Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, ramus said:

бавните непрекъснати облъчвания колко много опасности се крият в "неведомите божии пътища" . Затова е толкова важно да внимаваме всички относно съставките на водата, въздуха, дишането, ходенето до тоалетна, секса... За храненето направо е животоспасяващо, особено е важно да се ядат плодове и зеленчуци.

Апропо - вие изследвате ли зеленчуците и плодовете, които консумирате. Листните растения - също.

По принцип се дава кое какво съдържа, но кайсии на едно място в БГ, имат значими разлики в друго място. Това се отнася до всяко друго - растения, плодове или зеленчуци. Почвите, поливането, дори и въздуха - всичко е динамично и например вие може да фантазирате свободно кое, какво е, докато го консумирате без въобще да има адекватност в действителността, без оглед на "научните статии". 

Нещо повече - американска научна статия относно това какво съдържат кайсиите и колко ползи имали за едно или друго, може да нямат никаква адекватност спрямо кайсиите в БГ, примерно... Това се съотнася до всяко друго подобно. 

С което искам да кажа че наливането на клишета и баналности кое колко е вредно и как вие наливате статии, е без всякаква практическа стойност. И остава една друга... стойност

 

И нито дума за кафето. Чист спам.

  • Мнения 199
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано

 

Преди 26 минути, makebulgar said:

Глупостите за тока, кислорода, слънцето и водата са също толкова нелепи като сравнението на приема на кафе със приема на плодове и зеленчуци. Типична проба логическа манипулация чрез преекспониране, която цели да отклони вниманието от дадените проучвания относно вредните съставки в кафето и вредите от него. 

Извинявай, но ти си този който прави това. Ти сравняваш кафето и индустрията зад него с цигарите и индустрията зад тях. Това защо не е манипулация!!

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 минути, makebulgar said:

 

И нито дума за кафето. Чист спам.

Мнеее - вие просто не сте достатъчно търпелив. Ще имате ли въобще търпението да погледнете отново :) 

Търпението ви изглежда че е само до вашата пословична постоянност за разкриване на вредностите за живота

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

 

Извинявай, но ти си този който прави това. Ти сравняваш кафето и индустрията зад него с цигарите и индустрията зад тях. Това защо не е манипулация!!

 

Сравнявам една индустрия с друга, което е нормално. А сравнявам кафето (измислен и произведен продукт) с основни хранителни групи. 

 

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
On 12.07.2025 г. at 16:04, Gravity said:

@makebulgar В крайна сметка ще отговориш ли на въпроса, който зададох няколко пъти. Признаваш ли, от научна гледна точка, резултатите от изследванията показващи положителните ефекти от пиенето на кафе?

Нека попитам обратното. 

Признаваш ли или отричаш резултатите от изследванията показващи отрицателните ефекти от кафето? 

Приемаш ли това, че кофеина е природен горчив токсин - фунгицид и инсектицид, и че при печенето в кафето се образуват други вредни вещества като акриламид, бензопирен, фуран, меланоиди и други, които са доказани токсини и канцерогени? И ако смяташ че дозите на всички тези токсини са малки в кафето, смяташ ли, че малките дози токсини не оказват влияние в дългосрочен план?

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

 

Сравнявам една индустрия с друга, което е нормално. А сравнявам кафето (измислен и произведен продукт) с основни хранителни групи. 

 

 

Това сравнение е причината ти да е съмняваш в научни резултати публикувани в научни списания т.е минали пред проверка от рецензенти. По същата логика(т.е. никаква логика) можепда сравним и плодово-зеленчуковата индустрия с кафе индустрията е да се съмняваме в ползата от тях. Но не го правиш!!!

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Нека попитам обратното. 

Признаваш ли или отричаш резултатите от изследванията показващи отрицателните ефекти от кафето? 

Кои имаш предвид? Тези от последната статия за ефектите на разстворимото кафе върху хора с определена генетика? Нямам никакво основание да се съмнявам. 

