направи само и единствено заради доказателствата за корупция при избора. Значи ако утре някой ви открадне колата примерно и вие го осъдите, като същата кола бъде открита у осъдения, тя все пак да си остане в него?! Нелепо е. 

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sir said:

Некоректно сравнение.

Световното първенство е далеч по-мащабно събитие, включително откъм най-важния в случая показател - броя посетители/туристи, особено чуждестранни.

Олимпийските игри в Рио: 1.17 милиона посетители в града, от които 410 хиляди чужденци.

Световното в Бразилия: само в Рио 886 хиляди, от които 471 хиляди чужденци. Плюс още над 3 милиона посетители в останалите градове-домакини.

По думи на покойния Иван Батето Славков, Олимпиадата е далеч по престижно събитие. Сега аз срещу цифри и статистики не мога да опонирам, дори и и да има някой от двата спортни форума предимство  .... като тук Световно първенство срещу Олимпиада https://www.giggabox.com/world-cup-vs-olympics-which-event-is-bigger/

Кой е по-по .. е вече в сферата на подробностите, но фактът е, че мащабите не се различават поне не и драстично. Та щом един единствен град може да се справи с Олимпиада, то защо да не може и с Мондиал (въпреки, че в случая не само столицата Доха поема тежестта) 

Това по повод за малката територия на емирството

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато официално Катар бъде признат за виновен в убийството на работници, подкупи, натиск, заплахи и прочие незаконни средства и бъде санкциониран и най-вече бойкотиран от ООН и други международни и спортни организации, то тогава нека да ги заклеймим ! 

Засега всички представители на класиралите се отбори са в Катар, първенството стартира и всичко е ОК.  Какво е редно или не... е в сферата на слуховете. 

Някога за Олимпиадата в Сеул в далечната вече 1988 г. бг медиите бълваха огън и жупел : как може Олимпиада да бъде дадена на страна като Южна Корея - където тогава се разтърсваше от мащабни студентски стачки и протести. Погазвали се "работническите" права, страната била в ... кръв ! 

Когато обаче бг спортистите започнаха да печелят медал след медал.. Олимпиадата стана перфектна, безупречна , а студентските стачки и протести - забравени !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Евристей said:

По думи на покойния Иван Батето Славков, Олимпиадата е далеч по престижно събитие. Сега аз срещу цифри и статистики не мога да опонирам, дори и и да има някой от двата спортни форума предимство  .... като тук Световно първенство срещу Олимпиада https://www.giggabox.com/world-cup-vs-olympics-which-event-is-bigger/

Кой е по-по .. е вече в сферата на подробностите, но фактът е, че мащабите не се различават поне не и драстично. Та щом един единствен град може да се справи с Олимпиада, то защо да не може и с Мондиал (въпреки, че в случая не само столицата Доха поема тежестта) 

Това по повод за малката територия на емирството

 

Аз не говоря за телевизионна гледаемост и други подобни. Казвам, че световните по футбол се посещават от многократно повече хора. Да, драстично се различават числата.

Като гледам и слушам каква е ситуацията в Катар откъм, да го кажем най-общо, логистика, ами тя е много по-зле в сравнение с Бразилия или Южна Африка. Няма капацитет тази страна и това е положението. Престъпление срещу футбола е това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Всичко беше в полза на това САЩ да спечелят домакинството. Ако на друго то в момента в САЩ футбола набира популярност и едно световно първенство там можеше да доведе до революция в американския спорт и техните отбори да започнат да догонват европейските и там да не ходят само стари звезди, които доиграват за някой друг милион.

 Сега, като са спечелили Катар нека видим, какво са направили, какво ще кажат феновете, които са там, футболистите. Да видим и ФИФА, дали са си свършили работата, все пак очевидно са прибрали милиарди подкупи, поне нека първенство е честно и съдиите да са на ниво. 

 Без съмнение САЩ бяха безкрайно по-добрият избор, но да оставим крайните оценки за след края на първенството. Може пък да се получи хубаво, кой знае?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, Konche said:

 Всичко беше в полза на това САЩ да спечелят домакинството. Ако на друго то в момента в САЩ футбола набира популярност и едно световно първенство там можеше да доведе до революция в американския спорт и техните отбори да започнат да догонват европейските и там да не ходят само стари звезди, които доиграват за някой друг милион.

 

Да....дежа вю. Нали и след 1994 г. футболът им щеше да набере популярност ? Създадоха и лига . И ? Докъде стигнаха ?

Не че няма интерес към сокъра в САЩ, но там приоритетът е към голямата четворка : Американски футбол, Бейзбол, Баскетбол и Хокей.  Тоест масмедии и бизнес са насочени натам. 

И щом толкова искате САЩ - следващия мондиал ще е там /част от него/ 

.......................................................

Иначе има ли протести в Европа и САЩ срещу провеждането на първенството ?  Има ли официално излезли призиви за анулиране и бойкот ?  Правителствени официози които открито да обвиняват Катар ? 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Евристей said:

Да....дежа вю. Нали и след 1994 г. футболът им щеше да набере популярност ? Създадоха и лига . И ? Докъде стигнаха ?

Не че няма интерес към сокъра в САЩ, но там приоритетът е към голямата четворка : Американски футбол, Бейзбол, Баскетбол и Хокей.  Тоест масмедии и бизнес са насочени натам. 

И щом толкова искате САЩ - следващия мондиал ще е там /част от него/ 

.......................................................

Иначе има ли протести в Европа и САЩ срещу провеждането на първенството ?  Има ли официално излезли призиви за анулиране и бойкот ?  Правителствени официози които открито да обвиняват Катар ? 

