Отиди на
Форум "Наука"

Докум, Цок и Диценг


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В писмените извори за времето след смъртта на хан Крум (13 април 814 г.) като управители на България се сочат трима български боили/боляри. Имената им са Докум, Цок и Диценг.

В историографията се водят спорове относно тяхната историческа роля:

- Крумови военачалници с важна, но неясна роля в събитията?

- Български ханове, управлявали съвсем кратко?

- Регенти на бъдещия хан Омуртаг?

- Заговорници и узурпатори на българския престол?

Съществува и мнението, че Омуртаг е наследил баща си директно, но след кратък кризисен период. Вероятно, докато се начертае стратегията за бъдещето, след смъртта на Крум.

"Съчки в огъня на нестабилността" хвърлят преговорите с антибългарска насоченост, които се водят между Византия и Франкската империя. Също така - и поражението на българите в сражението при гр. Буртодизос (името е тракийско, свързано е с наличието на самостоятелна кула).

Ненадейната смърт на хан Крум оставя много български военни части в Тракия, които защитават завоювани от българите стратегически позиции. Това поражение не се оказва фатално, но показва. че българските войници са вече уморени от войните, водени по време на управлението на хановете Кардам и Крум. Освен това, столицата Плиска все още била в развалини, а и империята вече не представлявала заплаха за България. На българите предстояло да затвърдят властта си в новозавладените територии. На западната граница имало проблеми с франките, а някои погранични славянски племена искали да се изселят във франкската държава. На източната граница проблеми създавали хазарите - стари врагове на българите, в битка срещу които бил убит хан Аспарух.

В тази сложна обстановка, новият български владетел взел решение за мирни отношения с Византия.

Мирният договор бил с продължителност 30 години, уточнявал българо-византийската граница в полза на Империята, уреждал размяната на византийските военнопленици за българските военнопленници и преселването в България на някои славянски племена останали във византийската част на Тракия. Както и по време на хан Тервел, договорът позволявал военно нахлуване на територията на другата страна, в случай на военна опасност.

---

Понеже напоследък все Пламен (Старбов) задава различни въпроси, а аз му отговарям, този път реших аз да задам един въпрос:

Според вас, тримата български боили играят ли някаква роля (а, ако - да, то - каква?) в тези събития или са само странични наблюдатели?

С нетърпение очаквам да прочета вашето мнение по този въпрос.

:eek_yello::eek::hmmm::icon_rolleyes::please:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, първо искам да уточня нещо. Не че е толкова важно, но все пак. Казвам се Щърбов. Не само ти си ми бъркал името, така че не се сърдя.

Не съм от най-големите разбирачи по история във форума, но ще изразя едно мое мнение. Хан Крум за няколко години побеждава византийците на няколко пъти. Най-голямата победа е безспорно при Върбишкия проход. С други думи България е била много силна по това време.

Освен това, столицата Плиска все още била в развалини, а и империята вече не представлявала заплаха за България.

Ти сам го каза и то точно. Допълнение към това е войната с арабите.

На българите предстояло да затвърдят властта си в новозавладените територии. На западната граница имало проблеми с франките, а някои погранични славянски племена искали да се изселят във франкската държава. На източната граница проблеми създавали хазарите - стари врагове на българите, в битка срещу които бил убит хан Аспарух.

Но в началото на управлението си, хан Омуртаг губи битка срещу византийците. Това ме кара да мисля, че нещо временно е отслабило България. Но какво? Според мен някакви размирици при управляващите са довели до тази временна нестабилност. Ето защо аз предполагам, че Докум, Цок и Диценг са поискали да управляват страната. Така поне смятам аз.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Имената им са Докум, Цок и Диценг.

Ами май не са трима, а един, но името му е изписано по различен начин. Всъшност не ми е много ясно как му е било точното име - Токт, Токту, Цок, Докс. Предполага се, че последното - Диченг е изопачената титла "ичергубоил", "чъргубил", "цергубил".

Ичергубоила Токт е историческа личност - той надзиравал региона около Стара Загора. Споменат е в Крумовия надпис от 813г., Още в един надпис, но разчетен като Цок се споменава от Омуртаг - като едно от лицата сключили мирния договор през тази година.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само да добавя...

По това време Византия е в криза, свързана с иконоборството - византийците са разделени на иконопочитатели и иконоборци (иконофили и иконофоби). Иконоборческата криза във Византия започва през 726 г. (при имп. Лъв III Сириец) и приключва през 843 г. (при имп. Михаил III).

По време на управлението на императрица Ирина, Византия откупува мира с българите и с арабите.