Преди 1 час, makebulgar said:

Приемаш ли това, че кофеина е природен горчив токсин - фунгицид и инсектицид, и че при печенето в кафето се образуват други вредни вещества като акриламид, бензопирен, фуран, меланоиди и други, които са доказани токсини и канцерогени? И ако смяташ че дозите на всички тези токсини са малки в кафето, смяташ ли, че малките дози токсини не оказват влияние в дългосрочен план?

Какво точно е влиянието?

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

Кои имаш предвид? Тези от последната статия за ефектите на разстворимото кафе върху хора с определена генетика? Нямам никакво основание да се съмнявам. 

Разбира се, че нямам предвид само последната статия за разтворимото кафе, а визирам всички останали като двете за очните заболявания -  откритоъгълна глаукома и катаракта, и всички останали, които могат лесно да се намерят. Има проучвания и за вредното влияние на кафето върху плода на бременните. И най-важнно проучванията за съдържанието на акриламид, бензопирен, фуран, меланоидини и други съединения от печенето на кафето. Тъй като тези последните са вредни има и проучвания за намиране на нови методи за печене на кафето, при които се постига някакво намаляване на тези съединения. 

Отричаш ли ги, приемаш ли ги, ако въобще си чел нещо от тях?

  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, makebulgar said:

Разбира се, че нямам предвид само последната статия за разтворимото кафе, а визирам всички останали като двете за очните заболявания -  откритоъгълна глаукома и катаракта, и всички останали, които могат лесно да се намерят. Има проучвания и за вредното влияние на кафето върху плода на бременните. И най-важнно проучванията за съдържанието на акриламид, бензопирен, фуран, меланоидини и други съединения от печенето на кафето. Тъй като тези последните са вредни има и проучвания за намиране на нови методи за печене на кафето, при които се постига някакво намаляване на тези съединения. 

Отричаш ли ги, приемаш ли ги, ако въобще си чел нещо от тях?

Не ги отричам.

  • Потребител
Публикувано (edited)

Прегледа на няколко от проучванията с мета-анализи относно това, че пиенето на кафе намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и риска от обща смъртност, показва, че тези проучвания може да са направени със систематична грешка много подобна на тази съществуваща при старите проучвания относно алкохола, които показваха, че умереното пиене на алкохол е полезно. 

При тези мета-анализи резултатите да доста сходни, като показват, че при консумация на около 4 кафета на ден риска е най-нисък, като след това риска постепенно нараства. При пиещите от 0 до 4 чаши риска е по-голям от този при тези пиещи 4 чаши кафе. Така резултатните графики на риска са със J-образна форма. 

При старите проучвания на консумацията на алкохол резултатните графики на риска имаха същата J-образна форма, която се интерпретира по същия начин, тоест пиещите по няколко питиета имат по-нисък риск да умрат от трезвениците. Нови проучвания обаче показаха, че старите проучвания съдържат систематична грешка, тъй като не отчитат факта, че в групата на непиещите алкохол има много, които преди са пиели, но са се отказали, и че в тази група има много хора, които вече имат някакви заболявания, заради които не пият алкохол. Така се оказа, че всъщност J-образна форма е грешна, а правилната е праволинейна с постоянно нарастващ риск при увеличаване на консумацията. 

По същия начин при непиещите кафе има такива, които преди са пиели кафе, но поради някакви здравословни причини, обичайно сърдечно-съдови с наднормено тегло и високо кръвно налягане, са спрели да пият кафе или значително са намалили консумацията. Логично в тази група, която пие по-малко от 4 кафета на ден, болните хора са повече, което съответно води и до по-голяма обща смъртност. Така едни нови проучвания изчистващи тази систематична грешка биха довели и промяна в J-образна форма на графиката на риска от пиенето на кафе, като тя също би станала линейна с нарастващ риск, каквато е при консумацията на повече от 4 кафета на ден. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, makebulgar said:

Прегледа на няколко от проучванията с мета-анализи относно това, че пиенето на кафе намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и риска от обща смъртност, показва, че тези проучвания може да са направени със систематична грешка много подобна на тази съществуваща при старите проучвания относно алкохола, които показваха, че умереното пиене на алкохол е полезно. 

