Отиди на
Форум "Наука"

Познай растението


stavropoll

Recommended Posts

  • Мнения 152
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Популярни мнения

Alpina

Juncus effusus "Spiralis".

Posted Images

  • Потребител

Съжалавам, верно в тази тема става дума за животни, но нека малко да разнообразим нещата. Растението съм го снимал в Родопите, не е особено рядко, щом срещнах няколко за един ден, ще се сетите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прилича ми на решетка - Carlina acanthifolia. Но съм го виждал само на картинка и стимка, никога на живо. За съжаление не мога да намеря описанието му на български, пък ме мързи да пиша, тъй че ето няколко думи на руски.

380px-Illustration_Carlina_acaulis0.jpg

Иначе може да се пусне отделна тема - Познай това растение. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това растение съм го срещал и във Верила, беше с някакво друго местно име, но съм сигурен, че изглеждаше точно така (в следобедната му форма), тогава не знаех, че се мени през деня. Давай Галахаде :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, аз не съм правил снимки, тъй че слагам картинка:

rvq2.jpg

Растението е интересно. Обикновено като има статии за родата на женшена, които продължават към растения със сходни ефекти като шизандрина стигат и до него. За разлика от тях обаче го има в естествени условия в България.

Повече като го познаете. Само ще пропусна къде го има да не го оскубете, ей, защитено е от закона. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българското му наименование да не би да е "млечка"?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не, не е млечка. За всеки случай ако може латинското име за сверка, но ме съмнява дори в някой регион да е познато под такова име. Не пуска нито бяло, нито оранжево мляко. И не се среща толкова често.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това със сигурност не е отровно. Пил съм тинктура (нема да казвам по достъпното определение, нищо че в случоя е по-вярно :laugh: ) от корена му.

както казах, тове се среща рядко. Даже има руско поверие, че който открие корена ще бъде здрав и щаслив и ще живее 200г. :)): , но ако корена бъде изкопан с користна цел, този дето го е направил ще изпадне в нищета. :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

много прилича на бял оман и по това което казваш си личи е е подобно,но проблема е че си дал рисунка а не снимка и трудно определям кореновата система и листата

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

dbrodiolasanguineakaragemrelaxation46471nj7.jpg

Цвета на това, за което питам е е жълт, но надявам се това да помогне като жокер. Популярното име е свързано с отблясъка на външния слой на корена. Отвътре си е лимоненожълт, но с аромат напомнящ розово масло. :)

Прилага се при повишена умора, понижена работоспособност, главоболие, при респираторни инфекции, подагра, захарен диабет, скрофулозо, зъбобол, импотенция. Хи, в района на Алтай даже подарявали от корена на младоженците и рог от мирал. :laugh: Но като при жен-шена, шизандрина е елеутерокока според мен магията е в ободряващия ефект (като кафето, чая, какаото и кока-колата). ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами първата картинка се среща най-често в интернет и лесно може да се провери верен ли е отговора. А и коренът е важен и трябва да се види - от него иде едно от имената - златен корен. пък снимка с корена не е вече така лесно да се намери.

Е, аз всъщност се наложи да кажа повечето неща за растението в аванс. Както се каза той е от сем. Дебелцови. Родиолата е многогодишно тревисдто растение, с прави неразклонени стебла високи 10-70см. Листата са месести, плоски, приседнали и гъсто разпологени по стеблото. Коренището е месесто, деболо, теглото на коренина достига 400-900гр. Цветовете са жълти или жълтеникави. Яйчника е горен, а тичинките са 8 и са по-дълги от венчелистчетата. Плодовете са мепунки, с много семена.

казват че спиртния извлек от корена (иваче казано корен накиснат в шише ракия :) ) пособрявал зрението. Но според мен това е от ободряващия ефект.

Среща се в Алтай, Якутия. У нас н Стара Планина, Пирин, Рила и Родопите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно се затруднихте,затова давам инфо.Едно от малкото насекомоядни растения,които се срещат в България.Използва лепкавите си листа,за да привлича,хваща и смила насекоми.По този начин се снабдява с минерали,които са в недостиг в почвата.Среща се до 2500м височина в Пирин,Рила,Витошки район,Западни и Средни Родопи,Западна и Средна Стара планина

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...