Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Нищо не пренебрегвам, тъй като сега говорим за отрицателните ефекти от кафето върху зрението, за които говорят трите проучвания на китайците. 

Само глупак би приел някакви ползи от кафето, пренебрегвайки вредите, които носи.  

Проучването е за ефекта на разстворимото кафе за хора с определена генетика. А не за кофето въобще и всички хора, както на теб ти се иска. Точно като примера с фъстъците. Те са вредни за хора с такава алергия. Но никй не си прани извода колко са вредни ядките за всички.

Но ти обръщам внимание, че ти приемаш тази статия без никакви съмнения. Но другите статии, които са за ефектити на кафето ги отхвърляш. Твърдиш, че не ги отхвърляш! Това означава ли, чи ги приемаш? 

  • Мнения 166
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Никоя рецепта не добавя люто или горчиво, за да избива бактериите в храната. Единствено при сушеното месо, което се покрива с много сол и подправки може да приемем някакви бактерицидни свойства, но и там основна роля има солта. Във всички останали случаи лютото и горчивото се слагат като подправка за вкус и аромат, а не като антибиотик.

Храната обичайно я дезинфекцираме с готвенето при висока температура. И при готвенето се избиват всички бактерии, тъй като "по-малко" бактерии не вършат работа. 

 

Същото е и с всички останали антитуморни, и други вълшебни свойства, които се приписват на лютите и горчиви неща. Доста спекулации има относно тях. Никой самоуважаващ се лекар не предписва кафе, черен пипер или люти чушки като основно лечение на черен дроб, нерви, сърце, възпаление, рак или друга болест. Просто те не вършат работа в тази насока и няма да те излекуват.   

 

Отричаш ли, че лютивото има тези свойства?

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 минути, Gravity said:

Проучването е за ефекта на разстворимото кафе за хора с определена генетика. А не за кофето въобще и всички хора, както на теб ти се иска.

Пак повтарям, че няма как да знаеш дали не си с определената генетика, която ще те накара да ослепееш от пиенето на разтворимо кафе. Чак като почнеш да ослепяваш ще разбереш. Колкото и малък да е процента, а той не е малък, съществува вероятност да си в него. 

 

В проучването са цитирани две други проучвания, за консумацията на обикновено кафе, а не разтворимо, които показват, че консумацията на кафе води повишен риск от откритоъгълна глаукома и катаракта. 

Ето ги проучванията: 

Habitual Coffee Consumption Increases Risk of Primary Open-Angle Glaucoma: A Mendelian Randomization Study. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161642022003335

Metabolic and lifestyle factors in relation to senile cataract: a Mendelian randomization study. https://www.nature.com/articles/s41598-021-04515-x

 

Глаукомата и катарактата са не по-малко тежки заболявания от дегенерацията на ретината. Глаукомата води до поражения на очния нерв и до слепота.  

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 12 минути, Gravity said:

Отричаш ли, че лютивото има тези свойства?

Разбира се, че не отричам. Все пак капсаицина и останалите алкалоиди са отрови създадени срещу бактерии, гъби и тревопасни. 

Отричам това, че лютото ще те спаси от някакви бактерии ако консумираш люти чушки. Ако можеха да се справят щяхме да слагаме люто и горчиво в пастата за зъби, щяхме да си мажем раните не с йод, а с люти чушки, и т.н. 

Тоест, лютото и горчивото са ефективни срещу някакви бактерии в почвата и въздуха, които могат да нападнат растението в природата, но не са ефективни срещу всички бактерии, особено консумирани в някакви хранителни комбинации. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 31 минути, makebulgar said:

Все пак капсаицина и останалите алкалоиди са отрови

създадени срещу бактерии, гъби и тревопасни. 

Не са отрови... В отрови се определят само според дозата. С пасенето на трева е същото, както и със солта и... всичко останало. 

И не са "създадени срещу"... В природата си ги има, а от човека се определя дозата, използването, ползите или вредите. 

Преди 31 минути, makebulgar said:

щяхме да си мажем раните не с йод, а с люти чушки, и т.н. 

