Отиди на
Форум "Наука"

Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна


Recommended Posts

  • Администратор

За какво са ни 50-годишни оръдия? Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна

Зенитно-ракетни установка с ракети от зенитно-ракетен комплекс С-125М1 "Нева"

© Надежда Чипева

Зенитно-ракетни установка с ракети от зенитно-ракетен комплекс С-125М1 "Нева"
 

Със сигурност, ако предоставим въоръжение, ще имаме по-малко способности, но тук се появява въпросът какво от това, като имаме 40-50-60-годишни системи? Много ли сме подготвени, ако трябва да се отбраняваме в момента?"

Това коментира Тодор Тагарев за "Дневник" по повод неотдавнашни изявления на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, че България нямала много излишно оръжие, "да не казвам, че няма много изправно оръжие", а от изправното "не виждам какво можем да дадем" на Украйна.

Освен с бившия служебен министър на отбраната Тагарев, "Дневник" се опита да установи с разговори и с други експерти с какво оръжие разполага Българската армия, което би могло да бъде предоставено на Украйна, както вече се предлага в новия парламент. Зададохме въпроси и на служебното Министерство на отбраната, но до момента от него няма отговори.

Димитър Стоянов, бивш съветник на президента Румен Радев, може да продължи да заема поста, ако парламентарните партии не се договорят за редовно правителство и служебният кабинет продължи да изпълнява функциите си още месеци наред.

 

Всичко, което трябва да знаете за:

Президентът и подбраното и назначено от него служебно правителство, са критикувани за скрити или явни проруски позиции, особено по повод изпращането на оръжейна помощ за Украйна. Против са и поне две, а вероятно и три, от партиите в Народното осъбрание. Четири парламентарни групи - ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС, макар и с известни нюанси, декларират подкрепа за въоръжаването на нападнатата от Русия страна.

В момента официалната позиция на правителството на премиера Гълъб Донев следва решението на Народното събрание от 4 май за оказване на военно-техническа помощ на Украйна (вкл. ремонт на украинска военна техника в български предприятия).

 

По думите на министър Стоянов, ако България дари оръжия, военните нямало да имат с какво да изпълняват задълженията си по отношение на националната сигурност. Въпрос, който остана без отговор от военното ведомство, е дали това е лично мнение на министъра, или се основана на експертна оценка след съответната проверка, оформена като документ.

 

За какво са ни 50-годишни оръдия? Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна

© Юлия Лазарова

Военни експерти, с които "Дневник" разговаря, настояха, че предоставянето на оръжия на Украйна няма да увреди отбраната на България, напротив. Според бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, "когато помагаме, тогава и за нас ще бъдат отворени вратите за намиране на решение за заместваща техника".

 

И двамата с Тагарев дават примера на Словакия, която предостави самолетите си МиГ-29 и предварително се договори с Полша и Чехия да осъществяват контрол на въздушното ѝ пространство, а в замяна на предоставената на Украйна система С-300 прие защита от германски, нидерландски и американски противовъздушни системи.

 

Тагарев подчертава също, че за България основната защита в момента е сражаваща се Украйна, а "не са тези 50-годишни оръдия, които имаме". Изтъква, че ако "Украйна поддаде, нещата стават много сложни (за България) и пак ще разчитаме на съюзно присъствие", имайки предвид защита от НАТО, в който България е член от 2004 г.

 

За какво са ни 50-годишни оръдия? Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна

© Анелия Николова

Какви оръжия биха могли да се дадат на Украйна?

 

Шаламанов уточнява, че България предстои да промени калибрите на артилерийските си системи и да закупи нови такива. И той, и Тагарев посочиха, че България разполага със 122-милиметрови гаубици, системи за залпов огън БМ-21 "Град", преносими зенитни ракети (които биха свършили според Тагарев "прекрасна работа" срещу иранските дронове, например), както и със 120-милиметрови минохвъргачки и стрелково въоръжение. Тактическите ракети ОТР-21 Точка-У трябва да бъдат сменени с по-модерни. Щурмовите самолети Су-25, както и танковете Т-72 - също.

