Отиди на
Форум "Наука"

Случаят Дятлов


Recommended Posts

 • Потребител

Случаят „Дятлов“

http://iskamdaznam.com/web/8077

тука може да видите снимките

Случаят „Дятлов“ се отнася за събитие, довело до смъртта на девет скиора в северната част на Урал в нощта на 2 Февруари 1959г. Жестоката сцена се разиграва на източното било на планината Холат Сяхил – наричана от местните Планината на мъртвите. След инцидента планинският проход е наречен проход Дятлов, на водача на групата, Игор Дятлов.

Очевидци на случилото се няма и съветските следователи определили единствено, че „непреодолима неизвестна сила“ е причината за смъртта. Хронологията на събитията също остава неясна, поради липсата на свидетели и доказателства.

Групата

Десет младежа сформирали ски група, която трябвало да премине през северната част на Урал в Свердловска област. Водач на групата бил Игор Дятлов. Останалите били още седем мъже и две жени – повечето все още студенти или наскоро завършили. Игор Дятлов, Зина Колмогорова, Людмила Дубинина, Александър Колватов, Рустен Слободин, Юри Кривонищенко, Юри Дорошенко, Николай Тибо-Бриньол, Александър Золотарев и Юри Юдин поели на последното си пътешествие.

Целта на експедицията била достигането на Отортен, на около 10 километра от мястото на инцидента. Маршрутът по това време на годината попадал в категория 3, най-трудната. Всички членове на групата били опитни скиори и участвали в дълги планински преходи и преди.

Дубинина, Кривонищенко, Золотарев и Тибо-Бриньол

На 25 Януари младежите пристигат с влак в Ивдел, градче в центъра на северната Свердловска област. От там се качват на превоз за Вижай – последното населено място толкова на север. На 27 Януари започват похода си към Отортен, но на следващия ден Юри Юдин се разболява и се връща. Той няма представа, че тогава вижда приятелите си за последен път.

Дубинина прегръща Юдин, който се разболява и се връща.

Благодарение на дневниците и камерите, открити около последния им лагер, следователите успяват да проследят пътя на групата до деня преди инцидента. На 31 Януари деветимата достигат стръмнина и започват приготовления за изкачване. В една гориста долина те оставили излишната храна и оборудване, които щели да им бъдат нужни на връщане. На следващия ден започват да се катерят, като най-вероятно са планирали да прехвърлят върха и на следващата нощ да пренощуват от другата страна, но времето се е влошило и снежна буря ги отклонила на запад, към върха на Холат Сяхил. Когато разбират за отклонението, групата решава да лагерува там.

Търсенето

Доброволци претърсват района

Уговорката била Дятлов да изпрати телеграма до спорния клуб веднага щом се върнат във Вижай. Очаквало се това да се случи не по-късно от 12 Февруари, но когато датата дошла, от скиорите все още нямало никакви вести. Не последвала реакция – все пак често се случвало подобни експедиции да закъсняват с по няколко дни. Чак след като роднини на младежите настояли за спасителна операция, по маршрута били изпратени групи от доброволци, които да ги търсят. Това се случва на 20 Февруари – повече от седмица след очакваното завръщане на групата. По-късно в търсенето се включили армията и полицията, които осигурили самолети и хеликоптери.

Хеликоптер, участващ в търсенето.

На 26 Февруари бил открит изоставеният лагер на Холат Сяхил. Палатката била разкъсана отвътре, а следи от стъпки водели към близка гора, но след 500 метра се губели. В началото на гората, под един висок бор откриват останки от огън, както и първите две тела – тези на Кривонищенко и Дорошенко. Те били боси и само по бельо. Между това място и лагера били разпръснати телата на Дятлов, Колмогорова и Слободин. Те били застинали в такива пози сякаш се опитвали да се върнат в лагера. Тримата са открити на разстояния 300, 480 и 630 метра от високия бор. Останалите четирима от групата се издирват повече от два месеца. Най-накрая са открити на 4 Май, под четири метра сняг, дълбоко в същата борова гора.

Разследването

Палатката е открита на 26 Февруари. Разкъсана е отвътре навън.

Веднага след откриването на първите пет тела по случаят е организирано съдебно следствие. При медицинските прегледи не са открити смъртоносни наранявания и като причина за смъртта е посочено хипотермия. Един от загиналите имал малка пукнатина на черепа, но раната не била фатална.

Всичко се променя с откриването на останалите 4 тела. Тибо-Бриньол имал множество черепни травми, а Дубунина и Золотарев били с тежки травми в областта на гръдния кош. Според д-р Борис Возрождений, силата нужна, за да се нанесат подобни травми е изключително голяма – като при автомобилна катастрофа. По телата нямало видими наранявания, каквито биха се получили при такава сила. При Людмила пък, освен нараняванията по тялото, езикът и липсвал напълно. Първоначално подозрението паднало върху местните хора манси, които може би са нападнали и убили младежите, защото са навлезли в техните земи. Разследването обаче отхвърля тази теория, а и на място не са открити следи от други хора или борба.

Мястото където са открити телата на загиналите.

Температурата в планината била около -30°, а жертвите – облечени само частично. Някои от тях били само с по една обувка, а други боси или по чорапи. Това се обяснява с хипотермията – около 25% от жертвите на измръзване стават толкова дезориентирани, че започват да се събличат. От публичната информация, предавана от журналистите, става ясно, че:

Шестима от групата са умрели от хипотермия, а другите трима – от фатални наранявания.

