Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Какво става в България?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Очаквано Радев подаде оставка. Иска да участва в предстоящите избори.

Президентът е надпартийна фигура (на теория) и може да намери широка подкрепа, но на парламентарните избори Радев ще представлява партия с определена насоченост. Така че ще е интересно колко процента ще вземе с неговите проруски възгледи.  Аз лично му предричам студен душ. Ще дели гласове с Възраждане.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 43 минути, gmladenov said:

Очаквано Радев подаде оставка...

... Аз лично му предричам студен душ. Ще дели гласове с Възраждане.

За мен беше неочаквано, но сега ще види как е на "пангара"...

• Потребител
Публикувано

Може да е само мое виждане, но от малкото, което съм гледал с него, Радев не може да говори. Ама хич. Имам предвид да се изразява и да мисли бързо, а не да чете каквото са му написали на листче. Как ще ръководи партия, ще води дебати, ще дава всекидневни интервюта, ще ръководи кампания...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Amazonski said:

от малкото, което съм гледал с него, Радев не може да говори.

Срещнах се лице в лице в него по време на средата на първия му мандат. Бяхме в една малка зала с японска делегация, с японския посланик и няколко официални дипломатически лица, заради едно малко известно пловдивско предприятие, с японско участие.

Военщината от него лъхаше на талази, да - не можеше да говори, но гледаше през цялото време двама човека, които му даваха знаци, кога, какво да каже и направи. 

Но вече не е така - понаучил се е, даже е свикнал с типичните политически клишета и маниери. Визирам речта му когато заяви оставката си. Той говори наизуст, без запъване, обиграно - разбира се, че е било репетирано и написано от друг. Но не е лесно дори да се възпроизведе така - дори с допълнителните невербални сигнали...

За мен продължава да не е ясно само едно - Радев, според мен, е само лицето на план, който започна още с неговото стъпване като президент. Стратегическия му съвет беше нещо нечувано за преди 5 години, обаче след като същия начерта някои негови планове, той го разпусна тихо. Видните стратези от съвета вече не са при него - въпроса ми е КОЙ дирижира и измисли всички ходове, кой толкова внимателно следеше политическата динамика, кой му даваше непрекъснато съвети от всякакво естество и го водеше през последните години?...

Кои мозъци стоят зад вече бившия президент - в политиката никога нищо не е случайно. Ако са военните - бивши и настоящи кръгове - там наистина има и ресурси и потенциал. Но не може да са само те - може да са само едната страна, но не основното. Образуването на собствени политически проксита ( като ПП) още по време на първия му мандат не може да е нито идея на Радев, нито един бивш военен командир би имал ресурсите да има такива лостове и ресурси. 

Копринков какъв да е точно - изпълнител от плана или един от "мозъците зад него" - не го познавам, не знам нищо за него, но все пак е бил просто кмет на малко селище. Около Радев обикалят хора, които са неизвестни в политическите популярни среди - кой му е ПР точно, кои стоят зад "съветите към президента"?

Всички последни действия на Радев следват план, който е начертан стратегически и динамично се адаптира към изменчивостта на обстановката. Изненадващия ход, с който правителството толкова бързо и лесно падна, създаде напрежение в този план и се наложиха в него корекции по време. Но дори и това е било предвиждано като вариант, защото правната рамка и аспекти на казуса "оставка на президента", е внимателно премислена и преценена и това не е било вчера или миналата седмица... 

Йотова е само част от този план - тя поема президенството, назначава служебно правителство и нататък - докато изиграе нужните ходове. Така Радев ръководи и президенството и сам участва в политическата обстановка, като има достатъчно механизми да я контролира в немалък мащаб, вкл и като предизборна кампания.

Сигурен съм че е налице подробен план, с нужните варианти откъм изменения и ситуацията и процесите го показват. Този план не е от сега и се развива общо взето в нужната от плановиците му посока. Насоки за такива изводи са като цяло всички процеси около политическото поведение на адаша Радев, защото всичко в това е подредено и следва вектори, които са стабилни и твърде устойчиви, за да са плод на аматьори. 

Редактирано от ramus
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 41 минути, ramus said:

Кои мозъци стоят зад вече бившия президент - в политиката никога нищо не е случайно. 

Референдумът за еврото и цялостната позиция на Радев спрямо войната в Украйна говорят за силна проруска позиция. Ако има някакви мозъци зад него, това трябва да са същите мозъци, които стоят зад Възраждане. Защо две проруски партии, обаче? Що за игра е това (ако има такава).

