Отиди на
Форум "Наука"

Луций Корнелий Сула и Гай III Юлий Цезар


Recommended Posts

  • Потребител

В Рим избухва Съюзническа война - италийците недоволни от наложените им забрани съгласно реформата на Марк Лициний Крас възтават. Воййната започва през 91 и свършват през 88 г.пр.Хр. Северните армии на Рим оглавявани от Рутилий Луп и Гай Марий (чичото на Гай III Юлий Цезар) са победени, а Рутилий убит на 11 юли 90 г.пр.Хр. Южните армии начело с Луций Юлий Цезар (от рода Юлийте) са разгромени в битката в Кампания. В края на годината Помпей Страбон подновява офанзивата и обсажда Аскулий - един от центровете на възтанието. Назначен е за консул заедно с Порций Катон. През 89 г.пр.Хр. настъпват успехите на Рим - Северна Италия е подчинена от Помпей Страбон, който превзема Аскулий и избива всичките му граждани. Заема се с Юга където му помага Луций Корнелий Сула, издигнал с в Нумидия под заповедите на Марий. Сула успява да притисне бунтовниците в Помпей и Нола. В края на тази година е избран за консул заедно с Помпей Руф. Съюзническата война е потушена, но това струва и на двете страни общо 300 000 убити. Римските колонии около Евксинския Понт (Черно море) са застрашени от Понтийското царство чиито цар - Митридат унищожава римския флот при Крим. Започва недоволство срещу Сената и поддържаните от него консули - Сула и Руф. Сенатът назначава за претор на армията срещу Митридат Сула, а не Марий, което поражда недоволството на "стария лъв". Марий се съюзава с народните и военните трибуни и отменя решението на сената - Сула да води източните войски. Марий изпраща двама военни трибуни в Рим да заместят Сула начело на Кампанийската армия. Консулът, който обсажда последния опорен пункт на бунтовниците, не приема подобна обида и заповядва на легионите си да се насочат към Рим. Римска армия дотогава не бе влизала в Рим, офицерите се противят, но войниците тръгват с мисълта за грабеж. Сула побеждава Марий, който бяга в Африка на остров заедно с ветераните от бившата си армия. За главата на беглеца е обявена награда. Сула трябва да замине на Изток за войната с Митридат. Новите консули са Октавий и Цина. Вторият е бил братовчед на Сула, но Сула му няма доверие и го кара да положи клетва. По-късно Цина е прогонен заради не спазване на клетвата. Братовчеда на Сула се обединява с Марий и двамата обсаждат Рим. Марий устройва огромно клане на врагове и на обикновени граждани. 17 януари 86г.пр.Хр Марий умира от болест. Всички приятели на Марий знаят, че дните им са преброени понеже Сула се завръща от Изток. Той успява да победи враговете си и се провъзгласява за пожизнен диктатор с неограничени права, нещо, което по-късно Гай III Юлийй Цезар ще направи. През 79г.пр.Хр. Сула се отказва от властта и се оттегля. Една година по-късно умира. Гай III Юилий Цезар е вдъхновен от Сула. Той не харесва Републиката, а предпочита Рим да се оправлява от един човек. Сула е бил недоверчив и е мислил само за своя изгода, но е оправлявал еднолично. Това се е харесало на Цезар покорителя на Галия. Въпросът е дали Сула е бил добрият владетел или злият диктатор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Юлий Цезар се обединява заедно с Помпей Велики и Крас - най-богатия римлянин. Това бил първият триумвират, който е бил създаден от Помпей срещу Сената понеже не му е разрешено да стане консул. Все пак Помпей е обявен за консул. Тогава триумвирата се разпада - Цезар тръгва с легионите си и обсажда Рим. Убива Помпей, но позволява на народа да оплаче смъртта му. В целта си да запази Рим, Цезар принуждава Сената да го обяви за "пожизнен" диктатор. Той успява да върне контрола над държавата. През 45 г.пр.Хр. сенаторите начело с Касий и Брут организират покушение срещу Цезар. Всички 23ма сенатори вадят кама и пронизват Гай. "И ти ли Бруте" са думите му когато вижда сред заговорниците и Брут. След това народът се разбунтува. Защо сенаторите убиват своя баща когото наричат тиранин, въпреки че му предлагат титлата император, а той я отказва. Нима само заради това, че Цезар е решил да раздели земята на гражданите на които принадлежи, а не на сенаторите, го убиват. Нима не са придвидили последиците след смъртта му. Правилно ли са постъпили те, убивайки диктатора.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всички 23ма сенатори вадят кама и пронизват Гай. "И ти ли Бруте" са думите му когато вижда сред заговорниците и Брут. ...