Няма следи, показващи наблизо да е имало други хора.

Палатката е разкъсана отвътре навън.

Жертвите са починало около 8 часа след последното си ядене.

Следите от лагера показват, че всички от групата са го напуснали по собствена воля, пеша.

Теорията за местните хора д-р Возрождений отхвърля, като заявява, че такива наранявания не могат да бъдат причинени от друг човек. Нужната сила е била огромна, а по телата няма видими наранявания на меките тъкани.

Тестовете за радиация показали високи дози на радиация по дрехите на някои от жертвите.

Официалното становище е, че деветимата скиори са загинали от „непреодолима неизвестна сила“. Случаят официално е приключен през Май 1959г. поради липса на обвиняема страна. Всички документи били изпратени в секретен архив, част от който станал достъпен през 90-те години.

Съмнения

Метална отломка от района на инцидента.

Някои хора твърдят, че разследването е пропуснало или игнорирало някои важни факти.

След погребенията, роднините на жертвите твърдели, че телата били с някакъв странен кафеникав тен.

В едно интервю бивш следовател по случая казва, че уредите са отчели висока радиация по самия връх и това е причината такава да бъде открита и по телата. Източникът на радиацията обаче така и не бил открит.

Друга експедиция на около 50 километра южно от мястото на инцидента, твърдят, че са видели странни оранжеви сфери в нощното небе същата вечер. Подобни сфери са наблюдавани и на други места в периода Февруари-Март 1959г.

В някои доклади са описани много метални отломки в района на инцидента, което кара някои да смятат, че са замесени военните.

След години

През 1967г. журналистът от Свердловск Юри Яровой публикува книга, вдъхновена от инцидента. Яровой участвал в търсенето и разследването и бил официален фотограф по случая, така че имал вътрешна информация. За жалост книгата е писана по времето на Съветския съюз и детайлите относно инцидента били запазени в тайна, а писателят избягвал да пише друго, освен вече известните факти. Краят на книгата доста по-оптимистичен – там само лидерът на групата загива. Макар Яровой да имал в предвид няколко други алтернативни края, те били отхвърлени поради цензура. След смъртта на журналиста през 1980г. всички негови архиви, снимки и дневници са изгубени.

Нови детайли за трагедията изникват през 1990г. след публикации на регионалната преса в Свердловск. Журналистът Анатоли Гушин бил ангажиран със задачата да прегледа оригиналните записки по разследването и да използва информацията в публикациите си. Той забелязал, че доста страници липсвали от папките, както и един плик, който бил споменат в списъка с материали.

Гушин обобщава откритията си в книга. Някои го критикуват, защото набляга на теорията, че инцидентът е резултат от експеримент със съветско тайно оръжие. Това обаче поражда обществена дискусия, подхранвана от интереса към паранормалното. Всъщност много от тези, които си мълчали в продължение на 30 години, след това започнали да разкриват нови факти за инцидента. Един от тях е бившият полицай Лев Иванов. Той водил официалното разследване през 1959г. 30 години по-късно пише статия, в която признава, че властите нямали никакво логично обяснение за случилото се. Пише също така, че след информацията за летящите сфери, той получил директни заповеди от високопоставени лица да прекрати разследването и да засекрети материалите по случая.

Юри Юдин смята, че приятелите му са загинали след експлозия или експеримент със съветско оръжие. Според него цялата секретност около инцидента сочи, че групата най-вероятно неволно е навлязла във военна зона. Радиацията на мястото подкрепя тази теория, както и странният цвят на кожата на жертвите. Юдин твърди, че военните са открили лагера преди спасителите. Той бил помолен да идентифицира всеки предмет, открит на мястото. Парче плат, което приличало на част от военна униформа, очила и чифт ски не принадлежали на никой от групата.

Юдин открил документи, които го карали да вярва, че разследване е започнало още на 6 Февруари, 14 дни преди началото на спасителната мисия, но това също никога не е доказано.

В Екатеринбург е открита фондацията Дятлов, чиято цел е да се убедят руските власти да отворят отново случая.

Редактирано от loop
Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 398
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Глобален Модератор

Имам съмнения в източника, сочещ измерване на радиация в района. Нито едно следствие при намерен труп няма да седне да ви мери радиация, освен при инцидент, свързан с вероятен източник - АЕЦ или друга техника.

Следователно това е по всяка вероятност вестникарска измислица, която може да ви обърка.

Ако хората бяха жертви на взрив, нямаше да има различия в причините за смъртта, щяха да имат еднакви травми.

Човек разкъсва палатката отвътре, когато не може да излезе през входа. Значи някаква причина е накарала един от обитателите на палатката да излезе от място, различно от входа й. Това може да е само и единствено опасност откъм входа - атака от животно или човек (или някакъв друг източник, предизвикващ страх - илюзия някаква).

Първите пет са починали от замръзване. Следователно са побягнали от палатките навън и не са могли да се върнат. Пукнатата глава на единия, макар и непричинила смъртта, говори за нападение, а фактът, че телата не са облечени говори за паническо бягство. Огънят на 500 м. от лагера е интересно нещо - той е запален или от тях, или не от тях. Може да е запален от тях заради факта, че в страхотния студ са изскочили от палатките почти без дрехи. В такава ситуация, ако сте по потник в планина на - 30, първата ви работа ще е да се опитате да запалите огън, защото иначе край с вас. Може да не са успели да се стоплят, след което да са тръгнали назад към лагера. Това говори, че там или опасността е минала, или, че от безизходност са се върнали назад, каквото и да е имало там. (Ако за България това е странно - руската природа не е така приветлива като нашата, там е нормално да не смееш да продължиш извън съответното място, където има хора или вещи, чисто психологически като реакция).