 

Не получихме отговор от министерството какво се прави за смяната на това въоръжение от съветско време и стандарти и какво ще се случи след снемането му от въоръжение. Съветската военна техника изисква и много по-чести ремонти, които могат да се извършват изключително в Русия (и евентуално Беларус), но след руската агресия от 24 февруари и последвалите санкции тази практика изглежда невъзможна за продължаване. А това е основание и да се ускори раздялата с това въоръжение.

  • По отношение на изтребителите Миг-29 Тагарев посочи, че ресурсът им практически е свършил, въпреки че от Министерството на отбраната твърдят, че ще издържат до края на 2023 г. Тезата му е, че ако миговете все още имат ресурс, той се поддържа изкуствено - просто не летят. "Да кажат, като не ги дават, как впоследствие ще ги поддържаме тези системи", настоя той.
  • Според Шаламанов Су-25 е "изключително подходящо" да бъдат дадени, тъй като е щурмови самолет, а на Украйна ѝ трябва такъв самолет за настъпателни действия. Напомни в тази връзка, че Северна Македония предостави своите Су-25. "Може да предоставим нашите и да се съсредоточим наистина в овладяването на изтребителите F-16, за да се използват още с идването им", посочва Шаламанов.
  • България може да предостави и противовъздушни ракетни системи С-300, каза още Шаламанов, независимо че САЩ, Германия и Франция ще предоставят на Украйна по-добри ПВО системи. От своя страна Тагарев смята, че въпросът с предоставянето на С-300 е "по-тънък, но трябва да се обсъжда - не трябва да се отхвърля с лека ръка". Ала при всички случаи те са доста стари и при тях също стои въпросът за поддръжката, която може да се извършва само в Русия. България обаче има по-стари от С-300 зенитно-ракетни комплекси, които със сигурност може да бъдат дадени и които "пак ще им вършат работа", изтъква Тагарев.
  • България може да помогне много на Украйна и с муниции за 122-милиметровите гаубици, за системи за залпов огън БМ-21 "Град", за 120-милиметровите минохвъргачки, за стрелково въоръжение и др.

 

За какво са ни 50-годишни оръдия? Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна

© Анелия Николова

По темата за компенсирането на България за евентуално предоставяне на оръжия от Министерството на отбраната не отговориха дали се проучват възможностите за използване на над 3 млрд. евро, отпуснати от ЕС за компенсиране на страните, които дават оръжейна помощ на Украйна, както и на американския закон Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 в този контекст.

 

Тагарев разкритикува българските власти, че не се възползват от тези и други възможности. "Те ги отписват тези опции авансово, въобще не може да се дискутират. Нямаме публична информация как работят тези механизми (за компенсирането на страните, които предоставят оръжейна помощ - бел. ред.), но работят. Не получават най-нова техника, но като даваш 40-годишна техника и получиш 30-годишна западна, пак е от полза", уточнява военният експерт. Настоява за сериозна и навременна военна помощ, а не след месеци.

 

Превъоръжаването "няма да стане без пари"

 

За Велизар Шаламанов предоставянето на оръжие на Украйна върви с ясен ангажимент на парламента към програма за превъоръжаване на армията в следващите 5-6 години, но това "няма да стане без пари".

"Ако парламентът няма воля да приеме национална програма за превъоръжаване, в която да има ясни проекти, ясни времеви и финансови параметри, тогава е рисковано, защото ще демотивира нашите военни, а това не е хубаво", коментира той и изтъква, че България трябва да даде сигнал към Украйна и към съюзниците, но трябва да се даде сигнал и към българските военни.

 

За какво са ни 50-годишни оръдия? Какви оръжия би могла България да изпрати на Украйна

© Анелия Николова

Шаламанов предупреждава, че има ограничен обем от налична техника, която България може да получи по линия на замяната (на старото съветско българско въоръжение с по-модерно натовско), "и колкото по-бързо го направим, толкова по-голяма е вероятността да получим нещо, просто защото бързо се изчерпват наличностите - те отиват в Словакия, Гърция, Хърватия, Северна Македония, Полша".

