Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос.


Recommended Posts

  • Потребител

Искам да попитам дали нивото на Ph в хлоропластите, в пространството затворено от външната и тилакоидната мембрана е най-ниско поради наличието на повече протони. Дали това е аналогично на факта при митохондриите, че в пространството между вътрешната и външната мембрана има най-ниско съдържание на Ph?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Тилакоидната е третата мембрана. Ниското ниво на pH е между външната и вътрешната ,и се дължи на избирателната пропускливост на външната и вътрешната мембрани. Ако мембраните не бяха близки по структура на плазмалемата сигурно нямаше да бъде точно така. :)

Искам да попитам как вие (форум потребителите) бихте направили най-точно определение за клетката. :)

Нещо по-важно. На какво се дължи високата изменчивост на HIV вируса?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители
Искам да попитам как вие (форум потребителите) бихте направили най-точно определение за клетката. :)

Честно казано, на мен този въпрос ми е по-интересен от този за вируса на HIV (да не говорим, че съм фен на конспиративната теория, че такъв вирус изобщо не съществува :bleh: ).

Изпуснал съм го, ама сега обещавам да помисля.

На пръв поглед - каквото и определение да се даде за клетка - винаги ще може да му се намери някакъв недостатък (освен ако не е с размер поне две стандартни машинописни страници :book: ) - ами, вижте колко различни неща ще трябва да обединяваме под общ знаменател - бактериалната клетка, коренно различното от нея чехълче, което, обаче, пак си е самостоятелен организъм, сперматозоидите, дето почти нищичко си нямат, освен ядрото, камшика и някоя и друга митохондрийка, остеобластите, еритроцитите... Даже само това стига, за да се види, че перфектно определение ще се измисли трудно. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно това имам предвид, като зададох въпроса-да дадем възможно най-точно и малко по обем определение. Какви ключови дума да се използват и т.н., защото това не е лесно(за някои изглежда, че е, но след като се захванат виждат пречки).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

с трудно нещо сте се захванали и според мен е леко излишно да измислят тепърва определения, защото хората са казали - клетката е живот!

Има много логика в това, ако се замислите.

Всичко се обединява под един общ знаменател и с времето, когато се изучава структурата на клетката и прочее, всеки си прави отделен извод.

Тов е като да дадеш понятие за любовта. Същата работа. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Клетките могат да бъдат и мъртви. Могат да изпълняват структурна роля и функция, като мъртви клетки в многоклетъчен организъм. В определението за клетка трябва да присъства думата "жива"(малко смешно е, че Р. Хук нарича елементите, изграждащи корка клетки, а ние въпреки това ги наричаме пак така. А корка е мъртва тъкан). Ние се стремим да дадем определение, в което да няма изключения, защото в повечето определения в биологията има по няколко изключения(Може би един ден те ще влязат в учебниците :biggrin: ). Естествено определения има и трябва да ги спазваме, докато станем независими в науката, докато спрат да ни оценяват учители и професори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Естествено определения има и трябва да ги спазваме, докато станем независими в науката, докато спрат да ни оценяват учители и професори.

Разбира се, тогава ние ще сме професори :P

И пак ще трябва да спазваме писаните закони.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...