При тези мета-анализи резултатите да доста сходни, като показват, че при консумация на около 4 кафета на ден риска е най-нисък, като след това риска постепенно нараства. При пиещите от 0 до 4 чаши риска е по-голям от този при тези пиещи 4 чаши кафе. Така резултатните графики на риска са със J-образна форма. 

При старите проучвания на консумацията на алкохол резултатните графики на риска имаха същата J-образна форма, която се интерпретира по същия начин, тоест пиещите по няколко питиета имат по-нисък риск да умрат от трезвениците. Нови проучвания обаче показаха, че старите проучвания съдържат систематична грешка, тъй като не отчитат факта, че в групата на непиещите алкохол има много, които преди са пиели, но са се отказали, и че в тази група има много хора, които вече имат някакви заболявания, заради които не пият алкохол. Така се оказа, че всъщност J-образна форма е грешна, а правилната е праволинейна с постоянно нарастващ риск при увеличаване на консумацията. 

По същия начин при непиещите кафе има такива, които преди са пиели кафе, но поради някакви здравословни причини, обичайно сърдечно-съдови с наднормено тегло и високо кръвно налягане, са спрели да пият кафе или значително са намалили консумацията. Логично в тази група, която пие по-малко от 4 кафета на ден, болните хора са повече, което съответно води и до по-голяма обща смъртност. Така едни нови проучвания изчистващи тази систематична грешка биха довели и промяна в J-образна форма на графиката на риска от пиенето на кафе, като тя също би станала линейна с нарастващ риск, каквато е при консумацията на повече от 4 кафета на ден. 

Покажи разултатите. Това за алкохола се оказа невярно. Критиката на J-кривата е неоснователна

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, makebulgar said:

Разбира се, че нямам предвид само последната статия за разтворимото кафе, а визирам всички останали като двете за очните заболявания -  откритоъгълна глаукома и катаракта, и всички останали, които могат лесно да се намерят. Има проучвания и за вредното влияние на кафето върху плода на бременните. И най-важнно проучванията за съдържанието на акриламид, бензопирен, фуран, меланоидини и други съединения от печенето на кафето. Тъй като тези последните са вредни има и проучвания за намиране на нови методи за печене на кафето, при които се постига някакво намаляване на тези съединения. 

Отричаш ли ги, приемаш ли ги, ако въобще си чел нещо от тях?

Аз също не ги отричам. Открили са нещо конкретно за разтворимото кафе и че на някакъв процент хора това ще се отрази на здравето им. Супер, това е нещо добро. Въпроса е на каква част от хората би повлияло разтворимото кафе - тоест от всички изследвани хора (100%), то колко са били носители на тази генетична мутация. Но по-важното е общо колко хора са изследвали - 10, 100, 1000 или 10000. Ей това е най-важното в случая за да се знае доколко обстойно е проучването, къде и какви хора са изследвали и дали не се касае за някаква локална популация с повишени нива на носители на тази мутация. 

А ти, Маке, отричаш ли всички научни публикации, показващи редица ползи за тялото от употребата на кафе и конкретно от въздействието на кофеина или информацията за специфичното му и полезно въздействие върху определени физиологични процеси? 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 минути, Gravity said:

Това за алкохола се оказа невярно. Критиката на J-кривата е неоснователна

Напоротив. Оказа се вярно по отношение на риска от смърт при консумация на алкохол. Графиката за свиването на сивото вещестно от алкохола също се оказа, че започва от 0 и после постепено нараства експоненциално. 

