Отиди на
Форум "Наука"

Гърция е пред гражданска война


Recommended Posts

  • Потребител

Ако страната излезе от еврозоната, в държавата ще настъпи анархия, твърди министър

Гърция е изправена пред гражданска война, твърди министърът за защита на гражданите в оставка Михалис Хрисохоидис, предаде индекс.

В изява пред местна медия политикът заяви, че ако страната бъде изгонена от еврозоната. На улиците на градовете и селата ще излязат банди, въоръжени с калашници. "Ще победи най-добре въоръжената", каза той. Според политика, за да се изтегне този вариант, Гърция трябва да изпълни всички свои задължения пред Европейския съюз и Международния валутен фонд. Изявата на Хрисохоидис идва на фона на политическата криза в южната ни съседка. Девети ден партиите не могат да излъчат коалиционно правителство. Ако до четвъртък не бъде съставен кабинет Гърция ще се изправи пред нови избори.

Днес бе съобщено, че президентът на страната Каролос Папуляс ще обяви дата на нови избори и ще назначи временно служебно правителство.

http://www.novini.bg/news/65950-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%28%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%29.html

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 117
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Точно. Блъфират и пак хитруват. Сутринта имаше 3-ма българоговорящи гръцки икономисти по ТВ и тримата заеха три позиции - единият умерена, другият умерено антиевропейска, а третият направо заяви, че и Германия има огромен дълг. Водещият каза, че тя си го плаща сама, защото има производство. Гъркът каза, че имала производство Германия, защото под килима подливала вода на другите производители, явно визирайки крупното гръцко автомобилостроене....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хора с минимална пенсия 500€ не правят революции.

Революциите стават, когато едните не могат по старому, а други не искат по старому. Сиреч шансовете това да се случи в България се много по-големи. Едните окрадоха всичко, а не могат да управляват по друг начин, а другите не искат да са с най-мизерните заплати и най-високите цени в Европа. Иначе джамбурето става някак неочаквано: единият ден нечия главица измисля въдрата сентенция като нямали хляб да ядели пасти, а на вечерта се чува "Сир, това е революция" и взели че разнали тиквичката, за която ставаше дума. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това с пастите, Галахад, никога не е казвано. То си е просто пропаганда на революционерите.

То и Сталин никога не е казвал: 'няма човек - няма проблем', ама така е по-интересно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Опитът на президента на Гърция Каролос Папуляс да убеди влезлите в парламента седем партии да сформират коалиционно правителство се провали за пореден път. Лидерът на гръцките лявоцентристи – партията ПАСОК, Евангелос Венизелос обяви, че в страната са насрочени нови парламентарни избори, съобщава агенция Ройтерс.

Лидерът на консервативната партия “Независими гърци” Панос Каменос заяви, че партиите, които подкрепят европейския план за преодоляване на кризата в Гърция, не са съгласни с формирането на правителството.

Всяка една от партиите – участнички твърди, че в своята политика правителството трябва да се ръководи от дадения от народа мандат, което означава новият кабинет да преразгледа сключеното с Европейския съюз споразумение за предоставянето на финансова помощ в замяна на въвеждането на строги мерки за бюджетни икономии.

Миналата година Гърция изпадна в неспособност да обслужва държавния си дълг и бе принудена да поиска кредит и отписване на част от задълженията: общата сума на съгласуваната финансова помощ възлиза на 240 милиарда евро.

По информация на медиите предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 17 юни.

Резултатите от редица социологически проучвания посочват като победител на новите избори партията СИРИЗА, която се обявява против кредитното споразумение с ЕС и Международния валутен фонд. С оглед на това, че партията-победител в изборите ще получи като бонус 50 допълнителни места в парламента, победата на СИРИЗА в коалиция с няколко малки партии, също обявяващи се против споразумението, е доста вероятна. /БЛИЦ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както и излизането на Гърция от еврозоната и политически шамар срещу евроинтеграцията. Поне във вида, в който я знаем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

новите избори ще са на 10 или 17 юни ...

този път сириза ще спечели и най-вероятно ще успее да сформира коалиционно правителство насочено срещу тройката и евроикономиите ...

проблемът с излизането на гърция от еврозоната е сериозен, защото ще покаже на всички, че еврозоната всъщност не е това, което всички се опитваха да ни убедят ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Гърция е крайно време да изхвърчи от еврозоната, все пак не може всички да дават вноски за общия бюджет и само един да ги изцицва и да не дава нищо. Струва ми се, че това е логично и не би трябвало да притеснява останалите членове, по-скоро притесненията им биха свършили за разлика от сегашното положение.