 

В докладите за състоянието на отбраната се казва, че техниката е стара, но не се казва, че тя е неизправна, репликира Велизар Шаламанов министъра на отбраната.

"Освен това имаме ангажимент във военната доктрина от 2002 г. да поддържаме техника и боеприпаси за 100-хилядна армия. Те не могат да се правят на ощипани, те имат в складовете въоръжение и боеприпаси и техника за 100-хилядна армия. А ако нямат, тогава въпросът е много сериозен и някой трябва да отиде на съд. И ако техниката е неизправна, също някой трябва да отиде на съд", подчертава той.

 

Модернизацията на армията трябва да се обвърже с оръжейната помощ

 

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев настоя пред БНТ, че задължително трябва да се обвърже модернизацията на армията с изпращането на оръжейна помощ за Украйна. Той твърди, че е прочел внимателно проекторешенията на ГЕРБ и "Демократична България" и те, според него, се припокриват и са реалистични.

 

От своя страна бившият заместник-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов подчерта пред Би Ти Ви в отговор на тезите на президента Румен Радев и на министъра на отбраната, че не се предлага обезоръжаване на Българската армия и предоставяне на това въоръжение и техника на Украйна, защото България има какво да даде, без това да засегне бойната готовност на армията.

 

Това, което ние имаме в бойните поделения, да се изважда и да се предоставя.

 


ген. Атанас Запрянов, 

пред Би Ти Ви

 

"Но България има много повече танкове от тези, които имаме сега в армията, имаме складове и бази, в които се съхранява такава техника. Още по-добре би било ако имаме излишъци, които сега продаваме или обявяваме за продажба, да бъдат предоставени на Украйна", посочва Запрянов, Той смята, че България може да изтъргува подкрепата си срещу изгодни цени за заместващо въоръжение или пък директно да ѝ бъде предоставено безвъзмездно.

 

Представители на ГЕРБ и "Демократична България" казват същото - техните предложения за предоставянето на оръжейна помощ на Украйна не лишават армията от никакви способности, напротив - те биха могли да бъдат модернизирани и повишени чрез програмите за съюзническа взаимопомощ.

https://www.dnevnik.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 198
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Моята позиция относно войната е добре известна. Но аз съм против изпращането на оръжие по една проста причина - сегашният ни политически "елит" ще го използва като повод да закупи модерно въоръжение на силно раздути цени и по този начин пак ще се налапа от парите, коино ние, обикновените хора от народа, плащаме в качествато си на данъкоплатци.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щото па ватниците са едни трезвеници, ум да ти зайде. И никакви сакатлъци не правят с техниката, камо ли па в Путландия да има контрабанди и мафия. 

  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 43 минути, skorpion1980 said:

Моята позиция относно войната е добре известна. Но аз съм против изпращането на оръжие по една проста причина - сегашният ни политически "елит" ще го използва като повод да закупи модерно въоръжение на силно раздути цени и по този начин пак ще се налапа от парите, коино ние, обикновените хора от народа, плащаме в качествато си на данъкоплатци.

За съжаление е така, но дори това няма да стане. "Елитът" са такива плужеци, че няма да се съгласят даже на такава сделка, случайно да не настъпят по мазола мечката и тукашните ѝ лакеи, които все пак са електорат. Просто ще си останем със старите бангии от Студената война и периодично ще купуваме скъпи дреболии, когато, каквито и на каквато цена ни каже другия голям брат. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно някои бивши другари и настоящи титани на евроатлантизма също пращят от акъл... 

Редактирано от новорегистриран3
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, skorpion1980 said:

Моята позиция относно войната е добре известна. Но аз съм против изпращането на оръжие по една проста причина - сегашният ни политически "елит" ще го използва като повод да закупи модерно въоръжение на силно раздути цени и по този начин пак ще се налапа от парите, коино ние, обикновените хора от народа, плащаме в качествато си на данъкоплатци.

Така или иначе ще трябва да купуваме ново, поне нека сегашното ни оръжие да послужи за защитата на един близък нам народ от федаините на путя и други подобни носители на евразийските ценности.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, deaf said:

Тая реч така и не разбрах какво точно иска да каже Т.Ж.!

