Отиди на
Форум "Наука"

Денят на ДНК


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

935479_571268649561104_860830747_n.jpg

Оригиналната статия може да видите тук:

http://www.nature.com/nature/dna50/watsoncrick.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Августовски "новини". Самият факт, че тази засекретена информация била спомената от CNN, които всъщност би трябвало да са активен играч в медийното затъмнение, е показателен.

Пък и да е вярно, след като нямало лек, кво можеш да направиш. Налей си довечера една (може и две) Бургас63 и да не ти дреме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като видя израз като "новия ден на човечеството" и веднага се сещам за "светли бъднини". Това само между другото, да ръчна КГ малко :)

Иначе, ми дайте да помислим. След 1953г колко пари са вложени в изследвания на ДНК? И какво имаме като продукт, който ни дава плодове (пари, здраве, друго(че не се сещам)). За да можем все пак да кажем, че имаме полза. Щото аз веднага се сещам за Монсанто. Които са най-малкото противоречиви като полза. Лично аз ги слагам от непозитивната страна на кантара. Не че те са "виновни", те просто ядат от баницата. Давайте продукт от ранга на Монсанто за позитивната страна на кантара.

Поне за сега, антибиотиците имат/са оказали/ доста по-сериозно влияние върху медицината, от колкото ДНКто.

Голям Шум бе 50-до 80-те г. около ДНК, много очаквания имаше. Сетих се за темата "Как НАСА си представя..." - засега нейната представа е научна фантастика - имаме само една "обитаема" станция в орбита. Та и за ДНК-то - голяма шумотевица.

Давайте сега за ДНК-то че ми е интересно. Какво сме намазали от него.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знае ли нещо по този въпрос или това е поредната журналистическа глупотевица?

http://www.burgasnovinite.bg/Sinyata-chuma-ubiva-i-chrez-dajd.html

Аз не знаех, но ръчнах. И замириса.

Гледах няколко клипчета от CNN на тубата. Никъде не споменават, че това е точно синтетичната бактерия и че е пусната от BP в петролния залив. Но коментираха, че има оцелели(малко поорязани).

Разбира се, има две страни. Едната (като CNN) мълчи (не казва всичко(евентуално)), другата изкарва бактерията като в статията от линка. Къде е истината, само можем да гадаем.

Ако нещата са безопасни или под контрол - не е голям проблем. Но ако наистина бактерията се разпространява по Гълфстрийм и е смъртоносна? За каква част от популацията? А ако се измисли лекарство колко ли ще струва и дали няма да е патентовано?

Но двата лагера показваха една и съща снимка на творението. (Може би нова тема се заформя?)

www.newscientist.com

Venter's work was a proof of principle, but future synthetic cells could be used to create drugs, biofuels and other useful products. He is collaborating with Exxon Mobil to produce biofuels from algae and with Novartis to create vaccines.

"As soon as next year, the flu vaccine you get could be made synthetically," Venter says.

http://www.newscientist.com/article/dn18942-immaculate-creation-birth-of-the-first-synthetic-cell.html#.Uhw0jGqYSgw

Мой превод: Вентер доказа принципа, но в бъдеще изкуствени клетки биха могли да се ползват за лекарства, биогорива и други полезни продукти. Той си сътрудничи с ЕксонМобил относно биогоривата и с Новартис за ваксини.

"Още от следващата година ваксината, която ще ти бият, може да е добита изкуствено" каза Вентер.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като за начало, драги ми Сириусе, сме 'намазали' един куп ГМО /не се стряскай от термина/, които ни синтезират хормони, без които някои хора не могат /пример - инсулин, произведен от бактерии с вградени гени за синтез на човешки инсулин, прави живота на доста диабетици много по-лек/.

Иначе ДНК-то е един неограничен потенциал. Цеялата медицинска генетика, биотехнология и молекулярна биология, медицина /особено шо се отнася до установяване и отстраняване на наследствени заболявания/ се крепят на нея.

Ето още една интересна статия, разкриваща възможностите на генното инженерство да отстранява генетични дефекти:

https://ruslantrad.wordpress.com/2008/06/28/генната-терапия/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Романе, за инсулина ОК. Бих се съгласил. Интересно ми е, в България произвежда ли се инсулин и как.

Идеята ми бе за продукти а не за потенциали.

