Отиди на
Форум "Наука"

Какво ще прави държавата със старите панелни блокове?

Recommended Posts

• Потребител

Огромен брой панелни блокове в България са построени през 60-те, 70-те и 80-те години.  Много от тези сгради са на по 50г и приближават края на предвидения експлоатационен срок.  В София и в Пловдив има много панелни сгради в окаяно състояние. Пукнатини по балкони и основи, проблеми с тръбопроводи, стари асансьори, течове по покривите и т.н.  Би следвало всички тези сгради да бъдат разрушени в следващите 10-15г. Какъв е плана на държавата, ако изобщо има такъв?

Редактирано от Стефан Василев

• Потребител

Беше да се санират. Което не значи топлоизолират, а да се направят колони от земята до покрива на всички връзки. И после и топлоизолират. Но се заиграха с топлоизолирането и го кръстиха саниране и пооакаха  нещата. Не знам колко панелки са с колони вече. Относно тръбите това се случва на всички сгради и се сменят периодично. Бе значение панелки ли са, тухли или ЕПК.

• Потребител
Преди 37 минути, Стефан Василев said:

Огромен брой панелни блокове в България са построени през 60-те, 70-те и 80-те години.  Много от тези сгради са на по 50г и приближават края на предвидения експлоатационен срок.  В София и в Пловдив има много панелни сгради в окаяно състояние. Пукнатини по балкони и основи, проблеми с тръбопроводи, стари асансьори, течове по покривите и т.н.  Би следвало всички тези сгради да бъдат разрушени в следващите 10-15г. Какъв е плана на държавата, ако изобщо има такъв?

Kaкво ще рече експлотацинен срок? Такъв реално няма. Никъде не е разписано, че след 50 години край.  Това е ориентировъчно, спрямо състоянието им се решава. Най-старите панелки, за които поне аз се сещам са в Толстой и Свобода в София от 1960те години. При това те са строени със сгуробетон. Седят си и хората живеят в тях. Преди години се интересувах и разбрах, че само един вход(не блок) на панелен блок(и то от тези старите) е напълно негоден за живот и опразнен.И то защото при строежа му не са изчислили подпочвените води. 
Другото е въпрос на поддръжка.

Редактирано от др-бр

• Потребител

Преди време говорих по въпроса с един строителен инженер. Той ми каза, че санирането можело да удължи живота на панелките с 10 години. Другото, което ми каза беше, че ако ги съборят и настанят временно живущите там другаде, то властите са длъжни да им построят нови от по-устойчив материал, но също така с два пъти по-големи жилища. 

Аз не съм в този бранш и не мога да съм сигурен дали е точно така, но ако въпросният строителен инженер е прав, то можем да си представим за колко пари ще става въпрос ако това се осъществи и как ще се раздуят разходите с цел тези, от които зависи, да се налапат.

• Потребител

Изобщо това е невъзможна задача. Няма как да намериш равностойни жилища за стотици хиляди българи. То паналеки има и в Западна Европа, но това което съм чувал за санирането в Германия, при което буквално се опразва блока и се прави тотална ревизия и реконструкция на връзки и всичко няма как да стане тук. И то не само поради липса на пари.

Иначе и аз без да съм в бранша, това което чувам за новото сторителство също е плашещо. 

• Потребител

Панелките могат да се ползват още 100 години с подходящия ремонт и подръжка. Тръби се сменят, асансьори се сменят, тъй че всичко може да се направи. Стига разбира се собствениците да имат пари и да решат да ремонтират, а не да купуват нови къщи. 

Дори и панелната конструкция може да се усили и да се укрепи допълнително с метални греди, и така панелките ще станат по-устойчиви и от новите сгради, срещу земетресения. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...