Отиди на
Форум "Наука"

Социалистически реализъм


Recommended Posts

  • Потребител

Не само обезмасленото мляко е различно от "натуралното прясно мляко", но и пастьоризираното прясно мляко с масленост 4.5% е различно от непастьоризираното мляко от личните стопанства със същата масленост. Пастьоризацията ... е отделен свят, един цял микрокосмос.

...

Защо антибиотиците са проблем? Ангел вече написа - щото антибиотиците трепят бактериите, които трябва да "произведат" киселото мляко или сиренето, кашкавала. Така. Защо има толкова много антибиотици днес и откъде се взимат?

Проблемът стои в това, че днешните породи крави са високопродуктивни (тоест много чувствително им е млечната жлеза, защото много работи). Преди 60 години бяха разпространени други породи крави. С нисък млеконадой.

И тия новите породи искат ХИГИЕНА! Обаче ние не можем да им я предложим и те развиват възпаление на млечната жлеза, наречено мастит. За да може да продължи тази млечна жлеза да функционира, трябва да се третира с антибиотици (сори, хомеопатията не е много разпространена при лактиращи крави). Как? Инжективно. И се отделят с естествените секрети - пот, урина, мляко.

Или пък се инжектират в млечната жлеза.

Трябва да се изчакат няколко дни, докато падне концентрацията на антибиотиците, преди да може да се събира млякото или да се консумира месото от животните, има си таблици за различните лекарства, пише го на опаковките. Но да речем, че за месо са 28 дни, пък за мляко са 7 дни.

Това означава само едно - загуби.

...

Но това е от лакомия.

Нали се сещате, че млякото на една нископродуктивна крава е много по-хубаво от млякото на една високопродуктивна крава!?

Ама е малко.



Затова ако ще говорим, че едно време киселото мляко било еди какво си... трябва да кажем, че и кравите не са същите... :drink:

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 416
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Пак чета някакви мантри за нитрати в доматите.

В действителност доматите са от тези зеленчуци, в които най-рядко се натрупват нитрати, за разлика от марули, салата, зеле и др.

Що се отнася до марулите с радиация, това е веднъж в рамките на целия период, за който става дума в темата, а като чета словоизлиянията ти оставам с впечатлението, че по време на "соца" години наред марулите умишлено са облъчвани с радиация.

Проблемът тогава беше не с марулите, а с неинформирането или по-специално неточната информация, която бе давана.

Не знам къде живееш, но в повечето от големите градове "малките квартални магазинчета" зареждат огромна част от стоката си от някоя верига хипермаркети, а плодовете и зеленчуците най-често от зеленчукова борса, където има всичко друго, но не и "дребни производители"

С нитрати бяха не само доматите, а и краставиците. Всеки елемент или съединение обикновено в минимални дози е напълно безвреден, в някакви рамки е само вреден за здравето, а над определена граница може да е отровен. Та проблемът с нитратите е, че те бяха в зеленчуците в количества, които са вредни за здравето.

С радиацията проблемът е, че се опитаха да скрият нещо огромно, при това по начин, та вредните последици ужасяващо личат и днес. Съобщиха какво е станало и какво трябва да се прави едва когато стана ясно, че всички са разбрали въпреки опитите да се заглушат западните радиостанции като Дойче веле и ВВС. Това отлагане обаче имаше ужасяващи последици. Радиацията имаше особено вредни последици за плода на родилките. В другите държави се пристъпи към аборти. Проблемът е обаче, че аборта не може да се направи във всеки момент от бременността, тъй че като се забави обявяването на станалото в Чернобил, то за доста жени беше вече късно да премахнат плода. По тази причина доста от децата родени непосредствено след голямото бум имат доста проблеми със здравето - физическо и психическо.

Та щом се направи да се скрие нещо огромно, то какво остава за проблеми на ниво лошо качество?!?