При лагера ли са намерени загиналите от насилствена смърт? Ако да, то нещата са ясни - някой ги е нападнал, другите ужасени са побягнали, след което са палили огън и накрая са тръгнали обратно към лагера, но по пътя са загинали от хипотермия. Забележете, че са на различно разстояние - значи всеки се е опитвал да отиде до лагера според силите си.

Тези, които са нападнати (3-мата до лагера и този с пукнатата глава) очевидно са удряни. Тук в заключението за нечовешката сила също можем да се усъмним, но това е въпрос на съдебномедицинска конкретика, а не на вестници. Какво казва задължителната в тия случаи съдебномедицинска експертиза? Може да е просто изключително силен физически човек...

И накрая странната травма на езика на едната от жертвите. Такова нещо не се случва нито при взрив, нито при удар, това си е дело на човешка ръка (макар, че тук също няма данни как точно е станало това, а съдебният лекар може да го установи).

Цветът на телата може да е вследствие студа или някакъв постмортален ефект, или да е причинен от снега, който ги е покрил с 4 м....

Като цяло - някой е нападнал лагера, пребил е зверски първите четирима, които са му попаднали, ударил е, но недостатъчно петия, здравите са побягнали панически, стигнали са до бора, след което след неустановен период са тръгнали обратно към палатката в ужасно състояние без дрехи в студа и са загубили съзнание на различни места от движението си.

Този някой допълнително е осакатил едната от жертвите, почти сигурно постмортално, което говори за нападение на един или няколко човека върху тях - евентуално местното племе, да речем, че е достатъчно диво или пък някой психар, сам или начело на група някаква.

Другият вариант е някой от тях да е нападнал жената, която е осакатена допълнително, другите да са го подгонили и да са изпозамръзнали в снега. По-малко вероятно е.

Ако телата на убитите се намират далеч от лагера, то тогава картината е друга - вероятно всички са побягнали, настигнати са и са нападнати в гората, където са намерени, а замръзналите явно са се движели по посока на лагера - останали са укрити или по друга причина незасегнати, нападателите са се махнали, те са тръгнали обратно към лагера и са запалили огъня, за да се стоплят.

А защо властта е криела факти? От кого да ги крие? Тогава във вестниците такива неща просто не се пишат. А ако е имало някаква нелогична, психопатологична намеса, то може местните власти изобщо да не са знаели как да реагират и да са скрили собствената си некомпетентност. Може и просто да са укрили информацията, че там има някакъв сериен убиец или пък че местното племе решително не е приело 30-годишните усилия на съветската власт да повярва в марксизма и трепе наред хората, дръзнали да преминат през някакви стари тотемни земи.

Вижте и стариннто има на планината...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Еми зависи точно каква е травмата, но за това няма никакви данни. Иначе може, защо да не може. Но и без това нещо, имаме 6 замръзнали, побягнали посред нощ съблечени и 4 удряни с нещо. Единият от замръзналите също е удрян.

Значи така или иначе нещо панически ги прогонва от палатката, раздират я отвътре, хукват към гората, убитите загиват там, замръзналите тръгват обратно, палят огън и измират на различно разстояние от него, насочени в посока лагера, т.е. в опит да се върнат. Нищо не може да нанесе удари по главите и гърдите, освен човек.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ако ударите са човешки, но нанесени с нечовешка сила, отговорът на загадката е един: Чък Норис.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
:) Не са с нечовешка сила просто. Някой някъде бърка, я лекар, я журналист украсява. Да не забравяме пресата в СССР от 1990 г. - то не бяха полтъргайсти, не беше чудо.
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Имам съмнения в източника, сочещ измерване на радиация в района. Нито едно следствие при намерен труп няма да седне да ви мери радиация, освен при инцидент, свързан с вероятен източник - АЕЦ или друга техника.

Следователно това е по всяка вероятност вестникарска измислица, която може да ви обърка.

Ако хората бяха жертви на взрив, нямаше да има различия в причините за смъртта, щяха да имат еднакви травми.

Човек разкъсва палатката отвътре, когато не може да излезе през входа. Значи някаква причина е накарала един от обитателите на палатката да излезе от място, различно от входа й. Това може да е само и единствено опасност откъм входа - атака от животно или човек (или някакъв друг източник, предизвикващ страх - илюзия някаква).

Първите пет са починали от замръзване. Следователно са побягнали от палатките навън и не са могли да се върнат. Пукнатата глава на единия, макар и непричинила смъртта, говори за нападение, а фактът, че телата не са облечени говори за паническо бягство. Огънят на 500 м. от лагера е интересно нещо - той е запален или от тях, или не от тях. Може да е запален от тях заради факта, че в страхотния студ са изскочили от палатките почти без дрехи. В такава ситуация, ако сте по потник в планина на - 30, първата ви работа ще е да се опитате да запалите огън, защото иначе край с вас. Може да не са успели да се стоплят, след което да са тръгнали назад към лагера. Това говори, че там или опасността е минала, или, че от безизходност са се върнали назад, каквото и да е имало там. (Ако за България това е странно - руската природа не е така приветлива като нашата, там е нормално да не смееш да продължиш извън съответното място, където има хора или вещи, чисто психологически като реакция).