Иначе при кафето резултатите са такива:

За риска от обща смъртност имаме графиките

S1368980014001438_fig2.thumb.jpg.768cd7f5f10895ba84821b6e5560bd6f.jpg

 

За риска от сърдечна недостатъчност имаме графиките

nihms388561f2.thumb.jpg.a98f874036f4fbf3efed484d9e9164d9.jpg

И при рисковете от сърдечен удар имаме

nihms-543017-f0008.jpg.dab653623e0558651ee70cfeef48ab57.jpg

При риска от исхемична болест имаме

nihms-543017-f0007.jpg.f419171e8edec6c1ead15da911e125b6.jpg

И при коронарна болест имаме 

nihms-543017-f0006.jpg.7c616b47d145cc7ea19d9d94a9e3e8f1.jpg

 

Всички тези J-образни форми са сходни с формата на графиката от старите проучвания за алкохола, като вероятно риска при непиещите или по-малко пиещите кафе е по същата причина по-нисък - систематична грешка от включването в групата на непиещите на отказалите се да пият заради появата на някакво заболяване.

И проучванията на кафето и тези на алкохола са мета-анализи върху кохортни проучвания, при които в миналото не са се отчитали факторите защо хората не пият или защо са се отказали да пият, съответно кафе или алкохол. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, makebulgar said:

Всички тези J-образни форми са сходни с формата на графиката от старите проучвания за алкохола, като вероятно риска при непиещите или по-малко пиещите кафе е по същата причина по-нисък - систематична грешка от включването в групата на непиещите на отказалите се да пият заради появата на някакво заболяване.

Това са някакви твой пожелания. Покажи/цитирай научни резултати.

 

ps:Алокхолът е отделна тема, но и там се видя, че точно тези неща, за болните въздържатели, се отчитат и J-кривата остава. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, Gravity said:

Това са някакви твой пожелания. Покажи/цитирай научни резултати.

 

ps:Алокхолът е отделна тема, но и там се видя, че точно тези неща, за болните въздържатели, се отчитат и J-кривата остава. 

Алкохолът още преди години бе доказано ,че приемайки го в разумни граници ,е много добро средство за сърдечният ритъм например ,а и добро  средство в обществената комуникация.Аз съм от селски произход ,някога старите хора ,се събираха вършеха работа  и след работата ,пиеха по ракия две.Но не съм ги виждал да деградират ,напротив алкохолът им отваряше устните и чувах интересни приказки ,като малко дете ,но без да се стигне до фазата на делириума ,която и аз съм изпитвал ,като млад пияч ,и много пъти съм я виждал в дискотеки и обществени заведения.Пие се с акъл ,алкохолът е за забавление  ,не за деградация.Хайде наздраве.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, Gravity said:

ps:Алокхолът е отделна тема, но и там се видя, че точно тези неща, за болните въздържатели, се отчитат и J-кривата остава. 

J-кривата остава само ако болните въздържатели и бившите пиячи останат в проучването. Препоръката на направилите изследването е наред с болните въздържатели и бившите пиячи като отделен сегмент да се анализират и никога не пилите алкохол през живота си, и съответно референтното начало на графиката да са тези никога не пили през живота си или най-малко в началото да са инцидентно пиещите с под едно питие на седмица.

Заключението на проучването за алкохола, е също, че от 87 разгледани проучвания само 13 отчитат този проблем с включването на болните и бившите въздържатели, като само 6 от всички 87 проучвания са определени като висококачествени проучвания. Тоест, както има толкова много некачествени научни проучвания за алкохола, които правят извода, че умереното пиене е полезно, така вероятно и много от проучванията на кафето са нискокачествени и вадят грешни заключения, че умереното пиене на кафе е полезно, на база подобни включвания на болни или бивши пиячи на кафе, без да отчитат като отделна група никога не пилите кафе през живота си. 

