Отиди на
Форум "Наука"

Защо пътуването до Луната отнема 3 дни?


Recommended Posts

  • Потребител

В момента с двама приятели празнуваме несъстоялия се свършек на света.

Паралелно с намаляването на алкохола, преминахме през политика, футбол, жени, казарма и без да искаме полетяхме към Луната.

И друг път сме летели, но този път от никъде възникна въпрос на който никой не можа да даде разумен отговор.

Въпросът е:

Защо пътуването до Луната отнема цели 3 дни (76 часа според Уикито)?

Знаем, че да за да се отдели от околоземна орбита, Аполо-то трябва да достигне 2-ра космическа скорост – 11.1км/с, или около 40 000км/ч.

Разстоянието до Луната е към 400 000 км, което означава, че за 10-на часа трябва да сме там.

Ясно е, че има постепенно ускорение, после постепенно убиване на скоростта.

Има изваждане на лунния модул и скачване.

Траекторията не е иделна права между Земята и Луната....и въпреки това 76 часа не са ли прекалено много?

Наздраве!!! :drink:

Надявам се да не се смеете много на трима лаици-алкохолици :help:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бе ти нямаше ли да кръшкаш на благоверната бре ;)? Или много, много не си разчитал на маите?

На 16 юли 1969 в 13ч. 32м. UTC от полигона в Космически център Джон Ф. Кенеди Флорида е изстрелян Аполо 11 с ракета носител Сатурн V. Двигателите на отделните степени работят по план и след около 12 мин. корабът навлиза в околоземна орбита. Извършва една обиколка и половина на Земята за около два часа. В това време се проверяват работите на бордовите системи, включва се третата степен на ракетата носител и корабът поема курс към Луната. След 4 часа и 30 минути Командният модул се отделя от последната степен на Saturn V и извършва маневра скачвайки се с върха на Лунния модул. 55 ч. след старта, Амстронг и Олдрин преминават в Лунния модул за проверка на системите преди кацане.

Аполо 11 достига Луната на 19 юли след 76 ч. полет и след включване на двигателите преминава в окололунна орбита. След няколко обиколки на Луната астронавтите виждат предварително набелязания район за кацане в Морето на спокойствието. Първата избрана точка се намира на около 20 км. югозападно от кратера Сабине Д и е предварително охарактеризирана като сравнително гладък и плосък участък от повърхността при сканирането и картографирането на Луната с автоматичната сонда Lunar Orbiter.

Втора космическа е 11км./с. после се включва третата степен. А после и Лунния модул. Предполагам са въртели и обиколки на Луната?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бе ти нямаше ли да кръшкаш на благоверната бре ;)? Или много, много не си разчитал на маите?

Втора космическа е 11км./с. после се включва третата степен.

Пишман станах, че им повярвах на тъпите маи.

Кръшнах, ТЯ разбира се ме надуши и след 1 ден тормоз ме изгони....та затова летя към луната сега (на земята няма място за мен вече):(

Вики-то го прочетох няколко пъти, но то не ми дава отговор защо 76 часа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами като имаш предвид орбиталните периоди и това, че втора космическа е 11.2км/с за откъсване от гравитацията (това за Земята), ама на 9 000км. над Земята е вече само 7.1 км/с, а и тя непрекъснато намалява.

Втора космическа скорост е физическа величина, която при дадено гравитационно поле и определено положение в него представлява минималната скорост, която трябва да има обект без допълнителна тяга, намиращ се в това положение, за да преодолее полето и да се отдалечи до безкрайност. Приема се, че върху обекта действува само силата на гравитацията (изключват се силите на триене, породени от наличието на атмосфера или електромагнитните сили). Обектът се приема с пренебрежимо малка маса и размери спрямо тялото, пораждащо гравитационното поле.

Втора космическа скорост е независима от посоката на движение, и може да се изведе посредством закона за запазване на енергията, като се постави условието кинетичната енергия на тялото да надвиши потенциалната му енергия в гравитационното поле.

Числено втора космическа скорост е равна на тази скорост, при която обектът се отдалечава от първоначалното си положение, постепенно забавя движението си под действието на полето, но скоростта му достига нула чак в безкрайността спрямо източника на полето. Обратно, ако обектът е в покой в безкрайността, под въздействието на гравитационното поле ще се ускори до втора космическа скорост щом достигне посочената по-горе начална позиция.

Често за начална позиция се приема повърхността на дадена планета или естествен спътник. За повърхността на Земята втора космическа скорост е 11,2 km/s. На височина 9000 km над земната повърхност обаче, втора космическа скорост е само 7,1 km/s.

За въртящо се тяло, втора космическа скорост спрямо повърхността зависи от посоката на прилагането ѝ. Например на земния екватор в посока запад-изток спрямо повърхността тази скорост е около 10,7 km/s, докато в обратна посока тя е с 0,9 km/s по-голяма (скоростта на въртене на Земята на екватора е 465 m/s).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

....и въпреки това 76 часа не са ли прекалено много?

Наздраве!!! :drink:

Що , бързаш ли за някъде, тамън ще има време да се напиете и отрезнеете докато кацнете :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Към луната трябва да се забавиш за да влезеш в орбита и да правиш забавящи обиколки..

В противен случай може да не те хване гравитацията и да станеш самостоятелен спътник на земята.. Или ако пък нацелиш луната да образуваш малък кратер... Пътят /кривата му/ също се изчислява. Не се лети по права линия, въпреки че сме учили че е най късото разстояние между две точки.

Ако енергията /и веществото дето изхвъляме от соплата за да се движим в космоса/ не беше проблем, можеше драстично да скъсим времето, но нямаше да се оттървем от нуждата да ускоряваме и забавяме.

Вие не трябва ли да сте трезви за да карате кораб / совлка?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...