Отиди на
Форум "Наука"

Защо в Япония младите хора се отказват от секс?


mnogoznaiko

Recommended Posts

 • Потребители

Във фейсбук тези дни стана много популярна статията от The Gardian Защо в Япония младите хора се отказват от секс?

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/20/young-people-japan-stopped-having-sex

В статията е обяснява как новото поколение все повече нямат интерес към сексуални преживявания и партньори. От 13 милиона хора, които живеят с родителите си в Япония три от тях са на възраст около 35 години и никога не са излизали от къщи. Имат огромен страх от външният свят и изпитват огромна неприятност от докосване дори с противоположният пол.

Младите момичета и момчета нямат интерес един от друг и все повече филмите, компютърните игри, анимациите, порното заместват сексуалните контакти. Разказва се за един "мъж" на 30 години, който е девствен и се възбужда само от роботи...

Една стара японска поговорка казва: "Бракът е гробът на жената" - която се отнася до жените, който са били пренебрегнати в полза на любовниците. За японките днес, бракът е гроба на техните трудно спечелени кариери.

post-10610-0-67634300-1382512828_thumb.j

Да се ​​научим да обичаме: секс съветник Ai Aoyama, с един от клиентите си и кучето си Мерилин. Снимка: Eric RECHSTEINER / Panos Picture

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Комуникацията със сексуален партньор е доста трудно нещо. Не говоря за мода, но традиционният секс скоро ще стане отживелица. Мое си мнение. Ако някой каже, че по-хубаво от това, което познаваш няма, нека си спомни дали не се е заглеждал по някоя картинка във вестника или по някоя героиня във филм. В неочаквано близкото бъдеще хуманоидите ще заместят стандартните човешки тела, които бързо се развалят, управляват ги характери, които ни съкращават живота и са скъпи за поддръжка.

Хората спряха традициите на женитбата, защото вече няма съществена връзка с оцеляването на рода им.

Хората признаха, че не са моногамни и имат множество сексуални контакти.

Хората разбиха "основната единица на обществото" - семейството и масово децата се гледат от по един родител.

Хората признаха, че заместители като порноиндустрията и касовите хитове от по $100 милиона са по-интересни и достъпни от реалността.

Хората, и по скоро женската половина, осъзна своите нужди и това кои играчки са по-добри от мъжете.

В селата всеки познава всеки, в града не познаваш и комшията. Урбанизацията и глобализацията издигат задоволяването на човешките нужди с все по-екстравагантни методи до изкуство. Затова в Япония предпочитат манга с изнасилване от чудовища. Нещо безвъзвратно е изгубено и това нещо е невинността. Днешните тинейджъри имат информацията и забавленията, които предните поколения не са имали за цял живот. Пресищането и ранната акселерация в сексуално отношение превръщат секса в банално прекарване на времето. Не можеш да очакваш от порноактриса да се изчерви, нито от 13-годишно дете изгледало 5000 часа порно да търси домашния уют на сгодна женица.

След като не е тайна, че осмислящото живота ни удоволствие не е нищо повече от химичен коктейл в тялото ни, наркотиците (по днешному наричани лекарства) ще останат единствените ни средства за сетивност към света. И без друго това вече е факт - като почнем от стимулантите кафе и Кола, успокоителните, антидепресантите, всичката тази химическа индустрия.

Помня когато излезе виаграта. Малко преди това се говореше за възхода на киберсекса. Еми виаграта го погреба. Ритуала на сношаване изисква сетивност, каквато в днешно време е много трудно да се придобие. Освен това изисква посвещаване, а в условията на безкрайно многообразие това звучи по-скоро като присъда. Изисква и много време, а то е заето от електронни игри и телевизия.

Секса отведнъж ще бъде спрян, съвсем доброволно. Това ще открие и светли хоризонти пред цялото човечество, когато бъде въведен контрол върху раждаемостта и естествен подбор с клониране и отглеждане извънматочно на читави представители на вида ни. Може още преди да умра на този свят това да стане факт и да чета с носталгия тези ми писания...

