Отиди на
Форум "Наука"

Варварите в Източна Прусия. “Armageddon: The Battle For Germany 1944-1945″


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

8 май – Ден на Армагедон. Червените варвари

Варварите в Източна Прусия. “Armageddon: The Battle For Germany 1944-1945″

Прусия се разплаща за всички.

През 1758 година, императорските полкове на Екатерина II, предвождани от Суворов, превземат Кьонигсберг. С идването на руснаците в града почти нищо не се изменя. Заедно с тях се настанява и известен непознат до сега разкош. Луксът, френските маниери и “льо бон тон” на офицерите бързо привличат на своя страна немското население. Те започнали на устройват балове, търговията се увеличила, дори няколко гражданки на града се омъжили за руснаци. Особено благосклонни “окупаторите” били към университета. Много от тях се надпреварвали да посещават лекции, като с особена популярност се ползвала аудиторията на младия магистър Емануел Кант. Под руска окупация до 1762 година, Източна Прусия преживява период на просперитет и икономическо развитие.

Двеста години по-късно историята се повтаря в ужасен вариант. През 1944 година нищо вече не може да спре руските войски. Въпреки това в населението на Прусия продължава да живее споменът за онази оперетна окупация, която през 18 век завършила с няколко сватби и мирна раздяла след четири години. Прусаците знаят, че този път ще бъде много по-тежко, но все пак се надяват, че слуховете за руските зверства са силно преувеличени. И се лъжат, страшно се лъжат, правейки фаталната грешка да сравняват християнската руска императорска армия с аристократичните си образовани офицери и дивите комунистически азиатски пълчища, водени от надъхани комисари от НКВД с единствена мисъл за отмъщение на всяка цена.

Когато през октомври 1944, съветските войски навлизат в Третия Райх, започват грабежи, убийства и кланета”- пише берлинският историк Йорг Фридрих – “така, че дори в безпристрастните наблюдатели те създават впечатление на монголски орди”. Червената армия издига войната до нов апогей, до ново качествено ниво.

… в една ферма видяхме пет деца чиито езици бяха забити с пирони за масата” – съобщава очевидец от село Хайденкруг, в долината на река Мемел, където през октомври 1944 влизат войските на 43 армия от Първи Балтийски фронт.Малко по-късно той открива „пет момичета завързани с въжета и силно издрани гърбове, без дрехи, като че ли са били влачени по пътя в продължение на километри”.

Село Демеркоф в Померания, 9 март 1945. В кметството се събрали няколко старци, жени и деца. Те били наплашени, защото съветските войски били съвсем близо. Много скоро, както разказва една от жените, в стаята влязъл червеноармеец и „ без да каже нито дума, той се огледа и отиде към жените и децата. Повика с пръст сестра ми. Тя не стана веднага. Тогава той отиде при нея, постави автомата си под брадичката и се раздаде изстрел. Главата и отхвръкна и плисна кръв. Тя умря веднага, без да спомене и дума …”

Подобни сцени на зверско насилие се повтарят почти навсякъде по Източна и Западна Прусия, Шлезвиг и Померания. Метгетен, квартал на Кьонигсберг, е превзет на 29 януари 1945, но след това германските войски контраатакуват и си го връщат. Пред очите на войниците от Вермахта се откриват такива картини, които не би могло да измисли и въображението на психопат убиец. „Видях останките от две момичета около двадесетте – си спомня лейтенант Карл Кнор – които очевидно са били вързани за две коли и разкъсани на части” От намиращите се недалеч вили били изведени около 60 жени в обезумяло състояние. Всяка от тях е била изнасилвана по 6-7 пъти на ден. Недалеч от това място, капитан Херман Зомер открива десетки трупове на жени и деца. Децата са със счупени черепи, а някои от тях многократно са прободени с щик.

Червеноармеецът Лев Капелев, след това станал дисидент, си спомня, че когато влязъл в Източна Прусия, първото нещо което видял бил трупът на стара жена. „Дрехите и бяха разкъсани, между слабите и бедра забелязах телефонен апарат, а слушалката му беше забита във вагината й.”… за опитите си да защити цивилното население от безчинствата, майор Капелев заплатил с 9 години в ГУЛАГ.

