Отиди на
Форум "Наука"

Български духовници носят знака на Вселенската патриаршия


К.ГЕРБОВ

Recommended Posts

 • Потребители

Интересувам се от християнското изкуство, без да съм религиозен. Не съм се взирал обаче, в подробностите на облеклото на свещениците. През последните дни в информационните форуми изобилстват материалите за избора на наследник на починалия български патриарх и покрай тях нямаше как да не попаднат в погледа ми многото снимки на членовете на Светия синод. Една от тях възбуди любопитството ми. Ставаше дума за снимка на търновския митрополит Григорий.

post-2642-0-44841700-1353249024_thumb.jp

Митрополит Григорий

Това, което ми направи впечатление в църковните одежди на дядо Григорий бе двуглавия орел върху митрополитската му митра. В неведение съм дали става дума за традиция, за неглижиране на хералдичната значимост на елемента, за който ще стане дума по-нататък или пък е нещо, което въобще не ми минава през ума.

Тук във форума дискутирахме темата за двуглавите орли и сега аз всъщност я продължавам. Вече стана дума за това, че у нас двуглавият орел е познат като декоративна украса, като герб на Византия и Цариградската патриаршия и като герб на Русия. Ще припомня тези моменти:

post-2642-0-70636600-1353249030_thumb.pn

Герб на Русия, герб на Византия и Цариградската патриаршия, дърворезба в Бачковския манастир

Направих си труда да се поразровя из интернет и видях доста любопитни неща. Не само Григорий, а и митрополитите Йоаникий и Николай, също и патриарх Максим носят или са носили митри с двуглав орел.

post-2642-0-46926100-1353249043_thumb.jp

Патриарх Максим, митрополит Йоаникий, митрополит Николай

Погребението на партриарх Максим мина изцяло под знака на двуглавия орел!

post-2642-0-62004600-1353249052_thumb.jp

Погребение на българския патриарх Максим

След като двуглавият орел днес е част от знамето на Вселенската патриаршия (наричана още Цариградска патриаршия) и герб на вселенския патриарх, не се учудих, когато видях, че същият знак присъства върху короната на цариградския патриарх. Носят го и гръцките митрополити, даже в интернет се твърди, че знамето на Гръцката православна църква било с изображение на двуглав орел.

post-2642-0-17917400-1353249060_thumb.jp

Вселенският патриарх Вартоломей и гръцки митрополити

Руските патриарх и митрополити, обаче, не носят на митрите си двуглав орел.

post-2642-0-36201400-1353249066_thumb.jp

Руският патриарх Кирил и руски митрополити

Оказа се, че и сръбският партриарх носи митра с двуглав орел. Тук трябва да имаме предвид обстоятелството, че орелът от дълги години присъства в герба на Сърбия.

post-2642-0-08059400-1353249075_thumb.jp

Сръбският патриарх Ириней

До тук бе изложена констативната част, допълваща изнесеното вече за двуглавия орел. Ще продължа, обаче, с един въпрос: защо българските висши духовници носят на митрите си двуглав орел? Той няма как да бъде свързан по друг начин, освен с подчертаването на принадлежност към Вселенската патриаршия.

В нашите възрожденски църкви и манастири двуглавият орел често присъства върху дърворезби и икони. Но не трябва да се забравя, че дълги години служителите в българските църкви са били „фанариоти” - духовници, подчинени на гръцката вселенска патриаршия, намираща се в цариградския квартал Фенер. Тези фанариоти са били носители на "мегали идеята” (великата идея) за погърчване на другите християни. Именно такива фанариоти са контролирали какво е изписвано в българските църкви. Някои от ктиторите на църквите пък, са били гърчеещи се българи.

Когато е учредена Българската екзархия, в нейния печат двуглав орел няма!

post-2642-0-00948200-1353249083_thumb.jp

Печат на Българската екзархия от 1872 г.