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Всичко това са меко казано преувеличения.

Отшелници е имало винаги, дори самия свети Иван Рилски е бил отшелник. В миналото такива хора са били рядкост, но пък са били смятани за светци.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Много са стресирани японците.

Борят се за успехи и за угода някому през целия си живот - успех в основното образование, успех в средното образование, успех във висшето образование, успех на работното място, работа на още едно-две места (едното може да е онлайн и от дома), успехи в сферата на бойните изкуства... Желанието да се угоди на родителите, на учителите, на университетските преподаватели, на учителите по бойни изкуства, на шефовете на работа... Земетресения, цунами, отровната риба фугу, проблемите с атомните бомби, с АЕЦа, дето дефектира и сега пак създава проблеми... Стремежът да не опетнят рода си...

Дистресът им е постоянен и ги съпътства в цялата им история.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

японците са с толкова промити техничарски мозъци и живот тотално подчинен на корпорациите, че е нормално да са се откъснали от плътските блага, потопени във виртуалния свят, който ги заобикаля. Щом даже си взимат домашни любимци под наем, сещайте се за какво иде реч:)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Всичко това са меко казано преувеличения.

Отшелници е имало винаги, дори самия свети Иван Рилски е бил отшелник. В миналото такива хора са били рядкост, но пък са били смятани за светци.

Не мисля, че става въпрос за аскетизъм, а за заместители, които са по-добри от традиционните представи през миналия век.

Все едно лазерния принтер да замени мастиленоструйния.

Ако погледнем реално на собствената си еволюция, на това какво сме били и на това в какво сме се превърнали, а след това отчетем темповете през последния век само, то логично би било да последват радикални промени, ако не генетично, то поне в начина ни на мислене и представите ни за устройството на обществото и смисъла, който влагаме живота.

Марк Твен не е фантаст, а просто от малкото популярни реалисти в своето време. Интересно, че хората гледат на себе си като на константи и са консервативни до мозъка на костите си. Въпросът не е можем ли да се променим, а възможно ли е да спрем да се променяме.

Дистресът им е постоянен и ги съпътства в цялата им история.

Японците държан на честта и достойнството повече отколкото на физиологическото задоволяване на потребностите си, което е популярна догма в капиталистическия свят. Ако ние им се смеем за това, което са, то те ни се смеят за това, което сме.

Темата за стреса е дълга, но като цяло стресът може да отсъства само там където няма отговорности. Днешната младеж не е никак стресирана, през оная работа и е за учителите, за родителите, за връстницити и, за съдбата на родината или планетата ни. Нихилизъм и... забравих я тая проклета дума. Някакъв сленг беше, дето да не ти пука за нищо...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

японците са с толкова промити техничарски мозъци и живот тотално подчинен на корпорациите, че е нормално да са се откъснали от плътските блага, потопени във виртуалния свят, който ги заобикаля. Щом даже си взимат домашни любимци под наем, сещайте се за какво иде реч :)

Аз затова (за разлика от други двама модери тук) не харесвам японците. Дресирани роботи.

Скоро мернах някъде един лаф, че докато японските туристи щракат като побъркани с апаратите си, пропускат да видят какво снимат и къде са.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Онанирането има безспорни предимства пред секса. Всички ги знаем...

Явно добре кореспондира с японската народопсихология.

Ще спомена само едно от предимствата: няма нужда специално да се обличаш за случая.

Редактирано от rumcaiz
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Човек това звучи гордо ,но бъркането в отходните канали на другия пол и изпитване на удоволствие от това не е никак възвишено.Време е да престане многофункционалното използване на отворите и накрайниците на отделителните системи на хомо сапиенс.Човечеството трябва да се освободи от безполезните си и безсмислени опити имитиращи размножаване.Не може да няма по елегантен и красив начин за продължаване на човешкия род.