При лагера ли са намерени загиналите от насилствена смърт? Ако да, то нещата са ясни - някой ги е нападнал, другите ужасени са побягнали, след което са палили огън и накрая са тръгнали обратно към лагера, но по пътя са загинали от хипотермия. Забележете, че са на различно разстояние - значи всеки се е опитвал да отиде до лагера според силите си.

Тези, които са нападнати (3-мата до лагера и този с пукнатата глава) очевидно са удряни. Тук в заключението за нечовешката сила също можем да се усъмним, но това е въпрос на съдебномедицинска конкретика, а не на вестници. Какво казва задължителната в тия случаи съдебномедицинска експертиза? Може да е просто изключително силен физически човек...

И накрая странната травма на езика на едната от жертвите. Такова нещо не се случва нито при взрив, нито при удар, това си е дело на човешка ръка (макар, че тук също няма данни как точно е станало това, а съдебният лекар може да го установи).

Цветът на телата може да е вследствие студа или някакъв постмортален ефект, или да е причинен от снега, който ги е покрил с 4 м....

Като цяло - някой е нападнал лагера, пребил е зверски първите четирима, които са му попаднали, ударил е, но недостатъчно петия, здравите са побягнали панически, стигнали са до бора, след което след неустановен период са тръгнали обратно към палатката в ужасно състояние без дрехи в студа и са загубили съзнание на различни места от движението си.

Този някой допълнително е осакатил едната от жертвите, почти сигурно постмортално, което говори за нападение на един или няколко човека върху тях - евентуално местното племе, да речем, че е достатъчно диво или пък някой психар, сам или начело на група някаква.

Другият вариант е някой от тях да е нападнал жената, която е осакатена допълнително, другите да са го подгонили и да са изпозамръзнали в снега. По-малко вероятно е.

Ако телата на убитите се намират далеч от лагера, то тогава картината е друга - вероятно всички са побягнали, настигнати са и са нападнати в гората, където са намерени, а замръзналите явно са се движели по посока на лагера - останали са укрити или по друга причина незасегнати, нападателите са се махнали, те са тръгнали обратно към лагера и са запалили огъня, за да се стоплят.

А защо властта е криела факти? От кого да ги крие? Тогава във вестниците такива неща просто не се пишат. А ако е имало някаква нелогична, психопатологична намеса, то може местните власти изобщо да не са знаели как да реагират и да са скрили собствената си некомпетентност. Може и просто да са укрили информацията, че там има някакъв сериен убиец или пък че местното племе решително не е приело 30-годишните усилия на съветската власт да повярва в марксизма и трепе наред хората, дръзнали да преминат през някакви стари тотемни земи.

Вижте и стариннто има на планината...

Отлично разследване инспектор Стрезов :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не гледам телевизия от 7 години. Но в това филмче на History има някои добри снимки и анализи.

Не обръщайте внимание на тв-възстановките... тъпо е.

Случаят е един от най-интересните и заметени случаи в историята на НЛО-логията:

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

На НЛО? В цялата история няма и грам доказателство нещо да е летяло. освен сведенията за странни светлини. (Тия НЛО вечно се появяват във вид на странни светлини...

:)

Цялото филмче предпоставя, че там е имало НЛО, неизвестно на какви данни..

От 2:43 започва спекулацията:

Ясно било, че нито животно, нито човек ги е приближило. Как да е ясно? Телата са под дебел сняг, лагерът също е навалян обилно за поне 20-тината дни, в които не е имало никой там. Изобщо не е ясно и доказано, че там не е приближавал никой.

И пак непотвърдените данни за радиация, и преждевременно остарели били. Ама за това пък няма никакви данни също! Това са дела, господ да ги прости, на няколко десетки дни. Няма нищо странно във вида им.

Били погребани в затворени цинкови ковчези, "Nobody would see". Ами в какво да се погребат тела в такова състояние! Тия автори направо вземат слушателя си за канарче.

По време на търсенето странни светлини летели из небето. Ми това може просто да е хеликоптера. В нощта на смъртта им имало светлини в небето. Как местните разбраха нощта на смъртта им, като денят след толкова време не може да се установи?

ПП

Ама и имена имат тия местности:

"Не ходете там" или "Мястото на което не се ходи" и

"Планината на мъртвите".

Това на мансийски език и далеч преди инцидента.... По всяка вероятност заради тежките климатични условия - може би вятър да усислва действието на студа и да се замръзва лесно. Или - ...? ;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Всъщност, възможно е и друго обяснение, но няма достатъчно данни. Разрязването на палатката може да се обясни със започнала хипотермия. Те са останали на открито, не са отишли в гората на завет. Мястото е наречено с тези имена според местните легенди, защото пак група местни в миналото умрели там по сходен начин. Причина за това може да е само локалният, на мястото, климат. (Нали сте забелязвали как на сравнително близки места климатът се различава - например участъци от улици, които се заледяват на определени места). В планината тези места са по-обширни.

