Отиди на
Форум "Наука"

ДОЙРАН


Recommended Posts

  • Потребител

На 14 октомври 1915 България влиза в Световната война като съюзник на Централните сили. Страната ни има спорове със своите съседи за територии, населени предимно с българи по онова време. 20-километровият фронт при Дойранското езеро става един от най-важните участъци, на който от 1916 до края на войната се водят 5 тежки сражения с войските на Съглашението.

В началото на септември 1918 г. близо милионната Българска армия заема фронт от Орфанския залив на Бяло море до Елбасан в Албания. Дванадесет дивизии заемат равномерно шестстотинте километра окопи и блиндажи. Резерви няма. Храната за нашите войски е оскъдна, дажбите намаляват всеки месец. Мисълта за крайна победа отдавна е напуснала българското общество. Въпросът е как да се спечелят изгодни следвоенни условия за бъдещето на страната. Всички особено се боят от окупация на страната от войски на съседите - Румъния, Сърбия и Гърция. Румънският политически елит иска всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия - до Места и Искър.

Генералното настъпление на съглашенските армии в Македония започва в средата на септември. Планът предвижда българската отбрана да бъде разкъсана в два пункта - Добро поле и Дойран. Двете настъпващи колони трябва да се съединят край Скопие и да затворят в "чувал" цялата Българска армия във Вардарска Македония (600 000 бойци).

При Добро поле настъпващите френска и сръбска армия успяват да изтласкат след тридневна епична битка трите български полка. Техните генерали обаче с ужас оглеждат оголените си флангове.

Шестте дивизии на съюзниците от Съглашението са по-решени отвсякога да победят. От 16 до 18 септември те изстрелват по българските позиции 250 хиляди снаряда. А на 18-ти, пехотинците - британци и гърци, тръгват в атака. Те напредват безстрашно, въпреки загубите. Но и българите са решени да не отстъпят.

Артилерията на единствената при Дойран 9-та българска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов, открива мощен преграден огън. Българската пехота задържа настъплението на противника А на 19 септември с решителни контраатаки си възвръща всички загубени отначало позиции

На 20 септември разузнаването на Вазов му докладва, че пред него няма вражески части. Вазов пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун.Не му разрешават, но използват победата, за да изтръгнат точка в споразумението за примирие, подготвяно именно в Солун от българска делегация, водена от Андрей Ляпчев, България да не бъде окупирана от войски на балканските държави.

Победата е пълна... но като цяло войната е вече загубена за Германия и нейните съюзници. Не само на Балканите, но и на Западния фронт.

През 1935 г. генерал Вазов пристига в Лондон. Той участва в конгреса на Британския легион, организация на ветераните от войните. Българската делегация е посрещната с изключителни военни почести. Генерал Вазов се среща с лорд Милн и други свои бивши противници на Балканския фронт. А председателят на легиона казва пред участниците в конгреса, че Владимир Вазов е от малкото чужди генерали, чиито имена фигурират в официалната британска история. Английският премиер Лойд-Джордж пише по-късно: "В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран".

В четиридневните сражения англичаните губят 4000 бойци и офицери и дават 550 пленници. Гърците губят 20000 бойци, французите 3500. А плевенци - 494 убити и 1208 ранени. Бог наистина в тези дни е бил българин.

Две години след войната героят от Дойран генерал Вазов преминава в запаса и до края на живота си е отдаден изцяло на мирна дейност. През 1926-1932 е кмет на столицата София и прави много за нейното благоустрояване и развитие като модерен европейски град.

Български бункер от Първата световна война, запазен над град Дойран, е влязъл в английските военни учебници по история.

Има една великолепна голяма книга, "Дойранската епопея 1915-1918" от Н. Недев, генералщабен майор.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина, ген. Вазов е един от най-забележителните военначалници, но и един от най-читавите български общественици, достоен представител на рода си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Винаги съм си мислел, какви дивиденти можехме да извлечем, ако все пак от генщаба му бяха позволили да настъпи към Солун, мизерните остатъци на Антантата щяха да бъдат пометени, французите нямаше да посмеят да напреднат сами оставяйки ген. Вазов в тила им и трябваше да се върнат обратно обезмисляйки пробива си при Добро поле...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Само не си мислете че едно настъпление към Солун е щяло да бъде безпроблемно.Напротив.Девета плевенска дивизия е била максимално изтощена от боевете по време на които с пределни усилия удържа позициите си.Настъпателаната способност на дивизията е била меко казано съмнителна.Да не говорим за цялостната ситуация на фронта която въобще не била в в българска полза.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина не е вярно, че Солун е щял да бъде съвсем беззащитен. Но англичаните се изтеглят, понесли са доста по-тежки загуби от нас, в доста от частите им загубите достигат 65%, кой щеше да има по-голям шанс? Особено ако контраатаката на Вазов беше започнала веднага след съобщението, че англичаните са духнали на юг и не им се даде възможност за заемане на удобни позиции и стабилно окопаване срещу нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Какво духване на юг?Англичаните просто се връщат на изходни позиции.Да не говорим че могъщата им артилерия практически не е пострадала и е в състояние сама да отбие всеки опит за контраатака.Вижте ако генерал Владимир Вазов е бил убеден в успеха на евентуално контранастъпление е щял сам да го заповяда без да чака заповед от Кюстендил.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Т.е. да действа на своя глава и открито да наруши заповедите на генщаба?! Съмнявам се. А шансове е имало, англичаните може да са имали повече снаряди, но са загубили около 1/3 от личния състав на дивизиите, докато 9-та плевенска е почти непокътната, а и идеята ми е да се действа със светкавичен контраудар, така че да не се даде възможност на англичаните да заемат удобни отбранителни позици, да направят окопни системи и да разположат артилерията за заградителен огън или преса срещу нас.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Войната за България е загубена в края на 15-та година, когато българското командуване послушно изпълнява немската поръчка и спира нашите войски на гръцката граница!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Войната за България е загубена в края на 15-та година, когато българското командуване послушно изпълнява немската поръчка и спира нашите войски на гръцката граница!

