Отиди на
Форум "Наука"

Иманярски легенди и предания


DarkLordTed

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

Искам да ви попитам какво ви е мнението за придобилите напоследък широка популярност - ръкописи и карти на хайдушки и всевъзможни съкровища. Мит или реалност? Според мен е нереалистично и ми се иска по-скоро да разбера какво е обяснението (от къде са дошли) Не вярвам, че има хора които са чак толкова заблудени и лековерни, че да вярват на сляпо без да си зададът въпросите - как и откъде са се появили тези ръкописи. Напоследък в интернет и в редица издания се тиражират няколко текста свързани с прословутото имане на Вълчан войвода и на мен ми стана любопитно - тези текстове от къде ги взеха, кой ги измисли и с какъв акъл някой вярват, че човек който е имал чета над 70 човека и е доживял до старост и е имал и деца и внуци е отнесъл някаква тайна в гроба без никой от 70-те му съратници или самият той да се вазползва или поне да я сподели с най-близките си. Но все пак искам да чуя и вашето мнение по въпроса и най-вече ако някой знае как обесняват появата на тези ръкописи и дали е направена някаква проверка за това доколко са "автентични" - датиране сравняване на почерк и др. Не се занимавам нито с археология нито с иманярство затова ако съм написал големи глупости ще извинявате.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

1/ Фолклор, в т.ч. иманярски;

2/ Шашми, опити да се продаде някаква "информация" или карта на разни балъци и начинаещи иманяри;

3/ Евентуално автентични документи, но това е най-малко вероятния вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз също мисля така. В свободното си време обичам да ходя по планините, а също така се занимавам малко със спортно катерене и дори от време на време влизаме в някои пещири. Та понеже ми писна да виждам ями, дупки, трапове и всевъзможни други иманярски постижения и реших да постна тази тема в няколко форума с надеждата тези които прекопават чукарите да вземат да се замислят и да проумеят, че това е фолклор. А ако вземат, че спрат да копаят друго освен нивите на село направо ще ги заобичам. Много рушат та вече трудно се търпи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те ако копаеха на вятъра, страшно няма. Но и те знаят къде и какво да копаят, като нещата имат опустошителни размери. Най-апокалиптична е картината при Арчар и Никюп, бившите доклкото знам Рациария и Никополис ад Иструм... Копаят и познавачи и аматьори. Преди година чух, че някакви изкопали много копия и стрели от едно място и ги дали за старо желязо........

Така е, когато не държавата, а престъпността плаща за антиките...

А иначе разните сведения разбира се трябва да се преценяват конкретно. Във всеки случай такива като съкровището на Вълчан войвода следва да се изследват от етнографи и психолози от гл.т. на сървеменния фолклор, макар, че зад всяка крушка си има опашка:))))))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами иманярските легенди са част от историческите легенди. Макар че понякога е обратното - покрай легенда за някое имане са се запазили легендарни сведения за някоя ист. личност. Любими съкровища се хайдушкиге, а също и тези на бягащи турци по време на руско-турската освободителна война. По ирония обаче по-често се откриват тракийски и средновековни, за които обикновено няма карти и ръкописи.

Ръкописите и картите пък се свързват с изготвянето им при укриване на съкровище, за да бъде намерено то после. Разбира се има един малък проблем - ако картата/ръкописът върви от ръка в ръка 2 века, дори да е имало съкровище, то вече някой го е прибрал.

Това, което е по-вероятното е за съкровища заровени от бягащи турци по време на Освободителната война. Много от турци, особенно сред по-заможните по време на войната побягнали. И тъй като пътищата били опасни, било по-надеждно съкровището да се зарови и да се прибере по-късно. Тъй като обаче това изселване станало масово и не винаги при добри метерологични условия, доста починали. Така е възможно да е останало някое писмо и карта за истинско съкровище. Ама отново има .... НО. Въпреки че имало починали, това не се случвало с цялото семейство. Така че след Освобождението, много гурци имали възможност да се завърнат на територията на бълг. държава - временно или постоянно. Тъй че тези съкровища си били прибрани от техните собственици.