Много ми е забавно да обясниш как може да се купят от хипермаркета плодове и да се продават в магазинчето на половин цена?!? Имаше за около един ден промоция на банани по 1лв. и тогава наистина ги купуваха и продаваха на пазара. Но всеки сам и лесно може да погледне плодовете в хипермаркетите (в България, в Западна Европа ситуацията е коренно различна) и в магазинчетата - има драстични разлики в качествени и ценови показатели. В смисъл в малките магазинчета и на сергиите на пазара стоката е много по-евтина, но е без повреди по нея, с по-добър аромат, структура и вкус. Много ми е интересно как може при пренасянето от хипермаркета до сергията цената да намелее, да изчезнат повредите от лошо съхранение и да се подобри вкуса и аромата?

Не е престъпление да не знаеш, за това търпеливо обясняваме.

При една технологична преработка на суровината получаваш различен продукт. Продукта "обезмаслено мляко" е различен от продукта "натурално мляко". Да, тук си прав, натуралното мляко е с по-добри хранителни показатели от обезмасленото. И точно за това в предното си мнение ти обясних, че твоите думи защитават моята теза. :) По онова време имаше много по-лесен достъп на населението до натурални продукти и преобладаващата консумация на прясно мляко беше не на обезмасленото от магазина, а на натуралното от село. Писах половин страница обяснения защо това е така и какви са страничните ефекти, но реших че няма смисъл и го изтрих. Ти или си отваряш очите и виждаш защо това е така, или продължаваш да си като кон с капаци и да не обръщаш внимание на очевидни факти.

А втората част на твоето мнение дори не заслужава коментар. Макар че вече ти отговориха и на него. Не че и аз преди три пъти не ти обяснявам същото, ама не ти увира главата. ;)

Сега не ми се рови, но преди известно време бях пуснал тук една статия за нитратите. В резюме, извода от нея беше, че вредата на нитратите в зеленчуците се компенсира с лихвите чрез ползата от поетите чрез тях витамини и микронутриенти.
Малко офтопик за нитратите:
Миналата година ЕФСА стартира мащабно проучване за въздействието на технологичната преработка върху съдържанието на нитрати в зеленчуците. По някое време тази година трябва да завърши изследването и тогава ако се сетя ще пусна резултатите му във форума. За съжаление аз не успях да се добера за финансиране по тази тема, макар че кандидатствахме. Не ни достигна наличната апаратура в института.

В наше село крави нямаше (освен в ТКЗС-то естествено), така че през зимата и такова сме си купували, понеже козите тогава не дават. Общо взето нямам някакви специални спомени, че за нещо не става. Естествено на никого не му е хрумвало, да си прави сирене или кисело мляко от него.

Говорехме, кога продуктите са били с по-високо качество. Естествено изключваме това, което всеки сам си прави, защото това не е свързано с обмена на стоки. Пазара не е виновен, че на някой възпитаните му в условията на капитализъм баба и дядо са си произвеждали в двора качествени продукти, а сега техните възпитани в условията на социализъм да работят калпаво внуци произвеждат некачествена реколта.

Говорим за това, което всеки един от нас може да си купи от магазина. След като сега мога да си купя от магазина по-качествено мляко, а преди не можех, значи сега стоките са по-качествени. Може да се правят и по-некачествени, но пазарът отхвърля тези производители.

А за закваската нещо или аз не разбрах, или Емил нещо не е разбрал.

При киселото мляко особеност е, че само в региона около нас може от новото кисело мляко да се гребне с лъжицата и да се направи пак. Другаде може само първа реколта, а втората не става. Тъй че ако в България не може да стане втора закваска, то тогава определено нещо не е наред с това кисело мляко. Клонящо към - това изобщо не е кисело мляко. Възможно е този, който е обяснявал да е говорел за нещо друго. Когато производството на кисело мляко е минало към промишлено е направено подобрение, при което са накарали двете бактерии да изпълняват петилетката за две години (по-точно от 4ч. на 2ч.), с всички обичайни и до болка познати последици от това (говорим за промишленото производство). Та тогава е "подобрена" скоростта на правене, а сега беше подобрена и трайността. Между другото и трайността си е качествен показател - в смисъл няма нищо лошо само по себе си един продукт да е по-траен. Та предполагам, че това, което говори Емил е свързано с някои "подобрения" от соцпериода. В България от истинско кисело мляко трябва винаги да може да става истинско кисело мляко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По тази причина доста от децата родени непосредствено след голямото бум

имат доста проблеми със здравето - физическо и психическо.