В Устав на Българската православна църква от 1950 г., чл. 240 е упоменато: „Българската патриаршия и Св. Синод имат следния печат: кръгъл печат с надпис наоколо: "Българска патриаршия - Св. Синод", а в средата - изображение на храм с три кубета, ограден с клончета.” http://www.pravoslav...0_ustav_BPC.htm

През 2008 г. е приет нов Устав на българската православна църква – Българска патриаршия. В неговия чл. 253 е записано почти същото: „Българската Патриаршия и Светият Синод имат кръгъл печат с надпис наоколо: “Българска Патриаршия - Св. Синод ”, а в средата - изображение на храм с три кубета, ограден с клончета и годината – 1953”. http://dveri.bg/comp...8/view,article/

Доколкото ми стана ясно, именно през 1953 г. Българската православна църква окончателно е отхвърлила зависимостта си от Вселенската патриаршия и е станала "самоуправляема (автокефална) Патриаршия”. За събитието в pravoslavieto.com е отбелязано: „В заседанието си на 3 януари 1953 г. Св. Синод на Българската Православна Църква реши да свика на 8 май с.г. Църковно-народен събор, който да възстанови патриаршеското достойнство на родната Църква и да избере предстоятел-патриарх.” http://www.pravoslav...y_bpc/index.htm

След като Българската патриаршия е самостоятелна, защо трябва българските духовници да носят символите на Вселенската патриаршия, които образно казано са „византийски”, респективно „гръцки”?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Много странно! Двуглавият орел никога ли не е бил символ на българската църква? Много ще е добре запознатите да кажат.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Само като хипотеза : В балканските страни двуглавият орел се е превърнал в символ на православието въобще, а не е само герб на Вселенската патриаршия.

Както вече разисквахме, тук той присъства от по-отдавна, отколкото в Русия.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Редица държави носят в гербът си двуглави орели,само в комшулука албания, австроунгария, прусия-германия, русия....

Май всички които искат да покажат кунтинуитат с римската-византийската империя и/или нейната религия се кичат с гербът на Цариград.

Иначе за символиката на одеждите и други предмети при поповете не съм найдел описание.

Веднъж-дваш възникват въпроси но подробно тази тема не е обсъдена тук...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Най-старите църковни двуглави орли, за които знам са от полилея от църквата "Св.Димитър" в Марков манастир, подарен от крал Вълкашин (14 в.) по времето на Охридската архиепископия, доста преди да премине към Цариградската патриаршия. Манастирът е близо до Скопие.

В НИМ е показана част от полилея, другата част е в сръбски музей.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Двуглавият орел, освен хералдически символ на днешните Русия, Сърбия и Албания, а в миналото и на Византия и Свещената Римска империя, е и символ на Православната църква, като двете глави представляват симфонията между държавната и църковната власт. В този смисъл, употребата му в църковния живот на съвременната БПЦ е съвсем допустима.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не само Григорий, а и митрополитите Йоаникий и Николай, също и патриарх Максим носят или са носили митри с двуглав орел.

Такива свъртяли, такива сложили, що да се харчат да си правят други ...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мисля, че съвсем ясно поясних, че двуглавият орел е символ на Православната църква изобщо, не само на Вселенската патриаршия. Не е просто "византийски", респективно "гръцки", ако щете "римски", а общоправославен символ. Нито заглавието на темата е коректно, нито има смисъл от приказки на пазара, как "такива сложили, що да се харчат да си правят други"! Висшите ни духовници имат много грехове, но в случая нещата са изрядни, а пък и двуглавите орли са последния проблем на Българската Православна Църква по принцип.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

На въпроса „ Двуглавият орел православен символ ли е и трябва ли да се счита за такъв и какво точно символизира?”, свещеник Божидар Главев отговаря: „Двуглавият орел е символ, който се ползва и от Православната Църква, символизиращ симфонията между държавната и църковната власт в лицето на императора и патриарха.” http://www.budiveren...tent&format=raw

Така е било във Византия. Днешният държавен символ в България обаче е лъв и хармонията църква-държава, когато духовниците носят двуглав орел, не се получава.

Митрополитите Кирил и Йосиф носят корони с традиционните за християнството символи: кръст, образи на Христос.

post-2642-0-65189100-1353275855_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Двуглави орли има на капители от Търновския дворец, на чорапите на цар Иван Александър от Лондонското тетраевангелие и от капака на соркофага в двореца, на дрехата на Иван Александър от Станичене, на дрехата на зет му деспот Константин, има го на пръстени-печати от Търново. Има го също на Новозагорските релефи - освен лъвове има и такъв орел. Релеф на едноглав орел има пък намерен в ранния аул на Велики Преслав, а също на графит.