Така за няколко седмици червените варвари превръщат града на Емануел Кант в развалини. Пощаден бил само гробът на философа. Казват, че това било по заповед лично на Сталин, който прочел някъде , че той бил значителна фигура в науката. „Ние плувахме в река от лава, която извираше от някаква зла преизподня” казва доктор Ханс фон Лендорф и продължава да описва изобретателността на освободителите: „ Те не щадят нито осемдесет годишните жени, нито болните в безсъзнание. Една от пациентките ми, която беше ранена в главата и беше в кома … те многократно я изнасилваха”.

Психозата завладява немското население на окупираните от комунистите територии. Тези, които не са успели да се изтеглят на запад, дълбоко го съжаляват. Руските войници не научили почти нищо на немски с изключение на „Фрау ком”. Жените нямали никакъв избор освен да се подчинят. Дори децата започнали да играят на изнасилване.

Господарите в Кремъл не се интересували от геноцида срещу немците провеждан от собствените им подчинени в Източна Прусия. Това не вълнувало Сталин, както не го е вълнувала и съдбата на собствените му граждани. Както казва на 3 март 1945 г. именитият сталински пропагандист Иля Еренбург: „Историческата мисия на Съветската армия се състои в скромната и почетна задача да намали населението на Германия”. Колкото повече страх нагнетявала Червената армия, колкото повече хора убивала, колкото повече жени изнасилвала, толкова повече немци напускали земите на дедите си и тръгвали на запад да се спасяват и освобождавали земите за бъдещо съветско заселване.

Що се отнася до Източна Прусия, Сталин успява и я превръща в пустинна страна с градове фантоми, същото което прави и в Русия. „Катастрофата, която се разрази в резултат на съветското настъпление няма аналог в човешката история” – пише американският дипломат Джон Кенан. „Аз сам прелетях на американски самолет на неголяма височина над тази провинция. Видях само руини и пустинна територия. От единия край на хоризонта до другия нямаше нито един признак на живот …

От 2 380 000 жители на Източна Прусия, според преброяването на населението през 1950 остават само 160 000 …

Библиография:

Hastings, M. “Armageddon” Chapter 10: Blood and Ice: East Prussia. Alfred A. Knopf, NY, 2004.

Fisch, B. “Nemmersdorf, Oktober 1944. Was in Ostpreußen tatsächlich geschah”, Berlin, 1997.

Hillers, M. “A Woman in Berlin: Six Weeks in the Conquered City” Translated by Anthes Bell.

Beevor, A. “Berlin: The Downfall 1945″, Penguin Books, 2002.

Toland, J. “The Last 100 Days” Chapter Two: Five Minutes before Midnight

Merridale, C. “Ivan’s War, the Red Army 1939-1945″, London: Faber and Faber, 2005.

Naimark, N. “The Russians in Germany: A History of the Soviet Zone of Occupation, 1945-1949″, Harvard University Press, 1995.

de Zayas, A. “A Terrible Revenge. The Ethnic Cleansing of the East European Germans, 1944-1950″, St. Martin’s Press, NY, 1994.

Материалът заедно със снимките е на адрес: http://www.extremecentrepoint.com/?p=560

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разумните прусаци, разбира се напускат родните си места, защото предполагат какво ги очаква. Останалите са се предоверили на милостта на РККА, разбрали са грешката си и са понесли ужасните последствия от това. По-късно и те плюс немското население на Судетите (общо към 12 милиона) са изселени.

На Потсдамската конференция става дума за обезлюдяването на източногерманските земи и за трудността при липсата на кадри, които да поемат следвоенната администрация в тези области.

Сталин:

„Немцы бежали, и естественное и, конечно, единственное решение состоит в том, чтобы создать дружественную администрацию из поляков [......]

Кто будет выращивать хлеб? Там никого не осталось, кто мог бы обрабатывать землю, кроме поляков”.