За радост няма данни че "децата родени непосредствено след 1986г. имат проблеми със здравето - физическо и психическо".

Ако имаш подобни съмнения избери произволно 100 човека набор 86 и ги доведи в Козлодуй да им пуснат по един СИЧ (Спектрометрично измерване Излъчването на Човека) и сам ще се убедиш в несъстоятелността на тези твърдения.

Нашите управници се страхуват от СИЧ - измрването защото след 2000г неизменно засича донесените от западният вятър разпрашявания и аерозоли на уран U238 и неговите трансуранови елементи от амунициите с обеднен уран използвани от армията на НАТО за войната срещу Югославия, а не чернобилски тип частици от графитния реактор.

По време на бомбандировките в Югославия са били изстреляни амуниции с 15 тона обеднен уран. Този уран се превръщаше в радиоктивен прах и радиоактивни аерозоли , които се пръснаха по целите Балкани със западният вятър заразявайки и почва и въздух и растения.

Само за периода 2001-2010г. броят на заболелите от разни карциноми се е увеличил с 20% - най-вече левкемия и лимфоми, които обикновено не превишаваха 5% от всички злокачествени заболявания.

Време е да се поиска забраната на производство, складиране и използване на амунициите с обеднен уран.

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не само обезмасленото мляко е различно от "натуралното прясно мляко", но и пастьоризираното прясно мляко с масленост 4.5% е различно от непастьоризираното мляко от личните стопанства със същата масленост. Пастьоризацията ... е отделен свят, един цял микрокосмос.

...

Защо антибиотиците са проблем? Ангел вече написа - щото антибиотиците трепят бактериите, които трябва да "произведат" киселото мляко или сиренето, кашкавала. Така. Защо има толкова много антибиотици днес и откъде се взимат?

Проблемът стои в това, че днешните породи крави са високопродуктивни (тоест много чувствително им е млечната жлеза, защото много работи). Преди 60 години бяха разпространени други породи крави. С нисък млеконадой.

И тия новите породи искат ХИГИЕНА! Обаче ние не можем да им я предложим и те развиват възпаление на млечната жлеза, наречено мастит. За да може да продължи тази млечна жлеза да функционира, трябва да се третира с антибиотици (сори, хомеопатията не е много разпространена при лактиращи крави). Как? Инжективно. И се отделят с естествените секрети - пот, урина, мляко.

Или пък се инжектират в млечната жлеза.

Трябва да се изчакат няколко дни, докато падне концентрацията на антибиотиците, преди да може да се събира млякото или да се консумира месото от животните, има си таблици за различните лекарства, пише го на опаковките. Но да речем, че за месо са 28 дни, пък за мляко са 7 дни.

Това означава само едно - загуби.

...

Но това е от лакомия.

Нали се сещате, че млякото на една нископродуктивна крава е много по-хубаво от млякото на една високопродуктивна крава!?

Ама е малко.

Затова ако ще говорим, че едно време киселото мляко било еди какво си... трябва да кажем, че и кравите не са същите... :drink:

Ти за съдбата на социалистическите крави не се притеснявай. Бяха заклани, при ликвидацията на ТКЗС-тата. Заедно с телетата в тях..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По повод пост 258

Да се върнем на думата. След като номерът с доматите не мина се прехвърли на краставици. Да, в краставиците може да се натрупат много нитрати, Проблемът е обаче следния - не знаеш колко нитрати има в краставиците "тогава" и колко сега. Честно си признавам, че и аз не знам. Но така да си говорим без цифри е несериозно. Само си чешем клавиатурите.

По втория въпрос потвърждаваш това, което аз писах - проблемът не е в марулите, а в невярната информация.