Има различно интерпретиране на символиката. По-ранния вариант е свързан с разделението на Римската империя на източна и запада. Двуглавият орел символизира единството на империята макар да е с двама владетели: "Две глави (двама императори) едно тяло (една държава)".

С покръстването на България се появява една нова концепция: "Царство без патриарх не бива". В духа на тази нова концепция орелът вече символизира единството на светската и духовна власт, макар да имат различни глави - цар и патриарх. До тогава нещата не стоят така - само в Цариград е имало цар и патриарх, докато при Александрийския, Антиохийския и Йерусалимския не е имало цар, а на Запад папата е бил в Рим и императора на СРИ никога не е резидирал трайно в Рим. Тъй като средновековна България е имала голямо влияние върху Сърбия, Русия и Албания, то идеята и символиката преминават и там.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Галахад добре го е обяснил.

Руските владици също са имали двуглави орли по митрите, но след 1917г. постепенно са ги махнали, за да не дразнят добрия чичко Сталин - все пак двуглавият орел е символът на царска Русия. И си карат без орел и при Путин.

Впрочем тия корони ги правят горе долу "по заявка на клиента" и няма някакъв строг канон нито как да изглеждат, нито какви украси да им слагат. Единственият задължителен елемент е кръстът, останалото е въпрос на вкус и умение. Виждал съм например наши владици с корони без изображения на светци, но сега тия с изображенията станаха предпочитани.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И арменският католикос носи двуглав орел:

gimage6001322728176.jpg

Армения е първата средновековна държава, в която двуглавият орел започва да се използва като отличителен знак.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Пак почваме отначало. Нали я дискутирахме тази тема вече в http://nauka.bg/foru...=0.

Изображенията на двуглавите орли в средновековна България са без корона. Такива са по капителите на църквите и дворците, дрехите и обувките на Йоан Александър и родата му. Иначе първият двуглав орел с корона се появява във Византия по времето на Михаил VIII Палеолог (1259-1282).

В http://www.epochtime.../view/45899/34/ се твърди, че Георги Акрополит бил писал някъде, че златните двуглави орли служили за украса на тъкани, облекло, с тях се украсявали щитовете, оръжието, имало и в храмовете. „Украса”, казва Акрополит, а не герб.

post-2642-0-46940500-1353323606_thumb.pn

Това са най-разпространените варианти на двуглавия орел като символ в източно-православните страни. Първото изображение е на днешния герб на Русия, но и този на Руската империя е с три корони и орелът държи същите символични предмети в краката си. За Византия, обаче, и за Цариградската патриаршия има варианти с кръст и меч.

На короните на нашите митрополити определено орела е от вариант 2 или 3, но не си личат ясно детайлите в краката на орела.

Орелът от Бачковския манастир е копиран от герба на Неманичите: държи с краката си хералдични лилии.

post-2642-0-48913100-1353323621_thumb.jp

Не знам кога руските владици са имали двуглави орли на короните си, но пишещите руснаци не смятат, че двуглавият орел е символ на православието. В една руска статия се казва: „Две увенчанные головы орла символизируют единство духовной и светской власти, власти патриарха и царя над русской землей. Наверху в центре располагается третий венец, знаменующий собой власть Бога над Россией. Одна голова орла обращена на Запад, а другая на Восток, символизируя срединное положение России и грядущее объединение их под властью российского императора.” http://www.pravoslav...dvuglavorel.htm

В друга пък направо се заключава: Так же и двуглавый орел, хотя и распространялся в странах, ставших опорой христианства, не получил христианской трактовки, а остался чисто царским или императорским символом... http://www.epochtime.../view/45899/34/

Вижда се, че двуглавият орел с корона има своето значение в монархическите държави. Може би Русия въстанови герба си, за да намекне за своето могъщество, ама какви сме ние, че да използваме същия символ.