Ми раните се мажат с йод и реванол преди всичко защото от тях няма болкови ефекти. Иначе - с гадния и вреден алкохол - също се обеззаразяват. :) 

При крайна и остра необходимост се "обеззаразяват" и с нажежено парче метал, примерно, който вероятно също ви е "вреден" и по същата схема го сипят от гражданските самолети да тровят добрите, силни и мислещи хора. 

Вие имате ли въобще представа какво ще стане с нервните окончания в една рана, за да си докара някой да слага люта чушка , при все че антибактериален ефект при всички положения би имало... 

Просто все повече са странни опитите за някаква съчинени 'аргументи' само и само да върви вашето си. 

Тема след тема вие си карате така... по инерция. Повторение на едно и също, едни и същи меми, подборки на линкове с едно или друго... Бавно, последователно, систематично облъчване. :) Аха... и някой да ви вземе насериозно. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 16 минути, ramus said:

И не са "създадени срещу"... В природата си ги има, а от човека се определя дозата, използването, ползите или вредите. 

Растенията в еволюцията си са ги създали, за да се защитават от патогени, гъби и тревопасни. Не съществуват в природата защото си ги има, а са еволюционно езобретение. Не ги е създал някакъв Бог, че просто да си ги има там. 

Човека никакви дози не определя, а научните проучвания изследват дозите при които отровите оказват определено въздействие.

Преди 19 минути, ramus said:

Ми раните се мажат с йод и реванол преди всичко защото от тях няма болкови ефекти. Иначе - с гадния и вреден алкохол - също се обеззаразяват. :) 

 Разбира се Йода по принцип е йодна тинктура, тоест 99% алкохол.  

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 37 минути, makebulgar said:

Не съществуват в природата защото си ги има, а са еволюционно езобретение. Не ги е създал някакъв Бог, че просто да си ги има там. 

Извинете ме... но според мен вие не сте адекватен за диалог... Няма да продължавам само от уважение, защото това, което списахте последно е просто смехотворно. И е очевидно че не си давате сметка.

Преди 37 минути, makebulgar said:

Разбира се Йода по принцип е йодна тинктура, тоест 99% алкохол.  

 
"Йодната тинктура представлява 2 – 7% разтвор на йод ( натриев и/или калиев йодид) в средно 70% етанолен разтвор...."
========================================
 
Така, че... добре, прав сте, вие само правилни неща пишете... Браво! 
Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано

Е ние също провеждаме топлинна обработка на храната но в тропиците явно не е много достатъчно. Така че комбинират. При нас ги има широкоразпространени много продукти на база млечнокисела ферментация, и те са всеизвестни със противомикробното си действие, но във други ширини по едни или други причини трудно се получават или са с малка трайност или има други пречки за масовото им използване. И хората изнамират други начини.

Там изглежда имат и съответното еволюционно приспособяване, ако си виждал как от бебета почват със яки дози люто и така си им е нормално, и задължително да си ядат всеки ден ,,отровно-люто" даже по българските критерии, и това изобщо не ги впечатлява.

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Пак повтарям, че няма как да знаеш дали не си с определената генетика, която ще те накара да ослепееш от пиенето на разтворимо кафе. Чак като почнеш да ослепяваш ще разбереш. Колкото и малък да е процента, а той не е малък, съществува вероятност да си в него. 

Какви са процентите? Ако шанса да си един от тях 0.01, и ако за тях шанса а ослепеят е 0.01, то за произволен човек шанса е 0.0001. Седемкратното увеличение при пиене на разтворимо кафе повишава шанса до 0.0007. Числата са важни. Тук пренебергвам доколко са достоверни резултатите от статията.

Пропусна да отговориш на въпроса за положителните ефекти от първа страница. Тях приснаваш ли ги или не? 

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Отричам това, че лютото ще те спаси от някакви бактерии ако консумираш люти чушки.

Твърдението ми беше, че люта храна има по-малко бактерии. Това отричаш ли го?

