Отиди на
Форум "Наука"

Кръвни групи


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Една кръв за всички

Ензими превръщат различните кръвни групи в "универсалната" нулева

Преди няколко месеца мой приятел пусна отчаян апел във форумите на радио "Тангра" - някой да дари кръв от група В Rh- за животоспасяваща операция на негов познат.

Обратно на господстващото мнение се оказа, че в болницата не приемат каквито и да било донори, а Б отрицателна е твърде рядко срещана. За щастие, един от съфорумниците бил с подходяща кръв и се съгласил да дари от нея... Подобни истории за спонтанна проява на човещина не са чак толкова често срещано явление. Според проучване, извършено от Balkan Investigation Report Network ( http://www.birn.eu.com/bg/66/10/2084/?tpid=2 ), черният пазар на кръв в България процъфтява, като цените за една банка се движат между 100 и 500 лв. Най-скъпо е в София.

Недостигът на кръв обаче е проблем не само в България, но и в целия свят. Според д-р Ричард Бенджамин, ръководител на Американския червен кръст във Вашингтон, цитиран от списание New Scientist,

Кръвта винаги е малко.

Главните причини са недостатъчното донори (по очевидни морално-етични причини свободната търговия с органи и кръв е забранена в целия свят) и рядко срещащите се определени видове кръвни групи. Съвсем скоро обаче това може и да се промени...

Според Международното общество за кръвна трансфузия (преливане), има 29 основни видове кръвни групи. Те се определят от наличието (или липсата) на определени наследствени антигени върху повърхността на червените кръвни и евентуално други клетки. Антигени могат да бъдат протеини, въглеводороди, гликопротеини и др.

Най-често срещаните и практически важни кръвни категоризации са AB0 и резус. В първата група различаваме четири различни кръвни типа - А (наличие на антиген А), В (наличие на антиген В), АВ (наличие и на двата антигена) и O (липса на антигени). АВ групата е универсален приемник, а O групата (често наричана нулева) - универсален донор, защото може да бъде преливана на индивиди с всеки вид кръв. Защо е така? Освен споменатите антигени кръвните групи се характеризират и с наличие на антитела в кръвния серум, които предизвикват имунна реакция. Така група А е "алергична" към антиген В, а група В - към антиген А. Група АВ не съдържа антитела, а група О съдържа и А, и В антитела. За преливането на кръв има значение не толкова наличието на антитела в банката, колкото собствените антитела в организма ни. Ето защо О група кръв може да се смесва с всички групи, въпреки че тя съдържа антителата А и В. Резус групата, казано опростено, е или положителна (наличие на антиген), или отрицателна. И така според двете най-важни системи за категоризация на кръвните групи имаме 8 подвида А, В, АВ и О, които могат да бъдат съответно с положителен или отрицателен резус фактор.

Идеята за премахване на АВО антигените от червените кръвни клетки и по този начин превръщането на всяка кръвна група в "универсалната" нулева занимава биолозите от много години. Преливането на грешна кръв е животозастрашаващо и според статистиката се случва средно веднъж на 15 000 трансфузии. Така за пръв път през 1982 г. учени публикуват в списание Science начин за ензимно премахване на антигените на червените кръвни клетки. Ензимът, който ползват, е получен от зелени кафени зърна от сорт робуста. За съжаление методът не е приложим на практика, защото изисква трудно за добиване голямо количество ензим, който има оптимална ефективност при киселинност (рН) около 3.5. Подобна киселинност е немислима за човешката кръв, която има константна стойност на рН около 7.4. Въпреки това са направени няколко клинични изследвания, които доказват, че извършваното с ензими променяне на кръвната група е напълно приложимо в медицината. По този начин поне целта на изследванията е била определена като реално постижима.