Но все пак германското правителство винаги е имало куража да заявява, че по отношение на изселените немци от източните територии и Судетите е извършена несправедливост. Ангела Меркел заявява, че мнозина германци са изгубили домовете си след края на войната и изместването на границите на Запад.

Меркел:

" Експулсирането на повече от 12 млн. души от части от тогавашна Германия и днешна Полша е несправедливост. Това трябва да бъде признато.”

Някои по-десни среди в Германия дори говорят за нужно обезщетение на потърпевшите и техните наследници, но поне засега това е невъзможно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Немците са окупатори в Полша и Балтика от XIв. насам. Историческата правда възтържествува и най-после след 1944г. те са изхвърлени оттам.

Това е платата за 10-вековното издевателство на ''арийците'' над торта на земята.

Много съжелявам за гадните сцени.

Мръсните болшевики нарочно са водели всякаква азиатска пасмина със себе си, защото редовия мужик не може да направи такива гадости.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Немците са окупатори в Полша и Балтика от XIв. насам. Историческата правда възтържествува и най-после след 1944г. те са изхвърлени оттам.

Това е платата за 10-вековното издевателство на ''арийците'' над торта на земята.

Много съжелявам за гадните сцени.

Мръсните болшевики нарочно са водели всякаква азиатска пасмина със себе си, защото редовия мужик не може да направи такива гадости.

Виж описанията на славянските зверства на Балканите през VІ век от Прокопий Кесарийски (ама по-добре да е в английски превод, че в ГИБИ са позамазани нещата) и после говори, че "редовият мужик не може да направи такива гадости".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Немците са окупатори в Полша и Балтика от XIв. насам. Историческата правда възтържествува и най-после след 1944г. те са изхвърлени оттам.

Това е платата за 10-вековното издевателство на ''арийците'' над торта на земята.

Много съжелявам за гадните сцени.

Мръсните болшевики нарочно са водели всякаква азиатска пасмина със себе си, защото редовия мужик не може да направи такива гадости.

Съгласен съм с казаното от теб.Само да си спомним съдбата на балтийското племе Пруси изтребвано жестоко от тевтонския орден.Все пак съветите се показаха достатъчно благородни за да не постъпят по същия начин с германците от прусия повечето от тях бяха изселени част от жените изнасилени но повечето германци от източна прусия живеят и до сега в Германия докато прусите са изчезнал народ отдавна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
........

Rizar, ако попрочетем учебниците по история на отделните държави, ще установим, че „историческата правда” е нещо твърде относително.

Относно немските окупатори в Полша и Балтика, да не се забравя, че лозунгът на Тевтонските рицари при походите им на изток е: «Jesu Christo Salvator Mundi», т. е. «Иисус Христос – спасител на света». Походът е благословен от Папата и е именно против западнобалтийското племе "пруси" за неговата християнизация. Положителното дело е християнизацията на тамошното население. Методът е ясен – местното население има избор – кръст или меч. От признателност полският крал Конрад I Мазовецки официално продава на тевтонците огромни територии от Прусия. Те християнизират населението и строят огромни крепости и фортове – Кьонигсберг (родното място на философа Имануел Кант), Кулм ( от там е рода на ген. Хайнц Гудериан) и много други.

Тевтонците носят в Прусия през XI-в. християнството, а болшевиките през 1945 г. - болшевизма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Rizar, ако попрочетем учебниците по история на отделните държави, ще установим, че „историческата правда" е нещо твърде относително.

Относно немските окупатори в Полша и Балтика, да не се забравя, че лозунгът на Тевтонските рицари при походите им на изток е: «Jesu Christo Salvator Mundi», т. е. «Иисус Христос – спасител на света». Походът е благословен от Папата и е именно против западнобалтийското племе "пруси" за неговата християнизация. Положителното дело е християнизацията на тамошното население. Методът е ясен – местното население има избор – кръст или меч. От признателност полският крал Конрад I Мазовецки официално продава на тевтонците огромни територии от Прусия. Те християнизират населението и строят огромни крепости и фортове – Кьонигсберг (родното място на философа Имануел Кант), Кулм ( от там е рода на ген. Хайнц Гудериан) и много други.