Защото наглостта византийска край няма. От последните статии, които прочетох по случая се забелязва отчаян опит гръцките партии да поставят ултиматум пред ЕС, че нямали да сформират никакво правителство докато не им опростят целия държавен дълг. Това въпреки, че им опростиха още 100 милиарда от него, цели 100 милиарда - изядени, изпити и и*срани от маляците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм, че проблемът е в самия ЕС, но това не значи, че не трябва да бъде разрешен. Тези хора трябва да проумеят, че по никакъв начин (поне не и без прилагане на сила или на екстремни ултиматуми) няма икога да накарат маляците да си върнат дълговете.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дилемата всъщност е много по-голяма, отколкото изглежда, защото същината на нещата е, че Европейският съюз губи територия. Оттук нататък основна национална кауза на Гърция ще бъде да не върне парите и да се откопчи, като си го кара по старому. Ако ЕС продължи да я храни с пари - това ще е удар по останалите, жива загуба и задълбочаване на икономическите проблеми. Ако я изрита от еврозоната - това ще значи, че всеки мже да разиграва ЕС и да го точи безнаказано, което значи да точи Германия и отчасти Франция.

Пътят на Гърция е ясен - радикалната левица на власт и неизпълнение на никакви финансови дисциплини или ограничения или стабилизации. ЕС трябва да направи така, че Гърция в този случай да понесе всички негативи и да си изпадне в мизерията, която закономерно следва да дойде. Гърция обаче не е тъй бедна - тя е пълна с граждани, спестили евро. И въпреки това огромната инфлация не й мърда.

Ако излетят и от евросъюза (абе, защо крайните левици се търпят?? Ако дойде някоя фашистка партия на власт, Гърция ще понесе огромни санкции и може и да я изритат от целия ЕС; защо това не е така и при крайно левите?) тогава там ще тръгнат по нашия славен път от 90-тте, ще има мутри, мафия, рай за междунардната организирана престъпност и тероризъм, защото Гърция е манна небесна за левия политически екстремизъм. Обикновените хора, разбира се, ще обеднеят и на мига ше се радикализират в посока шовинизъм и ултралевичарство.

Ще се засилят традиционните връзки с Русия и праволсавният фундаментализъм. Това, впрочем, ще отекне и у нас.

Левите няма да спасят Гърция - ако нещо ще я спаси, то е отстъпчивостта или неспособността на Запада и съответно той ше бъде тероризиран от Гърция в тази посока. Арсенал има - стари чувства, традиционен съюзник, трайни връзки, ловка дипломация, нахален манталитет - колкото искаш. Ще има и опити за международна финансова спекулация с курсовете на валутата и т.н. и т.н.

Най-лошия вариант е да им опростят дълга - това ще е ужасен сигнал и изключително несправедливо към останалите членове на ЕС.

Тогава ние пък трябва да пуснем реакторите - щом като договореностите не струват нищо в съюза.

Тъй като и пари има да се връщат, а в тази криза това е важно, ясно е, че Гърция ще трябва да бъде натисната и принудена да си плати сметката за 30 годишното непрекъснато сиртаки в кръчмата. Ясно е обаче и че ЕС няма политическия инструментариум за това.

Това ясно показва безплодната дилема на националните държави, които са се обединили в съюз с бюрократично правителство и неспособен парламент, който да определя размерите на краставиците може, но друго - надали. А пък ако изхвърли Гърция ей така, това значи, че ЕС ще губи територии.

На мига всеки, който има сили и възможности ще скочи да къса от него територии по същия начин, а това вече е заплаха за целостта на запада, така да се каже, с непредвидими последици за региона, защото сетете се след Гърция кои са слабите звена в ЕС....

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не е точно така - Гърция формираше БВП колкото Австрия, но нямаше нито един завод. Доходите бяха огромни, 200 000 евро беше лиценза за такси. Това нещо се плаща. Защо да няма "лошата" Гърция - тя натрупа дълг, който не може да обслужва, т.е. отказа да си плати бензина на бензиностанцията.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не приляга на слугите открито да ругаят господарите. А няма какво да се лъжем. Днес българите са слуги на гърците и им вършат всякаква мрасна работа - работа по градините им, пране на гащи и къде по-лоши неща. Та някак не върви тези, дето перат гащите на гърците да им дават съвети.

Гърция недооценява един простичък факт - СИВ го няма и вече съвсем не е необходимо да е трън в петата му. На времето на Балканите освен в ислямска Турция (дето имаше военна диктатура) другаде грееше социализъм. След продължителни опити да удържат гърците силом от социализма се приложи правилния икономически подход и те кандисаха. Но социализмът на изток се спомина и Гърция сега е периферия без особено значение, далеч от перспективите и настоящите и бъдещи търговски пътища. Гърците, поучени от стария опит, но без да си дават сметка за настъпилите промени се надяват с някоя тупурдийска за изкарат по старому.