Всички знаем че секса в чист вид е възникнал в следствие на консумация от забранената продукция на ябълки и от тогава не е спрял .Според данни на археолозите той е бил известен на гърците които са го усъвършенствали и ползвали в ежедневието си.Едва при римляните обаче престава да бъде привилегия само на богатите и обхваща широки слоеве от населението.През средните векове сексът преживява упадък ,като на места почти изчезва.По време на социализма той отново е преоткрит от съветските учени,но едва сега през демокрацията може да се ползва свободно от всички без ограничения.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ако Алвата беше тук, неминуемо щеше да каже, че сексът трябва да се забрани!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Нямам представа как живеят японците, нито пък какво би написал Алвата, но ми се струва, че тая тема няма нищо общо с биологията. Също, не е вярно, че лазерният принтер може да замени мастиленоструйния, а айляк не значи някой, на когото не му пука, а такъв, който има свободно време.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Онанирането има безспорни предимства пред секса. Всички ги знаем...

Явно добре кореспондира с японската народопсихология.

Ще спомена само едно от предимствата: няма нужда специално да се обличаш за случая.

ОТ

Сещам се един 'девиз' от студентските ми години:

"Само железния юмрук на онанизма ще спаси света от световната проституция" :)!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз се сещам за друг лаф: 'сутрин и вечер онанизъм - здрав и бодър организъм'...

Иначе подразделът е сексология, така че си изливайте душата смело!

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, това е за редовия потребител. Все пак трябва да има и порноиндустрия, която да поддържа онанистите в бойна готовност.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Нямам представа как живеят японците, нито пък какво би написал Алвата, но ми се струва, че тая тема няма нищо общо с биологията. Също, не е вярно, че лазерният принтер може да замени мастиленоструйния, а айляк не значи някой, на когото не му пука, а такъв, който има свободно време.

Айляка е безделник (на турски aylak), така че си стои на мястото.

А практиката е показала, че по отношение на ИТ технологиите естествения потребителски подбор оставя не най-евтиното, а най-качественото, така че мастилено-струйните принтери децата ни ще ги гледат само в музеите.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

На такива хора нашите дядовци са им казвали лентяи. Сещам се за Мамино детенце на Любен Каравелов. Само дето там главния герой освен че не ще да работи, още е и чапкънин. Просто в миналото е нямало как да си запълваш времето докато стоиш вкъщи. 4 стени, няма никой, няма нищо... е чак толкова асоциални хора почти няма (а ако има в 99% са болни). В затворите карцера е точно това, затрарят някого сам, без да има какво да прави.

Но когато имаш компютър с интернет, безделника вече има дъвка за умът. Той може по цял ден да мързелува, да пийва, хапва да си раздвижва въображението с порно, плюнки в форумите... какво му трябва повече на човек? Такива хора са построили за себе си и комунизма, и капитализма, и феодализма...

Разликата между японсите хикки и маминото детенце на Каравелов, е че детенцето все пак се среща лице в лице с хора, но и двамата са социални инвалиди, безделници и лентяи които не че не могат, а не искат да се заемат с каквото и да е. Така е просто по лесно и приятно...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Потребител

Че малко ли им се събра . То не беше Нагазаки, Хирошима,сега и Фукушима.... доста гама-кокошинки ги налазиха и може да не им стават пишките :happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Потребител

Първо трябва да отбележим, че Азиатците като цяло имат друга представа за любовта, секса и въобще семейството. Второ самите японци са наистина изключително потиснати в мнозинството си. Но това резултира в други техни положителни черти, които всички знаем, са много.

Трето, статията видно раздува някаква статистика.

И четвърто - редно е ние като българи да се замислим за взаимоотношенията между половете в нашето общество.

Иначе за справка за японското общество и сексуалността в него, гледайте "Ghost in the shell" на Mamoru Oshii. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

.... Но това резултира в други техни положителни черти, които всички знаем, са много. ..