Тевтонците носят в Прусия през XI-в. християнството, а болшевиките през 1945 г. - болшевизма.

Не, не го приемам това ти християнство не го ща, вземи си го.

Колкото до историческата правда, нали съм казвал десетки пъти, че съм ревизионист.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не, не го приемам това ти християнство не го ща, вземи си го.

Защото е наложено насила ли? Еми, кой безродник ще бъде убеден да предаде без борба вярата на дедите си?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защото е наложено насила ли? Еми, кой безродник ще бъде убеден да предаде без борба вярата на дедите си?

Щом осъждаме насилствената ислямизация осъществявана чрез икономическа или физическа принуда от османците, то ние трябва да осъдим и насилствената християнизация осъществена чрез масово изтребване на население

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Брей, как пък го завъртяхте ...тц,тц, тц....

Св. Никита Ремесиански да не е отишъл с 50 римски легиона в Родопите да покръства бесите ???

Или светите братя Кирил и Методий са прехвърлили бронирани девизии в Панония ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не, не го приемам това ти християнство не го ща, вземи си го.

Св. Никита Ремесиански да не е отишъл с 50 римски легиона в Родопите да покръства бесите ???

Или светите братя Кирил и Методий са прехвърлили бронирани девизии в Панония ...

Още нещо да добавя. Приемането на християнството е държавен акт на най-високо ниво. То зависи от волята на държавния глава, а не от мисионерски проповеди. Още повече ако човек е запознат с историята на покръстването на прусаците. Християнското мисионерство в Прусия се проваля. Прусаците се показват като силен и независим народ и убиват първите си мисионери – Аделберт Пражки и Бруно Кверфутски. Местното християнско малцинство измолва от папата намесата на Тевтонския орден. Така че християнизацията и в следствие на това и германизацията на Прусия е положителин акт, въпреки неизбежните жертви на насилието.

Ето една миниатюра от онова време, показваща как прусаците убиват първия си християнски мисионер Аделберт Пражки, наречен по- късно апостол на прусите.

post-4896-1253475091.jpg

Щом осъждаме насилствената ислямизация осъществявана чрез икономическа или физическа принуда от османците, то ние трябва да осъдим и насилствената християнизация осъществена чрез масово изтребване на население.

Не може да просъществува една езическа държава в християнската епоха, обкръжена от покръстени народи. Най-малкото по политически и икономически причини владетелят й ще бъде принуден да приеме християнството, или ще бъде насилствено покръстен от своите съседи. Но във всички случаи това ще бъде положителен акт за времето си, ако погледнем в переспектива.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Средновековието си е средновековие, тука става дума за 20 век.

Притеснителното в случая е как в първата половина на 20 век идеологиите разрушават постигнатите през 17-ти, 18 и 19 век стандарти на култура и хуманно отношение с лекотата, с която будистките монаси изтриват пясъчните си мозайки...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да пускам ли контратема за зверствата на германските варвари в Чехия, Словакия, Сърбия, Гърция, Полша, Беларус, Украина и Русия през 1939-1943 г. или няма нужда?

Каквото са посяли, това са и пожънали.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е тези неща са известни. Сега посочените не бяха, доскоро поне. Не би следвало да се третира въпроса "каквото са пожънали", защото нито един цивилен няма вина за деянията на Сталин, Ленин или Хитлер. От американска страна пък съвсем няма какво да се разглежда в този аспект.

ПП

Тази тема би трябвало да съдържа една много трудна подтема - пропагандата от ВСВ. Защото колкото от сведенията, които уж имаме са пропагандна измишльотина.... Например спомените на полк. Старинов за унищожаването на реколтата на окупираните земи по заповед на Сталин: "Селяните се оплакваха, че немците пращали преоблечени като партизани хора да им унищожават запасите с храна... Те не знаеха, че това е по заповед на Сталин и че хората бяха истински партизани... "

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да пускам ли контратема за зверствата на германските варвари в Чехия, Словакия, Сърбия, Гърция, Полша, Беларус, Украина и Русия през 1939-1943 г. или няма нужда?

