Отиди на
Форум "Наука"

Правили сме ракия още през ХІV век


Recommended Posts

  • Потребители

Ти хубаво си си сипал и наздраве, но Кухулин е прав.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обаче забелязахте ли, че в медиите бързо утихна вълнението от тази сензация, типично в стил "всяко чудо за три дни" :biggrin:

Докато в нашия форум дискусията продължава с пълна сила, а на други места в нета не съм забелязал да има такива дискусии - това показва, че тук наистина сме се събрали най-сериозната научна дружина :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Медиите са си медии - непостоянни са. А ние сме постоянни не само в научните, но и в ракиените си интереси tooth.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

^

Дали долавям намек, че голямата наука върви и с голямо шише Ракиня? :tooth:

А сега сериозно по темата - ако не с друго, Божо ще го запомним с това, че обогати лексикалния фонд на българския език с думата "Ракиня" :biggrin:

Е, вярно, приносът му не е в областта, в която има ценз, но и друг път се е случвало учени от една област, да правят открития в друга област :biggrin:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какъв ти намек, то си е натъртване biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А пък преди няколко дни някой ми сподели теорията си, че Божо сам бил хванал чашата и издраскал надписа :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Медиите са си медии - непостоянни са. А ние сме постоянни не само в научните, но и в ракиените си интереси tooth.gif

Сус, бе византиец такъв, ти жулиш мастика. biggrin.gif

Кумис само за тебе, о тюрковъдний.laugh.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спандю, лъжеш ся, аз мастика само в жегите консумирам. Точно в момента пиввам едно червено аржентинско malbec, а откъм кухнята чувам (и усещам) аромата на свинско в тиганче.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спандю, лъжеш ся, аз мастика само в жегите консумирам. Точно в момента пиввам едно червено аржентинско malbec, а откъм кухнята чувам (и усещам) аромата на свинско в тиганче.

Ти живееш чрез носа си, бре, (централно)азиатски варварин-гастроном такъв.biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каскадьоре, вземи прочети нещо по темата, стига хаби форумни мегабайти :laugh:

Що Каскадьора си беше напълно прав. Верията на БЕР за арабския прозиход на думата са си пълни глупости. По една съвсес случайна случайност в согдийски "рак" означава вино.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Варварин-гастроном, това е все едно дървен мрамор. Иначе да, радвам се на прилично обоняние. Отивам да консумирам, а вие, господа, размишлявайте над факта, че у Омир цивилизованите услаждат душите си с говеждо печено, хляб и вино, докато варварите набиват мляко и сирене.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Що Каскадьора си беше напълно прав. Верията на БЕР за арабския прозиход на думата са си пълни глупости. По една съвсес случайна случайност в согдийски "рак" означава вино.

А такаааа! Поздрав за това! Значи работата е съвсем друга. :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Що Каскадьора си беше напълно прав. Верията на БЕР за арабския прозиход на думата са си пълни глупости. По една съвсес случайна случайност в согдийски "рак" означава вино.

Тука надушвам почерк а ла Ж.В. :laugh:

Дай да видим къде и кога е употребена думата, да я обсъдим. Нали това е идеята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В 1656-година работещият в Frankfurt Joannes Praevotius издава книгата Opera medica.В началото на тази книга споменава животворната вода на унгарската царица „Aqua vitae reginae Hungariae”. Това фактически е било коняк или бренди ароматизирано с розмаринг. Използвали го за лекарство. Праевотиус пише, че царицата Елизавета го е пиела срещу подагра. Също се пише, че Карол Роберт бил силно болен и затова в 1332 година се връща от походът си в Италия. Но след като се лекува с това питие, никога повече не се споменава за болестта му.

По времето на Матияш вече се разпознават ракия правена от плодове и от зърнени продукти. Тези втори им казвали crematum, crematura

Така, че нищо чудно да се е произвеждало ракия по това време в Търново....

:punk: :punk: :punk:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина. А това, че божественният напитък бързо се разпространява из Европа е повече от нормално, като се имат предвид само медицинските му ефекти..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъй като се заговори как било "вино" в согдийски, където се оказа има доста интересно съвпадение, сега проверих каква е думата за "вино" в различни европейски (индоевропейски!) езици - малки и големи, от литовски до сицилиански, в славянски и германски езици. Единодушието се оказа пълно. Малко по-различно е само на албански, на гръцки е "Κρασί" - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE

Не е ли това странно и как се е получило уеднаквяването, което струва ми се не съществува при други понятия, от латински?

В български има ли известна друга дума за вино - рядка или диалектна? От изворите се знае, че поне през ранното средновековие тук се е произвеждало вино. Дали винаги думата за него е била една-единствена, или е имало например нещо като "рак", или друга дума?

Редактирано от каскадьора
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На доста места има с. Раково в България. Смята се, че е от раци, ама така ли е? В Сливен, в Кюстендил и около Лерин и на още места. В турските регистри от 16 век упорито се записват като "Ракува"...???Дали не значи нещо друго тая дума?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е ли това странно и как се е получило уеднаквяването, което струва ми се не съществува при други понятия, от латински?

< PIE *wein-

Има и доста когнати на "мед", медовина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На доста места има с. Раково в България. Смята се, че е от раци, ама така ли е? В Сливен, в Кюстендил и около Лерин и на още места. В турските регистри от 16 век упорито се записват като "Ракува"...???Дали не значи нещо друго тая дума?

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12337&st=100&p=189659&#entry189659

слав. рака "гроб, гробница, реликварий"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

< PIE *wein-Има и доста когнати на "мед", медовина.

Такава протоиндоевропейска дума очаквах да има. Все пак е странно, защото виното е продукт от грозде, а доколкото зная в индоевропейската прародина не са се гледали лозя.

Има ли ПИЕ думи за грозде и лозе?

Все пак ми се струва възможно в доста от езиците думата да е с латински произход, особено там, където няма стара традиция в отглеждането на лозя и производството на вино.

На доста места има с. Раково в България. Смята се, че е от раци, ама така ли е? В Сливен, в Кюстендил и около Лерин и на още места. В турските регистри от 16 век упорито се записват като "Ракува"...???Дали не значи нещо друго тая дума?

Да, точно това е интересно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12337&st=100&p=189659&#entry189659

слав. рака "гроб, гробница, реликварий"

Хмммм, ами че виното нали отлежава?? В изби и пр. Малко свободна аналогия, ама я си спомнете в Мелник къде държат буретата?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прав си, но сигурно има и за какво конкретно да се зацепи за тая дума. Или хипотезата да пропадне, нормално.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...