Ако мястото за палатката е било неудачно избрано и са започнали да изстиват фатално още докато спят, някой може да се е събудил. Може да не са могли да отвържат входа на палатката, или един човек да е бил и да я е разрязал и да е почнал да ги изхвърля навъд, да са тръгнали панически към гората и да са се опитали там да палят огън. Може всичко това да е настъпило в резултат на объркването от хипотермията. Такива групи планинари освен това, са податливи на дисциплина - имат си лидер, най-опитния или авторитетния. Ако той ги е объркал или просто не са успели да изпълнят решението.... Има запален огън, влезли са в гората. Може да е станал конфликт и да са се сбили, което да обясни травмите (това обаче е малко вероятно - в този случай няма да са толкове тежки).

Такава версия би била разумна ако има медицинско обяснение на травмите и особено на осакатяването на жената. Ако това може да е дело на животно, тогава и в този вариант има логика.

Но най-вероятно са нападнати и убити от хора. Странни хора, като се има предвид мястото и времето, но местните едва ли не знаят как се ходи по снега.

Във всеки случай трябва да се отхвърли цялата информация от вестниците и да се прегледа из основи служебната документация, като се ползват за определени, главно съдебномедицински въпроси, опитни експерти. Само тогава може да се сглоби някаква картина.

Иначе то лесно - всяко неразкрото престъпление е дело на извънземни. Добър съвет за полициите по света smile.gif))))))))))

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Всъщност, ако си излязал по потник и гащи с какво си запалил огън? Надали с търкане ще стане даже да не е при -30 градуса. Не е нелогично по това време военните да са имали броячи, а и е казано изрично, пурво е замерена планината, а чак после се сетили да замерят дрехите. Доколкото разбирам, след като няма наранявания на меките тъкани, значи черепните фрактури и вътрешните наранявания на гръдния кош са били без нарушаване целостта на кожата. Това не може да се случи, ако са били пребити или ако са паднали и са се контузили в скали или дървета. Абе мистерия си е, ако е така.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

На снимките някои са частично облечени, но им няма обувките, което пък прави нещата още по-сложни. В тогавашната соц. мизерия в съветските провинции и особено сред изостанали народи като местните мансийци, нищо чудно някой просто да им ги е взел ...

Това с травмите трябва да се провери чисто съдебномедицински. Както и да се видят документите, удостоверяващи радиацията. При криминално следствие никой не го прави това, няма причина.

Неразкрито убийство си е, като съветската провинциална преса от 90-тте го прави мистерия.

А огънят може и да не са го запалили те.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

особено пък и липсващия език, трофей за някой менсиец може би, както обувките.

Побелелите коси може да са от ултра силна уплаха, промяна на клетъчно ниво (облъчване, радиация).

А изледвания на кръвта?!? Доколкото знам, при минусови температури разлагането на умряла плът протича доста бавно, не че е невъзможно, но все пак...

Естествено нищо не се знае, случаят се потулва, неизвестно защо. Цинкови ковчези... еми можеше да са обикновени дървени и незапечатани. Но както и да е. Ние тук във форума няма да разрешим още една поредна загадка, каквито са и Тунгуския метеорит и Сибирските мамути със свежи лютичета в устата и стомаха и т.н. и т.н. прекалено много случаи.

Но най-вероятно са нападнати и убити от хора. Странни хора, като се има предвид мястото и времето, но местните едва ли не знаят как се ходи по снега.

Това хубаво, ама мотива?! Пазят територия, която е отврат за живеене, пазят какво. Защо са ги следили в такива тежки условия, за да ги убият за едните обувки против студ?! Явно местните нещо са го закъсали откъм такми за обуване в тоя студ. Ок, може просто някой менсиец да не е бил на кеф и да ги е изпотрепал... отвътре навън. Троши кости, ама по кожата - нищо?!

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Много неща могат да са мотивите - преди всичко психопатия, защото едва ли някой от "цивлизацията" ще върви след тези хора в тая студена пустош, за да ги избива всичките. По всяка вероятност са забелязани от местните или от някой друг. Другия вариант е конфликтът да е станал между тях.

Всеки разлагащ се труп (извинявам се за натурализма) се погребва в такъв ковчег от медициснски съображения. А през социализма, че и сега, това се прави за да не се шокират допълнително близките. Това не е кой знае колко странно.

Потулван е, доколкото изобщо е потулван, заради това, че тогава властта потулваше не само всеки свой провал, но и повечето криминални престъпления. Убиецът може да е осъден и вестниците да не пишат нито ред. В СССР и в социалистическа страна, криминална хроника във вестниците няма.

Това, че външни наранявания няма първо трябва да се провери дали е вярно, или е измислица на руската преса от веремто на Кашпировкси (тогава бъкаше от всевъзможни небивалици всеки втори вестник); след това трябва да се провери няма ли съдебномедицинско обяснение, ако е изобщо вярно.

Там изобщо вариантът за лавина проверяван ли е??

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Походът бил посветен на XXI конгрес на КПСС. Който не е живял през социализма не знае, какво значи това. Значи, е е организиран с помощта на властите и при успех ще бъде разтръбен по медиите като символ на младежкото дръзновение и комунистически устрем. Ако не успее... ще бъде потулен тъй, както само в ония времена умееха да потулват.

Тогава за да ти разрешат такава експедиция, има комисия от ВУЗ-а, току така не можеш да се разкарваш из уралските планини.

Относно възможността за лавина:

26 февраля поисковой группой под руководством Б. Слобцова была обнаружена пустая палатка с разрезанной стенкой, обращённой вниз по склону
.

Палатката е била на склон, обърната по него??

