Отиди на
Форум "Наука"

САЩ обявиха Кока Кола и Пепси за канцерогени


Last roman

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Автор: e-Berlin

След стотиците хиляди ракови случаи, регистрирани от края на 70-те години до днес, причинени от редовен прием на силно канцерогенните овкусители Аспартам, Acesulfamе-K, Захарин, NutraSweet (Neotame) и техните производни в ”диетичните” продукти на PepsiCo, The Coca Cola Company и Wrigley’s (Light, Sugar Free, Zero, дъвките Orbit и др.), продуктите “без захар” завинаги остават в “черния списък” на научната общност. Наскоро нови факти, продукт на независими лабораторни изследвания, поръчани и контролирани от здравните органи в САЩ разпалиха отново дискусията за продуктите на гигантите-монополисти – оказа се, че продуктите на Pepsi и Coca-Cola са канцерогенни дори в класическите си, “чисти” варианти, които не съдържат заместители на захарта.

Това се дължи на изкуствения оцветител “карамел” (E150d), съдържащ се в огромни количества и в двете напитки, допринасящ за тъмната им окраска. След като съдържащия се в изкуствения оцветител 4-methylimidazole (4-MEI) бе обявен за клиничнодоказан канцероген от съда в Калифорния, съдът също така задължи двете компании или да променят формулата си, или на етикетите на напитките си да поместят видимо предупреждение за опасността от развиване на раково заболяване, сходно с предупрежденията на кутиите цигари. Монополистите, разбира се, се съгласиха на първия вариант, защото САЩ е един от най-големите пазари на гигантите от Кока-Кола и Пепси, които държат монопол от над 90% от пазара за газирани напитки.

в. СЕГА накратко отрази въпроса, цитирайки bTV:

Coca-Cola и Pepsi ще променят рецептите на напитките си тъй като съдържат съставка, включена в списъка на канцерогенните вещества на щата Калифорния. Ако от двете компаниите не предприемат действието, ще трябва да отбележат на етикетите на напитките си, че продуктите им могат да предизвика рак, предаде bTV. Заради това компаниите ще сменят рецептата за оцветяване с карамел и в новата ще има по-малко 4-метилимидазол – химикалът обявен за канцерогенен в Калифорния. Химикалът предизвиква ракови образувания при мишки и плъхове, но няма доказателства, че той води до риск за здравето на хората, категорична е Американската Асоциация на Производителите на Напитки.

докато световни медии като BBC News цял ден тръбят:

Кока-Кола и Пепси променят рецептите, за да избегнат поместването на предупреждения за опасност от рак на бутилките си. Химикалът 4-метилимидазол, съдържаш се в напитките е предизвикал голям процент ракови заболявания при групи опитни животни след лабораторни изследвания на независими лаборатории. ААПН (Американската Асоциация на Производителите на Напитки) отговаря, че няма достатъчни доказателства за това, но се съгласява с препоръките.

Ефектът на диетичната кола върху тялото (Лечител.БГ):

Истината за популярната напитка

Знаете ли какво се случва с вашето тяло всеки път, когато пиете кока-кола?

След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм, тъй като това е ежедневната препоръчителна норма. И единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

В продължение на няколко години обединена група от медици от няколко европейски страни изучавала свойствата на различни напитки, известни под името „Кола” – кока-кола, пепси-кола и т.н. Резултатите от тези задълбочени изследвания довели учените до неутешителни и дори шокиращи изводи. Оказало се, че продължителната употреба на кола води до импотентност при мъжете и до безплодие при жените. Естествено има и изключения, но те само потвърждават правилото. Толкова печален ефект предизвикват не напитките сами по себе си, а колата, която се използва при тяхното производство. Преди векове колата е виреела само в Америка и е била използвана от индианските бойци със същата цел, с която в нашата армия се използва бромът: за понижаване на потентността, пълно успокоение на всички полови инстинкти, което не позволява на войниците да се отвличат от служебните си задължения. Още едно дългогодишно изследване за влиянието на сладките безалкохолни напитки върху здравето на човека показало, че употребата на такива напитки не само води до затлъстяване, но и представлява причина за национална епидемия от диабет от втори тип в САЩ. Такава диагноза е поставена на почти 17 милиона американци – 90,9% от всички болни от диабет в страната.