Можеш да цитираш нещо от тук:

post-4896-1253642851.jpg

Под редакцията на А.А. Гречко. Класика... 50 години само от такива кладенци сме гребали. Но надали има смисъл да оставаме на това ниво.

За мераклиите – оттук на руски.

http://www.soldat.ru/files/4/6/16/

Проблемът е, че тази информация предълго е коментирана и надали има неразкрито германско престъпление. По-интересни са съюзническите престъпления- прикривани, оправдавани и отричани и до днес.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми айде тогава пуснете инфо за варварските съюзнически бомбандировки над Дрезден.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Би трябвало да има стара? Защото да, Дрезден и други много неща също не бива да се подминават без внимание.

За съжаление, 20 век ни предлага набор от военни престъпления, които 19-ти не познава..... Какви добри времена са били....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пределно ясно е ,че Германия не е единствената виновна за войната . За това особенно голям принос имат и СССР,Италия, Великобритания, САЩ и Япония.

Но както се казва, "Битият бит".

Но ти като ''естествен'' русофоб няма да кажеш за гадните бомбандировки на американската авиация над Берлин и Дрезден в която намират смъртта си ни повече, ни по-малко от 300 000 мирни жители -най-вече старци, жени и деца !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Само ще ни надуваш ушите с отрицателно налягане за няколко стотин изнасилени германки ..., в един руски филм, имаше много хубав епизод, в който се показваше отлично, какво е ставало с изнасилвачите - или много хубава смърт чрез разтрел или скопяване ,а и в някои случаи измъчване като куче !

Осман паша в Плевен е забранил на турците да посягат на българските граждани, пък камо ли за високо издигнатите руски генерали да са заповядвали изнасилване.

Единствения ''изнасилвач'' на фактите в случая си ти - Панцергренадир.

А, че не са изнасилвали само руснаците е ясно само по себе си.

За Испанския легион в Русия е имало един прекрасен пример, при който срещу подигнатата забрана за секс , испанските войници са отговорили с парад с кондоми на щиковете ...

Да не говорим ,че в един стар, стар италиански филм, в който се ветрееха прелестите на София Лорен се разказваше за патилата на една италианска майка и дъщеря изнасилени от съюзническите войски.

Ама на вас проблема са руснаците .

Апропо ЗНАМ!!!!

Ами идете да ги решите в Москва ????

Пак ще ядете ШУТОВЕ , ДО КРАЯ НА СВЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Рицар, недей занапред с такива постове, като този който изтрих.

Добре , ще подгласям на русофобските ви издънки с мощно подгласяне ....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво значи "русофобски?!" /Или германофобски или някакви други фобски?/ Иде реч просто за фактология и история.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега, аз няма да взема страната на никого и да му симпатизирам по въпроса за военните престъпления. Действията на войските на страните едни, към други са се отличавали с изключителна жестокост. Пито, платено! Проблема е, че нацистите не отричат това. Другите обаче, го отричаха. Ами те като са варвари, вие защо се приравнихте с тях? Нали не сте такива! Че те в България са се държали като варвари, камо ли в Германия!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Сега, аз няма да взема страната на никого и да му симпатизирам по въпроса за военните престъпления. Действията на войските на страните едни, към други са се отличавали с изключителна жестокост. Пито, платено! Проблема е, че нацистите не отричат това.

Море, точно нацистите си го отричаха и до днес го отричат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Без да се изследва пропагандата от ВСВ от всички страив вечно ще е така. Защото аз не съм склонен да вярвам на нито един ред, написан от Сталин също, а не само на тези от другата страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без съмнение,това което се случи в Източна Прусия е варварство и геноцид.Така или иначе е факт,че германците сами си го предизвикаха до голяма степен,но и жестокостта на Сталиновите орди не знае граници.Аргументи,че немците са завладели насила тези земи преди 10 века и поради това не са техни през 20 в. са смешни,все едно някой да оспорва руската принадлежност на Сибир,също завладян,но "само" преди 5 века,също с насилие спрямо местното население.

Следвоенното преместване на границите и населението пък е обичаен специалитет на Сталин и е под римското мото "горко на победените!".А казват,че Съюзниците били "добрите"?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...