Отиди на
Форум "Наука"

Насилието в училище и превантивни мерки


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.dnevnik.b...i_deca/?ref=rss

Да поразмишляваме и да си извадим заключения от този наистина трагичен случай.

Какво би трябвало да се направи за да се намалят до минимум такива случки. Може би много засилена охрана и в началните училища? Или по-обстоен бекграунд чек на учителите и техните семейства? Колкото до оръжията, аз не съм запознат, но мисля, че тук те се продават по-трудно отколкото в Америка където явно всеки откачалник може да си закупи едно.

Едит: Темата се отанся и за случаите когато ученици са извършвали масови убийства, а не само външни нападатели. Затова и заглавието е такова.

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 73
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

Хм... Накрая се самоубил. Да беше го направил в началото!...

Сигурно си е мислел, че играе на някаква компютърна игра от типа на:

- Counter strike,

- Half life - deathmach,

- Battlefield 2,

- Unreal turnament,

- Quake 3 - Arena,

- Star siege - Tribes,

- Natural selection,

- Team fortress,

- Wolfenstein,

- Call of duty 4,

- ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то да се самоубиш е най-лесното, но човекът по природа е егоист и е решил да си направи хекатомба, за да не е самотен на оня свят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами като продават оръжие на всеки така е... 90% от американците имат поне една пушка или пистолет, а повечето по няколко. Човек може да си купи всякакви оръжия там, а 1/2 от щатите дори продават и автоматични оръжия на граждани. Някои да ми обясни за какво му е на обикновения гражданин автомат?

Не мисля, че компютърните игри имат голямо значение тук. По света има милиони хора, които играят такива игри, ако всички изперкваха поради това - касапницата щеше да е световна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не твърдя, че всеки геймър е потенциален психопат и масов убиец. Само казвам, че понякога се оказва, че в детска възраст се случва убиецът да е геймър.

Спомням си един случай с двама азиатци - единият искал другият да му даде някакво оръжие в някаква игра - май беше меч (купчина от пиксели, в действителност). Онзи другият му отказал категорично, понеже ползвал оръжието в играта. И тогава нуждаещият се от това оръжие го заклал. Не, че после е получил купчината пиксели във формата на меч, но напротив - отишъл в затвор, където нямало компютри за затворниците.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не твърдя, че всеки геймър е потенциален психопат и масов убиец. Само казвам, че понякога се оказва, че в детска възраст се случва убиецът да е геймър.

Е сигурно. То 99% от мъжете до 30 години са (или са били) геймъри.

Ако човека обаче, не може да различи действителността от компютърната игра, тогава наистина има сериозен проблем, който си е направо за психиатър.

Доста хора казват, че не оръжията убивали, а хората, но според мен това е само донякъде правилно. Ако този тип нямаше достъп до огнестрелно оръжие и разполагаше да речем с няколко ножа, сигурно доста лесно щеше да бъде озаптен от охраната на училището, а жертвите щяха да бъдат много малко.

Абе психопатска история... :(

Редактирано от kravolok
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Голяма част от преподавателите са смешни. Имам такъв един колега, който нещо излезе от коловоза - яхна метлата и изхвърча в открития космос.

Вчера една девойка ми вика - Леле, тоя къв е смешЕЕЕн!!! Толкова сериозен като приказва, толкова се унася и опива от собствения си глас!!! Не живее на земята!!! Хаха. Смешник тотален!!!

Нямаше нужда да я питам дали има респект към този човек и дали би научила нещо от него.

/давам пример с университетски преподавател/.

Самият аз за него бих казал - Ако беше единствен на земята, с мед да го нахраним.

Така че - насилие, извращения - всички тия неща имат един корен. Махнете корена и всичко ще си дойде на мястото.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

за мен американците са най-филмираното общество. Не знам как е в Сев.Корея де, но някои си го знаем комунизма.

Те водят съкрушително в класацията по стрелба в училище. Скоро имаше в норвегия (ако не се лъжа).

Не съм чувал страни като Англия, Германия, Италия, Албания, ЮАР да са се разписали. Дори талибаните стрелят само избирателно (по деца имам предвид).

Сигурно водят с много срещу всички държави заедно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При САЩ има една съществена особеност. Там според конституцията (от ХVІІІв.) гражданите имат право да носят оръжие. На тази толкова стара конституция обаче американците гледат като завет на бащите. Предполагам се сещате за снимките на доста наши видни възрожденци, които са отрупани с пушки, саби, ножове и пищови - при това в Осм. империя където не било много редно християнин да носи оръжие. Епохата разбира се е отминала и в много държави по света има доста ограничения свързани с притежаването и ползването на оръжие.