С хайдутите има и друг проблем. Те нападали кервани. Но керваните обикновено не пренасяли злато, а стоки - тъкани, подправки... Ще рече, че придобивката на хайдутите е включвала злато, но повечето неща са били други. А пък търговците не примирали после да изкупят от обирджиите си стоките - не че и двете страни не са имали интерес. Ама търговците си знаели, че идат ли с пари при хайдутите ще се върнат без пари и без стоките. Хайдутите пък нямало как да идат на място където търговците били на сигурно място, защото щели да ги хванат и обесят. Тъй че и да е скрито нещичко, не е чак толкова много, колкото иманярите си мечтаят.

Иманярите сега просто грабят културни ценности, а не толкова предмети от ценни метали. Ценностите обикновено се криели при някое бедствие, но по понятни причини не там, дато обикновено копаят иманярите. Те търсят обикновено при руините. А съкровището обикновено се изнася извън селището и се скрива там. Съкровище може да остане в селище само ако си е било скрито и да речем селището е пострадало неочаквано от бедствие. Но по-често селището било обирано, или ценностите били събирани като откуп за живота на населението. Тези, които били извън селището и нямали пленени близки можели да си позволят да скрият съкровището с надеждата като отмине всичко да го изровят. Но ако сметките им излезели криви и ги убиели - ето съкровище за потомците.

Интересна е историята на Камениат за превземането на Солун от арабите. Автора и семейството му били заловени. За да се спасят, те посочили къде са скрили съкровището си. Така животът им бил пощаден. А после били продадени. Така изглежда по-често една подобна история. Или като случаят с Батак - било предадено оръжието, после бил платен откуп, после почнало клането и който успял да скрие още нещо дал и него с надеждата да се спаси.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Легендите в някои ситуации могат да съдържат информация за минало реално събитие. Така например, селяните около езерото Неми непрекъснато разказвали легенда, че на дъното му има два огромни кораба. Представете си как е звучала до откриването на двата кораба на Калигула...

Но тези с иманетата са според мен най-вече изпълнени с фолклор поради средите откъдето изхождат и тези, сред които се разпространяват, особено днес, в беднотията, когато куцо и сакато стана иманяр - мнозинството от тези хора са с ниска култура, съответно и с неадекватна творческа фантазия. Илюстрация е легендата за бай ви Вълчан - пещера, восъчни статуи, железни статуи, не знам си кво си...

А тъй като по тукашните земи е имало маса исторически процеси и събития, при това свързани с бягства на население, честа смяна на властта над територии, минаване на армии, а и твърде неприятно османско владичество, криенето на богатства в земята не е било рядко. Респективно, и историите за тях са налице. Само че, умерено трябва да им се вярва, защото когато някой скрие нещ някъде, обикновено никой не знае, а като узнае го прибира.

Впрочем, още една легенда, и съветвам иманярите да я вземат на сериозно - съкровищата са наситени с "негативна енергия" поради страданията на тези, на които принадлежат.... И обикновено намирането им не носи нищо добро на откривателя.

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип аз също съм чувал за легенди които в последствие са подкрепени с факти - като например, че в някоя пропостна пещера е бил хвърлен зъл турчин и в наши дни намират кости на човек, но това е някак по-различно. С приятелката ми бяхме ходили до водопада "Райското пръскало" и по пътя се разминахме с 2-ма такива едни мърляви и с ниско IQ и носеха сак. Беше очевидно, че в сака има нещо тежко и, че не им е чиста работата. Хората в планината не ходят със сакове, а с раници и не е необходимо да се носи сак от 2-ма човека освен ако вътре няма лопати и/или металотърсачи и кой знае какво. Малко преди да ги засечем и се бях спрял да снимам една интересна скала. Заприлича ми на изкуствен зид, но като я разгледах внимателно и разбрах, че е естествено образувание. Явно са ме видели и понеже в кухите им (поне според мен) глави само съкровища има и като почнаха да любопитстват ама какво имало на тази скала, какво съм гледал :)) На това трябва да му се сложи край. Съсипват се не само исторически ценности, но и много природни забележителности. Моля ограмотявайте хората колкото е възможно повече защото според мен всичко идва от неграмотност и от простотия.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребители

Вижте какво съобщава Нетинфо:

" Иманяри съсипаха работата на археолозите от Русе

Преди ден научният екип, който работи на римския крайдунавски кастел Тримамиум, откри изключително ценна бронзова статуетка на Венера

12.06.2008

Нападение на иманяри е съсипало труда на археологическия екип, който работи на римския крайдунавски кастел Тримамиум, близо до русенското село Мечка, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Русе д-р Николай Ненов, цитиран от БТА.

