Отиди на
Форум "Наука"

Гръцките икономически проблеми днес


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Всяка държава, общност или човек, които взимат повече, отколкото произведат, по каквато и да било причина, рано или късно стига дотук.

http://www.economicpolicyjournal.com/2010/...cost-up-to.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А дали и гръцкия народ не е виновен за сегашното положение. Каквото и да опитват гръцките правителства всичко в Гърция масово се вдига и си постига я по- високи заплати, я по- ниски осигуровки. А борбата за власт явно изисква да се правят отстъпки. Дори сега, когато Гърция наистина е изправена до стената фермерите искат 1 млрд. евро допълнителни субсидии. Някакъв такъв манталитет: държавата е мащеха и ние трябва да си търсим своето. Лошото е, че европейската икономика няма как да не се повлияе от това, а още повече като съседи на гърците нас отново ще ни засегне най- силно.

Акциите и валутите в страните от Централна и Източна Европа поскъпнаха през последните месеци по-бързо, отколкото в по-богатите им съседи от Западна Европа, като растежът бе отчетен благодарение на спасителните кредити от международни институции и усилията на правителствата за намаляване на бюджетните дефицити, информира Associated Press.

Експерти обаче предупреждават, че силният растеж на фондовите пазари не се изразява в укрепване на реалната икономика на страните от региона, много от които отчитат бавен растеж и слабо потребителско търсене въпреки излизането от рецесията и, в някои случаи, от финансовата криза.

Появиха се и нови причини за тревога - опасенията, че бюджетната криза в Гърция, която разклати Европейския съюз и еврозоната, може да се пренесе и в други страни от региона и най-вече в България (съсед и търговски партньор на Гърция), в която гръцките банки имат силно присъствие.

Мнозина експерти в България се опасяват, че проблемите в Гърция могат да прехвърлят границата и се надяват ЕС да ограничи мащабите на кризата. Много гръцки банки и компании имат подразделения в България.

"Гърция е един от основните инвеститори в България и финансовата криза може засегне нашата икономика", заяви Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите.

"Двустранната търговия е важна за България и възможният спад на поръчките от Гърция може сериозно да засегне българските производители", посочи Тасев.

Български компании вече са оценили на над $ 300 млн. загубите си от блокадата на границата от протестиращи гръцки фермери, които настояват за по-бързо изплащане на държавната помощ, допълва AP.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Виновен е, естествено. Както и българският за своето. Дребният балкански тарикатлък, загнездил се в икономическата психология на малките европейски южни народи да се цица от богатите докато може и да се излиза на улицата за все повече недължими плащания до тук води. Барабар с корупцията на големите босове и партии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гърците са особен народ, приличаме си в някои отношения, но и се различаваме.

Те, като едни типични южноевропейци, и с ориенталски масрафи, не са особено предразположени към работа. Всеки, бил в Гърция, знае как се работи там, кога се работи, и тн. То не са обедни почивки, не е чудо. Лятото им топло, зимата студено, за всичко има време, примерно да плюскат торти в 12 през нощта, само за работа няма. Гъркът е свикнал някой друг да му върши мръсната работа, често българи, не спира да се оплаква, и е научен от Европа да го галят и да му плащат сметките, както става и сега.

Впечатление прави, че Гърците стачкуват много. И за какво - тези дни стачкуваха таксиметровите шофьори, защото правилетството иска да ги задължи да си сложат касов апарат. Те, дето са от 20 години в евросъюза, ами какво да кажем ние, дето ни натресоха същите касови апарати още преди да влезем. И не само такситата - навсякъде.

Прави впечатление, че в Гърция почти никъде на дават касови бележки, а масово няма касови апарати, нищо че е центъра на Атина. Защото са свикнали да не декларират доходи, крадат яко държавата, крадат еврофондове, и като докарат държавата си до фалит, излизат на стачка против високите данъци, и се надяват ЕС да им реши проблемите. И ЕС решава.

Прави впечатление тоталната липса на хигиена из всякакви заведения и заведениица из старата част на Атина, т.нар. Плака. В тоалетните почти няма вода, вони, няма елементарни неща като салфетки и сапун. Но сметката на един човек е над 30 евро.

За състоянието на хигиената из хранителни магазини, месарници, колбасарници, рибарници и дреболии просто не ми се говори. Мръсотия, мизерия, пипат с мръсни ръце, целите с изцапани престилки от кръв, и няма ХЕИ, няма ЕС норми. На Гърция й е позволено.

Прави впечатление също, че не бързат да си сменят номерата на колите. Ние насила го направихме още преди да влезем в ЕС.

Не може да не работиш, да криеш данъци, да не отговаряш на елементарни критерии на членство в ЕС, да стачкуваш непрестанно и за всичко, и някой друг да ти решава проблемите. Както прави ЕС.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Прави впечатление тоталната липса на хигиена из всякакви заведения и заведениица из старата част на Атина, т.нар. Плака. В тоалетните почти няма вода, вони, няма елементарни неща като салфетки и сапун. Но сметката на един човек е над 30 евро.

В Италия в обикновена пицария забелязах, че има човек, който се грижи за чистотата на тоалиетните и влиза в тях след като оттам излезе някой клиент.

В Япония пък няма назначен такъв човек в заведенията за обществено хранене, защото японците се държат цивилизовано дори и в тоалетната. Ако някой не пусне водата след като е свършил с това, за което е влязъл, или е оставил някаква мръсотия или боклуци след себе си, то за всички веднага става ясно, че това е работа само на някой гайджин - чужденец, варварин, малокултурник.

Колкото до чистотата на магазините и улиците в Япония мога да споделя, че са идеално чисти. Там никой не хвърля боклука си на различни от определените за целта места и кошчета за боклук. На много места кошчетата за боклук са разделени на няколко сектора за разделно събиране на отпадъците:

- хартия и картон,

- стъкло,

- пластмаса,

- метални кутии от бира и безалкохолни напитки,

- общи боклуци,

- цигари, пепел и угарки.

Никой няма дори да си помисли да си изхвърли огризката от ябълката, кората на банана или остатъка от кифлата там, където се събират стъклените отпадъци. Да не говорим за остатъка от недопушените цигари и фасовете.

Котката на домакините ми по цял ден скиташе из махалата, а се връщаше чиста, все едно си е стояла вкъщи и е лежала на леглото в спалнята.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...