Оттам идат и проблемите в САЩ. Навсякъде може да се появи някоя откачалка, която да реши да направи някоя поразия. Лошото става, когато това се съчетае с възможността да набави средства за масово поразяване.

Но със "страната на свободата" има и друг проблем - управляващите искат повече власт и по-малко свобода за народа. Тъй че ако някой гърми наред в някое училище и после се самоубива е подходящия начин да се наложат доста ограничителни закони, които настина пречат за подобни актове, но също и лишават от гражданите да защитят свободата си. Това по един неповторим американски начин може да се види в "Междузвездни войни" където канцлерът предизвика метеж и с бурни овации в името на спасяването на републиката стана ... император.

Имаше такива виждания и за атентатите от 11 септември, че са имали за цел само да са удобния повод за взетите рестриктивни мерки. В борбата за власт няма скрупули за погубването на човешки живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При американците най-много си личи как на времето, когато е имало повече здрав разум, или да го наречем морал, са направили една добра конституция. Здравия морал и съответно конституция са предпоставка за развитие. И те се развиваха. Но следващите поколения вече нямат същия морал, приемат много от постигнатото като даденост, измислят си права. Дотолкова, че най-крайните са готови на всичко.

Получава се така, че колкото по-бързо развитие има, толкова по-належаща е нуждата от съответното законова основа. Но развитието винаги изпреварва разбирането на вече осъществената промяна. И още повече писането на закони. Какво остава за конституция.

Мен ми е интересно защо училищата? Най-лесната жертва. Защо това става само в т.нар. западна цивилизация? Защо това не става в африка или в арабския свят. В БГ още не се е случило. Може би, защото за нас е важно общественото мнение? Т.е. ние сме повече общество, а американците са повече индивидуалисти?

Не знам, но има нещо гнило.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, не се задълбочавай... стой си на клавиатурата и не се коркай.

И аз няма да се задълбочавам, щото така или иначе тоя свят на хората ми е странен на моменти.

Ето, гледам ги - голяма част от тях дори не се обичат, но искат някой друг да ги обича.

Е как да стане това?

После - изневери, скандали, разводи, нещастни деца, престъпници, затвори и прочие.

...

Често можем да видим двама души, които уж много се обичат, но се задушават един друг и непрекъснато си правят скандали /бих ги нарекъл скандали за обсебване/.

После се сдобряват и много се обичат. И такива хора се женят, правят си деца и ... тези деца трябва да израстнат със скандалите на родителите си.

После що ще бъдат с психически травми. Самите родители не си дават сметка какво правят. Ама се обичали и искали деца.

...

Гледам в трамвая - млади хора - всичките стоят озъбени? Защо?

Един ден ще плачат за тия години, когато са били млади... ама като са млади, си мислят, че са грозни, че са дебели, че никой не ги иска... пък като одъртеят и разбират, че са били млади, хубави, слаби, чаровни... ама са били : ) Вместо да си живеят живота, те страдат по новия айПад, който не могат да си купят, щото са си взели последния Галакси Таб. Ето, имам една колежка - русо, младо, дългокрако - и върти очи и прави муцуни. Ми хубаво, ама да не се стиска много, щото като гледам какво става в една друга възраст с тези, дето са с високите претенции, направо зъби им порастват някъде... а липсата на опит се компенсира само с опит.

Оня ден сме седнали в един импровизиран ресторант да се черпим нещо - и дипломантката взе, че каза пред всички, че нямало да си поръчва десерт, защото толкова дебела не е била никога през живота си. А е на 22 години, стройна - на фона на всички останали, които сме с поне 10 години по-дебели от нея : ) Та какво идва да ви каже това? Мислите ли, че след 10 години тя ще си каже - даа, аз наистина тогава бях станала много дебела, или ще е преосмислила, гледайки кантара и ще каже - хххх, била съм си супер готина мацка, кво ми пречеше тогава да се чувствам готина!?

...

Отивам на дивана, че се уморих. А и господарката още не ми е дала закуска...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мен ми е интересно защо училищата?

