Отиди на
Форум "Наука"

Въпроси и "новини"


Recommended Posts

 • Потребител

Към тази теми ще бъдат включвани всички жълти новини и теми и особено тези, които са брутално копирани от неспециализираните медии.

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 188
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Глобален Модератор

В следващите седмици на Земята могат да се появят първите пътешественици във времето.И ако експериментът е на прав път, бъдещите поколения ще разберат това от учебниците по история, ще изчислят точния момент и чрез усъвършенстваната си технология да ни посетят, пише вестник "Дейли телеграф".

Физиците от цял свят чакат с нетърпение старта на Large Hadron Collider (LHC) - най-мощния ускорител на частици в историята, който струва 4.65 милиарда паунда (на снимката).

Очаква се устройството да помогне за получаване на нова информация за частиците и силите, действащи в Космоса, а така също и при възпроизвеждането на условията, възникнали след "големия взрив", от който е възникнала Вселената.

Професор Ирина Арефиева и докторът на физическо-математическите науки Игор Волович от Математическия институт "Стеклов" в Москва предполагат, че мащабният експеримент в ЦЕРН - европейския център по физика на частиците, намиращ се близо до Женева, може да доведе до появата на първата машина на времето в света, съобщава списание "Ню сайънтист".

Пускът на LHC, насрочен за началото на лятото, може да стане исторически момент, тъй като пътешествията във времето са възможни - ако те наистина са възможни - само в миналото, считано от момента на създаване на първата машина на времето.

Така 2008 година може да стане "нулева година" за пътуванията във времето, твърдят учените.

Идеята за пътешестване във времето се ражда, когато колегата на Албейрт Айнщайн, Курт Гьодел с помощта на теорията на относителността доказва принципната възможност за връщане в миналото.

След появата на неговата хипотеза през 1949 година много известни физици се опитват да я опровергаят, тъй като пътуването във времето подкопава принципа на причинността и заплашва с появата на парадокси: пътешественикът във времето може да се върне в миналото и да убие собствения си дядо, като така ще се окаже, че той самият не съществува.

Според руските учени, когато енергията на LHC бъде концентрирана върху субатомна частица (трилион пъти по-малка от комар), с тъканта на Вселената, която учените наричат пространство- време, може да се случат странни неща - тя може да се променя.

Гравитацията на Земята слабо изкривява пространство- времето, но LHC може да изкриви времето така, че то да се затвори в пръстен.

Подобно явление физиците наричат "затворена времеподобна крива" и то теоретически позволява да се върнем в миналото.

Тази схема прилича на теорията, предложена през 1988 година.

Тогава професор Кип Торн и негови колеги от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена демонстрират, че пространство-времевите тунели могат да отворят пътя за пътешестване във времето.

Руските учени се придържат към мнението, че LHC може да създава такива тунели и така да подсигурява пътуването във времето.

Разбрахме, че затворените времеподобни криви и пространство- времевите тунели могат да се появят при сблъсък на частици, обяснява проф. Арефиева.

Вероятно най-голямото, на което можем да се надяваме, е LHC да покаже признаци, че тунелите съществуват, смята д-р Волович.

Ако част от енергията при сблъсъците в ускорителя изчезнат, това може да се обясни с образуването на частици, които пронизват времето през тунела.

---

А относно пътуването назад във времето, наскоро математици от Оксфорд доказаха, че е възможно. Това което те доказаха беше окачествено като най-голямото научно откритие в историята на науката, но е толкова революционно че поне за момента учените все още ги е страх да го коментират. Според тях няма ''вероятности''. Ако примерно хвърлим шестостенно зарче и има вероятност да се падне от 1 до 6, реално ''вероятност'' няма, защото се случват и шестте събития. Според тях всяка ''вероятност'' генерира паралелна вселена в която се случва другото възможно събитие. При зарчето ще имаме 6 новогенерирани паралелни вселени като във всяка от тях ще се случи по едно от шестте възможните събития, т.е. ще се падне, 1,2,3...6. Неопределеността на Хайзенберг най-общо гласи че или можем да знаем точното местоположение на един електрон или точната стойност на импулса му, но неможем да знаем и двете неща едновременно. Някой го определят като дуалност частица-вълна, а споменатата теория елиминира изцяло ''вероятността''. Според това излиза, че във всяка микро, микро, микро секунда се генерират много и много вселени в които се случават всичките възможни варианти за всяко едно вероятностно събитие. Ако се върнем назад във времето, първо не се знае със сигурност във вселена от ''нашата ли'' наследена последователност ще попаднем или в друга. По-важното е, че в следващия момент ние ще се намираме в друга вече паралелно генерирана вселена породена от новите вероятностни събития предизвикани от нашето появяване в нея. Според тази хипотеза, няма как да попаднем в една и съща вселена два пъти при едни и същи условия и другото което е по-важно, не се знае дали всичко това което се случва в момента не се е случвало безброй пъти вече...