• Потребител
Публикувано
Преди 25 минути, gmladenov said:

Референдумът за еврото и цялостната позиция на Радев спрямо войната в Украйна говорят за силна проруска позиция. Ако има някакви мозъци зад него, това трябва да са същите мозъци, които стоят зад Възраждане. Защо две проруски партии, обаче? Що за игра е това (ако има такава).

Ако приемем че е така и зад Радев и Възраждане стоят едни и същи сили, то единствено ми хрумва че целта е недоволните от едните да отидат при другите. Но в крайна сметка и едните (Възраждане) и другите (Радев и тези с които ще бъде) да преследват едни и същи цели и една и съща политика, но с различни методи и действия. От една страна могат да обхванат повече хора, които да ги подкрепят, от друга по важните за тях цели ще действат съгласувано, по останалите, които не са важни за хората зад тях може да имат свобода на действие. 

Това единствено, ако приемем твоята идея, че може да стои една сила зад Радев и Костадинов. 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Интересен постинг във ФБ по темата. Според него Радев през 90-те години е бил в едни кръгове с Луканов: 

"Румен Радев е бил съдружник със скандален приватизатор-съветник на Андрей Луканов, част от "Топенерджи" и руското енергийно лоби!"

https://www.facebook.com/groups/bblichenizbor/posts/4286400108299162/

• Потребител
Публикувано

Радев имаше СЕДЕМ свои служебни правителства! СЕДЕМ! Но нищо не постигна с тях. Само голям наивник може да мисли,че ако Радев стане премиер ще направи нещо добро за България. 

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 42 минути, deaf said:

Радев имаше СЕДЕМ свои служебни правителства! СЕДЕМ! Но нищо не постигна с тях. Само голям наивник може да мисли,че ако Радев стане премиер ще направи нещо добро за България. 

Шефът Ви би ли търпял да се опитнате 7 пъти неуспешно да свършите една рабона? 

А ние? 

ЗАЩО???????

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, Skubi said:

Шефът Ви би ли търпял да се опитнате 7 пъти неуспешно да свършите една рабона? 

А ние? 

ЗАЩО???????

Ако ми позволиш да те перифразирам: Шефът седем пъти (а иоще други пъти) възложи на едни и същи хора да създадат правителство. И това правителство се проваляше неизбежно.

ЗАЩО???????

Проблемът не е в Радев, а в политическата система в България. Няма за кой да гласуваш. Винаги имаме едни и същи муцуни в парламента. Казваме им че не ги искаме там, те пак са там с купени гласове. И накрая отиваш на старата максима: ела зло, че без теб още по-зло. Корупцията е навсякъде, по-малките градове се управляват от партийни олигарси, за селата направо не ми се говори. Дали ще заменим едно до болка познато зло, с друго което все още не е напълно познато е въпрос на личен избор. Аз още не съм решил за себе си. Но пък съм любопитен, каква алтернатива предлагате? Че до тук само критики и плюене.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, Янков said:

Ако ми позволиш да те перифразирам: Шефът седем пъти (а иоще други пъти) възложи на едни и същи хора да създадат правителство. И това правителство се проваляше неизбежно.

ЗАЩО???????

Проблемът не е в Радев, а в политическата система в България. Няма за кой да гласуваш. Винаги имаме едни и същи муцуни в парламента. Казваме им че не ги искаме там, те пак са там с купени гласове. И накрая отиваш на старата максима: ела зло, че без теб още по-зло. Корупцията е навсякъде, по-малките градове се управляват от партийни олигарси, за селата направо не ми се говори. Дали ще заменим едно до болка познато зло, с друго което все още не е напълно познато е въпрос на личен избор. Аз още не съм решил за себе си. Но пък съм любопитен, каква алтернатива предлагате? Че до тук само критики и плюене.

Питай Манол Глишев. Той се бори за нова БГ не само Васко.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Skubi said:

Питай Манол Глишев. Той се бори за нова БГ не само Васко.

Загуба на време. Изключително разочароващо видео. Човека си изля цялата жлъч и злоба, надявам се да му е олекнало. От цялото видео, интересни бяха последните 2-3 минути, където обеща че предстои да говори за това какво трябва да се направи, каква е алтернативата. А аз точно това искам да чуя. Останалите простотии ги знаем.