Защото това са актове на неукрепнала /освен и на болна/ психика, а тя се среща най-вече сред много младите. Това, съчетано с достъпът до какво ли не води до такива инциденти. За мен обаче в дъното им е рухването на ценностната система, липсата на традиции, чувството у тези младежи, че всичко е позволено. Съчетано с някаква много, много дълбока фрустрация. Защото това правят обикновено тормозени или отвхърляни, но и това се дължи на разбишкването на ценностите, което в последно време светът се надпреварва да натрапва.

Ама наистина -забравят и младите, и хората, че по-обикновените неща са вечни....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
За мен обаче в дъното им е рухването на ценностната система, липсата на традиции,

Що, ти да не си правил историческо изследване на "ценностата система" и "традициите" в САЩ?

Или историческо такова на престъпността в САЩ?

http://translate.goo...jKs3otQa504CgCA

Щатите няма за какво да ги даваме за пример, те са коренно различна култура от българската - културата им предствлява патологична комбинация от високи индекси на "мъжественост", "себеизтъкване/монументализъм" и "себеудовлетворяване" и "индивидулизъм"), освен това си имат чернокожи, при които нивата на тестостерон са високи.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз плюснах Емо (колеги модери много рядко плюскам, въпрос на принцип, да не сме някой затворен приятелски кръг ;)), но само да добавя някои мои размисли относно неговата колежка. Да след 10-години така ще си мисли за сега, но тогава най-вероятно пак ще си мисли, че е дебела и пак ще има не високи, а според мен ненужно високи изисквания за себе си, а предполагам и за другите. Някои хора са такива ;). Но по-добре такива отколкото наабарот. Но това не е толкоз важно, на фона на другото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

17 Walklate, S (2003) Understanding Criminology – Current Theoretical Debates, 2nd edition, Maidenhead: Open University Press:

Another theory communicates the idea that men and boys commit more crimes because of societal pressures to be masculine and aggressive.[17] A third theory suggests that the manner in which boys are treated by their families calls for more criminal action.[17] The crime rates vary across boys of different races.

17 Walklate, S (2003) Understanding Criminology – Current Theoretical Debates, 2nd edition, Maidenhead: Open University Press:

Това е една от културните причини за престъпността (за които говоря);

Обществото и семейството оказват натиск върху мъжете да са борбени и конкуретни, да се доказват и да са победители, също ака в мъжествените култури се допускат физически наказания на децата (абсурд за меките араби или меките скандинавци) - това е културна причина не само за феноменът "мъжка престъпност", но и допринася за екстремно високите проценти на изкукали убийци в САЩ.

Без да изкл\чвам другите фактори, ако говорим за културните такива:

Другите особености също имат много голямо значение, например :

-в колективистичните/родовите култури колективът/родът оказва ограничаваща роля/натиск върху престъпността.

/САЩ са преобладаща индивидулистина култура/

- в културите със себеподтискане - нивата на сексуалните престъпления са ниски;

в културите със себеудовлетворяване нивата на сексуалните престъпления (изнасилванията) са екстремно високи - европейските шампиони са скандинавците, културите на които са с най-висок индекс на себеудовлетворяване в Европа

(нивата на регистрираните изнасилванията в Щвеция са 20-30 пъти по-високи отколкото при културите със себеподтискане - например при арабите, но в случая може да оказва влияние и фактът, че при родовите култири голяма част от изнасилванията не се съобщават, защото се извършват от хора, близки на жертвите, а също и заради срамът/страхът на жертвите)

Ще продължа друг път с тази тема, сега нямам време.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът с критичността ... много е тегава тая работа...

Ние трябва да бъдем въоръжени с аналитична мисъл, а не с критика. В смисъла на думата "критика" като "кусурометрия".

Представете си двама научни работници по червени потници. И двамата работят в една лаборатория, но единият непрекъснато си търси причина и оправдание защо нещо не е станало, докато другият не го интересува толкова самата причина като такава, а търси как да му се получи експеримента, въпреки причината. Просто кара нататък.

Е, няма нужда да ви карам да отговаряте с кой от двамата ще ви е приятно да работите и с кой от двамата - не.

Тази критичност към околните идва от критичността към нас самите. Това трови изключително много отношенията с хората, защото ... ние сме хора, грешим. Не е важно, че сме сбъркали, важното е нещата да вървят.

Защото просто да гледаме и да викаме - ами то не стана, щото еди кво си стана..., после правих това, ама еди кое си се счупи, после еди какво си... и т.н.

...