Ако имаш пари можеш да взимаш решения и да казваш какво да се прави, ако нямаш мълчиш и си траеш.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, новорегистриран3 said:

Ако имаш пари можеш да взимаш решения и да казваш какво да се прави, ако нямаш мълчиш и си траеш.

Това – да,но точно Т.Ж. да казва е лицемерие...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, новорегистриран3 said:

Така или иначе ще трябва да купуваме ново, поне нека сегашното ни оръжие да послужи за защитата на един близък нам народ от федаините на путя и други подобни носители на евразийските ценности.

Да, но като граждани не бива да си затваряме очите за предстоящите кражби при покупката на новото оръжие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нищо няма да пратим. При това количество рубладжии и ватници у нас.

А след някоя и друга година ще се чудим какво да ги правим описаните железарии, както и откъде да намерим едни милиарди за по-съвременни системи. Като гледам какъв цирк е със самолетите, а пък и с новите БМП-та, които искат сухопътни войски, то си представям и с останалите системи как ще е.

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sir said:

Нищо няма да пратим.

Само Копейкин и "партията" му са против изпращане на оръжие на Украйна... Дори и Стефан Янев е "За" оръжията...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, deaf said:

Само Копейкин и "партията" му са против изпращане на оръжие на Украйна... Дори и Стефан Янев е "За" оръжията...

Зависи какво се има предвид под "оръжия". Един може да визира самолети и С-300, а друг - гранатомети, каквито така или иначе и сега изнасяме. Не съм го слушал Янев, така че не мога да коментирам за какво точно е "за".

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, deaf said:

Само Копейкин и "партията" му са против изпращане на оръжие на Украйна...

А също и онази стогодишна креатура БСП. Жалка история!

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Втори след княза said:

НИКАКВО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ИЛИ РУСИЯ

 

Преди 10 часа, Кимон Георгиев said:

Брутално лицемерие, двоен аршин, тотална необективност... Когато САЩ защитаваха демокрацията в Афганистан, нещо не помня тук да е имало специална тема, дето да се оплюва нахлуването на хамериканските блюстители на мира и правата на човека. Имаше един титан на мисълта тук, дето беше казал, че американците били в Сирия, понеже пазили петрола от Башар Асад.

"-Зачем ВСУ пряталось в жилых домах среди жителей?
-А вы зачем прячетесь среди жителей? Почему не на фронте? "

/ от руската интернет мрежа/

Съжалявам, че ще го редактирам пост фактум, но изречението може да се перифразира "А вие защо се криете в западния мир, и не отидете да защитите рузкомир?"

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 5
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, Кимон Георгиев said:

Голямо форумно оплакване по украинските солдати тук. Само да попитам, понеже сте големи защитници на мира и демокрацията, големи войнолюбци, големи русомразци и т.н. Кога взимаме пушкалата и отиваме да браним мистър Зеленски и украинските солджъри от Путинските окупатори ? :)
Брутално лицемерие, двоен аршин, тотална необективност... Когато САЩ защитаваха демокрацията в Афганистан, нещо не помня тук да е имало специална тема, дето да се оплюва нахлуването на хамериканските блюстители на мира и правата на човека. Имаше един титан на мисълта тук, дето беше казал, че американците били в Сирия, понеже пазили петрола от Башар Асад.

Мистър Зеленски доказа, че сам може да се брани. Така че изпусни парата и се свий там на топло на дивана.

  • Харесва ми! 3
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Пандора said:

 

"-Зачем ВСУ пряталось в жилых домах среди жителей?
-А вы зачем прячетесь среди жителей? Почему не на фронте? "

/ от руската интернет мрежа/

Съжалявам, че ще го редактирам пост фактум, но изречението може да се перифразира "А вие защо се криете в западния мир, и не отидете да защитите рузкомир?"

Громят Запада отвътре.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, новорегистриран3 said:

Громят Запада отвътре.