Докато бяхме против да има корона в новия български герб, взехме, че сложихме четири. Барабар това върху короната отгоре поставихме попски кръстове. И какво стана сега: поповете не слагат кръстове на главите си, ние ги имаме на държавния герб!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мисля, че съвсем ясно поясних, че двуглавият орел е символ на Православната църква изобщо, не само на Вселенската патриаршия. Не е просто "византийски", респективно "гръцки", ако щете "римски", а общоправославен символ. Нито заглавието на темата е коректно, нито има смисъл от приказки на пазара, как "такива сложили, що да се харчат да си правят други"! Висшите ни духовници имат много грехове, но в случая нещата са изрядни, а пък и двуглавите орли са последния проблем на Българската Православна Църква по принцип.

Ами щом не ти харесва заглавието на темата и приказките на пазара, хайде тогава коректно да отговориш защо някои митрополити като Кирил и Йосиф не "носят" символа на Православната църква. Ако те затруднява въпроса или не си схванал мисълта в предния ми пост, може да отговориш на по-леките въпросчета като : Защо цар Симеон е яздил бял кон? и Защо цар Борис /последния/ носи зелени тиранти ?

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Въпреки, че не е по темата, бих искал да задам един малко простоват въпрос, за който не ми се отваря специална тема - а именно защо на входа на повечето манастири у нас има окачени рога?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Аз нали съм колекционер веднага се сетих за тази картичка. Но не знам дали тези рога стоят още там.

post-2642-0-38848200-1353356638_thumb.jp

Това е някакъв ловен трофей. Може да е отстрелян от цар Борис. Той е ловувал по Рила, а е и бил погребан в манастира.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами щом не ти харесва заглавието на темата и приказките на пазара, хайде тогава коректно да отговориш защо някои митрополити като Кирил и Йосиф не "носят" символа на Православната църква. Ако те затруднява въпроса или не си схванал мисълта в предния ми пост, може да отговориш на по-леките въпросчета като : Защо цар Симеон е яздил бял кон? и Защо цар Борис /последния/ носи зелени тиранти ?

Другарю, не вникваш в Православието, просто не си възпитан в него. Това не е наука, това е Вяра. Със съответната култура и знания. Знам, че ви е трудно - всъщност ви е невъзможно да вникнете в Него. Митрополити-агенти можете да си купите, но Вяра - не!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В Бачковският манастир си спомням, че имаше коруба от доста големичка( направо гигантска ) костенурка - закачена е срещу главния вход.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Просто е дразнещо да се обяснява неколкократно едно нещо, а други хора, от позицията на незнанието си, да плещят глупости... Все едно аз да взема отношение по теми, по които имам скромен запас от знания - ами просто чета!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Другарю, не вникваш в Православието, просто не си възпитан в него. Това не е наука, това е Вяра. Със съответната култура и знания. Знам, че ви е трудно - всъщност ви е невъзможно да вникнете в Него. Митрополити-агенти можете да си купите, но Вяра - не!

П.П. Важи и за автора на темата, но той просто няма да разбере защо...

А ти отче, какво правиш за да ми помогнеш да вникна в православието? Ако ти е трудно да отговаряш на прости въпроси с прости думи, признай си чадо, не е срамно, бог ще ти прости

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

...........

На короните на нашите митрополити определено орела е от вариант 2 или 3, но не си личат ясно детайлите в краката на орела.

Орелът от Бачковския манастир е копиран от герба на Неманичите: държи с краката си хералдични лилии.

post-2642-0-48913100-1353323621_thumb.jp

............

Много интересни са тия съвпадения. Изглежда както със времето украсата се е трансформирала в отличителен знак и герб на конкретни институции, така след време е протекъл и обратният процес. Защо това се е случило? Аз виждам един отговор в османското владичество, по-конкретно в това, че българският народ се е запазил , но неговата аристокрация - не . И всички форми на българската култура са оцелявали за един дълъг период на равнището на фолклора и занаятите....

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

А ти отче, какво правиш за да ми помогнеш да вникна в православието? Ако ти е трудно да отговаряш на прости въпроси с прости думи, признай си чадо, не е срамно, бог ще ти прости

Не спами излишно чадо отродено, а покайся овреме, защото невежеството ти не е сила, а напротив - слабост человеческа е, и словоблудството ти не е мъдрост, а напротив - суета е, смири се и приеми Христовото учение, защото скверни мисли тровят душата ти!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

....и приеми Христовото учение, ...

Аз учението го приемам, ама тия дето са между Него и мене и обичат да се правят на по-християни от Него, та именно тях не мога и не искам да приема :lac:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...