Има нещо вярно в в това но имайте предвид че Македонския фронт е второстепенен фронт.Тука нито може да се спечели нито да се загуби войната.Дори и да беше превзет Солун в началото на 1916 г. това нямаше да обръне хода на войната в полза на Централните сили.Друг е въпросът че нашето командване беше длъжно да атакува Солун.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Все пак като се замисля, каква фигура е този човек... след като съчетавайки майсторство, постоянство и ярост войската му побеждава така, че след 20 г. му навеждат знамената в Лондон, става кмет на София от десните.. ;) поставя началото на екологията и озеленяването й, после като някакъв японски самурай се оттегля в Рибарица и доживява живота си без да вдига много шум....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В края на септември 2008г. по случай 90г. от Дойранската епопея съставихме една великобугарска чета от около 20 души и посетихме Дойран. От стария град нищо не е останало - една голяма възрожденска църква, която е била опожарена и са останали само стените, но македонците в момента я възстановяват и една малка турска баня. Градчето днес е по скоро село. Позициите започват непосредствено над него, като преди 10 дена е имало горски пожар и баирите, които са обрасли с нискостеблена растителност бяха изгорели, което придаваше съвсем реалистичен вид на бункерите и ямите от снарядите. Местните разправяха, че когато гората горяла се чували гърмежи от невзривени снаряди. И наистина на едно място попаднахме на два такива снаряда. Българските бункери, макар и много от тях да са в последствие взривени, наистина представляват нещо внушително, особено тези на върх Кала тепе, който е най-високият и на чийто връх е бил централният бункер, където е бил и генерал Вазов. Цялата околност и особено връх Кала тепе са осеяни с куршуми и шрапнели, а както казах тук-там има и невзривили се снаряди. В близост е и село Фурка, където е бил щабът на ген. Вазов. Къщата в която живял все още съществува, а в дворът е и бункурът, в който се е криел. Изрично трябва да отбележа, че местните бяха изключително дружелюбни, а във Фурка някои от селяните като говореха за българските войници казваха "нашите". Ето и малко снимки.

Изгорялата гора

post-5334-1257010085_thumb.jpg

Български бункер малко над градчето

post-5334-1257010117_thumb.jpg

Фердинандова чешма

post-5334-1257010151_thumb.jpg

Панорама от Кала тепе към английските позиции

post-5334-1257010233_thumb.jpg

Бункер на Кала тепе

post-5334-1257010274_thumb.jpg

Централният бункер на върха

post-5334-1257010308_thumb.jpg

Бункерът на ген. Вазов в село Фурка

post-5334-1257010491_thumb.jpg

Този величав паметник на българската бойна слава душманите български не можаха да заличат - Английско военно гробище на гръцка територия. Няма да обяснявам защо казвам "паметник на българската бойна слава" :)

post-5334-1257010516_thumb.jpg

Един незабелязан и съответно неразрушен паметник - Чешма построена от българската полева болница. Чешмата се намира на открита поляна непосредствено до пътя за Валандово. Може би оцеляването се дължи на думата "полска", т.е. "полева", която малоумните сърбокомунистически дебили са решили, че показва че чешмата е била строена от поляци. :post-20645-1121105496:

post-5334-1257010545_thumb.jpg

Снимки, които трябва да се изтеглят:

1. Панорама от Кала тепе към езерото

2. 90 години по-късно българското знаме отново се развя над централния бункер на Кала тепе :smokeing:

3. Английски куршум

4. Английски снаряди

5. Паметникът на пол. Каварналиев - взривен от сърбокомунистическите помияри

6. Нахлулата във ФИРОМ бугаротатарска орда символично възстанови паметника :smokeing:

7. В изпепелената гора е цъфнало цвете. Животът се възражда. Бавно и трудно, но се възражда. И нещо друго се възражда в изпепелената от сърбокомунистическата пропаганда Македония. Видях го в магазините на Дойран, в местната баничарница, в с. Фурка, в кръчмата на гара в с. Пустоградско, при контакта с обикновените хора. Видях го в една тъмна нощ между 00 и 1ч., когато потпийналата бугаротатарска орда десет път изпя на открито в Дойран "Гордей се майко Македонийо" и никой даже не ни и напсува.