По принцип тези, които са супер критични към другите са супер критични към себе си, но това е едно отражение.

...

Най-добре е да се мисли предварително. Ето, правите нещо - мислете какво искате да направите.

Не както някои хора правят - сядат и правят нещо без да мислят, после почват да отстраняват грешки и кусури, а понякога си остава и така полу-дефектно за ползване за неопределен период от време.

Но тези неща не се учат в училище.

...

За мен училището трябва да те прави човек. А ролята на учителите се изчерпва с възпроизвеждането на даден учебен материал.

Учениците пък трябва да попият материала и ако успеят да го възпроизведад, значи са го научили. И с това въпросът е изчерпан.

А има толкова много теми, които не се засягат в училище. Може да е роля на родителите, но родителите обикновено пропускат тези въпроси.

...

Понеже около мен има доста студенти и докторанти, гледам ги - и си мисля - девойките въртят очи и дупета. Явно съзнават, че това е тяхното оръжие за постигане на цели. Младежите пък търчат след тях /явно се ловят на въдицата с въртенето/ и са готови на жертви и лишения, заради въртящите се девойки. В същото време има и разни стари професори, които "мятат" очи по девойките и се случва някоя от тях да мине по-леко на изпит, заради заслуги в други области.

Или пък редовната история, на която съм бил свидетел дори аз - директор на голямо предприятие със секретарка любовница, която му вика по коридора. Защото му се качила на главата. Първо с единия крак на едното рамо, после с другия крак на другото рамо и накрая - скок на главата. Защото това е нейното оръжие.

Всичко това е, защото в домовете на тези хора не се е говорило за нормалното сексуално общуване. На училище пък се е имало за нещо "аморално" или "нередно" или дори "незаконно"... с което се създава един мит - точно като мита с наркотиците.

Ако наркотиците утре станат легални и почнат да ги продават във всяка аптека, няма да имаме толкова наркомани, че да върви оборота, цените ще паднат 10 пъти /колкото реално струват/ и наркоманията ще изчезне, щото то половината тръпка няма да я има. Тръпката, че правиш нещо незаконно, неморално, забранено, такова, което няма скоро да можеш да направиш, заради което може да влезеш в затвор и прочие.

Че кой ще ползва наркотици, ако ... е просто един прах, който се купува от аптеката за 5 лв?

Или като в онзи виц, дето един мъж се прибрал късно вечерта, видял жена си как спи в леглото и казал - ех, ако беше чужда, цена нямаше да имаш!

...

В Словакия беше забранено по едно време да се продават игли за спринцовки на граждани. Защото да не се поощрявала наркоманията?

Хаха - ами ако си наркоман - и като не ти продадат игличка - всички ще се боцкате с една игла, дори няма да я преварявате, за каква профилактика говорят тия? Най-много всички наркомани да се разболеят от хепатит.

...

Така и със секса /което не е само чистото физическо общуване, но дори и диалогът между мъж и жена в известна степен/.

Има някакви супер изкривени представи в главите на моите млади колеги. Едните се правят на "голямата работа" и си пазят "козовете"... все едно като ги пазят дълго време, после някой ще иска да ползва "козове", дето никой не ги е искал да ги надцака? Другите пък, повярвали си, че нямат никакви козове, са решили да го карат на "каквото дойде", само да не са "валат". И едните, и другите с течение на времето, ще се разочароват. Едните ще се разочароват, защото ще осъзнаят, че времето на козовете им е изтекло, а другите - защото ще са прекарали живота си, стискайки се за гърлото.

Тези хора нямат проблеми на възрастни хора. Това са проблеми, които някой им е посадил в главите още в детската градина... а училището само ги е закотвило.

...

Но това е нормално последствие от факта, че учейки литература, ние изучаваме доста автори, които никак не са за пример с болното си съзнание. Примери с автори, които от "много любов" се самоубили няма да давам, защото тогава учителката ни казваше, че авторът много обичал еди коя си девойка и затова се самоубил. А истината е, че се е самоубил от егоизъм. Ако не беше егоист в крайна форма, нямаше да тръгне да прави глупости.

Но на нас ни обясняват, че това било от много любов. Или пък невероятните страдания любовни на други автори, които са всичко друго, но не и породени от любов. Просто терзания. Но така ни учат и ние пък - почваме да вярваме. Почваме да вярваме, че любовта е драма, в която има скандали, бой, изневери, убийства и прочие.