И накрая - за цените. По стар навик "удобно" изопачаваш думите на другите. Я да видим какво съм написал :hmmm:

- Не знам къде живееш, но в повечето от големите градове "малките квартални магазинчета" зареждат огромна част от стоката си от някоя верига хипермаркети, а плодовете и зеленчуците най-често от зеленчукова борса, където има всичко друго, но не и "дребни производители"

Нарочно го оцветих в червено, дано го прочетеш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не искам да се правя, че много разбирам, защото не е така, но има доста породи с историческо значение или без значение за животновъдството към днешна дата. Много от тези, които имат някакво частично значение, са застрашени от изчезване. И няма как да бъде другояч.

...

За закваската мисля, че съм го написал точно. Галахад, какъв си по професия?



...

За краставиците - спете спокойно. Просто в България по времето на комунизма ПДК за нитрати бяха 10 пъти по-ниски от ПДК в Западна Германия. Там нямаха проблеми, защото бяха преценили, че дори 10х по-високи дози нитрати не са проблем.

Дали са или не са проблем - това е друг въпрос. Но ето как едно повишаване на ПДК води до ... липса на проблем.

Въпросът с нитратите не е "има - няма".

А колко?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За краставиците - спете спокойно. Просто в България по времето на комунизма ПДК за нитрати бяха 10 пъти по-ниски от ПДК в Западна Германия. Там нямаха проблеми, защото бяха преценили, че дори 10х по-високи дози нитрати не са проблем.

Дали са или не са проблем - това е друг въпрос. Но ето как едно повишаване на ПДК води до ... липса на проблем.

Въпросът с нитратите не е "има - няма".

А колко?

За съжаление управниците закриха лабораториите, които преди пероидично и по сигнал изследваха храните и зеленчуците.

Аз не знам защо общините вместо да харчат пари за щяло и нешяло не закупят апарати за физико-химчен анализ (барабар със центрофуга, реактиви, автоклав и микроскоп) и не си създадат малки общински лаборатории въпреки държавната политика да няма такива и всеки гражданин или организация да може да донесе продукт за изследване. За средна община се падат по 1 или два лева от данъците и таксите на всеки гражданин на общината - всичко струва около 50 000 лв.

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става, Еньо.

Ще си вземат някой, който да им прави анализите, утре като стане патакламата, него ще извикат на телевизора, вдругиден някой ще се сети за анализ и директно ще отиде при него, ... и така .... къде е водещата роля на Партията? Общинарите да не би да искат някой друг да ръси акъл от тяхно име?

Това е точно като проблема с БАН и защо не може да се оправи.

Няма такъв вариант един шеф да вземе по-умен за подчинен. АКо стори грешката, бързо се поправя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За радост няма данни че "децата родени непосредствено след 1986г. имат проблеми със здравето - физическо и психическо".

Ако имаш подобни съмнения избери произволно 100 човека набор 86 и ги доведи в Козлодуй да им пуснат по един СИЧ (Спектрометрично измерване Излъчването на Човека) и сам ще се убедиш в несъстоятелността на тези твърдения.

Нашите управници се страхуват от СИЧ - измрването защото след 2000г неизменно засича донесените от западният вятър разпрашявания и аерозоли на уран U238 и неговите трансуранови елементи от амунициите с обеднен уран използвани от армията на НАТО за войната срещу Югославия, а не чернобилски тип частици от графитния реактор.

По време на бомбандировките в Югославия са били изстреляни амуниции с 15 тона обеднен уран. Този уран се превръщаше в радиоктивен прах и радиоактивни аерозоли , които се пръснаха по целите Балкани със западният вятър заразявайки и почва и въздух и растения.

Само за периода 2001-2010г. броят на заболелите от разни карциноми се е увеличил с 20% - най-вече левкемия и лимфоми, които обикновено не превишаваха 5% от всички злокачествени заболявания.

Време е да се поиска забраната на производство, складиране и използване на амунициите с обеднен уран.

Излиза, че като е гръмнала добрата съветска централа, това не е дало никакви поражения, но лошите американски бомби в продължение на 10г. рушат здравето на българина?

И защо трябва да водя в АЕЦ да бъде замерен някой от набор 1986г., който в резултат от облъчването си се е родил с отклонения? В смисъл, че очакваш, че той ще свети още поне 30г. ли? То вярно, че в СССР психиатриите бяха под ръководството на КГБ, ама едва ли лечението на парализи са почнали да го правят в АЕЦ.

