Отиди на
Форум "Наука"

Склави, Славяни и Славяноезични в научното говорене!


Recommended Posts

  • Потребител

Дали е възможно да се установи някакъв принцип или закон за точна терминологична и хронологична научна употреба на термините и наименованията Славяни и Склави, и където е необходимо да се наложи употребата на термина Славяноезични в противовес на Славяни, доколкото наименованието Славяни се свързва почти винаги погрешно единствено със племената на Склавите! Много често учени, като например Р.Рашев, говорят за славяни през 6 или 7 век, за това че една или друга археологическа култура била славянска (и така се дефинира някаква славянска прародина някъде в земите на днешен Белапрус), но реално по този начин се ползва езиково наименование от 10 век за много по-ранни събития, като се обвързва език със култура или исторически сведения, без да има основания за това.

Към момента наименованието Славяни се възприема двояко освен като наименованието на езикова група, но също и като наименование на племе или племена от рода на Склави, Анти, Венети. Въпросът е обаче дали само тези три племена са били славяноезични през ранното средновековие.

Принципната схема за такова научно подреждане на терминологията може да е следната:

1. Словени/Славяни - термина е езиков и се появява 9-10 век в българската книжнина като паралелно наименование на българския език и други подобни езици, тоест термина не трябва да се използва за събития преди 9-10 век., и не трябва да се свързват с него конкретни археологически култури или племена с близко звучене на името.

2. Склави/Склаби - наименование на точно определени племена споменавани в старите гръцки и ромейски хроники от 6 до вероятно 9 век, което не носи езикови сведения. Тоест въпреки че вероятно по-късно тези племена се наречени славяни заради езика който са говорели, не трябва върху единствено върху тях да се налага термина славяни, тъй като на славянски езици вероятно са говорели и други племена освен Склавите.

3. Славяноезични - термин-допълнение, конкретизиращ предположение за езика на племена от времената преди 9 век и преди появата на езиковия термин Славяни. Термина е необходим доколкото термина Славяни не е научно коректно да се използва преди появата му през 9-10 век. Термина Славяноезични не конкретизира единствено Склави, Анти и Венети, а е по широк и обхваща и други племена във времената преди 9 век, за езиците на които нямаме писмени сведения.

Едно такова структуриране на терминологията освен, че ще предпази научното говорене от принципна терминологична грешка, ще освободи и някои тежести в мисленето донесени от използването на термина Славяни относно времената преди появата на самият термин, тоест преди 9-10 век.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
  • 1 year later...
  • Потребител

Славяните като етнос, разбира се, са измислица. Става въпрос за балто-тракийски племена в и извън състава на Византия, наречени така след тяхното поробване, т.е . склавинизиране. 

За да прикрият този факт, византийските хронисти измислят термина "словенски" (ѩзꙑкъ словѣньскъ) на базата на който създават един изцяло фалшив етнос с изкривен балто-тракийски говор, съставен основно от "славянизирано" близкоизточно и египетско население, чрез чието насилствено разселване след 6-ти век се цели разширение на империята. 

Част от този мит е православието като "религия", една кой-знае-под-чие-влияние-създадена редакция на западноримското християнство, всъщност сатанински култ, почитащ смъртта на Иисус, създаден за да се унищожат апостолическите и ариански християнски населения на територията на Балканския полуостров, към които са принадлежали и т.нар. "първобългари", а след т.нар. "Ренесанс" и остатъците от християнските населения в западната част на Европа. 

Последна пада Великобритания, някъде в средата на 19-ти век, а официално с идването на власт на Сакскобургготите в началото на 20-ти. 

Следват две режисирани световни войни, масов геноцид по света и у нас, а днес сме изправени пред трета такава. 

Z

Редактирано от Жо Ро
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Славянската етнолингвистична група е резултат от християнско мисионерство сред балто-тракийските племена, нещо като тези при американските индианци.

Подобен фалшив, изкуствено създаден от теокрация език е високонемският.

Абе кво говоря глупости, дай да си дойдем на нумерологията

66+72 = ? 

1762 ? 

1837-1873

1876

1877-78 

Някои така разбират света, колкото и имбецилно да звучи. Гответе се за Третия Ренесанс.

Редактирано от Жо Ро
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Жо Ро said:

Славянската етнолингвистична група е резултат от християнско мисионерство сред балто-тракийските племена, нещо като тези при американските индианци.

Подобен фалшив, изкуствено създаден от теокрация език е високонемският.

Абе кво говоря глупости, дай да си дойдем на нумерологията

66+72 = ? 

1762 ? 

1837-1873

1876

1877-78 

Някои така разбират света, колкото и имбецилно да звучи. Гответе се за Третия Ренесанс.

Жоро, ако погледнеш картата с генетическите изследвания на сегашните и на античните  и средновековни проби - ще видиш че има значително разтояние между тракийци, балти и славяни.  Балти и славяни са непосредствено едни до други,  до тях са скити , сармати и останалите степни народи .. Докато тракийците са смесица на тези скито-сармати / ямная/  с античен балкански компонент.  Така че тезата за такийско-балтийски език или народ не важи.  Славяните са по-близко до автентичната група на Ямная,  а тракийците са смесица на Ямная с разни балкански автохонци.  Славяните са етнолингвистична група и генетически дефинирана група

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Втори след княза said:

Как пък точно християнските мисионери са създали славяните

С мисионерска поза, векове преди Кирил и Методий. Останалото е шменти-капели, като "Гетика" на Йорданес.

А на мен като малък едни араби пред блока ми викаха "Герги", щото не могат да кажат "о", сешсе?

Редактирано от Жо Ро
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

Славянският е съсипващ. Друго си е иврит

Жалко, че чешките и полски (не зная какви) не съдействат за нашата слава. Уж говорят наш език, а са били в тези земи преди Аспарух и си правят техни общини. Абе, объркват схемите на славните. Шашава работа.

Пак като един Матросов тичаш като пиле без глава насам , натам да защитаваш Кораба Майка.

1.Не схващаш иронията на Исав и дрънкаш глупости.

2.Чех и лех(и твоите Росс тоже) , никога не са били по ,,тези,, земи , еле пък преди Аспарух. Тукашните славянофони са други - склавини и анти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...