Отиди на
Форум "Наука"

Автобус с израелски туристи е взривен на летището в Бургас


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Автобусът, в който е имало около 40 души, се е запалил пред сектор „Пристигащи”

На летище Бургас е взривен автобус с израелски граждани, съобщиха от МВР. По първоначални данни трима са загинали, а около 20 души са ранени. По неофициална информация обаче броят на жертвите и пострадалите е по-голям.

Избухналият пожар е засегнал още четири автобуса, предаде БНР. В тях обаче няма пострадали.

Инцидентът е станал около 17.30 часа, съобщи БНТ. Президентът Росен Плевнелиев пътува към летището, след като само час преди експлозията той е отпътувал оттам. Към Бургас пътуват и премиерът Бойко Борисов, здравният министър Десислава Атанасова и вътрешният министър Цветан Цветанов.

18 ранени израелски туристи са приети в бургаската многопрофилна болница, съобщи Юлия Андреева от пресцентъра на здравното заведение. Непрекъснато пристигат още ранени. Те са с най различна степен на наранявания. При взрива пострадалите туристи са наранени от стъкла и други части на автобуса. Полиция охранява болницата.

Според БНР обаче над 25 туристи са постъпили в бургаската болница, като петима от тях са в критично състояние.

Автобусът, в който е имало около 40 души, се е запалил пред сектор „Пристигащи". След това се е чул силен взрив. Пламъците са обхванали и паркиран наблизо автомобил „Опел Астра", както и другите автобуси, предаде БНР. Екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са загасили огъня. Взривеният автобус е изгорял напълно. Районът е отцепен и до него няма никакъв достъп.

Летището в Бургас е затворено и всички полети са пренасочени към Варна.

Според израелски медии, цитирани от БНР, става въпрос за терористичен атентат, а във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

От Тел Авив потвърдиха, че израелски граждани са станали обект на нападение, предаде Франс прес. Според представител на израелското МВнР експлозията е станала, след като пътниците са се качили автобуса.

Тъй като жертвите от взривения на бургаското летище автобус не са български граждани, информация за тях ще може да бъде подавана едва след съгласуване със съответните посолства по официален път. Световната новинарска телевизия Си Ен Ен предаде като извънредна новина информацията за взрива.

Според сайта на аерогарата полет на "Еър Виа" от Тел Авив е кацнал в 16,50 часа, съобщи bTV.

http://dnes.dir.bg/news/burgas-letishte-vzriv-izraelski-turisti-11594170?nt=4

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 97
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Автобус с израелски туристи взривен на летище Бургас, има жертви

Автобус с израелски туристи се е взривил на летище Бургас.

Има подозрения, че става дума за атентат. От полицията в града потвърдиха, че експлозията е станала в 17,30 ч.

По последни данни се съобщава за най-малко четирима загинали и близо 30 ранени.

Според агенция "Блиц" обаче жертвите са 30, а според БГНЕС - поне седем.

Експлозията е станала на паркинга на летището пред терминала за пристигащи, където е бил спрял автобусът.

От взрива са се запалили и няколко други автобуса, но пожарът е бил угасен.

Според бургаското издание BurgasInfo.com взривът е бил много силен,

пламъците са били високи около 5 метра

Според сайта туристите са се качвали в автобуса на път за Слънчев бряг, когато той е избухнал.

Автобусът на операторската фирма, която е организирала екскурзията, е с пловдивска регистрация и извършва курсове до Слънчев бряг. Фирмата презовач се казва "СтарБус".

Летищните власти засега отказват коментар по случая, а сайтът на летището не работи. Летище Бургас също е затворено, а полетите се пренасочват към Варна.

Стотици пътници са блокирани

На мястото на експлозията има няколко екипа на МВР и пожарната.

Бургаските болници пък приемат ранените, които са били откарани включително и с частни автомобили.

Районът е напълно отцепен. Има засилен полицейски контрол по всички изходи и входове от и към Бургас, а движението се извършва на места само в едното платно, съобщават читатели на BurgasNews.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов пътуват към Бургас, както и външният министър Николай Младенов, вътрешният Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и израелският посланик.