Ефективен метод, който вероятно ще промени ситуацията с донорството на кръв към по-добро, бе оповестен миналата седмица в научна статия, която предстои да бъде публикувана в списание Nature Biotechnology (Nat Biotech doi:10.1038/nbt1298). Международен екип, състоящ се от академични и индустриални изследователи, разкрива способността на бактериални ензими да премахват антигените от кръвните клетки при нормалното физиологично ниво на рН. Идеята на групата, ръководена от датския учен д-р Хен­рик Клаузен, била "да претърсят" бактериалния свят за подходящи вещества, защото според думите му "разнообразието в това царство е огромно". Така учените открили, че ензим от стомашната бактерия Bacteroides fragilis премахва В антигена. Сетне установили, че ензим от Elizabethkingia meningosepticum - бактерия, която предизвиква инфекции в хора с отслабена имунна система, премахва А антигена. И двата пречистени ензима са високоефективни: само една хилядна част от B. fragilis постига ефект, сравним с "кафе-ензима" от 1982 г.

Дарете, спасете живот!

Изследователите се надяват скоро да получат разрешение за провеждане на клинични изследвания с пречистена от антигени кръв. Наличието обаче на правен интерес от страна на компанията ZymeQuest Inc., които са спонсорирали частично изследването, означава вероятно патентоване на технологията и нейното комерсиализиране. По правило биомедицинските патенти са много доходоносни за собствениците си. Добър пример е този на La Roche върху т.нар. PCR (Polymerase Chain Reaction), който по неофициални данни им е донесъл над 12 милиарда долара печалба.

Ясен ПЕКУНОВ

"вестник Капитал"

post-471-1176544185_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

разпространение на кръвните групи

твърде интересни данни

за Националност съответно за: 0 A B AB

Немци 41% 43% 11% 5%

Англичани 47% 42% 8% 3%

Перуански индианци 100% 0% 0% 0%

Маи 98% 1% 1% 1%

Северноамерикански индианци 17% 82% 0% 1%

Поляци 36% 38% 18% 8%

Французи 45% 44% 8% 3%

Виетнамци 45% 21,4% 29,1% 4,5%

Аборигени 44,4% 55,6% 0% 0%

Лапландци 18,2% 54,6% 4,8% 12,4%

Средноевропейци 39% 48% 9% 4%

Японци 30% 40% 20% 10%

Китайци 29% 27% 32% 12%

Филипинци 45% 22% 27% 6%

разпространение в световен мащаб

Тип Разпространение

O+ 38%

A+ 34%

B+ 9%

O- 7%

A- 6%

AB+ 3%

B- 2%

AB- 1%

от източник

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

А на мен кой ми разправяше ,че 0 е най-малко разпространена . Иначе данните са наистина изключително интересни . Това ,което аз забелязвам (и дори да съм доста некомпетентен ще си изкажа мнението) е ,че при древните народи се отделят А и 0 кръвни групи (да не е трудно да се забележе) ,но теорията ми за това е ,че тези народи са живели изолирано дълго време и е действал естествения подбор ,от което предполагам ,че 0 и А са по-добри с нещо от другите групи ,докато модерните народи са доста по-омешани поради почти пълното заличаване на естествения подбор в днешно време .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Освен кръвногруповите системи ABO и резус-фактора, при човека има и още една, трета - кръвногруповата система MN. Тя е почти неизвестна, може би защото практическото й значение е почти никакво. При нея има два алела (M и N) между които съществува кодоминиране (както между алелите A и B в кръвногруповата система ABO) и, съответно, има три кръвни групи - M, N и MN (веднага може да се направи сравнението с резус-фактора, където, също при два алела, има само две кръвни групи, понеже отношението между тях е "пълно доминиране").

И още две допълнения, по които, обаче, не се чувствам достатъчно компетентен и нека, ако някой е по-информиран, да напише нещо по въпроса:

- прословутата "съвместимост" на кръвните групи, така както е дадена в учебниците за средното училище, доколкото знам, е мит (демек, прословутото "О дава на всички, АВ приема от всички") - всъщност, прелива се само от твоята си кръвна група, а това в скобите е едно чисто теоретично положение;

- всъщност (пак "доколкото знам") няма кръвна група А, а има А1 и А2 и това също се отчита при кръвопреливането.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Справка: В учебниците пише, че може да се прелива от други кръвни групи, според правилото за кръвопреливане, но количеството да е малко - по-малко от 400ml.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Знаете ли че при около 75% от хората А, Б и 0 антигените са секретирани в слюнката и други телесни течности?

Това се случва когато имаш поне един доминантен алел на ген, наречен [se] (от secretor)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...