По повод пост 258

Да се върнем на думата. След като номерът с доматите не мина се прехвърли на краставици. Да, в краставиците може да се натрупат много нитрати, Проблемът е обаче следния - не знаеш колко нитрати има в краставиците "тогава" и колко сега. Честно си признавам, че и аз не знам. Но така да си говорим без цифри е несериозно. Само си чешем клавиатурите.

По втория въпрос потвърждаваш това, което аз писах - проблемът не е в марулите, а в невярната информация.

И накрая - за цените. По стар навик "удобно" изопачаваш думите на другите. Я да видим какво съм написал :hmmm:

- Не знам къде живееш, но в повечето от големите градове "малките квартални магазинчета" зареждат огромна част от стоката си от някоя верига хипермаркети, а плодовете и зеленчуците най-често от зеленчукова борса, където има всичко друго, но не и "дребни производители"

Нарочно го оцветих в червено, дано го прочетеш.

Доматите ги използвах, заради популярния израз от времето на соца: "и домати със нитрати" (при пазарене), а за в ресторанта вече е за салата от краставица: "две салати от нитрати".

Проблемът разбира се е в марулите, защото те са опасни за човешкото здраве. Невярната информация не е само за марулите, а за всички стоки на пазара. Те бяха с много лошо качество, но това се прикриваше с невярната информация.

Слагам още веднъж точния цитат:

Не знам къде живееш, но в повечето от големите градове "малките квартални магазинчета" зареждат огромна част от стоката си от някоя верига хипермаркети, а плодовете и зеленчуците най-често от зеленчукова борса, където има всичко друго, но не и "дребни производители"

Магазинчетата най често са фирмени магазини на някоя мандра, а сергиите на зеленчукопроизводител. Последните понякога през зимата хлопват кепенците, защото просто няма какво да продават. Тези, които са целогодишно зимата наистина купуват от борсата, но през останалите сезони съкращават пътя между производителя и магазина, сиреч си се зареждат направо от някой производител.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става, Еньо.

Ще си вземат някой, който да им прави анализите, утре като стане патакламата, него ще извикат на телевизора, вдругиден някой ще се сети за анализ и директно ще отиде при него, ... и така .... къде е водещата роля на Партията? Общинарите да не би да искат някой друг да ръси акъл от тяхно име?

Това е точно като проблема с БАН и защо не може да се оправи.

Няма такъв вариант един шеф да вземе по-умен за подчинен. АКо стори грешката, бързо се поправя.

Аз съм оптимист.

Няма община в България, в която да няма неправителствена организация, която със радост би работила ако общината предостави апарата за физико-химичен анализ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не искам да се правя, че много разбирам, защото не е така, но има доста породи с историческо значение или без значение за животновъдството към днешна дата. Много от тези, които имат някакво частично значение, са застрашени от изчезване. И няма как да бъде другояч.

...

За закваската мисля, че съм го написал точно. Галахад, какъв си по професия?

...

За краставиците - спете спокойно. Просто в България по времето на комунизма ПДК за нитрати бяха 10 пъти по-ниски от ПДК в Западна Германия. Там нямаха проблеми, защото бяха преценили, че дори 10х по-високи дози нитрати не са проблем.

Дали са или не са проблем - това е друг въпрос. Но ето как едно повишаване на ПДК води до ... липса на проблем.

Въпросът с нитратите не е "има - няма".

А колко?

Кое мислиш, че си написал точно? Че в България от новото кисело мляко не може да се направи пак кисело мляко? Това си написал и изобщо не е вярно. Вярно е за територията на други, по-отдалечени страни.

В интерес на истината, производството на кисело мляко не е някаква супертайна - има си достатъчно книжки за това, тъй че изобщо не е необходимо да се прибягва до "един доцент на пазара ми каза" и "един професор на пазара ми каза". У нас има дори музей на киселото мляко в с. Студен извор, община Трън. Там има експонирани съдинки, макетчета на млекоцентрали... Нещата, които пиша не са от някакви заключени библиотеки с тайна информация за социалистическото свръхкачеството, а са от места и източници, които са широкодостъпни. Същото важи и за примерите които давам - пиша нещата, които са известни за почти всички хора живели по онова време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лактобацила е по-малко. Може наполовина, може и четвъртинка от количеството на стрептокока. Иначе млякото ще стане "на попара". Кой ще яде нещо с киселинен градус над 200?