 

Да повторя, защото явно бавно загряваш - само заради доказателствата за корупция при избора, довели до края на управленските кариери на Блатер и Платини, домакинството на Катар трябваше да се отнеме! Това е все едно да осъдиш някой, който ти е откраднал колата, но да го отнесе само съучастника му, а фактическият крадец да продължи да я кара и ти да не можеш да си я получиш. Че американците не са натиснали да си вземат в конкретния случай това, което им се полага, е съвсем отделен въпрос. А относно популярността на европейския футбол тя беше никаква до 1994, а допреди избора им от ФИФА през 1988 те дори не бяха континентална сила в този спорт и освен на Мексико отстъпваха също на Коста Рика, Хондурас, Салвадор, бяха може би на нивото на Хаити. Но след това го развиха дотолкова този спорт, че се изравниха с Мексико и през годините неведнъж изненадаха най-големите в играта. А от нулев рейтинг и гледаемост, МСЛ стигна НХЛ за четвърт век съществуване, и двете лиги са с малко над 7 % гледаемост, лидер е НФЛ с 37 %. И както от аматьорски спорт американците го направиха професионален, ДОБЛИЖАВАЙКИ го по интерес и престиж с голямата четворка на професионалните им спортни лиги, така сега с ново световно ще доведат нещата вече не до доближаване, а до ИЗРАВНЯВАНЕ на статута, но заради копупционните схеми процесът се забавя с 4 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лицето Йозеф "Сеп" Блатер е избрано за президент на ФИФА през 1998г. От тогава насам организацията бавно, но сигурно се превръща в престъпна. И това, че официално все още не са заклеймени нищо не означава - Амет Дуан и Боко Тиквата са свидетели. :)

Апропо, Катар са кръгла нула за такъв форум - още в първия ден бяха на косъм от това да предизвикат масово стъпкване пред стадиона, заради липса на организация.

И впрочем, американската MLS е в пъти по-силна от всяка една Източно Европейска лига.

В заключение бих искал да кажа ФИФА=МАФИЯ. Време е правораздавателните органи да съборят тази кочина и с нея и безумието, наречено "модерен футбол".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ФИФА-та си е великолепна структура и благодарение на нея спортът наречен футбол придоби тази популярност, мащабност , над държавни и правителствени зависимости  и т. н.  Разбира се, че като всяка мащабна и свръх влиятелна организация не бе подмината от скандали и обвинения, но борбата за ...кокала не познава етика и граница. 

Лицето Йозеф Блатер е с огромен принос за Организацията още от времената си на секретар.  Това, че е приемал комисионни и проценти и си е пълнел джобовете не омаловажава приноса му.  Всеки може да направи справка за влиянието и ресурсите на ФИФА преди и след ..ерата Блатер !

Най-лесно е да се заклеймят от два-три гафа, постиженията градени и дали резултат в продължение на десетилетия перфектен мениджмънт  

Иначе без твърдата и авторитарна ръка на ФИФА , футболните турнири и в международен и в национален аспект биха се разпаднали и наподобявали или както боксовите федерации - няколко съперничещи се или безвластни, както е в момента световната хокейната федерация нямаща никакво влияние върху локални и могъщи финансово структури като  NHL .  Последната осакати световните първенства по хокей , като задържаше най-големите звезди които трябваше да играят в елиминаците за купа Стенли, а за Световното заминаваха хокеисти ..втора ръка.. отпадали от надпреварата...Един единствен път босовете на НХЛ отстъпиха и то така както трябваше - дадоха пауза от близо месец в който националните отбори можеха не само да мобилизират най-добрите си хокеисти, но и ....да ги обиграят.  В резултат се поучи ...СЪВЪРШЕНСТВОТО в този спорт.  Който не е гледал световното в Канада, той не ще  ме разбере. 

И.... ако я нямаше силната власт на ФИФА, Европейските лиги биха отсвирили Световното първенство (по примера на НХЛ) и сега в Катар не бихме наблюдавали Меси, Роналдо, Неймар, Жиру, а ... резерви, младежи и анонимници .....Тоест некачествено първенство по подобие на хокейното или футболния олимпийски турнир.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Европейските отбори започнаха да влизат в час и е очевидно че имаха нужда от повече време за ападаптация към Катар.Причините са много- умора в по голямата част от състезателите ,липса на подготовка с националния отбор и т.н.Еврорейските първенства приключиха буквално седмица преди старта а за сравнение японците водят подготовка още от октомври.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, resavsky said:

Европейските отбори започнаха да влизат в час и е очевидно че имаха нужда от повече време за ападаптация към Катар.Причините са много- умора в по голямата част от състезателите ,липса на подготовка с националния отбор и т.н.Еврорейските първенства приключиха буквално седмица преди старта а за сравнение японците водят подготовка още от октомври.

Е ...все пак и европейците си тренираха в ....лига на нациите. Въпреки, че там принципът беше ...победи ме ти, то все пак се поддържаше някаква форма и подготовка на обиграност. 

Иначе от следващия Мондиал ще се ...''насладим" на 48 отбора ! разиграващи на терените на три Мега държави с обща площ над ...20 милиона кв. км 

Aлтернативата беше ...Мароко. Марокото където ако се излъжеш да отидеш на почивка те задължават да не напускаш зоната на хотела, защото навън е..страшно.

Въпреки , че по географски показател Африканската страна получи доста гласове 

 

1280px-2026_world_cup_bid_election.png

 

синьото е за Мароко, сивото за Северноамериканците, червените са пас, черния изключен, Иран гласува срещу двата претендента

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...