А по време на управлението на император Никифор I Геник, Империята воюва с арабите, славяните, франките и българите. Византийците са не по-малко уморени от войните със съседите си.

---

Първи помощници на хановете били кавханът и ичергубоилът.

Известни са имената на кавхан Иратаис, кавхан Исбул и ичергубоил Тук (Токт, Токту, Цок, Докс...).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно там е работата, Историк. Една държава, която е в дълбока, бих я нарекъл, криза се изправя в битка със страна във възход, временно спрян, и успява да победи. Положението малко напомня отношенията между двете държави по времето на цар Симеон. Това ми е чудно. Има нещо, което не се вписва в картината относно възкачването на Омуртаг на престола.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не се ли казваше някъде, че един от тези тримата е братът на на хан Крум? И, че този негов брат е ръководел българската обсада (и превземането) на Одрин?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно така!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
"Диценг" да е транскрипция на "ичиргу-боил"??

Думичката е доста трудна за произнасяне, тъй че си имаме голямо разнообразие от нейни варианти - "ичергубоил", "чъргубил", "цергубил" (отделно са вариантите с буквички вътре в думата)- аз още не съм си избрал кой да ползвам. :post-20645-1121105496: Даже е възможно и Герги Сурсувул да е съчетание от име и титла. Те гърците имат малък проблем с изписването на някои звуци като Б, Ч, Ц,Ъ. При сбиване на някоя думичка става едно почти ново и непознато име - като Тимур Ланг - Тамерлан, Демир .... - все е той. По същия начин са нещата и с Авицена или Конфуций. Или пък дьо Нотр Дам - Нострадамус. А този пък последния в пророчеството си за Наполеон казва, че името му щяло да е като на Трите Парки (Троа парке .... Боанапарте :tooth: ). Или пък Маврубир - Раич като прочел това име, решил че не става дума за Мавро Орбини (чието точно име днес е също много спорно), а за някой друг.

Ами то днес при толкова камари речници не можем да се разберем хан или кан да пишем, та какво остава за онова време.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Системата от държавно-административни и военни институции е била специфична за ранносредновековна България и няма паралели в другите европейски държави. Като най-приближени помощници и съветници на владетеля, най-изтъкнати военни предводители и лица, натоварени с изпълнението на важни дипломатически пратеничества, кавханът и ичиргу боилът са били основни фактори в централното управление. Тяхната дейност е определяла насоките на вътрешната и на външната политика на Българското ханство и царство в периода VII—XI век.

"Саракт" е именно самата територия, на която пребивават българите и която съответно защитават с военните си сили. Но тъй като в прабългарската държава административна и военна йерархия почти съвпадат...

(Ханът е начело на войската и именно затова е хан, най-близките му приближени са:

- кавханът, управляващ лявото крило и

- ичиргубоилът, управляващ дясното крило)

... има логика саракт да означава и "крило" на бойната линия или "фронтова линия".

Защото главна задача на хана и на неговите помощници е да защитават саракта (границите, крилата), за да има саракт (държава, укрепена територия).

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

По въпроса дали Докум, Диценг и Цок са кратко управлявали владетели между Крум и Омуртаг.

Мисля, че не. Те са представени като владетели в два гръцки синаксара (от X и XIV век) и - ако не се лъжа - в Менологиона.

В тези текстове се описва мъченичеството на различни лица, замъчени и убити от гореспоменатите български владетели. Но от обобщенията накрая става ясно, че всичките тези мъченичества са по времето на Омуртаг. Това според мен изяснява въпроса: Докум, Диценг и Цок не са владетели, а сановници. Какви точно и кои са били тези хора, вече бе посочено в предишните постове, а и това е подробно разнищвано от Гюзелев и Венедиков.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Модератор История

За мене поне Цок е бил владетел.Цариградския синаксир е категоричен.Дукум / или Докум/ вероятно е бил братът на кан Крум който неколкократно е споменаван като негов пръв помощник и може би е имал статут на съвладетел.Най-интересното е че Блазиус Крайнер е категоричен че Цок е бил владетел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Диценг е бил може би наместник/вуйчо или чичо на Омуртаг /,той е управлявал тракийския саракт ,а името му е чисто тракийско.

Както знаем Диценей е името което Страбон съобщава като съветник на царя на Гетите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Какъв тракийски саракт - няма такова животно .А Диценг вероятно е погрешно изписване на Цок.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да вкарам още малко интрига в темата, ще спомена, че в началото на 90-те години на миналия век покойния Константин Мечев откри в един славянски препис на Синаксара, съхраняващо се в библиотеката "Салтиков-Шчедрин", още един "владетел" от това време - Четкат, който също е замесен м случката с избиването на византийците.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По принцип всички репресии срещу византийците се свързват с иемто на Цок.Четкат вероятно е сбъркано изписване на неговото име.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
По принцип всички репресии срещу византийците се свързват с иемто на Цок.Четкат вероятно е сбъркано изписване на неговото име.