Ангеле, благодаря ти, бях пропуснал за замърсяването с теренни щамове, абсолютно прав - не сме в стерилни условия.

На мен мутациите ми бяха в главата, което обаче не означава, че не се случват.

Редактирано от Emil z Lonneberg
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това ми звучи като начало на сюжет за бактериален порно филм :grin: . Аз също си спомням, че през социализма киселото мляко беше доста по рядко и воднисто от това което правеше майка ми вкъщи. Мнението на баба ми беше, че купешкото кисело мляко за нищо не става.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поне изяснихме въпроса със закваските... ал хам дул` алла

Стабилност и бактерия - магаре и космос...

...петък е, а няма кой едно кафе да ми направи.... бачкам като дизел...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аха, сетих се какъв е проблемът. Говорим за социалистическа закваска, което ще рече, че по дефиниция и нещо се потулва.

Значи в продължение на 3000г. от траките до сега си се е правело и си се прави кисело мляко без социализъм, без ТКЗС и без банка за закваска оцеляла благодарение на договор с Япония. Ако без тази банка за закваска бактериите се издънваха още на второ или трето поколение, то за 3000г. и помен нямаше да има от кисело мляко.

Това, което нашите другари или не са разбрали или не им отърва другите да разберат е за социалистическата промишлена закваска. Класическата закваска, с която се е правело мляко през тези 3000г. не прави промишлено мляко. Направени са няколко подобрения, благодарение от двете капризни госпожици са направени другарки-колежки, които изпълняват петилетката за 2г. и разбира се като всяка другарка-колежка си оставят ръцете. Познайте обаче как са превъзпитани двете буржуазки с ценностите на правилата на социалистическото общежитие ... а, да, чрез селекция. Казано по просто такива животни нема в природата. Лошото е, че двете другарки-колежки, като истински комунистки са и интернационалистки, т.е. раздават любов без разлика от раса и етническа принадлежност. Ще рече, че при пръв сгоден случай, се чифтосват с пришълци от дивата природа. И се получава нов щам. Но какво казахме за "природните", т.е. класическите щамове - те не правят промишлено мляко. Това смесване на изкуствените щамове, които правят промишлено мляко с природните, които правят домашно мляко тук ласкаво се нарича "замълсяване".

Казано по-просто социалистическото кисело мляко не е природен, а промишлен продукт и както в многото други случаи за които говорихме със съответните качествени недостатъци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Извинете за ОТ, ама си е и социалистически, и реализъм. Съветски виц:

"С недоволните от строя се занимава КГБ, а с доволните - Стопанска милиция" :mrgreen: .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво се получава при смесването на грамофон с писател-фантаст?

...

Админите е трябвало по-сериозно да подходят при събирането на екипа си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре дошъл Емо. Както се казва.

Чудя се, дали не знаеш някой метод за трепане на червени бактерии, че аман вече.

Майтапа на страна, но ми става мъка като видя предубеден историк. Айде националните забежки бих преглътнал, ама идейното предубеждение....

Един историк би трябвало да е наясно, че преди 3000г е нямало промишлено производство на к.мляко. За да е имало предпоставки изобщо за шментикапели с производството. И да разглежда нещата по на широко. Над идейно някак. Идеите се развиват на базата на едни други процеси в човека и обществото.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Излиза, че като е гръмнала добрата съветска централа, това не е дало никакви поражения, но лошите американски бомби в продължение на 10г. рушат здравето на българина?

И защо трябва да водя в АЕЦ да бъде замерен някой от набор 1986г., който в резултат от облъчването си се е родил с отклонения? В смисъл, че очакваш, че той ще свети още поне 30г. ли? То вярно, че в СССР психиатриите бяха под ръководството на КГБ, ама едва ли лечението на парализи са почнали да го правят в АЕЦ.