Възрастните хора имат едно невероятно желание да покажат на младите как животът е труден.

...

Според мен цялата учебна програма по литература трябва да бъде преразгледана. И творби на лабилни персони да бъдат изучавани само като пример как не бива да се прави.

...

Любовта е любов, когато е споделена. Несподелената любов е просто една илюзия.

И от тази гледна точка - всичката "несподелена любов", за която става дума в поезията, е просто "илюзията на болката" или "болката на илюзията".

Той, лиричният герой си мислел, че момата била еди каква си. Пък тя се оказала еди каква си и след като тя "преосмислила политиката си", той пък после взел, че избягал от нея.

Е, за кво рева?

...

Доста голяма част от литературата е ... един въздух под налягане, една фантасмагория.

Ама една девойка тръгнала да проституира, за да изхрани братчето си... и ние трябва да четем и да плачем?

Или пък малко момиченце зимата умира от студ на улицата. И тук трябва да плачем.

И кому са нужни тези сълзи? Ще никалят за живота? Не. Ние ще отраснем точно такива големи комплексари, каквито са били на нашите години нашите родители.

Щом Моника Белучи беше казвала за себе си, че се смятала за грозна... значи машината за комплекси, наречена "училище" и "семейна среда" - работи безотказно.

Щото комплексите се насаждат в училище и в семейството. На улицата рядко някой ще ти насади комплекс, но и там е възможно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лелей Боже Емо, ма...това са толкоз много теми! Имаш ли си някаква теория, че да вкараме нещата в някакви ( не задължителни де) релси?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наивността - дете на Невинността.

Наивен може да бъде само чистият по сърце човек.

Хората се раждат с едно необременено съзнание и с едно чисто сърце. И ако възрастните не опорочаваха толкова бързо децата - като им отнемаха мечтите и фантазиите - а с това и невинността /която пък върви заедно с наивността, но втората е само външно проявление на първата и то не задължително/ .

Оня ден им викам на едни студенти - които нещо се перчеха кой колко умен бил. И им викам - ами вие сте различни, не забелязвате ли?

Ти си много добър в това, другият е много добър в това. Различни сте и по характер и по темперамент. Ако трябва да ми свършите еди каква си работа, ще взема тебе, а ако трябва еди каква си работа - тебе. На единия мозъка му щрака - става да прави неща, които не са правени, щото ще построи магистрала в джунглата. Но е хаймана. Другият пък е много изпълнителен, много стриктен, но не е находчив. Той става да работи с методи, които са стандартизирани.

Непрекъснатото сравняване в училище - както и категориите, които се използват при това сравнение - източник на непълноценни индивиди.

А хората били различни, но чрез сравняването ние се опитваме да ги направим еднакви - защото ако ти не отговаряш на критериите на сравнението, значи си аут.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Представете си двама научни работници по червени потници......

да не искаш да кажеш, че причината за агресията в училще са червените потници на научните работници и несбъднатите им мераци? :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мен ми е интересно защо училищата?

Защото училището е мека цел, както моловете, метрото и други оживени места с по-малко охрана. Полицейските участъци и военните бази например са твърди цели и при тях шанса за успех е по-малък, та затова атентаторите и масовите убийци избират таквиа меки цели. Тъй като вече Ал Кайда до голяма степен е стъпкана, терористите атентатори няма как да имат зад себе си организацията за да изнасят по-сложни нападения. Наскоро дори лидера на Ал Кайда призоваваше за използването на такива атаки срещу меки цели, и агентите да "играят" според възможностите си. Започнала е и политика на фанатизиране на натурализирани жители на САЩ, така Ал Кайда или друга организация няма нужда да изпраща агенти в САЩ.

В случая масовия убиец е бил агент от типа "самотен вълк" и е нямал ресурсите да изнесе атака срещу по-трудна цел. Мотивът според мен е натрупал се гняв към обществото поради насилие и отхвърляне. В крайна сметка е избухнал и е взел допълнителни жертви освен майката и бащата. Подчертавам преди някой да е направил пост, вмъкнах това с Ал Кайда за да обясня някои неща, не съм казал, че този масов убиец е свързан с групировка (100% не е свързан).

ЕДИТ: Подписът ми изразява всичко което написах в едно изречение-The healthy man does not torture others. Generally it is the tortured who turn into torturers.

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Браво, браво, браво на Емил. Свалям шапка. Присъединявам се към всяка дума, която прочетох;

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...