Защо сенаторите убиват своя баща когото наричат тиранин, въпреки че му предлагат титлата император, а той я отказва.

Значи от 300-те сенатора само шепа обидени аристократи нарушават правилото да не се носи оръжие в тази свещена сграда /а и в рамките на града изобщо/ и убиват своя благодетел.

А го убиват най-вече заради факта, че на повечето от заговорниците Цезар собственоръчно е помилвал живота. Което е по-голям срам отколкото да те убият. Ако Цезар беше постъпил като Сула, щеше да доживее до почетни старини. Но не би.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Четох в една книга, че Цезар бил хомосексуален. Че имал връзка с царя на Никомедия - Никомед. Това вярно ли е?

Така разправяли злите езици, пък и Цезар си е бил всестранно развита личност. :biggrin:

Ето какво пише по въпроса Светоний:

"Честта му била опетнена само от връзката с цар Никомед, тежък и вечен позор, който му навлякъл всеобщи подигравки. Оставям настрана известните стихове на Лициний Калв:

... Всичко Витиня дето

имаше нявга, и тоз, който със Цезар бе спал.

Отминавам речите на Долабела и Курион Стари, в които Долабела го нарича "съперница на царицата" и "постеля на царската лектика", а Курион - "вертеп на Никомед" и "витински бордей". Пропущам също едиктите, в които Бибул нарича своя колега "витинска царица, влюбена преди в царя, а сега в царската власт". По това време, както разказва Марк Брут, и някой си Октавий, който поради слабоумието си говорел без никакви задръжки, пред многолюдно събрание нарекъл Помпей "цар", а Цезар поздравил с името "царица". А Гай Мемий го упреква, че на многолюден пир прислужвал на Никомед като виночерпец сред другите му любимци, и споменава имената на някои римски търговци, които присъствували там. Цицерон не само описал в някои писма как царските слуги завели Цезар в спалнята на царя, как там в пурпурна дреха се излегнал на златно ложе и как непорочността на потомъка на Венера била осквернена във Витиния; но и когато веднъж Цезар защитавал пред сената интересите на Ниса, дъщерята на Никомед, и припомнял всички услуги, оказани му от царя, Цицерон го прекъснал: "Моля те, остави това, всички знаят какво си му дал ти и какво ти е дал той." Накрая по време на галския триумф неговите войници между другите шеговити песни, с които съпровождали колесницата му, пеели и следната, станала много известна:

Галия пред Цезар падна, Цезар пък - под Никомед.

Ето Цезар триумфира, който Галия превзе -

Никомед не триумфира, а пък Цезар той превзе."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тези, които извършват покушението са оптиматите (привърженици на олигархичната република). За Брут ситуацията е особенна, тъй като е близък с Цезар, но все пак носи името Брут - първият консул, който участвал в прогонването на царете (с които иначе също бил близък) и учредяването на републиката.

Четох в една книга, че Цезар бил хомусексуален. Че имал връзка с царя на Никомедия - Никомед. Това вярно ли е?

Положението е като със Сергей Станишев и Кристиян Вигенин - съвременниците му смятали че е така, но повечето не са ги наблюдавали всяка вечер за да се убедят със собствените си очи вярно ли е или не.