Инцидентът се е случил снощи, когато по тъмно, необезпокоявани от никого, иманярите са преровили участъка, в който работят археолозите. Унищожени са профили, изкопи и стратиграфии - подготвеният за заснемане и описание обект, което е част от строго научната работа.

Находките, които са намерени до момента, не са били на обекта. Иманярите обаче са прекопали и унищожили непроучени пластове. Не е известно дали са открили други археологически материали. Уведомена е полицията, уточнява д-р Ненов.

Преди ден при археологическите проучвания на Тримамиум беше открита изключително ценна 15-сантиметрова бронзова статуетка на Венера, припомни д-р Ненов.

Преди това археолозите са открили умбо - средната част на щит, направена от бронз, бронзова теглилка, търговски пломби от олово и множество интересни за науката железни предмети от всекидневието. Намерена е рядка каменна лампа."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има една чудесна книга по темата. Казва се "Превъплъщенията на ВЪЛКА - ПАЗИТЕЛ" от Драгомир Петров. Издадена е през 2001 г от издателство "Захари Стоянов" и все още я има на борсата в Полиграфията и в някои книжарници.

Който се интересува от темата може да си я купи и прочете. Няма по-добър труд от този за митологичната семантика на иманярските легенди.

Приятно четене.

С Уважение Хорос.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Има една чудесна книга по темата. Казва се "Превъплъщенията на ВЪЛКА - ПАЗИТЕЛ" от Драгомир Петров. Издадена е през 2001 г от издателство "Захари Стоянов" и все още я има на борсата в Полиграфията и в някои книжарници.

Който се интересува от темата може да си я купи и прочете. Няма по-добър труд от този за митологичната семантика на иманярските легенди.

Приятно четене.

С Уважение Хорос.

Единствено се надявам да не се опитваш по този начин да намекнеш, че и аз съм от тези с търнокопите :) Иначе би ли хвърлил малко повече светлина по въпроса за какво става въпрос в тази книга? Аз се занимавам със съвсем друга дейност и чат пат ходя на екскурзии из планината. Не съм археолог и по-скоро ме интересува откъде започва мита и дали е плод на глупост, на фалшификация или е минала и заминала реалност. Така, че не бих си взел някаква археологическа книга. Въобще ми е интересно как хората създават разни митове, но това е извън тази тема. Между другото забелязахте ли колко много прочити имаше темата и колко малко мнения - сигурен съм, че и тук се мотаят от хората с кирките и като са видели подобна тема са се залетяли, ама са били неприятно изненадани, че нее каквото си мислят :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да те успокоя и да ти кажа, че моята кирка е знанието, но въпреки това и доста съм обикалял ниви и балкани. Книгата е чудестна и ще ти отговори точно на въпросите. Иманярските легенди са свързани с войнските посвещения и съкровищата в тях са истински. Тях "нито крадец може да ги открадне", "нито огън да изгори", "нито земетресение да разруши" и т. н. Така, че ако търсиш такива съкровища, приятно търсене. Аз открих моето и вече спокойно живея живота си.

Хорос

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 2 years later...
  • Потребител

Разбира се, има всякакви хора. Аз лично не съм срещал иманяри, но съм виждал а и мои приятели са ми разказвали как известни археолози използват фадроми при разкопките. Интересно ми е защо никой не взима отношение към подобни случай след като има явни доказателства? Нима това, че подобни археолози са "известни" е достатъчно основание да са ненаказуеми?

Това е безкрайна тема, но в преста излязаха безброй материали за изчезнали материали от музейте - някой да взима мерки? Дори не се проверява какво липсва. Те не са ли много по-лоши от иманярите? Те крадат вече дарени предмети които наивни граждани са дарили на тези музей!!!