По заповед на премиера към Бургас са изпратени два самолета,

снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените за града са тръгнали и началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата.

Според очевидци на инцидента, цитирани от "Фокус", се е чул силен шум. Един от тях разказа, че по колите в района е имало разпръснати части от човешки тела и дрехи. Хората са били в пълна паника.

Междувременно софийският кмет Йорданка Фандъкова е поискала засилена охрана около всички места, свързани с еврейската общност, както и на местата, където пребивават израелски граждани, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Предвид инцидента в Бургас столичният кмет поиска

също така засилване на охраната около местата с масово пребиваване на хора и пред дипломатическите представителства.

Бургас е много популярен сред израелските туристи особено откакто част от туристическия поток към Турция се пренасочи към България заради обтегнатите дипломатически отношения между двете страни.

Израел по-рано предупреди България за опасност, идваща от "Хизбула".

През януари информационният сайт на израелската телевизия "Аруц Шева" съобщи, че българските служби за сигурност са осуетили планирано терористично нападение срещу израелски туристи. От "Гранична полиция"обаче отрекоха да имат такава информация.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4989031

Много неприятна новина!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Арабите трябва да бъдат намачкани.Откъде на къде ще идват в страната ни и ще избиват хора?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То туризмът няма да рухне, но България е страна, в която такива работи не ставаха! Политически тероризъм не е имало от края на 80-тте. Точно когато сезонът е много силен... това може да е и с такива мотиви. Дано държавата се справи с това и Господ да прости загиналите, те пък вина нямат никаква. Гадна работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жертвите са били в България с цел хазартен туризъм. За 2009 г. оборотът от игрален туризъм по нашето Черноморие е над 30 млн. лева.

От години граждани на Израел и мюсюлмански страни идват у нас на хазартен туризъм.

"Близо 80% от туристите тук в момента са от Израел, затова имам предложение - българите да започнат да учат иврит - така ще се разбираме по-лесно", пошегува се израелският турист Шимон Перес.

Съветът не е лишен от логика. Израелците бойкотират Турция като туристическа дестинация заради кризата в Ивицата Газа и обстрела на хуманитарната флотилия. През 2010 г. около 20 000 резервации са отменени и израелците могат да изберат нашите курорти. Лятото на 2010 г. Турция очаквала около 750 000 гости от еврейската държава. Част от отказалите се израелци са дошли у нас.

"Безкрайно много ни обичат (израелците). Като държава, в която те са свикнали да почиват е нормално, по съвсем естествен начин, те ще предпочетат да дойдат тук, защото ние сме им позната дестинация", смята Десислава Евстатиева - маркетинг мениджър на хотел и казино.

Редактирано от Panzergrenadier
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Жертвите са били в България с цел хазартен туризъм. За 2009 г. оборотът от игрален туризъм по нашето Черноморие е над 30 млн. лева.

те и руснаците идват с тази цел. Казината около Кулата и в Сандански пък са претъпкани с гърци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Явно у нас им се вижда най-лесно

Ми като има пропуски и отпускане, така е. Кой да очаква, че и у нас ще се осмелят на такова нещо...

Link to comment
Share on other sites

Арабите трябва да бъдат намачкани.Откъде на къде ще идват в страната ни и ще избиват хора?!

Точно така, ама защо не питаме другаря Луканов защо пусна ливанските, палестинските и сирийските другари у нас през зимата на 1991 г.?

Упс, него го свитнаха...

Но можем таварищ Виденов, който ни заля с арабски радикали през 1995 г.

Относно туризма - аз лично бях изненадан от мнението на един шотландец, който бе очарован от двете седмици прекарани в Несебър заедно със съпругата си и приятелско семейство!

Редактирано от templar1307
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

И аз мисля, че трябва острота да има. Току така в България не бива да си мисли някой, че може да пипа!