Отвън го громиха с петилетки, отвътре го громят - цял живот чакам да изгние, държи се пущината му и свят :)

  • ХаХа 4
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Полша сваля един МиГ - 29, за да помогне на България. Словакия ги праща на Украйна

МиГ 29, сн. ВВС

 

 

За да помогне по-бързо на България, военното министерство на Полша е решило да свали от експлоатация един изтребител МиГ-29, съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов.

Така двигателите му ще бъдат продадени на България.

България иска да закупи шест двигателя, за да осигури използването на старите съветски изтребители и през 2023 година.

Стоянов съобщи, че МО вече е изпратило до полската страна проект на междуправителствен договор.

"Сключването на такова споразумение вероятно ще изисква малко повече време, отчитайки и необходимостта от последваща ратификация от Народното събрание", каза Стоянов.

 

Засега не се знае колко ще струва договора с поляците.

"Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г.", обясни Стоянов.

Военното министерство е провело разговори и със Словакия, откъдето са отговорили, че тези самолети с резервните части са предвидени за Украйна.

Въпреки това нашето министерство е изпратило писмо с оферта за закупуване на двигатели за МиГ-29. Отговор все още няма.

Ако не бъдат осигурени двители за МиГ-овете, изтребителите съвсем скоро ще бъдат приземени. България среща трудности с охраната на въздушното си пространство, като е подпомагана от партньорите в НАТО.

България вече закупи 8 изтребителя F-16, като доставката им се очаква през 2025 година.

Поддръжката на старото съветско въоръжение стана на практика невъзможна след руската военна агресия срещу Украйна. В същото време България отказа да помогне на Украйна с доставка на съветските системи и заедно с Унгария останаха изолирани в НАТО и ЕС.

В сегашния парламент са внесени две проекторешения - от "Демократична България" и ГЕРБ, за директни доставки на въоръжение и оборудване, като се очертава промяната в българската позиция да събере подкрепа в новия парламент.

Засега, поне на думи, военната помощ се подкрепя от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". От БСП, "Възраждане" и "Български възход" са против.

Украйна иска от нас приоритетно старите съветски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито вече прати Словакия, която е в аналогична на България ситуация.

България има възможности да окаже много важна помощ и да реагира най-вече със стрелкови боеприпаси за "Калашников" и други средства за близък бой, боеприпаси за танкове и оръдия, РПГ и други.

Мунициите и оборудването може да се вземат от армията, след което да се попълват липсите с българско производство.

https://www.mediapool.bg/

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 14 часа, Кимон Георгиев said:

Голямо форумно оплакване по украинските солдати тук. Само да попитам, понеже сте големи защитници на мира и демокрацията, големи войнолюбци, големи русомразци и т.н. Кога взимаме пушкалата и отиваме да браним мистър Зеленски и украинските солджъри от Путинските окупатори ? :)
Брутално лицемерие, двоен аршин, тотална необективност... Когато САЩ защитаваха демокрацията в Афганистан, нещо не помня тук да е имало специална тема, дето да се оплюва нахлуването на хамериканските блюстители на мира и правата на човека. Имаше един титан на мисълта тук, дето беше казал, че американците били в Сирия, понеже пазили петрола от Башар Асад.

това какво общо има с темата? Айде да не я разводняваме с глупости :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 30 минути, Кимон Георгиев said:

Тъй ли ? Ама ти от нашите медии ли получаваш информация ? Щото аз следя Подоляка и няма нищо подобно... Абсолютно пушечно месо са украинските солджъри от началото на войната. В момента ? С изключение на Бахмут и Авдеевка, където инициативата е в руснаците и лека-полека напредват, въпреки бясната украинска съпротива, по всички останали фронтове са се окопали, в очакване на украинска офанзива. На украинските солдати хич не им се ще, защото всеки опит за опипване на почвата завършва катастрофално, но нямат избор - господарите им от САЩ така са им наредили. Трябва им значима победа преди изборите. Без значение от украинските жертви. Оня ден например, Арестович започна да се обяснява, че положението в Херсон всъщност не било никак розово. Независимо, че до скоро обещаваше светло бъдеще и освобождение. Руснаците са прехвърлили още 6 БТГ от Запорожие към Херсон и чакат. Чакат атаката на врага и чакат мобилизираните резерви, които сега се подготвят в Русия. Времето работи срещу украинците и самите те го знаят много добре. Преди дни също така е имало доста интересна случка. Полски наемници, заради загуби в личния състав, са отказали да тръгнат в поредна атака. Представители на украинските нацбат, които по традиция вървят винаги най-отзад (първо е “месото”, както сами ги наричат насилствено мобилизираните, после са чуждите наемници и накрая чак, идват нацбата)… Та, въпросните отишли, за да искат обяснение от поляците. Става спречкване, в резултат на което, поляците убиват няколко украинци. През нощта, украинците решават да си отмъстят и отиват в лагера на полските наемници. В следствие на патакламата, имаме 23 убити и неизвестен брой ранени. Това надали ще бъде отразено в някоя от продажните медии, аз го разбрах от Подоляка, който е огромен критик на Владимир Путин и изобщо, че руснаците подхванаха война срещу братята си. Междувременно, чакаме юруша към Херсон. Поставеният на Зельонков deadline е преди изборите в САЩ. Ако републиканците спечелят, може и ленд-лийза към Украйна да секне, понеже цяла Европа чинно козирува и изпълнява заповедите от големият хамерикански брат.

 
 
 
 

 

 
 

подоляката от първите два-три дни на войната прогнозираше пълен разгром на Украйна /до дни/. Учудвам се, че още си чете свободните съчинения и даже е сочен за обективен източник :)))

  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, Кимон Георгиев said:

Тъй ли ? Ама ти от нашите медии ли получаваш информация ?

Не, не от нашите.

Преди 28 минути, Кимон Георгиев said:

Щото аз следя Подоляка и няма нищо подобно... Абсолютно пушечно месо са украинските солджъри от началото на войната.

Много заблудени хора има, дето следят Подоляка. На него за това и му плащат, да ги заблуждава. Никой, който го чете, не е прокопсал :) 

Раззшири си повечко кръгозора, и ще ги разбереш тея работи.

Преди 29 минути, Кимон Георгиев said:

С изключение на Бахмут и Авдеевка, където инициативата е в руснаците и лека-полека напредват, въпреки бясната украинска съпротива, по всички останали фронтове са се окопали, в очакване на украинска офанзива.

Е като колко е това "напредват"? Вземи DeepStateMap, там има опция да върнеш конфигурацията в минало време, дори да си пуснеш промените като анимация, загледай се в "напредването" им от юли насам. Напредат, ама дръжки.

Нагълтал си се с глупости, абсолютно нездравословно информационно хранене :) А вероятно и друга война гледаш...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В последните 2-3 седмици фиромите са включени на макс срещу България и българите. То не бяха призиви НАТО да ни бомбардира, фиром да ни нападне, да се създаде регистър на българите ползващи интернет. Сега най-новото е разни охлюви на швабска, турска и руzоофилска хранилка са тръгнали да се събират в някаква стая в Благоевград... 

Явно дотолкова пречи на някой някъде възможността България да окаже истинска помощ на Украйна. Защото тогава на  путлермахта съвсем ще му се случи случката. А не както швабите, например, които продължават да се заиграват с путлер и се правят на много загрижени...

 

 

Редактирано от новорегистриран3
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 42 минути, новорегистриран3 said:

В последните 2-3 седмици фиромите са включени на макс срещу България и българите. То не бяха призиви НАТО да ни бомбардира, фиром да ни нападне, да се създаде регистър на българите ползващи интернет. Сега най-новото е разни охлюви на швабска, турска и руzоофилска хранилка са тръгнали да се събират в някаква стая в Благоевград... 

Явно дотолкова пречи на някой някъде възможността България да окаже истинска помощ на Украйна. Защото тогава на  путлермахта съвсем ще му се случи случката. А не както швабите, например, които продължават да се заиграват с путлер и се правят на много загрижени...

Дай някакъв линк за насока, че не ги следя тея новини...

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...