Дори и да ви дам поименно с факти всичко това което ви написах, ссъс снимки, имена на музейни работници и т.н.т мислите ли, че нещо ще се промени и ще се вземат мерки ?? Аз не съм уверен - много наивни хора има в нашата прекрасна страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безспорно най-голямата тръпка за иманярите е съкровището на цар Иван Шишман.Сигурно има много легенди къде е заровено, аз знам две.Едната е, че цялата хазната на царски двор била откарана с волски каруци до Черепишките скали. Там, в някаква пещера, било скрито съкровището на царя. След като укрили ценностите, доверените люде на царя затрупали входа на пещерата с големи скални отломъци. После всички те загинали в различни битки с турците и така отнесли тайната със себе си. Другата легенда е, че керванът със всички скъпоценности е бил разтоварен на дъното на някакъв циркус в Рила,след това била отклонена някакво поточе,за да напълни циркуса с вода и така се образувало езеро.На дъното на циркуса имало и някаква висока скала,която се подавала над повърхността на водата в края на лятото, когато нивото на водата спадне достатъчно - това бил "нишанът", който подсказвал, че именно това е точното езеро :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Другата много зарибяваща легенда е за златото на Лизимах, което го търсят някъде около Калиакра, но на какви исторически податки се основава тази легенда не знам :117:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Съкровището на Иван Шишман наистина се говори,че е в една пещера до Черепишкият манастир.

За което свидетелстват трима от ботевите четници,останали живи след разгрома на четата на връх Вола.Гонени от турците останалите трима живи четници,след престрелка в местността Рашов дол до искъра,се скрили в някаква пещера.След като се лутали доста време из дупките видяли светлина от изход.Но преди изхода в някакви странични ръкави на пешерата,намерили два скелета и царски корони,както и много злато.Излезли от пещерата и се оказали на другия бряг на реката.Което показва,че пещерата минава под искъра.После единия избягал в румъния и купил там много земя.За дугите забравих какво пишеше а и къде го бях чел това.

Но дали това е истината за златото на четниците,или това са били жълтиците които самата чета е носела,не се знае?!

post-7832-096207100 1322379112_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

То, дето има една дума, в България където и да копнеш - все изскача по нещо. Я връх на стрела, я някоя монетка, търкулнала се от нечия кесия преди стотици години...

Аз лично съм намирала малки "съкровища" само ровейки се в старата къща на село, а пролетно време, като се прекопава двора почти винаги намираме по някой заровен грънец.

Не е чудно, че се вярва на тези истории. Погледнете ни миналото само - войни, кланета, изселвания... Хората изоставят много неща след себе си, но това дали са ценни или не, или дали не са намерени вече е различен въпрос.

Да не подценяваме и надеждицата на българина от някъде да му изпаднат пари, че да живее добре. Докато на държавата не и пука толкова за надода и за историята и, история, която всеки би искал да "види", и не започне да я опазва - всеки с кирка ще копае по чукарите. А на запад ще дават мило и драго за тракийска вазичка, например...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

една легенда оживява;

5-ма пловдивчани намериха каса с 10 000 монети на римски легион!

Иманярите са новобранци, старите кримки са в шок

11 мъже от Пловдив, Кърджали и Поповица, извършвали незаконни разкопки и търговия с антични предмети, бяха арестувани при акция на “Криминална полиция” в средата на декември 2011 година. При претърсване в домовете им в Пловдив и в Поповица са открити общо 155 монетни плочи, 29 метални елемента с различни форми и изображения, 12 монети, два пръстена и два медальона. Трима от арестуваните са заловени в момент на сделка, докато уговаряли продажбата на 26 византийски златни монети. Един от тях е Георги Георгиев, известен в иманярските среди с прякора Шефа. Останалите членове на бандата са “световнонеизвестни” в този бранш. Въпреки това обаче през последните няколко месеца “новобранците” сложили десетки стари иманяри в малкия си джоб. Оказва се, че в края на лятото пловдивчаните са открили “касата” на римски легион, който е бил дислоциран край Пловдив в периода 2-3 век от новата ера. На две места край Екарисажа са намерени близо 10 000 римски монети - антониани и денари. Антиките са били изкупени от местен дилър и изнесени в Германия. Според източници от тези среди се предлагат в аукционна къща в “Ланц”.