Ресавски ,Вие за регентски съвет да сте чували , имало го е при готите /не само разбира се ,само пример/ когато царя е на война или мъртъв.

Все едно да кажете ,че царица Йоана ,Б.Филов ,Ст. Мушанов и другите регенти да представляват едно лице.

Още нещо ,това за саракта не е моя приумица ,пише го доц,. Н. Неделчев от Шуменския Университет в една книга за траките , според него "скамарите" , "северите" са били остатъци от траките и когато Крум превзема Загора е направил от тези земи "саракт'.

Поне ,човека в ''автохтонство" не можеш да го обвиниш.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Някакви докзателства за този регентски съвет?Източниците са категорични Цок си е владетел а не регент.А за "саракт" съм чел поне три тълкувания като най-приемливо ми изглежда това за армия или военна сила.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И колкото и на когото да му се иска да се вижда или чете нещо друго в текста ясно си се вижда, че пише ЧЕТКАТЬ.

Останалото са човешки приумици и желания.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наличието на регентски съвет в един случай не доказва, че е имало такъв във всеки случай. Освен това, когато българският владетел отсъства, той оставя наместник, който е пълновластен да управлява от негово име и чийто функции се прекратяват при връщането на владетеля. Това е изрично отбелязано от Йоан Екзарх в "Шестоднева". Едва ли е необходимо да търсим примери толкова назад във времето - чак у траките.

Свързването на Крумовия брат с едно от посочените лица е доста лековата хипотеза. За брат на Крум "се избира" онзи от тримата, който е убил адрианополския митрополит Мануил - понеже знаем, че братът на Крум е обсаждал този град. Това е аргумент, съставен на принципа "като няма риба и ракът е риба".

Какви точно длъжности са имали Докум, Диценг и Цок едва ли е възможно да се определи със сигурност. Понеже тези няколко източника ги представят като владетели, почваме автоматично да търсим сред най-висшите известни длъжности. Това никак не е сигурен подход и - съответно - не е особено убедителен (да не говорим за резултатите).

Ако трябваше да определяме кой (или човек с каква длъжност) е командвал българските войски срещу хърватите през 926г. - къде бихме търсили? Пак сред най-висшите длъжности естествено. А командващият е бил алогоботур (алобагатур), т.е. не чак толкова висш ранг.

Никъде не е казано, че със съдбата на 377 от около 170 000 общо ромейски пленници се занимават точно първите лица в държавата. Решението на проблема за Докум, Диценг и Цок едва ли трябва да бъде търсено единствено из върховете на българската аристокрация.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По времето на Крум Цок си е ичъргубоил.Името му фигурира в надписите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не знам Йончев защо си толкова резервиран към отъждествяването на Докум с брата на Крум.На мен ми звучи правдоподобно.А Диценг /ако не е погрешно изписване на Дукум или Цок/ би трябвало да е кавкана назначен на мястото на Иратаис.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото идентификациите се правят по инерция. В този случай:

1.В Хамбарлийския надпис има три главни лица: неизвестният по име брат на Крум, Тук (ичиргубоил), Иратаис (кавхан);

2.В синаксарите също има три: Докум, Диценг, Цок

3.Тук е отъждествим с Цок - има основания.

4.На основание на т.3 започва неистов напън да се идентифицират и останалите двама. Понеже в литературата има мнение, че Диценг може да е изкривено записване на длъжност (което обаче въобще не е сигурно) или друго име - юруш да се доказва (всъщност да се предполага, повече е просто невъзможно), че Докум е брат на Крум. Защо? Ами защото името на Крумовия брат е неизвестно и каквото и да му лепнеш, все става. И като пишем Докум брат, остава Диценг да е кавхан (за тези, които не приемат, че това е титла). Ама имало по същото време кавхан, който се казва Иратаис, а малко по-късно се говори за друг, още по-известен (Исбул). Нищо, убиваме Иратаис или го сваляме от поста и слагаме там Диценг. Ако пък има съмнение в родството Крум - Докум (и как да няма?) - заявяваме, че "диценг" всъщност е титла или объркано име и пак убиваме или понижаваме Иратаис, за да лепнем кавханството сега пък на Докум.

Такава методика мен ме смущава. Чрез такава методика Г.Ценов е отъждествил Кубрат с Кубер. Както виждаш, имал е едно основание повече - близко звучене на имената. И въпреки това не е прав. Ето защо предпочитам да си остана резервиран.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...