Ето заключенията от проучването на алкохола: 

"Три мета-аналитични стратегии са използвани за изследване на ролята на отклоненията в референтната група на въздържателите, причинени от грешки в класификацията на пиещите и няколко други ковариации на качеството на ниво проучване в проучвания на връзката между консумацията на алкохол и смъртността от всички причини. Грешките в неправилната класификация на пиещите са често срещани. От 87 идентифицирани проучвания, 65 включват бивши пиячи в референтната група на "въздържателите", 50 включват случайни пиячи и само 13 са свободни и от двете предразсъдъци. Въпреки това, дори тази последна група съдържа други потенциално сериозни методологични проблеми, които биха могли да имат пристрастни резултати в двете посоки.

Използвайки няколко аналитични подхода, открихме доказателства, че пристрастията на въздържателите и други характеристики на проучването влияят върху формата на рисковата връзка между смъртността и нарастващата консумация на алкохол. В обобщение, анализите на групи с по-качествени проучвания, свободни от предразсъдъци за въздържателите, са по-малко склонни да открият доказателства за намален риск от смъртност (т.е. ползи за здравето) при ниски нива на консумация на алкохол. По-скоро моделът на резултатите е по-съвместим с линейния дозов отговор, отколкото J-образната крива, описваща рисковите връзки между нивото на консумация на алкохол и смъртността от всички причини." 

Do “Moderate” Drinkers Have Reduced Mortality Risk? A Systematic Review and Meta-Analysis of Alcohol Consumption and All-Cause Mortality

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано

@makebulgar ти признаваш ли, че има определени ползи от кафето и частност от кофеина и че ползите за повечето хора при умерено пиене на кафе могат да надвишават вредите (като всяка храна или напитка всичко е до дозата). 

Отхвърляш ли всички изследвания показващи определени ползи от кафето за тялото ни? 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 30 минути, Димитър Йорданов said:

@makebulgar ти признаваш ли, че има определени ползи от кафето и частност от кофеина и че ползите за повечето хора при умерено пиене на кафе могат да надвишават вредите (като всяка храна или напитка всичко е до дозата). 

Отхвърляш ли всички изследвания показващи определени ползи от кафето за тялото ни? 

Еми признавам, че има такива проучвания, но вече се съмнявам, че повечето от тях са достоверни, поради посочената по-горе причина. 

При тези проучвания сред така наречените въздържатели или пиещи малко (1-3 кафета) изглежда, че рисковете са по-големи от тези при пиещите по 4 кафета на ден, но това вероятно е само защото сред тях има такива, които са намалили пиенето заради развити болести заради кафето или заради други причини. Именно тези болни хора водят до завишения риск при подобни проучвани с J-образна форма на графиките. 

Проучванията ще са висококачествени (без методологични грешки) и ще ги приемем за достоверни, само ако тези разболяли се бивши пиячи на кафе се изключат и в анализа останат само никога непилите през живота си кафе, и пиещите открай време само по 1, 2, 3 кафета, които никога не са пили повече. 

***

От прегледа на проучванията се вижда, че определени ползи от пиенето на кафе се наблюдават единствено по отношение на диабет 2-ри тип, където графиката е линейна с намаляващ риск при по-голяма консумация. По този начин ползите са много по-малко от вредите. Със сигурност не надвишават вредите. Диабета разбира се се лекува и профилактира много по-ефективно по други начини - с отслабване, спорт, отказ от захарни храни и фруктоза, и т.н. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми признавам, че има такива проучвания, но вече се съмнявам, че повечето от тях са достоверни, поради посочената по-горе причина. 

При тези проучвания сред така наречените въздържатели или пиещи малко (1-3 кафета) изглежда, че рисковете са по-големи от тези при пиещите по 4 кафета на ден, но това вероятно е само защото сред тях има такива, които са намалили пиенето заради развити болести заради кафето или заради други причини. Именно тези болни хора водят до завишения риск при подобни проучвани с J-образна форма на графиките. 

Проучванията ще са висококачествени (без методологични грешки) и ще ги приемем за достоверни, само ако тези разболяли се бивши пиячи на кафе се изключат и в анализа останат само никога непилите през живота си кафе, и пиещите открай време само по 1, 2, 3 кафета, които никога не са пили повече. 