Вход в палатку был обращен к перевалу. Палатка почти вся засыпана снегом. Вход в палатку был раскрыт. Из него высовывались простыни, служившие пологом. Скат палатки, обращенный к склону, был разорван ближе ко входу и в дыре торчала меховая куртка. Скат, обращенный к спуску по склону, был разорван в клочья. Перед входом лежала пара связанных лыж. У входа внутри палатки лежали печка, ведра, одно с флягой со спиртом, пила, топор, чуть дальше фотоаппараты. В дальнем углу палатки — сумка с картами и документами, фотоаппарат Дятлова, дневник Колмогоровой, банка с деньгами. Справа от входа лежали продукты, рядом с ними — две пары ботинок. Остальные шесть пар лежали у стенки напротив. Где-то в середине палатки — валенки, 3,5 пары. Возле сухарей лежало полено, взятое с места прошлой ночевки. Рюкзаки расстелены понизу, на них ватники и одеяла. Часть одеял не расстелена, сверху одеял — теплые вещи. В ближнем ко входу половине палатки обнаружены сухари, разбросанные на одеялах, шкурки от корейки.

Това е от протокола за огледа - значи

- напуснали са бързо и не през входа, а са разрязали панически палатката, обувките им са там, някой си е оставил куртката, бързо промушвайки се през разрязания отвор.

- в палатката е имало ведро със спирт (руснаците пийват, дори и алпинистите). Това може и да е оказало влияние, може някой да се е напил от тях.

- палатката е била подготвена за лягане, застлана с одеяла и топли разни неща;

- в палатката имало буркан с пари - никой не ги е пипал;

в полутора километрах от палатки и ниже по склону на 280 м, возле кедра, были обнаружены тела Юрия Дорошенко и Юрия Кривонищенко. Спасателей поразило то, что оба тела были раздеты до нижнего белья. Дорошенко лежал на животе. Под ним — разломанный на части сук дерева, на который, видимо, он упал. Кривонищенко лежал на спине. Вокруг тел были разбросаны всякие мелкие вещи. При этом было зафиксировано: у Дорошенко обожжена стопа и волосы на правом виске, у Кривонищенко — ожог левой голени 10×4 см. Рядом с трупами обнаружен костерок, который ушел в снег. На самом кедре, на высоте 4–5 метров, были обломаны ветки (часть из них лежали вокруг тел), на коре остались следы крови. Неподалеку обнаружили срезы ножом со сломами молодых пихт и надрезы на березах. Срезанные верхушки пихт и нож не обнаружили. При этом предположений, что их использовали для топки, не было. Во-первых, они плохо горят, а во-вторых, вокруг было относительно много сухого материала[7].

Na 500 м. настрани от палатката и на 280 м. надолу по склона около 1 дърво са намерени телата на двама от мъжете. Съблечени по бельо и двамата. Мъжът лежи по корем, под него е имало разбит на части голям клон на дърво, върху което той видимо е паднал. Другият лежи по гръб. Първият от тях, този с клона, има изгаряне на главата, другият - на крака, доста голямо. До телата има огън. На кедровото дърво до тях, на височина 4-5 метра имало счупени клонки, части от тях лежали до телата. На кората на дървото имало следи от кръв. (ЧИЯ??- към този момент ДНК няма, но кръвна група - да). Наоколо са намерени малки елички с отрязани с нож върхове и опити за рязане на брези. Отрязаните върхове и ножа ги нямало. Наоколо имало сухи дърва.

Явно е, че някой е запаили огън и е сякъл дърва с нож. Най-вероятно те. Били са без дрехи и панически са се опитали да се топлят, чак са се заврели в огъня, който не е бил голям, оттам вероятно и изгарянията. Интересно къде са им дрехите? В палатката, или наоколо, или на друго място? Събличането може да се обясни с хипотермия, алкохол или и двете. Опитите за палене на огън точно могат да се обяснят с желание да се стоплят.

Единственото неясно е счупения клон на дървото, доста високо при това. Да не би някой от тях да се е катерил??

Практически одновременно с ними, в 300 метрах от кедра вверх по склону в направлении палатки, было найдено тело Игоря Дятлова. Он был слегка занесен снегом, полулежал на спине, головой в сторону палатки, приобняв рукой ствол березки. На Дятлове были лыжные брюки, кальсоны, свитер, ковбойка, меховая безрукавка. На правой ноге — носок шерстяной, на левой — хлопчатобумажный. Часы на руке показывали 5 часов 31 минуту. На лице был ледяной нарост, означавший, что перед смертью он дышал в снег.

Примерно в 330 метрах от Дятлова, выше по склону, под слоем плотного снега в 10 см было обнаружено тело Зины Колмогоровой. Она была тепло одета, но без обуви. На лице были признаки кровотечения из носа.

Спустя несколько дней, 5 марта, в 180 метрах от места обнаружения тела Дятлова и 150 метрах от расположения тела Колмогоровой, с помощью железных зондов под слоем снега 15–20 см, был найден труп Рустема Слободина. Он был также довольно тепло одет, при этом на правой ноге был валенок, надетый на 4 пары носков (второй валенок был обнаружен в палатке). На левой руке Слободина были обнаружены часы, которые показывали 8 часов 45 минут. На лице был ледяной нарост и были признаки кровотечения из носа.