Грозно и страшно. Работа на изверги. Не бива да мирясат, докато не ги хванат. Колко жалко за загиналите, лека им пръст.

Слеед атентатите в Ню Йорк, Лондон, Мадрид, Москва... злото почука и в България...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На 25 януари 2011 година коментирайки пред БНР кървавият атентат на московското летище „Домодедово” Бойко Борисов успя да обвърже дюнерджийниците с националната сигурност, като заяви, че, че от атентати ще ни пазят дюнерите:

„Виждате, че тези терористични актове не подминават никоя държава. Ние разчитаме на балансираната си външна политика – че с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения.

Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове...”

На въпрос - дали след атентата в Москва са коментирани с транспортния министър по-засилени мерки на летищата в България, Борисов заяви, че “държави, където службите им са в пъти по-силни от нашите, им се случва това и те не могат да предотвратят нищо.

Нима мислите, че руските или американските служби не са били в активен режим, или Великобритания или Швеция, но знаете какво стана”...

618x346.jpg

Дюнерите ни пазят от атентати! (Бойко Борисов

в интервю за БНР на 25 януари 2011 г.)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://index.hu/kulfold/2012/07/18/felrobbantottak_egy_izraeli_autobuszt_bulgariaban/#gallery_3150554|3150550

http://index.hu/kulfold/2012/07/18/felrobbantottak_egy_izraeli_autobuszt_bulgariaban/#gallery_3150554|3150554

http://index.hu/kulfold/2012/07/18/felrobbantottak_egy_izraeli_autobuszt_bulgariaban/#gallery_3150554|3150552

Пишат. че още в януари от Израел са искали официално да бъдат охранявани техните туристи....

На времето (когато руските евреи през Будапеща напущаха русия и тук имаше атентат с-у автобуса им (макар,че беше съпровождан от пред и зад с полиция) и тогава се преорганизира цялата процедура на предвижване и охраняване. Повече нападения не се получиха.

48304.jpg?lavid=48304

Отговорните бяха Horst Ludwig Meyert и Andrea Klump.

Лека им пръст на починалите. А на посрадалите подобряване...

:(:(:(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен невинните загинали хора, най-лошото е, че това директно ще удари по нашата туристическа индустрия, която ни носи много приходи. А ще имаме и повишен разход за "национална сигурност", което съвсем не ни е приоритет в момента. Въобще, кофти работа!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Към момента (малко след 8,00 ч.), загиналите са 7 човека, а пострадалите са 35.

Много кофти работа ...

Мир на праха на загиналите

и бързо възстановяване на пострадалите!

Само че, пострадалите са доста, включае, родния туризъм и бизнес.

Много внимателно ще трябва да се вгледаме между редовете, защото никоя терористична организация не поема отговорност за атентата.

Което навежда на мисълта, че в крайна сметка това си е удар срещу България (малко като в теория на конспирацията),

защото България постепенно, започва да дърпа туристи от Турция и Гърция.

Слънчев бряг е препълнен с туристи и макар и късно започнал сезона върви на пълни обороти.

Цялата тази история може да провали сезона по Южното ни Черноморие.

Надявам се, точно да съм предал мислите и разсъжденията на хората, около мен.

Седя в едно малко кафене, на една крачка от бургаската Морска градина, където пия кафе редовно преди работа.

Горе написаното е породено от разговорите по съседните маси и тезите варират от идиотски инцидент до нападение над Родината.

Видимо напрежение няма, но ще трябва да се изчака известно време, да се вгледаме между редовете и да направим правилните изводи.

Бог да прости загиналите и скорошно възстановяване на пострадалите и щетите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Цялата тази история може да провали сезона по Южното ни Черноморие.

Нищо няма да провали. Сега България ще е най-сигурното място, едва ли скоро ще повторят тука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даа,жалко за загиналите и ранените!Жалко за бесхаберното отношение на чичко полицай,към нашата родна икономика!

За мен е странно следното-защо жертвите са толкова малко((при подобни актове в Израел жертвите са колосални)!?И защо това се случва именно сега и именно в БГ!?