Изследователите от Харвардската школа по здравеопазване наблюдавали в продължение на 8 години 52 хиляди медицински сестри, употребяващи такива напитки. Учените сравнявали здравното състояние на медицинските сестри, които пиели не повече от една стандартна кутия или бутилка сладка безалкохолна напитка месечно, със здравето на тези медицински сестри, които употребявали по една или повече бутилки ежедневно. Във втората група заболелите от диабет били много повече. Производителите на сладки газирани напитки, и на първо място „Кока-Кола” и „Пепси-Кола”, веднага се опълчили на харвардското изследване. Американската асоциация на производителите на напитки заявила: „Просто е необяснимо, защо авторите на изследването са взели на прицел изключително сладките безалкохолни напитки”. Вице-президентът на асоциацията Ричард Адамсън се аргументирал с това, че нито сладките безалкохолни напитки, нито употребата на захар не се споменават като причинители на диабета нито от Националния институт за здравето, нито от Американската асоциация за диабета. Резултатите от харвардското изследване Адамсън определил като „провокационни голословни твърдения”.

Но „провакационните голословни твърдения” се потвърждават от един неоспорим факт: употребата на газирани напитки – висококалорични, но лишени от каквито и да било важни хранителни елементи, е една от причините за това, че Америка затлъстява. Другите причини са „автомобилната култура”, т.е. недостигът на физическа активност и храненето в заведенията за бърза храна. Изследователите напомнят, че една кутия кока-кола от 0,33 л съдържа 140-150 килокалории, което е еквивалентно на 10 лъжички захар. Средният американец изпива годишно около 198,7 литра газирани напитки. Лесно е да се изчисли какво количество захар се съдържа в тях. За сравнение същият този среден американец изпива годишно по 77,1 литра мляко и 63 литра бутилирана питейна вода.

Изводите от харвардското изследване съвпадат с данните за риска от диабет сред всички категории от населението: тези, които страдат от затлъстяване, и тези, които не страдат от подобен проблем; тези, които водят активен начин на живот, и тези, които предпочитат да си почиват като лежат на дивана; тези, които употребяват голямо количество мазна храна, и тези, които съблюдават принципите на здравословното хранене. Оказва се, че за жените, ежедневно пиещи сладки газирани напитки, риска от диабет от втори тип е с 83% по-голям, отколкото за тези, които не употребяват такива напитки.

Ричард Адамсън, опитвайки се да отклони критиката от производителите, твърди също, че активни потребители на газираните напитки са хората, които обичат много да ядат, пушат и въобще водят нездравословен начин на живот, т.е. сладките безалкохолни напитки са „виновни” само в съчетание с други вредни фактори, а не сами по себе си. Но авторите на харвардското изследване съвсем не са подценили този факт, че „потребителите на сладки безалкохолни напитки предпочитат малко активния начин на живот, пушат, поглъщат повече мазнини и по-малко белтъчини” и т.н. Именно поради това те анализирали „приноса” на всеки елемент от техния начин на живот, включително също употребата на кофеин, чипс, месо, сладкиши, зеленчуци и плодове. Резултатите се оказали същите: сладките газирани напитки са най-значимия рисков фактор за развитие на диабет от втори тип сред американците.

Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически „коктейл” изливаме в гърлото си? Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали. Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” – Coca-Cola Light. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.

qua carbonated – това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм – обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.

E952 – цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.

E150d – оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат. E950 – калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.

E951 (аспартам) – заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.

E338 – ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.

Е330 – лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината – за консервиране на кръв.

Аromas – неизвестно какви ароматни добавки.

Е211 – натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.

И така, какво се оказва? Ами, оказва се, че „тайната рецепта” на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.

Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки.

• Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.

• Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.

• Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.

• За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.

• За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната.

• В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола – така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.

Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mWqgYRylxJg

http://zhivkozhelev.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B0/

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Няма да коментирам последните няколко градски легенди(особенно ми харесва обаче тая , в която полицията си носи по 20-30л. кола за измиване при катастрофи :tooth: ) , само ще спомена , че очевидно съм в групата на изключенията , които потвърждават нАучните изводи , защото не съм забелязъл при себе си бром-ефекта на колата.

p.s.Преди много , много години ядох здрав пердах от баща ми , защото бях унищожил една кола(голяма ценност по времето на социализЪма)за премахване на ръжда - естествено безуспешно.Оттогава наблягам на ракия , бърбън , червено вино и бира и се чуствам прекрасно.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ти мани, една от градските легенди навремето беше, че колата е посткоитален контрацептив. Дето се вика: вместо да гълташ скъпите хапове - поръсваш обилно с кола мястото на действие и белите човечета измират. :biggrin:

Иначе гадната напитка е вредна /не само заради подсладителите/ и това е неоспорим факт. Особено като ти докара диабет. Ракът я се фане, я не.