Доматите ги използвах, заради популярния израз от времето на соца: "и домати със нитрати" (при пазарене), а за в ресторанта вече е за салата от краставица: "две салати от нитрати".

Проблемът разбира се е в марулите, защото те са опасни за човешкото здраве. Невярната информация не е само за марулите, а за всички стоки на пазара. Те бяха с много лошо качество, но това се прикриваше с невярната информация.

Слагам още веднъж точния цитат:

Магазинчетата най често са фирмени магазини на някоя мандра, а сергиите на зеленчукопроизводител. Последните понякога през зимата хлопват кепенците, защото просто няма какво да продават. Тези, които са целогодишно зимата наистина купуват от борсата, но през останалите сезони съкращават пътя между производителя и магазина, сиреч си се зареждат направо от някой производител.

Това с изразите от времето на соца добре, но все пак ще дадеш ли някакви официални данни колко нитрати е имало през 80-те, през 90-те, колко има сега.

За радиацията явно не може да разбереш какво имам предвид - ако имаше информация хората щяха да се предпазват в някаква степен - примерно нямаше да ядат определени храни и т.н. и в Япония имаше радиационно замърсяване съвсем наскоро. но там се положиха усилия да се ограничи въздействието.

Кварталните магазинчета са всичко друго, но не и фирмени. На 5 минути от дома ми има три такива магазинчета и нито едно не е фирмено. Да не казвам, че съм виждал да си пазарят от Метро.

На пазара до нас има 3 магазина за млечни продукти и още 2 за всякакви хранителни стоки. Фирмен е само един.

От 3 магазина за месо фирмен също е само един.

Не знам кой ти е казал, че на сергиите по пазарите се предлага продукция купена директно от производител. Аз с очите си съм виждал, как човек който зарежда 5-6 сергии на пазара купува стока от борсата. Да не забравя - не става дума за екзотични плодове, а за картофи, домати, зеле...

Има и такива, които предлагат собствена продукция. На нашия пазар това са 2 сергии. И хората там сами си казват кое е тяхно производство и кое е купено от борсата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На два-три километра от мен се намира зеленчуковата борса на Пловдив. Имам взимане даване с тази система (понякога и аз съм ходил да продавам, а сега редовно пазарувам от там) и мога да ви кажа, че на пазара производител посмърно няма да видите, всичките са или на борсата, или си продават продукцията директно на прекупвачи на полето.Няма кой да стои цял ден на пазара за да продаде 50 килограма продукция. Всичко се купува от борсите, понякога преминава през 2-3 ръце, докато дойде до пазара. И от 50 стотинки доматите незнайно как стават по 2 лева.

3x50+50˛=200

:grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това с изразите от времето на соца добре, но все пак ще дадеш ли някакви официални данни колко нитрати е имало през 80-те, през 90-те, колко има сега.

За радиацията явно не може да разбереш какво имам предвид - ако имаше информация хората щяха да се предпазват в някаква степен - примерно нямаше да ядат определени храни и т.н. и в Япония имаше радиационно замърсяване съвсем наскоро. но там се положиха усилия да се ограничи въздействието.

Кварталните магазинчета са всичко друго, но не и фирмени. На 5 минути от дома ми има три такива магазинчета и нито едно не е фирмено. Да не казвам, че съм виждал да си пазарят от Метро.

.

За нитратите си беше обявено официално в социалистическите медии, че са над нормата. Тези медии бяха официози, т.е. нямаше опозиционен печат. Офи. информация е била, че са над нормата. Колко ще се разбере като се разсекрети това, дето не беше изгорено при контролирания пожар в Партийния дом.

А и не е ли време някой да посочи кои са пък конкретните по-добри продукти от онова време - дето са по-добри и от онова дето се е произвеждало преди 1944г. и от онова след 1989г.? Защото има едно голословно твърдение, че продуктите през соца са били по-хубави, ама така и не стана ясно кои са по-хубавите продукти. За сега стана ясно кои са по-лошите продукти, т.е. тези които имат вещества над нормата или на тези дето им липсват качествени показатели. Като теглим калема, то ще се окаже, че през соца по-лошите продукти са Фсички (последното от виц от соца на кои стоки да се вдигнели цените).