Пловдивските служители от Криминална полиция, специализирани за работа с културни ценности, получават информация за находките преди три месеца. В иманярските среди ври и кипи. За по-малко от месец петима абсолютно начинаещи намират две находища на римски монети. И то на места, претърсвани многократно от местните копачи. Първите късметлии са Тодор и Милен от квартал “Изгрев”. Тодор се пробва от няколко години да копае, но без особен успех. Милен пък никога не се е занимавал с иманярство. За сметка на това пък познава един от сериозните дилъри в града. С обикновен металотърсач двамата откриват място, на което са заровени 3000 монети. Дилърът плаща за тях 70 000 лева. Новобранците си разделят по 35 бона и започва лудо харчене. Тошо купува джип “Шевролет” на любовницата си, прави основен ремонт на жилището си, а Милен, който му е съсед, слага по един последен модел LED телевизор във всяка стая. Внезапният скок в жизнения им стандарт веднага прави впечатление на приятелите им, които започват да ги разпитват как им се е усмихнало щастието. Макар и да звучи странно, те споделят за находката. А може би просто не ги е сдържало да се похвалят. Сформира се нова група, в която този път е включен и Гошо Шефа от Поповица. Неговото присъствие е наложително, тъй като той разполага с предпоследно поколение металотърсач на американската фирма “My lap”.

Докато първите монети са на по-малко от педя под повърхността, втората находка е на доста по-голяма дълбочина - метър и 10 сантиметра. Въпреки това обаче металотърсачът “хваща” находката. Там плячката е двойна - 6600 римски монети. Шефа и помощниците му Вангел, Юлиян и Кунчо пласират монетите по същия канал, като дилърът им плаща 200 000 лева. Те също се развихрят здраво по магазините ­ купуват черна и бяла техника, правят ремонти, единият само за седмици купува джип, кабрио и каравана. Част от парите са инвестирани и в модерен металотърсач последен модел “Мy LAP”, който струва 6000 долара. За такива мечтаят дори археолозите. Втората находка е само на метри от първата. Слухът за късмета на начинаещите бързо се разпространява из иманярските среди. Всъщност “касата на легиона” е един от митовете, който от години обикаля из средите на търсачите на антики. Говори се, че част от парите са били открити от пловдивския иманяр, Стефан Манов, който е бил убит, обезобразен и хвърлен в Оризаре. Причината за ликвидирането му е, че е фалшифицирал част от монетите и ги пласирал през дилър в чужбина. Измамата била разкрита и последвало възмездие.

Откритите римски монети са изкупени на цена 35 лева. На търговете в чужбина обаче те вървят по 50 евро. Според специалисти в находките е имало между 50 и 100 много ценни монети. Но тъй като иманярите не са имали достатъчно информация, те са продали всички на една цена. Дилърът, закупил монетите, е в чужбина и е обявен за издирване. Арестуваните иманяри са освободени срещу парична гаранция. В Окръжна прокуратура има образувано дело.

След разкриването на находките нощем в района край Екарисажа иманяри обикалят с металотърсачи, твърдят запознати. Други късметлии обаче засега няма.

http://marica.bg/show.php?id=73986

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

между другото от вчера се мъча да си спомня кой е "римски легион, който е бил дислоциран край Пловдив в периода 2-3 век от новата ера" и къде точно се е дислоцирал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

между другото от вчера се мъча да си спомня кой е "римски легион, който е бил дислоциран край Пловдив в периода 2-3 век от новата ера" и къде точно се е дислоцирал?

и аз се мъча и не се сещам. Легиони в Тракия е нямало. Имало е помощни войски в Кабиле, Монтана и Состра. Останалото било по дунавския лимес.

Жалко че монетите са изнесени, на тях задължително щеше да има някой легионен знак. :bigwink:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ами нека от това първо изречение всеки си направи извода има ли истина в подобен род статии или те са направени просто да задоволяват читателският глад за сензации.

Иначе статията бъка от глупости, ама няма смисъл да изреждаме всички :whistling:

И после някой да каже че свободата на словото е полезна...верно че и форум немаше да има (най-вероятно) ама и ей такива бози нямаше да има...

Ако не беше форума. а само бозите вече да съм запалил 10-15 свещи за бог да прости :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...