Аз кола пия само с водка, защото така неутрализирам вредните ефекти на безалкохолното. :smokeing:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Имам един приятел, който работеше в завод за Пепси. Пиеше по 3 л от ужасното питие на ден. Е, още не е умрял от рак, но има цироза на черния дроб, който се е свил на яйце. :vertag:

НЕ НАЛИВАЙТЕ ГРЕШНИ ПАРИ В ХИМИЧЕСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ. КУПУВАЙТЕ СИ ПЛОДОВЕ И ГИ ИЗЦЕЖДАЙТЕ В МАШИНКИ ЗА СОКОВЕ ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ , НАПУК НА СВЕТОВНАТА ХИМИЧЕСКА МАФИЯ !!!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

те не че плодовете не са тъпкани с химия:)

Прав си, но не всички. Примерно на ябълките задължително им белете кората. Пръската се точно над 15 (Петнадесет - SIC) пъти с гунгоциди, пестициди и инсектициди. Гледайте да са от стари сортове (по възможност) .

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор антропология

те не че плодовете не са тъпкани с химия:)

И не само. ОТ, ама да погледнем следното. Плодовете и зеленчуците нямат крака. :biggrin: И за разлика от животните, не са в състояние да хукнат да бягат, като дойде някой да ги яде, примерно, неузрели. Та са си изработили разни токсини за да се защитават; Та това за "безвредността" на плодово-зеленчуковите диети в сравнение с месните аз лично не го купувам съвсем. Няма безвредна диета. Само оптимална такава и за всеки е различна.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И не само. ОТ, ама да погледнем следното. Плодовете и зеленчуците нямат крака. :biggrin: И за разлика от животните, не са в състояние да хукнат да бягат, като дойде някой да ги яде, примерно, неузрели. Та са си изработили разни токсини за да се защитават; Та това за "безвредността" на плодово-зеленчуковите диети в сравнение с месните аз лично не го купувам съвсем. Няма безвредна диета. Само оптимална такава и за всеки е различна.

напълно си прав.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Пиене на кола, или на пепси-кола - майн гот, тва интелигентнио пиийпъл ли го препоръчва :tooth:

Мое и нещо друго да препоръчат, в ентелигентното форум. Щото почвам да гледам на форума вече като на забавление, не толко като форма за социални контакти, даже гледам как огромна част вървят напред и за съжаление си избиват комплексите, без да има прогрес.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Пиене на кола, или на пепси-кола - майн гот, тва интелигентнио пиийпъл ли го препоръчва :tooth:

Мое и нещо друго да препоръчат, в ентелигентното форум. Щото почвам да гледам на форума вече като на забавление, не толко като форма за социални контакти, даже гледам как огромна част вървят напред и за съжаление си избиват комплексите, без да има прогрес.

Крамер това как да го разбирам? Кое е `ентелигентното форум`? Форума е И забавление И форма на социални контакти и виртуални и съвсем истински. Това с вървенето на пред и избиването на комплексите как да го разбирам? И какво точно се изразява форумния `прогрес`?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Значи, като злоупотребим с плодове и зеленчуци, да си хапнем една-две стоножки за детоксикация :tooth:

ГМО Стоножка кръстосана с прасенце. :punk:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ми точно като на форма за забавление и социални контакти гледам на форума, пък други гледат на него като на нещо друго...

който каквото търси - си го намира. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не съм се ядосал, не, просто си спомних на старата жигула на времето, как сипвах кола на болтовете на колелетата , и на други гайки и болтове за да ги развия по-лесно. :laugh:

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор антропология

Ами не знам, Крамер, аз малко се сащисах от реакции напоследък във форума, обаче колата си е убиец. В смисъл, не съм химик, Митака и Роман да кажат, ама хората трябва да го знаят - захаридите не са храна, т.н. същото като да ядеш желязо или цимент, мааму; но пък са вкусни щото рецепторите ни ги възприемат като храна, каквото не са; в смисъл не са усвояеми, отиват в черния дроб, който ги обръща на мазнини, за да отърве тялото от тях; никакъв полезен ефект, нула; това просто не можем да го ядем; обаче в колата са към 30 процента. Който иска, да я пие.

Където съм сбъркал горе, някой да ме коригира. Така знам.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор антропология

Егати, в тоя форум Крамер ми е бил откак се обадих за пръв път мярка за здравомислие и хладнокръвие; ако се е възмутил от нещо, значи има от какво. Отивам на духовно пътешествие, т.е. да се отцепя като свиня :happy: ; лека седмица от мене на колегите и хубаво време.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Егати духовното пътешествие, егати мерките! Между другото пробвай да ядеш цимент (желязото може само да го гризкаш) и сподели резултата. Ако си жив де, така че леко ако не си запознат. Я дай определение за храна?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...