Не драги Романе, аз от термини не се стряскам. Нито от ножове, пушки и коли. Стряскам се от хората, в чиито ръце могат да попаднат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

B БГ по соцвреме се произвеждаше говежди инсулин. Стара технология и имуногенен продукт. Тъй като нормалният свят мина на човешки инсулин /получен чрез генно инженерство/, у нас това производство отпадна. Та това е и продукта, който без откритието на ДНК просто нямаше да съществува.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трудно се измерват (съпоставят) подобни неща (плюсове и минуси).

Но аз гледам дългосрочно. ДДТ-то си е показало проблемите след време. Ползването на инсулин работи против еволюцията, знаеш го. Но това са дълги периоди и ги пренебрегваме. А ако тази бактерия е такава каквато се пише и е извън контрол? Щото това нещо вече се възпроизвежда, не е като определено количество материя. Би трябвало като е пуснато на свобода, да се знае мутира ли, как, за колко време, колко варианта, какво би станало ако...

Досега откритията ни можеха да нанасят вреда по веднъж. Бомбата гърми веднъж. За да гръмнем пак, трябва да я произведем. Самолета катастрофира веднъж. Няколко милиона барела нефт изтървани - продължително въздействие, но се изкарва. Ама бактерията се множи... Ако сега има епидемия с мащабите на чумата от едно време, въздействието ще е жестоко защото хората много по-бързо се придвижват и са много повече и по-гъсто населени. А и по-изнежени.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво общо има ДДТ-то с темата?

Изкуствено синтезираният инсулин работи против естествения отбор, ама щом си толкова хитър, я го кажи на едно малко дете, дете което ще умре на 10-11 години ако не го приема.

А тея жълти партенки, дето са ги пуснали с неясно каква цел тук просто не виждам особен смисъл да ги коментирам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дългосрочния ефект. Има ли го, няма ли го, какво знаем за него... Иначе става като с винцето - отначало добре, после забрава, после боли глава, после "какво е станало".

Проблема не е детето, а родителите. Аз не бих се наел да убеждавам родителите, пък и детето. Засега нямам/е проблеми с инсулина.

Аз ти описах моите опасения(на неспециалист), ако не можеш да ми обясниш като специалист за какво става дума ... няма смисъл, няма нужда да питам, нали.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С интерес чакам да споделиш информация за дългосрочния ефект на инсулина.:) А опасенията ти като неспециалист са безпочвени. Както винаги стана убийствена дискусия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами убийствена. Аз ти пиша конкретни неща. Назовавам опасенията си, излагам ги. Ти какво отговаряш - "жълти партенки" и "безпочвени". Ами назови кое и защо е безпочвено. Като специалист. Дай поне някакви аргументи.

И какво остава за мен? Да чета по жълтите сайтове по-смислена информация, от колкото ти можеш да ми предложиш. Кажи че не е (или че не може) да е вярно, че бактерията е опасна за хора и животни. И кажи защо. Щото иначе... жълти партенки... излизат от тебе - "това е партенка, ама няма да кажа защо".

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ти пишеш, с извинение - пълни глупости. Колкото да се намираш на приказка. Сори, ама аз време за безсмислени лафчета нямам. Но не ми цапай повече темата с лаишки мнения. Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знае ли нещо по този въпрос или това е поредната журналистическа глупотевица?

http://www.burgasnovinite.bg/Sinyata-chuma-ubiva-i-chrez-dajd.html

Дендроаспис, партенка е. Смесили са три новини в една, ама страшна. Синтия е синтетичната бактерия - Mycoplazma Laboratorium, http://en.wikipedia.org/wiki/Mycoplasma_laboratorium, месоядните бактерии са друго, а тия, дето ще ядат петрол -трето, само дето не мисля,че още са създадени. Синтетичните бактерии не са опасните, опасните са тия, които са резултат от естествен подбор. Даже четири новини е смесила статията, 4-тата е, че тези, дето им викат супербъгс и са неизтребими, въдят се по болниците и са много смъртоносни, са стигнали до Европа, ама не с плуване. И журналистът от четири различни новини е синтезирал една и е създал история от несвързани помежду си бактерии и събития. Обаче, предполагам, могат да създадат - или вече са създали - и синтетични месоядни бактерии, резистентни на антибиотици. Само че, едва ли ще го научим от вестниците. Сега засега има само една синтетична бактерия, отнело им е 10 години работа и десетки милиони. Но има и далеч по-страшни неща, резултат от естествен подбор и човешки грешки, пр. http://en.wikipedia.org/wiki/HeLa

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може някой да е разработил хапче и да се чуди за какво да бъде и подготвят клиенти за ваксиниране срещу нещо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...