Расположение всех трех тел, найденных на склоне, их позы указывали на то, что они погибали на обратном пути от кедра к палатке

На телах первых найденных туристов не было следов насилия, все люди погибли от переохлаждения (при вскрытии было выявлено, что Слободин имел черепно-мозговую травму (трещину черепа 16 см длиной и 0,1 см шириной), которая могла сопровождаться неоднократной потерей сознания и способствовала замерзанию). Другим характерным признаком был цвет кожи: по воспоминаниям спасателей — оранжево-красный, в документах судмедэкспертизы — красновато-багряный[8]

Тялото на самия Игор Дятлов е на 300 м.нагоре от дървото, по посока на палатката. Прегърнал ствол на малка бреза, с лице към палатката, с видими следи от дишане в снега преди смъртта, частично и сравнително добре облечен, с кожен елек, скиорски панталони, с различни чорапи, явно обути набързо, на единия крак дебел чорап, на другия само 1 чорап, памучен и тънък и нищо друго. Часовникът му показва 5 ч.31 мин.

На 300 м. нагоре от Дятлов е намерена едната от жените, много добре облечена, но без обувки, със следи от кръвотечение от носа.

Следващото тяло, на мъж, е намерено на 180 м. от Дятлов и 150 м. от жената, е намере следващият мъж, добре облечен, но на единия крак имал 4 чорапа и топла обувка, на другата само памучен чорап, часовника показва 8:45, има следи от дишане при снега и от кръв от носа. Втората му обувка си е стояла в палатката.

Дотук всички загиват на обратния път от кедровото дърво с огъня към палатката, очевдино в опит да се върнат към нея, от хипотермия.

Единият от тях обаче има 16 см. пукнатитна на черепа, широка 1 мм. Това е могло да доведе до многократно припадане. Такова нещо се нанася при удар с дълго и тънко нещо, най-вероятно нож????

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

http://ru.wikipedia.org/wiki/Гибель_тургруппы_Дятлова

Ето тука има изобилие от данни, сочещо, че всички са сменили лагера и са слезли панически надолу от палатката, напускайки я чрез разрязването й откъм главите на леглата. (там, дето трябва да са главите); след това, в ниското, в ручея, са се опитали да напрвят нещо като бивак, постлали са дървени пръти. Там са и всички жертви с травми, без този с удара по главата. Един от тези при ручея е без травми, но е в поза, прегърнал другия, който има тежки травми, в поза "гърди към гръб", т.е. опитвали са се да се топлят един друг.

Дрехите на съблечените при огъня са намерени разрязани (т.е. сваляни от телата им) при хората до потока. Някои от хората са облечени с дрехите на другите.

За всички е характерно, че имат проблем с обувките. Единия има 4 чорапа и обувка на единия крак, а само един чорап на другия и обувката му е в палатката втората. Другия има различни чорапи. Това показва, че са били вътре в палатката. Не са били съблечени, по-скоро са били недооблечени, и наистина, кой ще спи съблечен в тоя студ. Нещо бързо и спешно ги е изкарало оттам.

Палатката е напусната откъм подветрената страна, като се е наложило разрязване. Разрезите са два. Вътре не е пипана. Парите, храната, водата, водката, са си на мястото.

Намерени са следи от движение, обаче, и то е спокойно. Боси или не, хората са слезли относително бавно от мястото на палатката надолу.

Извън палатката е намерен само един фенер. Следователите са смятали, че един от хората е излязъл отпред с фенера, казал е нещо на другите и те бързо, режейки палатката откъм главите си, са я напуснали, след което всички са тръгнали надолу.

/Отначало са арестувани няколко местни, обвинени, че са нападнали палатката отвън и са я срязали и са нападнали туристите. Те отказват да признаят такива неща и следователите решават дали да не ги натиснат, т.е. да бъдат бити в милицията (това не е рядкост в ония времена, па и до днес). Но случайно една тъкачка, попаднала като поемно лице (свидетел на следствено действие, оглед, или обиск) казва на следователите, че платът е рязан отвътре навън./

Травмите на тези, които са със счупени ребра са нанесени приживе. Травмата на главата на мъжа при реката е нанесена по необяснен начин.

Това за липсващия език се оказва пресилено и разкрасено от журналистите. На това тяло липсва почти цялата половина от лицето, то е намерено късно, в потока, в течаща вода и мокра среда.

Радиация има.

Оказва се, че не е измнислица, а един от следователите е проверявал някаква техническа причина за събитията - опити с оръжие и др. Дрехите са изследвани има е установена радиация.

Но тя е с малко по-голяма от естествения фон в гр.Свердловск и може да са дължи и на местна радиация - в техническия университет, където са учили, или пък на естествения фон в планината - има места, където в планините фона е по-голям от този около АЕЦ, например.

Остава въпроса как са нанесени травмите и къде?

(и тука картинката се усложнява)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нали 4 от тях били с тежки фрактури?Кои са били?

Трима при реката и един на път за палатката. Труповете са на три места: при реката, при огъня двама и на път за палатката обратен, останалите.

При огъня са двама, съблечени, дрехите им са намерени разрязани при реката, заедно с ножа, с който са рязани дръвчетата при тях, при огъня.

Трима са на път за палатката, двама мъже и една жена, единият мъж е с пукнат череп 16см./1 мм, но не това е причинило смъртта (но в съчетание с хипотермията може би то е).

Другите 4 са при огъня, от тях трима са с травми и един мъж е без. Единият мъж е с травми по черепа, другият и жената - с травми на гръдния кош от едната и другата страна.