***

От прегледа на проучванията се вижда, че определени ползи от пиенето на кафе се наблюдават единствено по отношение на диабет 2-ри тип, където графиката е линейна с намаляващ риск при по-голяма консумация. По този начин ползите са много по-малко от вредите. Със сигурност не надвишават вредите. Диабета разбира се се лекува и профилактира много по-ефективно по други начини - с отслабване, спорт, отказ от захарни храни и фруктоза, и т.н. 

Разгеле. Най-накрая призна, че в определени случаи и ако не се прекалява може ползите да са повече от вредите. Поне за един от големите бичове на съвремието ни - диабета. Ако се разровиш за всички ползи не само като вид, но и количествено колко се повишават спрямо въздържателите ще откриеш още много такива. И тогава ще спреш да демонизираш кафето. 

Същото важи и за капсацина, пиперин, куркомина, никотина (не пушенето, а конкретно никотина - в много ограничени области помага, но все пак помага), също така хинина благодарение на който днес са живи сигурно десетки милиони хора, чиито предци биха загинали от малария без него и още куп други "токсини и отрови". Искрено се радвам, че показваш макар и малък, но все пак напредък. Ако продължиш така и задълбочиш е изследвания, които са открили редица ползи, то може да се получи истинско обсъждане на ползите и вредите, количеството което носи повече ползи, отколкото вреди, специфичната генетика и предразположеност на хората да приемат и обработват кофеина и още куп други фактори оказващи влияние. Както популационно, така и строго индивидуално в зависимост от пол, възраст, активност, генетика, наследствени или придобити заболявания, та дори и хранителни режими или климат в който живеят. 

И пак да го напиша - радвам се, че най-накрая признаваш и ползи. За първи път те виждам да признаваш нещо! Това е напредък. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, Димитър Йорданов said:

Разгеле. Най-накрая призна, че в определени случаи и ако не се прекалява може ползите да са повече от вредите. Поне за един от големите бичове на съвремието ни - диабета.

Така е, поне за един от бичовете, според това, което показва едно проучване. Доколко методите и средствата на проучването са достоверни е друг въпрос. Както видяхме с алкохола, старите проучвания се опровергават от нови. 

 

Преди 27 минути, Димитър Йорданов said:

Ако се разровиш за всички ползи не само като вид, но и количествено колко се повишават спрямо въздържателите ще откриеш още много такива.

Еми разрових се, и тези останалите проучвания с J-образните графики вече не ми се струват много методологично издържани. И това не е нещо невъзможно. Видяхме при алкохола, че голяма част от проучванията е възможно да са пристрастни и да обявават за въздържатели хора, които са се сбръчкали от консумацията, разболели са се, и са спрели консумацията. Ако човек пие по 10 кафета на ден и се разболее от сърце или черен дроб, и после реши да спре кафето, ще влезе в групата на въздържателите, и ако умре преди онези, които пият по 4 кафета, ще излезе, че за него като въздържател риска е бил по-голям, а реално той е от групата на поразените заради консумацията на кафе. Така, че като се появят методологично качествени проучвания тогава ще можем да говорим пак. 

 

Преди 32 минути, Димитър Йорданов said:

Същото важи и за капсацина, пиперин, куркомина, никотина (не пушенето, а конкретно никотина - в много ограничени области помага, но все пак помага), също така хинина благодарение на който днес са живи сигурно десетки милиони хора, чиито предци биха загинали от малария без него и още куп други "токсини и отрови".