---

Теорията на относителността създадена от Айнщайн най-накрая ще получи своя шанс да бъде доказана

Нов проект на Европейската космическа агенция /ЕКА/ може най-накрая да установи дали Теорията на относителността, дело на немския теоретик-физик Алберт Айнщайн /1879-1955 г./, е вярна или - не, предаде британският телевизионен канал Скай Нюз. Мисията на ЕКА, която трябва да се осъществи съвместно с помощта на НАСА, ще изпрати три космически апарата, летящи в триъгълна формация, на около 50 милиона километра на вътре в открития космос. След като достигнат своята дестинация, с помощта на лазерна интерферометърна космическа антена ще бъде установено дали, както смята Айнщайн, гравитацията е форма на вълниста енергия. Освен това ще бъде уловено и движението на неутроните звезди, обикновените слънца, белите джуджета както и черните дупки намиращи се в нашата галактика. Мнозина експерти се надяват проектът да даде отговори на въпросите тормозещи от столетия учените на Земята – как се е зародила вселената? Има ли времето начало и край ? Има ли край Космоса?

A възможно ли е това, което ще видим назад във времето, всъщност да е наша проекция на това, което очакваме и по този начин да създадем "минало", което е различно от истинското минало, такова, каквото го познаваме?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребители

Открит е нов електронен елемент: мемзистор.

Занимаващите се с електротехника добре зная наборът от елементи, които са с 2 извода (например транзисторът има 3 и затова не се брои). Това са резистора, кондензатора и бобината. През 1971 по пътя на симетрията е било предположено съществуването на нов още един елемент. До скоро не е бил известен дори физически модел на такова изделие, но вече то е факт. Ето една научна статия по въпроса:

http://www.nature.com/nature/journal/v453/...ature06932.html

Тъй като не съм физик , т.е. почти нищо не схванах от въпросната статия, то счетох че това е правилната тема.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Потребител

Тук за машината на времето и по точно връщане в миналото мога да дам един известен ,преполагам ,парадокс:

"Парадокс на убития дядо" - ако внук се върне в миналото и убие собствения си дядо, тогава неговото раждане става невъзможно; но ако той не се роди, тогава няма кой да убие дядото, и раждането му ще се окаже възможно. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Глобален Модератор

Тук за машината на времето и по точно връщане в миналото мога да дам един известен ,преполагам ,парадокс:

"Парадокс на убития дядо" - ако внук се върне в миналото и убие собствения си дядо, тогава неговото раждане става невъзможно; но ако той не се роди, тогава няма кой да убие дядото, и раждането му ще се окаже възможно. :hmmm:

Доста се работи по въпросите за разрешаване на парадоксите на времето и като резултат има няколко основни школи, които честно казано имат доста сходни идеи. :dry:

Ще се опитам да разкажа с две думи, едно от решенията на споменатия от Вел.Ангелов времеви парадокс: убити родители от децата им преди да бъдат родени. Това решение е на известен руски физик, работещ по тези проблеми, смятан също така за последовател на Копенхагенската концепция.

Та той казва, че времето има свой механизъм за предотвратяване на предполагаемите парадокси при връщане на човек в интервал от време преди събитията, довели до появата му на бял свят. Ако върналият се назад във времето убие своя дядо, този дядо вече не е физиологически дядо на убиеца, а нечии друг. Самото време се грижело за тази промяна.

Основен недостатък на тази теория е въпросът, че ако се върне назад във времето някаква чисто механическа структура, предварително програмирана за изпълнение на конкретни операции, как времето би се погрижило да реши проблемите при промяна и/или загубата на някои елементи от причинно - следствена връзка. В статията бе даден пример с връщане на подводница по време на морските боеве между Непобедимата армада и британския флот. Тази подводница, ако участва на страната на Армадата, дали днес английскоговорещата част от света би била испаноговореща и тем подобни резултати. :Oo:

Проблемите, свързани с времевите парадокси са доста, а решенията звучат неособено убедително.

Има и друг проблем, формулиран доста успешно от Мичио Каку в едно интервю. Той казва, че до скоро физиците имаха за задача, да докажат, че пътуване назад във времето е възможно, а в последно време е точно обратното, тоест да докажат, че не е възможно. За сега те не справят с доказване на поставената им задача. :tooth:

Като заключение само ще кажа, че едни от най-изявените физици казват, ако ви се позвъни на входната врата, и посетителят каже, че е ваша пра пра внучка не я гонете. Това да е истина е доста вероятно. :head_hurts_kr:

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Потребител

Нова награда по физика. По 3 мил. долара на човек. Ще бъде връчвана ежегодно, което предполагам ще направи нобеловата награда втората мечта на физиците :). Ето и първите спечелили

Nima Arkani-Hamed

Alan Guth

Alexei Kitaev

Maxim Kontsevich

Andrei Linde

Juan Maldacena

Nathan Seiberg

Ashoke Sen

Edward Witten

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Открит е нов електронен елемент: мемзистор.