Ако направя ретроспекция на взривните атентати-то те се случват винаги когато народа е недоволен от политиката на управляващите(САЩ ако щете,Русия или Беларус,Франция можем да добавим или самия Израел(когато Натаняху или някой друг почват да го бият по кокалчетата)!С две думи примерите в Европа са много(Азия и Африка пропускам )!

Сега жертвите с евреи-но защо в БГ???Ние традиционно сме в добри отношения(въпреки лъжливите твърдения) с Иран или Палестина,често сме били посредници между тях и Израел и даже Турция!?

Както се казва НА КОЙ МУ Е ИЗГОДНО ТОВА???Е това е въпроса!И втория -каква е изгодата???

Според мен-това е изгодно на така самообявилите се АНТИТЕРОРИСТИ,на нашето правителство(което обръща погледа в друга насока),на репресивния апарат,който ще ограничава някои способи на съпротива или протест),и разбирасе на чичко Сам,който ще почне да провокира Дамаск(сигурно ще излезе,че и той е замесен-та там разбирате ли не пускат алкайда във власта(братя мюсулмани -които знаете ли ги поддържа Турция,а това си е все едно НАТО)!

Изгодата е очевидна-нов конфликт ала Либия и прераспределение сферата на влияние около Дамаск и Иран!Военно промишленния Натовски комплекс ще раздвижи световната икономика и кризата няма да се чувства толкова силно!

Вярно,че загиналите са евреи-но кой по-добре от тя знае че такива неща се случват!И то почти винаги са виновни някои АРАБИ!Те не могат да предположат например,че чичко Сам заедно с Мосад могат да спровоцират такива мелета-НАЛИ!?А защо-вие навярно сами се досещате(Кулите в близнаци в САЩ-заради нефта,Московското метро за войната в Чечня,метрото в Минск заради опита за преврат и още колкоо.....)!?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен е странно следното-защо жертвите са толкова малко((при подобни актове в Израел жертвите са колосални

Взривът е бил малко, носил го е в раничката на гърба а и в автобуса знаеш как е, хората са били седнали и облегалките все пак са ги предпазили .

А ако е оставил раницата в багажното, пода и седалките са защитили хората.

Не ми се мисли колко щяха да се жертвите ако беше станало в залата на летището или на паркинга преди групите да се качат на автобусите.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И защо това се случва именно сега и именно в БГ!?....

Сега жертвите с евреи-но защо в БГ???Както се казва НА КОЙ МУ Е ИЗГОДНО ТОВА???Е това е въпроса!И втория -каква е изгодата???

Защо в Бг ли ? - Държава със слаби граници, полиция, сигурност и армия, незачитана кой знае колко като авторитет, но привличаща голям брой чужди туристи. Чудесна цел, още повече и член на ЕС.

Това си е заигравка между евреите и хизбула имат да си връщат едни на други. Но като се има предвид че ръководстово на хизбула /уж/ забрани атентатите, може да е и провокация и както Нетаняху каза - Израел ще отвърне със сила на атентата. Израелците отдавна се точат на Иран и може някой само да им подхвърли повода. Скоро ще се разбере

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре ,че убиецът не е убил повече!

Но терористие правят това за да убият повече-те искат визически шок у общественноста и у близките на загиналите!

На мен ми се струва,че взрива е доста театрален за да се припише на професионал(или е действал професионал,който е искал минимални жертви-даже е искал да ги избегне)!Тук по скоро са убивали заради накаляване на обстаноката(каквато и да е тя)!За мен е важно дали някога истинските поръчители ще излезнат наяве(а то би се получило както Г.Димитров и Райстага)!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По телевизията казаха, че:

1. Терористът е мъж.

2. Терористът не е българин

3. Целта били не само туристите от еврейски произход, а - саботирането на възходящите българо-израелски отношения.

Някой (Хизбулла, Иран?) не се кефел на това, че Израел и България са в добри политически отношения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...