  • Потребител
Публикувано

Моят извод от казаното дотук е, че не би било разумно да се замисляме прекалено надълбоко коя храна е полезна за нас и коя е вредна. Иначе, освен че ще се лишим от някои гастрономически радости:D, ще се подложим и на риска да живеем прекалено дълго и в крайна сметка да се озовем в някой хоспис или старчески дом:av:

  • Потребител
Публикувано
Преди 25 минути, Gravity said:

Твърдението ми беше, че люта храна има по-малко бактерии. Това отричаш ли го?

Няма как да знам шма ли или няма. Не знам някакви проучвания относно храната и лютото. 

Има лабораторни проучвания на влиянието на капсаицина върху бактерии. Но те не са за съдържанието на бактерии в някакви лютиви храни. 

Има едно проучване [Studies on Antimicrobial Effects of Chili Pepperextracts on Some Foodborne and/or Human Pathogens], в което е дадено влиянието на капсаицина.

Ето какво пишат там: 

"Въз основа на данните изглежда, че капсаицинът има по-слаб антимикробен ефект в сравнение с други компоненти на екстрактите от люти чушки."

 

Тоест, в чушките има други вещества, които влияят на растежа на бактериите, а влиянието на капсаицина е по-малко. 

Извода е, че не лютото е фактора за избиването на бактериите. 

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, Шпага said:

Моят извод от казаното дотук е, че не би било разумно да се замисляме прекалено надълбоко коя храна е полезна за нас и коя е вредна. Иначе, освен че ще се лишим от някои гастрономически радости:D, ще се подложим и на риска да живеем прекалено дълго и в крайна сметка да се озовем в някой хоспис или старчески дом:av:

В такъв случай направо си купи мотор и ще си повишиш значително риска да не доживееш до старини. Ако станеш дебел заради гастрономическите радости и пиеш алкохол, с мотора ще си намалиш възрастта до към 40-50 г. :)

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, makebulgar said:

В такъв случай направо си купи мотор и ще си повишиш значително риска да не доживееш до старини. Ако станеш дебел заради гастрономическите радости и пиеш алкохол, с мотора ще си намалиш възрастта до към 40-50 г. :)

Пак дебилски аналогии и примери. 

Човек, какво толкова ти бъркат в здравето по-пълните или употребяващите "вредни неща" (според теб) с мярка и в здравословни дози? 

Ще отговориш ли най-накрая какво ти е мнението и за чесън, лук, праз, патладжани, лимон и лайм, ряпа, оцет ферментирали (кисели храни), кисели ябълки, киселици, грейпфрут. Отхвърляш ли ползването им поради наличието на горчив, лют или кисел вкус, което е пак предпазна мярка на растенията срещу врагове или показва че са негодни или опасни? Така или иначе намеси мотори, дебели хора и пиене. А и бягаш от отговор от няколко дена на тези въпроси. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, makebulgar said:

В такъв случай направо си купи мотор и ще си повишиш значително риска да не доживееш до старини. Ако станеш дебел заради гастрономическите радости и пиеш алкохол, с мотора ще си намалиш възрастта до към 40-50 г. :)

Ако си дебел и ако си пияница, няма да си здрав, а при това положение не само гастрономически, но и никакви други радости няма да те споходят. Само чувство за вина и съзнаване, че сам си се прецакал.

Но и прекалената загриженост за здравето също е вид прецакване и лесно може да доведе до разболяване и разни психопроблеми😴

  • Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, Шпага said:

Но и прекалената загриженост за здравето също е вид прецакване и лесно може да доведе до разболяване и разни психопроблеми😴

Зависи от това какъв смисъл се вкарва в думата "прекалена". За едни прекалено е едно, за други друго. 

Жените, които си се грижат за кожата и здравето, четат списания и взимат мерки според научните открития и препоръките на докторите, няма да им кажеш, че прекаляват, а ще им кажеш, че са хубави, младолики, или че стареят хубаво. 

За някои хора онези, които си чистат зъбите с конец изглежда, че прекаляват, но за други използването на конец е нещо нормално, според предписанията на зъболекарите.

