Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

През 1904-та в района на Кресненското дефиле се случва най-силното земетресение регистрирано на територията на България с магнитут 7.2 по Рихтер. Усетено е в целия Балкански полуостров. Симитли и Крупник са почти изцяло разрушени от труса и свлачищата. Загиват над 200 човека. Има легенда че земетресението създава огромна пещера (система от пещери) под Струма в която през годините са били засмукани паднали хора и автомобили.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Не само през 1904 г. е имало силни земетресения. А пещерите под река Струма са доста, особено в района на защитената местност "Кресненско дефиле". Структурата на скалния масив е порьозна. Това е нормално за този сравнително млад, геологически район (Рила, Пирин и Родопите), формиран от последното сериозно движение на Африканската към Европейската тектонична плоча. А пък това, че района се намира в разлом между континетални плочи, определя и принадлежността на района към Струмската сеизмична зона. Ето виж популярна статия - https://www.168chasa.bg/article/10780751 .

А легендата за "засмукани хора и автомобили" е след катастрофа през 60-те години, при която автомобила пада в реката и един от дошлите водолази за откриване на телата на жертвите и автомобилът им излиза с побеляла коса след гмуркането си в реката. Вероятно от "сблъсъкът" му с огромен сом, каквито наверемето са улавяни. 

Отделно пък има история, при която след земетресение през 70-те, водите на река Струма са текли известно време(според местни легенди - даже 3 дни) в  пещера с вход дъното на коритото на реката. На мен поне много хора, свидетели(по техни думи) на това как се е изливала реката в оформената пукнатина, са ми разказвали историята.

Също и нещо друго в насоката с пещерите. Установено е от изследвания на падналите валежи във водосбора на р.Струма и дебита на реката в различните й участъци на наша територия, че паралено на Струма, би трябвало да има подземна река с 3 пъти по-голям дебит от самата река Струма. Дори част от водата в тези подземни водни течения, при досега си с частите от земната кора, с висока температура, в района на загасналия вулкан "Кожух", извира в множеството термални извори по поречието на Струма. Като се почне от изворите при "Ощавските бани", "Градешнишките бани", Сандански, Марикостиново, та чак до Сидерокастро в Гърция(бившето Демирхисар).

А пък, ако към впечатлилите те истории за земетресения и "засмукани хора" по поречието на р.Струма, добавиш и наличните уранови залежи и затворените мини в района на гр.Мелник, както и това, че Чърчил е бил любител на Мелнишкото вино, може и хептен да почнеш да си фантазираш. 😉 

Редактирано от kipen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...