При Галския триумф на Цезар (по време на процесията освен с оня с венеца дето повтарял да погледне назад за да не се самозабрави се пеели както възхваляващи, така и критикуващи песни) войниците пеели:

"Галия под Цезар падна, Цезар пък под Никомед"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой би ли ми обяснил защо Сула се отказва от диктаторската си позиция, при положение, че е имал неограничена власт и всички са се бояли от него?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Някой би ли ми обяснил защо Сула се отказва от диктаторската си позиция, при положение, че е имал неограничена власт и всички са се бояли от него?

Според някои е станало неочаквано, но човекът вече е бил остарял и при еднолична власт когато се стигне до тази възраст нещата в зържавата започват да не вървят, той губи авторитета си, а често пъти и властта си. Прости со е тръгнал докато е можел да го направи като велик диктатор. Иначе е можело да се окаже един бягащ изкуфял старец преследван от враговете си. Годините на никого не прощават.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прости со е тръгнал докато е можел да го направи като велик диктатор. Иначе е можело да се окаже един бягащ изкуфял старец преследван от враговете си. Годините на никого не прощават.

Имал е пред себе си примера на Марий - изкуфял и озлобен старец, презрян от народа който преди това го е превъзнасял. :smokeing:

не случайно Сулла е бил Felix

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Цезар имал ли е син? До колкото знам има дете от Клеопатра. И вярно ли е, че Октавиан заповядва да го убият. Колкото до Октавиан вярно ли е, че преди смъртта на Цезар му е бил опонент?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На български поне два пъти са излизали "Записки за Галската война" на самия Цезар. То си е цяла книга. Потърси си я, интересна е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Де да знам, издателство "Жарава" или "Жар птица" беше пуснало всички съчинения на Цезар в един том, "Галската война" е вътре. Обаче не знам заглавието на самия том, аз имам по-старото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хмммм, според мен (лаик та дрънка, ма стартирал във форумите с римски ник ;)). Сула и Гай Марий са проправили пътя на Римската Империя. Първо втория с пролетарските легиони, и после ....първия, който е разбрал, че ...и пожижнения Император (т.е. там как беше) не върши работа. Сула е оставил добри закони (разбира се за някои), бил е републиканец, ма е разбрал, че нема начин да работят ;). Сената и Республиката нема да го позволят! Цезар е бил близо ;), но оставил Сената, но разбира се не Сената го остстранява ;), а част от Сената. При Октавиан е по-различно. Тоз младеж (щот такъв е бил!) лавира страхотно и създава..... Империя. По принцип демокрациите си се занимават с вътрешни проблеми, реСпубликите пък се защитават. Само Империйте (в сегашния смисъл де или поне в Наполеоновия (той нали е Император на Републиката ;) се разширяват ;). Сула или Цезар? Определено..... Октавиан АВГУСТ;)!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има още доста работа по нея, но наистина библиотеката е превъзходна и като замисъл, и като изпълнение. Изключително елегантен дизайн!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Иначе и тука имаше тема за Галската кампания - http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6943 която съвсем окъся като махнахме щуротиите на ултраревизиониста Генадий :biggrin: но може и да се допълни още стига мързела да бъде надвит в скоро време. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Някой би ли ми обяснил защо Сула се отказва от диктаторската си позиция, при положение, че е имал неограничена власт и всички са се бояли от него?

Ами... из нета циркулира интересна статия, макар, че тя е посветена на съвременната политика. Озаглавена е "Дао на Политика и пътищата на политиците". Засяга сходни въпроси.

Общо взето, има хора, които не попадат във властта на всяка цена и не я искат заради нея, а заради нещо друго. В случая онази прочута разходка на Сула пеша, след като е сдал властта в Рим, го издига след най-големите фигури в света в морално отношение.

Просто е разчистил Рим и се е прибрал у тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...