Проблема колеги е в алтернативата. Защото към момента нямаме такава. О.к., съгласен съм, Радев не е цвете за мирисане и не трябваше да се оттегля от поста си за да прави нова партия или нов политически проект. Но какво щеше да стане ако не го беше направил??? Всички знаем отговора - същите муцуни в парламента със съвсем леко разместване на процентите и съответно позициите на партиите. Е, някоя от малките можеше да изчезне. Нищо повече. Отново на власт щеше да е партия БП (Борисов/Пеевски) и някое ново лице за цвят на парламентарната трибуна. Това беше алтернативата на сегашната ситуация. Ако някой не е съгласен, моля да си сподели становището.

Смятам да изгледам следващото видео на Глишев и дано да предложи реална алтернатива както обещава. Защото в противен случай няма да се различава от хората които толкова много мрази. И няма и да го погледна повече. Но при всички положения каквато и идея да има, не смятам че е възможно тя да бъде приложима за предстоящите избори.

Засега пред мен за тези избори алтернативатая е ясна - или гласувам за някоя от партиите (няма да казвам за коя), или гласувам отново с бюлетина "не подкрепям нито един от кандидатите". В момента съм на позиция 40/60% в полза на второто. Това е.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Янков said:

Ако някой не е съгласен, моля да си сподели становището.

Аз не съм съгласен, защото за мен лично проруски/антиевропейски кандидат не е никаква алтернатива. Радев и Костадинов ли ще ни оправят?? Боже опази.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, gmladenov said:

Аз не съм съгласен, защото за мен лично проруски/антиевропейски кандидат не е никаква алтернатива. Радев и Костадинов ли ще ни оправят?? Боже опази.

Разбрал, недоразбрал, пишеш. Не питам дали си съгласен Радев да управлява, питам дали си съгласен с моето мнение че ако Радев не се беше ангажирал с политически проект, щеше да има запазване на статуквото и на следващите избори отново щяха да пак същите партии със същите политици, само с леки размествания в процентите. За това говоря.

Добре, да преформулирам въпроса по-разбираемо. Ако политическото пространство в България се беше запазило идентично с това отпреди 1 седмица, то можехме ли да очакваме съществени различия в баланса на политическите сили между 51то народно събрание и предстоящото 52ро народно събрание?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 18 минути, Янков said:

Разбрал, недоразбрал, пишеш. 

Много добре съм те разбрал и съм ти отговорил: Радев не подобрява политичексия пейзаж у нас. 

Въпрос към теб: можем ли да очакваме различия в баланса на политическите сили ако мафиотът Божков влезе в парламента?  

Ами същото с Радев. Радев не е мафиот, но неговите възгледи няма да доведат до положителна промяна в нашето политическо пространство. Да замениш Бойко и Пеевски с проруски лакеи, свързани с руската енергийна мафия, не е положителна промяна - а даже обратното.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, gmladenov said:

Много добре съм те разбрал и съм ти отговорил: Радев не подобрява политичексия пейзаж у нас.

Но не си ми отговорил на въпроса.

Преди 3 минути, gmladenov said:

Въпрос към теб: можем ли да очакваме различия в баланса на политическите сили ако мафиотът Божков влезе в парламента?  

Да. Може да е с негативен ефект, но разместване ще има.

Преди 4 минути, gmladenov said:

Ами същото с Радев. Радев не е мафиот, но неговите възгледи няма да доведат до положителна промяна в нашето политическо пространство. Да замениш Бойко и Пеевски с проруски лакеи, свързани с руската енергийна мафия, не е положителна промяна - а даже обратното.

Доколкото схващам, цитираш политическата пропаганда на Бойко и Пеевски. Само да ти напомня че Руски (по-известен като Турски) поток беше построен от Бойко. В случай че си забравил. При това с активното съдействие на Пеевски. И понеже не разбирам не разбирам от енергетика, позволих си да попитам един приятел енергетик още когато се сключваше договора с Боташ дали е изгоден за нас, или не. Неговото мнение беше положително. Аз приемам неговото мнение, а ти ако искаш приемай становището на медиите на Пеевски.

Приятна вечер.

• Потребител
Публикувано
Преди 32 минути, Янков said:

Добре, да преформулирам въпроса по-разбираемо. Ако политическото пространство в България се беше запазило идентично с това отпреди 1 седмица, то можехме ли да очакваме съществени различия в баланса на политическите сили между 51то народно събрание и предстоящото 52ро народно събрание?

За да схванеш отговора ми, ще ти отговоря с твоите думи:

Без Радев нямаше да има различия в баланса на политическите сили в предстоящото 52ро народно събрание. А с негово участие балансът се накланя силно в негативна посока. 

Хайде лека и на теб.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Skubi said:

Това ли беше?????

А после? Какво ще правим след това?