Социализмът пък си отите от изток, само за да се възроди от запад. И тъй като България позакъсня, тя срещна Европата да отива натам, от дето тя се връща. Лищени от заплахата от изток еврократите по лобистки причини дадоха нов живот на някои уж умрели идеи за усилена държавна регулация. И като почнаха едни премахвания на крушки с нажежаема жичка, болба с цигарите, домашната ракия и щкембе-чорбата ... Затягането на коланите обаче пренасочи производителите към даржави с по-благоприятен климат, което влоши ситуацията в самата Европа. Всичко това пък най-много се отрази на най-бедните държави намиращи се на нашата геогр. ширина - Гърция, Италия, Испания и Португалия. При тях обаче се получа свободно падане, при което приземяването е доста болезнено. България, тъй като е на дъното и вече трябва да се копае за да се слиза по-надолу става все по-зле, но не се усеща толкова рязка промяна.

А за Мария Антоанета - доста лекомислена е била и са и приписвали наистина разни неща, дето не ги е правила или не се е изцепвала. Изразът по-скоро е нарицателен, че управляващите почти винаги не се усещат, че са на ръба на катастрофата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Т.е. как така Гърция няма нищо общо с огромните пари, които е взела????!!!!!

И какво освен действията на Меркел е спасението?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Както казва народа- Га еди кифтета ни рива, сига ми ривеш. Ако гърците си бяха направили работеща икономика с заемите от ЕС, то сега нямаше след като им спряха кранчето да са в свободно падане. И нека пак се обърнем към мъдростта на българския народ -Всеки си простира краката според чергата си. Та така и с гърците, нека сега им направят заплатите по 100 евро, че да им дойде акъла в празните икономически кратуни, както на нас вече 23 години ни се такова майката да оправяме бакийте на социалистическата икономика.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Еми Гогов, не си прав. Какво става значи, понеже съм слаб икономист ще се изразя образно. Аз съм значи бизнесмен и всеки месец заработвам 100 лв, допълнително получавам по 900 лв заем месечно. В резултат аз харча в таверни 950 лв, а 50 лв реинвестирам в бизнеса си. Изхарчените 950 лв създават илюзията, че аз съм много богат и мога да си позволя да отделя примерно 500 лв за да изплащам заемите си. По този начин реинвестирам в бизнеса си 50 лв, 450 лв харча в таверни и с 500 лв си плащам заемите. Обаче, в един слънчев ден ми свиват кредита на 400 лв. И изниква въпроса, за какво да давам малкото пари от бизнеса си, за таверни, или да си плащам заема?

Отговора е само един. Аз ще искам да ми занулят заемите, и пак да ми дават по 900 лв, за да бъда богат и да мога да плащам по 500 лв за погасяване на дълговете и да харча 400 по таверни. Защото всички други варианти са невъзможни. Ако разчитам само на тия 100 които изкарвам с бизнеса си, означава да съм беден, а ако получавам само 400 лв заеми, пак ще съм беден и няма да стигат за нщо, нито за таверни нито за изплащане на заеми.

Какво става в случая с Гърция? Първо им намалят заемите, и второ ги карат да не ходят по таверни, а да си плащат заемите. Естествено ще са против-кой бяга от хубавото. Та така ги разбирам аз нещата с моя прост икономически акъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Числата които използвах са напълно произволни. Проблемът на гръцката икономика е, че не влага тези заеми в бизнес, а ги изяжда и изпива без никакъв ефект.

Значи, от европа идват свежи пари. Гръцкото правителство ги използва за да дава 13-14 заплата, за социални разходи, да кредитира неуспешни бизнеси. Крайния резултат е натрупване в населението на пари които то потребява. Потребява, като купува стоки от Китай (примерно). Това изкуствено надува икономиката, заради митата плащани при внос на стоките, отворените работни мести в магазини и складове, всякакви услуги и както вече казах поддържане на неуспешни бизнеси чрез дотации. Накрая парите изтичат в Китай, но надуват икономиката като балон. Аз не съм чул в Гърция да има някакво развиващо се производство. Освен единия туризъм друго производство нямат.

Разберете, че не може на гол тумбак да се развива един сектор на услугите само.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен съм, че проблемът е в самия ЕС, но това не значи, че не трябва да бъде разрешен. Тези хора трябва да проумеят, че по никакъв начин (поне не и без прилагане на сила или на екстремни ултиматуми) няма икога да накарат маляците да си върнат дълговете.

ако гърция излезне от еврозоната утре същото ще бъде направено от португалия и ирландия, последвани от испания и италия ...

и на еврозоната, на ЕЦБ и на банките ще им се разкаже играта ...

затова ЕС прави всичко възможно Гърция да не излезне от еврозоната ...

освен това е математически невъзможно не само Гърция да върне, всичко дължимо, но и цяла южна и западна европа да върне всички пари дето се дължат освен ако няма много висока инфлация, която да е обезцени дълговете ...

гърците всъщност са много по-малко задлъжняли от италия или великобритания например ...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами да, затуй предлагам всички приятели и съжаляващи нещастния братски гръцки народ да се бръкнат в джоба и солидарно-интернационално да съберат нещо като фонд да им покриват дълговете, та да ги оставят в ЕС :tooth:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...