 

Обичайно онези, които не прекаляват с грижите за здравето си, стигат до някоя тежка или хронична болест, която така или иначе ги поставя в позиция да почнат да се грижат за здравето си, иначе се инвалидизират или умират.  

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Няма как да знам шма ли или няма. Не знам някакви проучвания относно храната и лютото. 

Има как да знаеш и доста елементарно, ако не си заслепен от патологичната ти вяра във вредата на всичко което не харесваш.

 

Преди 2 часа, Gravity said:

Какви са процентите? Ако шанса да си един от тях 0.01, и ако за тях шанса а ослепеят е 0.01, то за произволен човек шанса е 0.0001. Седемкратното увеличение при пиене на разтворимо кафе повишава шанса до 0.0007. Числата са важни. Тук пренебергвам доколко са достоверни резултатите от статията.

Пропусна да отговориш на въпроса за положителните ефекти от първа страница. Тях приснаваш ли ги или не? 

Това го пропускаш отново!!!

  • Потребител
Публикувано (edited)

Има и нещо друго - не мога сега да си спомня точно материалите, но беше нещо като връзката на етногенезиса със заобикалящата го среда.

Накратко - дори да имаме някакви исторически примери за нещо си продължило хилядолетия, столетия, и даже в последните някакви си десетки години, всичко показва все по-бърза изменчивост свързана със адаптивността, а това са си малки стъпки от макроеволюцията. В съвременнив свят популациите са доста свързани, връзките са мултидименсионни и са с голяма честота, значително надхвърляща някогашната. Така че проследяваните някога и в продължителен период въздействия и взаимовръзки не винаги отразяват съвременната действителност и не са много релевантни.

Ето например днес, прочитайки в движение материал за ИБФ ( идиопатична белодробна фиброза), се натъквам на заключения основани на най-нови данни и изследвания, които сериозно опровергават предишните такива, валидни и излезли в пространството и практиката от 2015 г. тоест само преди 10 години.

И вече има съмнения и отхвърляне не само  за причините, а и  особено важно! - за лечението.

Редактирано от kirasirrav
  • Потребител
Публикувано

Кафето е един от основните източници на меланоидини в човешката диета. 

Меланоидините са кафяви, високомолекулни хетерогенни полимери, които се образуват, когато захари и аминокиселини се комбинират (чрез реакцията на Майяр) при високи температури. Присъстват в храни, които са претърпели някаква форма на неензимно покафеняване, като ечемичен малц, кора на хляб, хлебни изделия и кафе.

Меланоидините предизвикват различни ефекти в организма: те намаляват активността на чернодробните ензими от фаза I и насърчават гликацията, което може да допринесе за диабет, намалена съдова еластичност и болест на Алцхаймер.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 минути, makebulgar said:

Кафето е един от основните източници на меланоидини в човешката диета. 

Меланоидините са кафяви, високомолекулни хетерогенни полимери, които се образуват, когато захари и аминокиселини се комбинират (чрез реакцията на Майяр) при високи температури. Присъстват в храни, които са претърпели някаква форма на неензимно покафеняване, като ечемичен малц, кора на хляб, хлебни изделия и кафе.

Меланоидините предизвикват различни ефекти в организма: те намаляват активността на чернодробните ензими от фаза I и насърчават гликацията, което може да допринесе за диабет, намалена съдова еластичност и болест на Алцхаймер.

Какъв процент от общото количество се получават от кафето? С колко намаляват ефективността на чернодробните ензими? С колко може да повишат вероятността от поява на диабет или алцхаймер? 

Сподели и източника на информацията, че кафето е един от основните източници в диетата ни. И също така - кои са другите основни източници, освен кафето? 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 13 минути, makebulgar said:

Меланоидините предизвикват различни ефекти в организма: те намаляват активността на чернодробните ензими от фаза I и насърчават гликацията, което може да допринесе за диабет, намалена съдова еластичност и болест на Алцхаймер.