Всички знаем че политиците трябва да бъдат изчистени. Включително и че някои партии направо си плачат да бъдат забранени. Има ли някой който не знае това? Говорим за революции, за Майдан. Само че аз искам да чуя какво ще правим след това.

Политиката се занимава с възможното. С желаното се занимава армията. Глишев тотално ми падна в очите.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
On 22.01.2026 г. at 9:10, deaf said:

Радев имаше СЕДЕМ свои служебни правителства! СЕДЕМ! Но нищо не постигна с тях.

С тях постигна много цели и всичките са успешни. :) 

Служебното правителство по конституция има само една основна задача - да подготви избори. През това време обаче той внедри сред политическия живот свои проксита ( като ПП), което беше задача, която никой друг не беше правил. Внедрявайки различни хора, успя да консолидира нужните за него интереси и на други партии и скрити политически лица. 

През това време той провери и изтества правилните и лоялните за него фигури. Провери нужните на него хора ( в действие) и ги завъртя към влиянието си над тях.  

През първия си мандат подготви внимателно своя втори мандат, като нито за веднъж не прекъсна своята подготовка към политическия живот. Така целия народ, бюджетно и съвсем доброволно и законно плати най-скъпата предизборна и политическа кампания в своята "демократична история". 

Как стана така, че от един пилот и командир на поделение сега е с толкова политическа тежест и значение - е задача за хората, които са експерти по политически анализ. Завъртя се в популярното пространство как бившата лидерка на БСП била неговото протеже и станало случайно чрез подхвърляне от познати това че тя му обърнала внимание и го лансирала за първите избори. Но това няма как да е вярно и може да е само легенда. Сред реалната политика такива неща никога не се случват. Прекалено голям е залъка и залога за да е избор на Планировчиците и стратезите. 

Например издирването и набирането на точните хора - в подготовката за да се реализира ПП, събирането им, организацията по "подреждането", законовите хитрини относно проблемите с гражданството на Петков... - всичко това е канска задача и въобще не е по силите на един човек, нито група от сподвижници и приятели от службата или дори от бившите на БСП... Изискват се много сложни мрежи от контакти, познанства, влияния и ресурси за да се реализира това - в мащаба, което тече и до този момент. 

Познавам хора, които се врат тук-там в периферията на политиката... но дори и когато разговарях с тях внимателно, откровено ми признаха че не е ясно кои хора стоят зад Радев. 

Така, че... вие просто си списвате личните си падалки, но нищо не разбирате по същество. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, ramus said:

Служебното правителство по конституция има само една основна задача - да подготви избори.

Това не е вярно и не може да е. Служебното правителство има същата власт като редовното.

Преди 6 минути, ramus said:

През това време обаче той внедри сред политическия живот свои проксита ( като ПП),

Не. Радев се излъга непростимо като докара Кирил Петков и Асен Василев,които се оказаха хора на Запада,а той се заблуждаваше,че са русофили и комунисти като него. Само тази непростима грешка на Радев показва,че той не струва и пукната пара като политик. 

• Потребител
Публикувано (edited)

Дааа - освен че сте говорител на популизми, ще го оставя това без внимание. Тия легенди се въртят и вие чудесно си ги гълтате и на свой ред си ги репликирате. И го показвате неведнъж.

Но пък от друга страна е полезно в полемично отношение, защото вие сте типичен изразител на популизмите и фейковете, които летят из клюкарниците по виртуала и извън него. Те имат смисъл именно от потребители като вас.

А от участието ви точно по този начин се възползвам не само аз сред този форум... :) "Гласът на народа" винаги има значение - като контраст спрямо по-сериозните неща. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 16 минути, deaf said:

Това не е вярно и не може да е. Служебното правителство има същата власт като редовното.

Това е поредният пример че нищо не знаете, но много бихте искали да вярвате в обратното. Има закони, има правила - има конституция, защо поне не опитате да се подпрете на патеричките на ИИ по въпроса. 

Например - ето че е налице проблем с бюджета... :) Защо "властта" на служебното правителство не е достатъчна за да предлага и приеме то нов БЮДЖЕТ? Може би защото няма народно събрание, което да гласува... такъв бюджет. Няма и как "такова правителство" да предлага дългосрочни политики, при положение че е именно 'служебно' и с много стеснен хоризонт във времето... И никога не е ясно след изборите коя партия или коалиция ,каква външна и вътрешна политическа посока ще изберат. 

Просто пиша примери, не че ви питам наистина... Така, че ще оставя по-сериозните въпроси за други в темата, евентуално. 

Редактирано от ramus

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.