Занимаващите се с електротехника добре зная наборът от елементи, които са с 2 извода (например транзисторът има 3 и затова не се брои). Това са резистора, кондензатора и бобината. През 1971 по пътя на симетрията е било предположено съществуването на нов още един елемент. До скоро не е бил известен дори физически модел на такова изделие, но вече то е факт. Ето една научна статия по въпроса:

http://www.nature.com/nature/journal/v453/...ature06932.html

Тъй като не съм физик , т.е. почти нищо не схванах от въпросната статия, то счетох че това е правилната тема.

Накратко - без да го чета, смятам, че става дума за мемристор. Представлява резистор /резисторът е пасивен компонент в електронните схеми с определено съпротивление, който се ползва в електрическата верига за създаване на пад на напрежение или ограничаване на мощността/ но с някои особености поради които не може да се нарече пасивен елемент. Ток пропуснат в едната посока предизвиква повишаване на съпротивлението, а в обратната - намаляване. След прекъсване на тока това състояне /на увеличено или намалено съпротивление/ се запазва. Ясно е че такъв елемент може да се използва за съхраняване на информация - за енергонезависими памети.

С какво откритието е толкова велико? Просто за изработка > ще доведе до по-голяма миниатюризация. В сегашните флашки ползва транзистор + MOS кондензатор или полеви транзистор с изолиран гейт - дори може повече от един за бит информация. Това ще го изясним по-нататък, всичко електронно ще опиша как работи, днес може да нахвърлям няколко реда за диода. Мемристорът може да съхрани повече, чрез определена промяна на съпротивлението си. Подобни елементи вече се ползват в т. нар. вероятностни чипове/компютри. Споменахме ли в темата за квантовият компютър, че и той е вероятностен? А първите ммеристорни флашки трябва да се появят това лято, не в БГ предполагам.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Модератор Инженерни науки

БАН получи дарение за изграждане на циклотронен център. Ще си създаваме сами необходимите изотопи.

Звучи обнадеждаващо на фона на предишните две новини в /греша ли - в рамките на около седмица!/ за откраднати дефектоскопи с Ирирдий 192 /по-старият случай в Цофия/ и Цезий 137 скорошния - Девня.

Е, нека поне като споменавам Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика да дам и линк към нег. На някой може да му се стори интересно с какво се занимават, може и някоя публикация да има.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Модератор Инженерни науки

Някой днес ползвал ли е Гугъл? И видял ли е атомчето на първото "О"? Днес се навършват 127 години от рождението на Нилс Бор, клик на картинката за повече подробности.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Велик учен се е родил!

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Модератор Инженерни науки

Гугъл и НАСА в партнньорство с университети, стартират лаборатория за "Квантов изкуствен интелект" Ще се ползва квантовият компютър D-Wave 2 /Не за него май, на D-Wave/, за който се доказа чрез серия от тестове, че при някои задачи е по-бърз от "Конвенционален" супер/компютър

Целият материал

Има го и на други места - примерно и тук

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

термодинамиката

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

. . .

Много симпатичен опит, но не съм сигурен ще свещта ще се залюлее толкоз силно.

. . .

Ако този се направи при липса на гравитация, свещта по същия начин ли ще се държи?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Как от физична гл. точка може да се обясни това:

Има една книжка, май че се казва "да навлезем в науката с игра", в която този опит го има, плюс много други. Книгата е за деца и тези които не са изгубили любознателноста си. Разбира се има и обяснения.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Като хлапе /преди повече от 35 години/ имах една книжка Забавна физика.

В нея също имаше такива забавни опити.Споменах опити с горене в среда на безтегловност защото наскоро гледах филм на НАСА на тази тема. Оказа се, че в такава среда резултатите са коренно различни от тези на земята. Беше много интересен филм.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Книгата изглежда интересна.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да, и аз видях обяснението. Оказа се съвсем просто, а докато гледах филмчето се чудех, ли чудех :shocking:

П.П. Тъй като темата е и за "новини", ще пусна тук това - http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2%20%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmegavselena.com%2Ffizitsi-syzdadoha-megavselena-v-laboratorni-usloviya%2F&ei=4CbMUZvWOYfaPK76gPAB&usg=AFQjCNEMWeGn5UDKVsaBb1qh5_j6ljjs_A - "Физици създадоха мегавселена в лабораторни условия" :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Според мен има значение и това, че пламъците на свещите са под ъгъл спрямо парафиновото тяло. Така по-ниският пламък на по-тежката страна стопява по-бързо парафина, който е около него, тя олеква по-бързо от другата и се получава редуване.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Според мен има значение и това, че пламъците на свещите са под ъгъл спрямо парафиновото тяло. Така по-ниският пламък на по-тежката страна стопява по-бързо парафина, който е около него, тя олеква по-бързо от другата и се получава редуване.

Така е!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Причината за разклащането на свеща са конвективните потоци. Сигурен съм, че ако

опитът се повтори с нетопим материал, например нещо негоримо с огън на двата края,

ще се разклати по същия начин. Например, ако на двата края на нетопима пръчка се

навие памук, напои се със спирт и се запали.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...