_________________________________.bmp

________________________.bmp

DKTeKyrsh.bmp

DSnariadi.bmp

____________________.bmp

_______________________.bmp

Dcv2.bmp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз имам много снимки и карти от Дойран и искам да ги постна. Те принадлежат на всички българи! Ще видим, кога ще стане това, понеже отнемат много време за разни корекции.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Безценни снимки, поздравления :good: Поздрави и за експедицията на Ка4о, звучи обнадеждаващо :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Дойранската позиция настъпва развитие на българските фортификационни съоръжения. За всеки боец е осигурено укритие,благодарение на което жертвите на 16-ти септември на който ден англичаните изстрелват над 23 000 снаряда са минимални – 9 убити и 25 ранени.

Нашата армия за пръв път използва новият тип препятствия – противотанковите ями.

А освен това е изградена предна, главна и тилна позиция – предшествениците на втората отбранителна полоса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Момчета, отнема много време, а аз (макар, че съм свободен) правя и други неща! Ще стане!!!

Ще се изненадате, ако ви кажа, че Дойранските позиции съвсем не отговарят на стандартите от него време. Те просто не са укрепени добре. Не зная, от къде идва това, че Дойран е една непристъпна крепост. Липсват материали - цимент, бодлива тел и изобщо всичко. Много от позиционните участъци на 18-ти септември 1918-та год. са в строеж и не са завършени, а други са в проект! Това, че има окопи и скривалища (за което е нужна само лопата) не е достатъчно. Всичко се е дължало на духовната сила на войските.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ще се изненадате, ако ви кажа, че Дойранските позиции съвсем не отговарят на стандартите от него време.

Според данните на противниковото разузнаване Дойранската позиция не отстъпвала на създадените на западния фронт (във Франция) отбранителни позиции. Така е според мемоарите на ген. фелдмаршал Милн и на Лойд Джордж, а и според Under the Devil's Eye: Britain's Forgotten Army at Salonika 1915-1918 от Уейкфйилд и Мууди:

post-4896-1261384636_thumb.jpg

Те просто не са укрепени добре. Не зная, от къде идва това, че Дойран е една непристъпна крепост. Липсват материали - цимент, бодлива тел и изобщо всичко.

В инженерно отношение Дойранските позиции през 1916 г. не са достатъчно подготвени. Това особено се отнася до предната позиция, където липсват солидни съоръжения, способни да издържат на силен артилерийски огън. На главната позиция е изработен един непрекъснат окоп и укрития за бойците, които на предната позиция са съвсем недостатъчни. Така е поне според книгата на Илиев - Първата световна война 1914–1918 г. Балкански военен театър. Но от 1916 до 1918 г. тече колосална работа по укрепването на позициите при Дойран.

Генерал-майор Владимир Вазов през пролетта на 1917 г. по време на обиколката си на позицията констатира, че тя е естествено много силна, заета е с достатъчно войска и доста време укрепявана, но укрепяването трябва да продължи, защото е недостатъчно и трябва да продължава непрекъснато.

Много от позиционните участъци на 18-ти септември 1918-та год. са в строеж и не са завършени, а други са в проект! Това, че има окопи и скривалища (за което е нужна само лопата) не е достатъчно.

През есента на 1918 г. частите и подразделенията усъвършенстват построението на отбраната, особено нейната фортификация и огневата система. Втората позиция е подготвена напълно, а за цялата артилерия са изработени укрития за материалната част и боеприпасите. Различните видове укрития били разчетени да издържат право попадение на 12-см снаряд, а много от тях и на 15 и 21- см снаряди.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Винаги съм си мислил защо нашите успяват при Дойран а губят пир Добро поле.И единствената разлика която виждам е че при Дойран имаме енергично ръководство провеждащо непрекъснато укрепване на позицията.При Добро поле не виждаме такова нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Потребител

Панцергренадир, ти вярваш в таласъми! Как ще ми коментираш файла за "укрепеността" на Дойранския фронт?

Sector_Doiran.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Важна разлика между главните позиции при Дойран и например при Линията Хинденбург е че, там има три реда окопи - преден, поддържащ и резервен, докато при Дойран окопите са двуредни. Това не се вижда от твоите карти. Слабостта е, че втората позиция на разстояние 2–5 км е подготвена само частично. Вижда се ясно на твоите карти.

Все пак щабът на армията разработва Заповед № 544/1916 г., с която се изисква увеличаване дълбочината на позициите и броя на подготвените фортификационно линии от окопи, изработване на ходове за съобщения между тях, промяна в разпределението на силите в различните линии, изграждане на достатъчно укрития за личния състав и артилерийското въоръжение. Така че са предприети мерки по усилване на линията, съобразно наличните ресурси.

Ето една схема на типична първа позиция с три реда окопи на Западния фронт:

post-4896-1264352279.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...