И сега ако излезеш от тая кутия в която си търсиш всякакви оправдания ще прочетеш, че кафето понижава риска от болест на Алцхаймер, редовната му консумация понижава риска от диабет 2, и че умерената му консумация съхранява еластичността на кръвоносните съдове дори при хора с високо кръвно налягане. За удължаването на живота писахме ли? Въпреки страшните меланоидини :) 

Ползите от кафето са факт. Осъзнай се, говорим за реалността, не за някаква идеализация без молекула нещо вредно :) Няма такъв филм.

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Какъв процент от общото количество се получават от кафето?

Растворимото кафе има 2 пъти повече меланоидин от филтрираното кафе и 4 пъти повече от експресото. Вероятно това е и причината да е по-вредно. 

Screenshot_20250712_121251_Edge.thumb.jpg.9e54c0e794df6e87ee54e30f6506f793.jpg

 

 

Тоест, повече печене и сушене при висока температура, води до повече меланоидин и други продукти на реакцията на Майар, като акриламид и бензопирен. Колкото по-кафяво е кафето и другата печена храна, толкова по-близо са до черното на токсичните и канцерогенни въглищата и нефт. Процесите от реакцията на Майар и обрезуването на нефта и въглищата са сходни с преобразуване на живите сложни органични молекули в смеси от прости въглеводороди.  

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 минути, makebulgar said:

Растворимото кафе има 2 пъти повече меланоидин от филтрираното кафе и 4 пъти повече от експресото. Вероятно това е и причината да е по-вредно. 

Screenshot_20250712_121251_Edge.thumb.jpg.9e54c0e794df6e87ee54e30f6506f793.jpg

 

 

Тоест, повече печене и сушене при висока температура, води до повече меланоидин и други продукти на реакцията на Майар, като акриламид и бензопирен. Колкото по-кафяво е кафето и другата печена храна, толкова по-близо са до черното на токсичните и канцерогенни въглищата и нефт. Процесите от реакцията на Майар и обрезуването на нефта и въглищата са сходни с преобразуване на живите сложни органични молекули в смеси от прости въглеводороди.  

Отговори на първия от трите важни въпроса. Останалите два са следните:

1. С колко намаляват ефективността на чернодробните ензими.

2. С колко може да повишат вероятността от поява на диабет или алцхаймер. За втория моля да отговориш с проценти за всяко от двете. 

Накрая може да сметнем съотношението ползи-вреди от кафето и да преценим дали носи повече ползи, отколкото вреди. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Меланоидините, съединения, образувани по време на реакцията на Майар в готвени храни, са показали, че едновременно инхибират активността на чернодробните ензими от фаза I и насърчават гликацията. Този привидно противоречив ефект се дължи на разнообразния характер на меланоидините и техните взаимодействия с различни биологични системи.


Инхибиране на чернодробните ензими от фаза I:

 

  • Чернодробните ензими от фаза I са от решаващо значение за детоксикацията на организма чрез метаболизиране на широк спектър от съединения, включително лекарства и токсини.
  • Някои проучвания показват, че определени меланоидини, особено тези от печено какао и кафе, могат да инхибират активността на тези ензими.
  • Това инхибиране може да повлияе на метаболизма и елиминирането на различни вещества, което потенциално води до променена ефикасност на лекарствата или повишена токсичност в някои случаи.
  • Специфичните меланоидини, отговорни за този ефект, и точните механизми, които участват, все още са в процес на изследване.


Насърчаване на гликацията:

 

  • Гликацията е процес, при който захарите реагират с протеини, образувайки крайни продукти на напреднала гликация (AGEs).
  • AGEs са замесени в различни свързани с възрастта заболявания и усложнения, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер.
  • Докато някои меланоидини могат да действат като антиоксиданти и да намаляват образуването на AGEs в специфични системи, други могат да насърчават гликацията, особено в присъствието на реактивни карбонилни съединения.
  • Взаимодействието между меланоидините и AGEs е сложно и зависи от специфичната химична структура на меланоидините и условията на реакцията.
  • Потребител
Публикувано

@makebulgar В крайна сметка ще отговориш ли на въпроса, който зададох няколко пъти. Признаваш ли, от научна гледна точка, резултатите от изследванията показващи положителните ефекти от пиенето на кафе?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.