Много ми е интересно как точно става това, че като се купи от Метро киселото мляко и се зареди с него кварталното магазинче, то в кварталното магазинче има кисело мляко дето го няма в Метро? Няма голям смисъл от Метро хората да минават през малко магазинче, за да си купят мляко, дето го има в Метро, нали?

Един историк би трябвало да е наясно, че преди 3000г е нямало промишлено производство на к.мляко.

И кой твърди, че е имало промишлено производство преди 3000г.? Все пак не е лошо преди да се пише в една тема, да се прочете ако не това, дето е написано в нея, поне заглавието й.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз не съм изказвал твърдения кои продукти са били по-качествени. Ти обаче твърдиш, че по време на соца е имало повече нитрати в зеленчуците, отколкото има сега. Не твърдя, че не е вярно. Само че искам да видя данни, основаващи се на информация от достоверен източник.

В кварталните магазинчета, от които съм пазарувал, не съм виждал цени по-ниски от цените на същия продукт в някоя от големите търговски вериги. Естествено, не съм обиколил магазините в цяла България, затова не мога да твърдя със сигурност, че няма изключения.

Написал съм, че кварталните магазинчета купуват "огромна част от...", а не "всичко от...". Например хляб, газирани напитки, минерална вода - носят им ги от хранителни борси. Склонен съм да се съглася и че магазинчетата не купуват чак толкова голяма част от стоките си от търговските вериги, колкото съм написал в предишен постинг,...но ги купуват от хранителни борси. И дали киселото мляко "данон" или "на баба" или коя и да е друга марка е по-евтино в магазина до нас или в този на 2 километра от дома ми или в метро, кауфланд и т.н. не променя нещата, защото това е съвсем същото кисело мляко.

Фирмените магазини са нещо друго, но фирмен магазин и квартален магазин са нещо съвсем различно. Само, че фирмите, които правят фирмени магазини обикновено са достатъчно голям производител и също така обикновено продават и през търговските вериги и борсите.

Не че това има значение за качеството, просто обяснявам защо няма такова чудо като малко квартално магазинче да продава стока, която не се продава в големите търговски вериги.

Единствения вариант, който виждам е съвсем малък производител, примерно на сирене, заради това, че говорим за млечни продукти, който има производствена база в малък град или в село да се е разбрал със собствениците на околните 7-8 магазина и да си продава продукцията при тях. Или негов приятел / роднина да има квартален магазин в близкия град...Но това са съвсем крайни варианти, абе направо изсмукани от пръстите.

Та с две думи, в кварталните магазинчета се продава същата стока, която се продава и в големите търговски вериги, без значение кой от къде я купува.

И за да не изпадаме отново в писаници по дребни детайли, напомням, че става дума за храната като цяло, а не за специфичен продукт или марка, която има маргинално присъствие на пазара и се купува от 100-200 човека на месец.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами кварталните магазинчета са феномен на прехода. По принцип в капиталистическия свят в хипермаркетите и супермаркетите е по-евтино защото купуват на едро и с по-голяма отстъпка. Малките магазинчета са тези, които продават същото по-скъпо, но са по близо до някое стратегическо място - в квартала, в който живеете (а не като хипермаркета извън града) или пък на автогарата, в парка и др. под. Друг вид проспериращи магазинчета в пазарната икономика са бутиковите.

У нас заради обръчите от фирми и приятелските кръгове (основно произтичащи от Партията) се получава този феномен, че дребните производители предпочитат да излязат пряко на пазара, като отворят свой магазин или зареждат малки магазини. Няма как да играят с хипермаркетите първо защото нямат толкова продукция, та да захранят дори една верига от хипермаркети, а на второ място трудно ще се конкурират по тази схема с големите производители. По тази причина у нас има масово "бутици" за всякакви стоки.

Когато от упадъчен социализъм се мине вече към капитализъм, то и малките магазинчета вероятно ще си влязат в типичната за пазарната икономика роля на дребни играчи съществуващи благодарение на близостта да място със засилено клиентско търсене.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...