Съвсем не е същото. Ако и при тях имаме качествени проучвания може да твърдим нещо, но по-скоро нямаме. Алкохола и кафето са в пъти повече проучвани, а при тях много от проучванията не са качествени. Какво остава да очакваме за някакви подправки. Хинина няма смисъл да го обявяваме за някакво вълшебно лекарство, тъй като като говорим за алкалоидите на първо време ни интересува влиянието им като токсини върху биохимията на организма, а не бактерицидното им въздействие върху някоя бактерия. Така че ползите срещу някоя бактерия не са важни, ако има токсично и канцерогенно въздействие. Ако тези въздействия не се усещат веднага, а след 10-20 години (както е при вълчата ябълка и хляба), то може да не им обърнем внимание, и когато човек развие рак след 20 години, ще почне да се чуди от къде му е дошло и лекарите ще обвиняват всеки друг, но не и храната и подправките, които яде от 20 години. 

 

 

  • Потребител
Публикувано

Кофеинът – най-популярното невроактивно съединение в света – може да направи повече от това просто да събуди организма. Проучване, публикувано в списание Microbial Cell на лабораторията за клетъчно стареене в Центъра за молекулярна клетъчна биология към университета „Куин Мери“, Лондон, показва как кофеинът може да играе роля в забавянето на процеса на стареене на клетъчно ниво.

 

Цялата статия: https://www.lexmedicanews.com/index.php/2025/07/05/kofeinyt-mozhe-da-zabavya-stareeneto-na-kletkite-na-kletychno-nivo/

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 36 минути, insighting said:

Кофеинът – най-популярното невроактивно съединение в света – може да направи повече от това просто да събуди организма. Проучване, публикувано в списание Microbial Cell на лабораторията за клетъчно стареене в Центъра за молекулярна клетъчна биология към университета „Куин Мери“, Лондон, показва как кофеинът може да играе роля в забавянето на процеса на стареене на клетъчно ниво.

 

Цялата статия: https://www.lexmedicanews.com/index.php/2025/07/05/kofeinyt-mozhe-da-zabavya-stareeneto-na-kletkite-na-kletychno-nivo/

Тази заблуда, че само кофеина активирал превключвателя и забавял стареенето вече я обсъждахме по-рано.

"Проучването, което се описва е за това, че кофеина активира ензима AMP-активирана протеин киназа (АМРК), който играе роля в клетъчната енергийна хомеостаза, до голяма степен за активиране на усвояването и окисляването на глюкоза и мастни киселини, когато клетъчната енергия е ниска. Важното в случая, е че клетките за активирането на описания "древен превключвател" не чакат животното да се налее с фрапе мокачино кофеин, а имат и още десетки други начини за активирането му. 

АМРК на първо място е чувствителен към наличието на енергийните молекули АМР и АТР. Освен това има и други механизми, чрез които AMPK се инхибира или активира от инсулин, лептин и диацилглицерол чрез индуциране на различни други фосфорилации. AMPK може да бъде инхибирана или активирана от различни тъканно-специфични униквитини (регулаторни протеини). Също така се регулира от няколко протеин-протеинови взаимодействия и може да бъде активиран или инхибиран от оксидативни фактори.

Тоест, кофеина е просто един от множеството начини за активирането на превключвателя. Много по-евтино и безвредно сравнено с кофеина, е притежателя на клетките, които нямат енергия, да вземе да си почине малко, да хапне и да поспи, че да си възстанови енергията."

 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 21 часа, insighting said:

Кофеинът – най-популярното невроактивно съединение в света – може да направи повече от това просто да събуди организма.

При астматичен пристъп 2 чаши силно кафе много помага, защото кофеинът разширява бронхиалните пътища и улеснява дишането. Сходно е с противоастматичното лекарство теофилин.

Даже и за КВ-19 се препоръчваше за улесняване на дишането. При такъв пристъп и лютият червен пипер върши работа, а ако нямаме под ръка такъв, трябва силно да кашляме, за да овладеем този пристъп.

Преди година-две се задавих с парче дюля. Никой вкъщи не разбра какво се случва с мен, нямаше и как да извикам за помощ. Затова запазих спокойствие, поех дълбоко въздух и изкашлях заседналото парченце. 

Организмът си има своите инстинкти за оцеляване и, дори да не знаем какво да правим, те автоматично се включват в екстремни ситуации. На ниво рефлекси.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.