Тези са напмерени обаче под дълбок сняг. Дали той не е причината за тия травми? Казва се, че имало кръвотечения вътрешни, следователно травмите са били нанесени приживе, поне тези на гръдния кош.

Загадка е как е станало и с какво, черепната е най-загадъчна. Няма външни следи по кожата, но ако са дебело облечени и се бие през дебела дреха, може би точно така ще се случи? Виждал съм само една гръдна травма, пукнато ребро вследствие на шут, нанесен през кожено яке и външна следа нямаше. Това вече съдебен медик може да го обясни.

Този с черепната травма ако е бил с шапка?

Въобще, ако травмите са постмортални, от тежестта на снега, нещата имат обяснение, без пукнатия череп на този горе. Ако не са, значи или са се сбили понежду си, разделяйки се, или някой външен е пребил част от тях.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Спирането на часовниците е по различно време и не дава час на смъртта, защото не е при счупване на часовника. Последната им снимка е намерена в апарат в палатката, и е от 01.02.1959 г., в 17 ч. Смята се следователно, че нещата са се развили или същата нощ, или следващия ден.

Или, какво излиза:

В палатката са, събути. Извън нея има само един фенер и един ледокоп. Дали пък с него не е пукната главата на единия човек.??? Нещо ги изкарва навън бързо, не успяват хубаво да се обуят и режат палатката откъм подветрената страна. Тръгват надолу сравнително организирано и бавно. Слизат в коритото на реката и режат дървета, правят нещо като настилка. Не забравяме, че е страшен студ, в който човек не бива да остава на открито дълго, но пък те са облечени. Двама от тях отиват по-нагорде до един кедър и палят огън. Умират от хипотермия там. Някой от "долните", тези при реката, ги съблича, като им реже дрехите и ги носи долу. Има разменени дрехи. Нещо нанася тежки травми на 3-ма от тези при реката и на още един, който, много е вероятно и той да е бил там, но после тръгва нагоре. Четирима остават долу при потока, двама - един бит и един не, почват да се топлят един друг, трети е със счупена глава, жената е със счупени ребра... Други трима правят опит да се върнат в палатката и умират на различно разстояние от нея от хипотермия, единият от тях е със пукнат череп.

Какво прави впечатление - разделянето на групата - двама при огъня, 4 при реката, трима не е ясно къде са били, но са на път за палатката обратно. Това говори или за конфликт, или за някакви опити за спасение.

А дали не е възможно част от травмите да са от сбиване, а част - по-точно тази на глават, да са естествени от натиска на снега?

Тука вече при наличните данни отговор няма.

Прави впечатление, че палатката е високо. Може мястото да не се е оказало подходящо, да са се скарали вътре в палатката, спешно да са слезли надолу, да са се скарали и сбили долу, ...

Може да са пили некачествен алкохол или просто да са пийнали по руски обичай.

Но свръхестествени работи в тая история няма. Тя е показателна за това как се формира мисленето на журналисти и чиатетли. И за това, че в планината трябва много да се внимава и че групите не бива да се разделят.

При добър психологически климат хората се подкрепят, при разпадане на групата лесно умират от студ. Така стана преди години с една българска група от Кърджали, в Стара планина.

В случая не бива да се забравя и това, че каквото и да е станало там, е станало в условията на страшен студ.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Но свръхестествени работи в тая история няма.

Толкова дебело си го написал, че чак ме убеди. Пияни-заляни, хаху-хихи, счепкали се за нещо си там по русскому и се претрепали един друг и накрая - хипотермия, та чак влезли в огъня да се сгреят и те ти обгарянията. Случаят е разрешен. Отивайте да си играете.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, ти пък що така щурмово :)

Какви данни има за нещо свръхестествено? Никакви. Само интерпретациите на пресата от 1990 г. Тогава какви ли не ги пишеха.

Ведро с водка имало ли е в палатката? Имало е. Възможно е да са пийнали и алкохолът да не е бил хубав. Възможно е и да не са.

Ти само си представи реално обстановката - температурите са арктически ниски, ветровете ги правят още по-ниски. Невъзможно е да се стои навън от студ. Напускат палатката и се изнасят надолу, опитват се да си направят някакво убежище временно и нещо става.

При премръзване не ти ли се е случвало да си топлиш краката докато ти запари? Е,при хипотермия така се губи ориентацията, че хората почват да не усещат нищо. В паническия опит да се стоплиш ще си сложиш крака в огъня, нормално. Изгаряния, които в никой случай не са летални и лесно може да се обяснят. Не на всички, на трима, и то малки, и то на различни места на телата. Опарвания бих казал.

Какво чудно има?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Кг благодаря за обясненията.Но кажи ми моля те за версийте,според теб какво е станало.Казваш ,че са тръгнали спокойно надолу това значи,че едва ли е имало някаква опасност от нещо,човек , животно.Защо са слезли от палатката,какво е станало долу,много странно да са се пребили така.И опиши действията които се случват понякога след алкохол и хипотермия. И все пак не може ли нещо да ги уплашило в палатката.Кажи всички версий по случая и какво смяташ ти.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

КГ125,

ако допуснем ограничаване само до някои от фактите - ОК. Съгласен съм и за водката и за свалянето на обувките и за озгарянето. Но има и други факти за съжаление, кои от кои по-неестествени, че чак невъзможни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...