Например?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

едно възможно обяснение от роден доктор:

Къде сбъркахме Изграждайки модерния свят, съвременният човек забрави да прави любов
img_8524copy.jpg

снимки: Начо Каменов

Д-р Славян Стоилов е познат на читателите като лекар, пътешественик, антрополог. Винаги е готов да покаже различното си мнение към темите и затова нямаше как да не стане част и от очерка за секса.
В обществото се настани „сексът" и тихомълком превърна едни от най-древните отгласи от паметта на човечеството в технически характеристики. Защото сексът е само техническата страна на взаимоотношенията между хората. Малцина знаят, че популяризираната, но и опошлена от революцията на хипитата през 70-те години на миналия век „Кама сутра" е бойно изкуство, в чийто най-външен пласт техниките за любов са служели само за да не си омръзват партньорите.
Ако се вгледаме в статуите по храмовете в Каджурахо, Индия, ще установим, че отпуснатите в прегръдка ръце на партньорите изпълняват мудри (жест с пръстите), с което оказват въздействие върху точки на тялото, съчетавайки ги с вибрации и издаването на определени звуци по време на любовната игра. В своята по-висша форма сексуалните практики служат за обмен на енергия и това е била една от малкото възможности на древния човек да повлияе върху хармонията и структурата на своя свят. И ако в древността чрез любовните техники хората са можели не само да запазят и укрепнат телесното си и духовно здраве, но и да постигнат много в духовен план, днес те са се превърнали в технически аспект на битието.
Сексуалните взаимоотношения никога преди не са били само третият по важност инстинкт на хората (след този за самосъхранение и осигуряването на храна). Били са от значение за цялата общност, да речем, за осигуряване на плодородие и берекет – от Централна Америка, през Австралия, Индия и Африка чак до Европа от ХVІІ в. се е извършвало ритуално съвкупление на полето преди началото на сеитбата. В Прусия, Финландия и Естония първите семена са се хвърляли от голи жени, а във Финландия кърмещата жена изстисквала няколко капки мляко в първите разорани бразди. И това е само един от аспектите на приложение.
Можем да стигнем и по-далече: тъй като в природата няма нищо случайно, а от еволюционна гледна точка ходенето на два крака не дава някакви съществени предимства за бързината и дори увеличава енергийния разход, причинява и сериозни проблеми за раждането, учените логично създадоха теорията, че хората са се изправили, за да привличат по-лесно вниманието към половите си органи, прикривани от иначе високите треви на саваната.
ВСЯКА КУЛТУРА
ИМА СВОЯТА
КАМА СУТРА
Колцина са чували за арабската „Ароматната градина" или османската „Бах наме". И ако в миналото в света на здравия човек еротиката е пропивала всичко като символи и магични действия, днес тя се ползва единствено в своя технически аспект – порнографията. Произходът на думата е показателен сам по себе си – „porni" на древногръцки означава „проститутка". За да бъде продължаван родът, човешките сетива трябва да бъдат дразнени, но светът около нас прелива от секс и порнография?! И когато в този възбуден трептеж в интимната сфера вече всичко изглежда възможно и позволено, махалото се връща – обратната реакция е неизбежна. Откритото и банално отразяване на интимните преживявания доведе до създаването на нов феномен – отказа от секс. Оказа се, че именно табутата, скритото, недоизказаното, забраните или тайното изживяване са предпоставки за страстта. Именно те са допринасяли за взаимното привличане. Не голото тяло е това, което ни привлича, а облеченото. Деструкцията на сексуалните табута води до деструкция на самата сексуалност. С други думи, сексуалността е загубила голяма част от своята привлекателност, превръщайки се в банално ежедневие, в което в едър план се представят най-интимните части и преживявания. Макроскопските кадри водят до загуба на усещането за цялото. С изчезването на традиционния сексуален морал се възцариха скуката и безразличието. Въпреки широкото разпространение на еротични стимули сексуалната активност непрестанно намалява. Сексът се превърна в претоплен полуфабрикат от заведение за бързо хранене – без вкус и мирис. Хората забравиха да се гледат в очите, да се целуват, да се прегръщат в леглото и да си говорят в него, освен ако не е по работа или с конкретни интереси с водни знаци по тях.
АСЕКСУАЛНОСТ
Симптоматично за новото време беше създаването през 2001 г. на интернет обществото AVEN – Мрежа за асексуално прозрение и образование. За няколко месеца тя набра повече от 10 хиляди членове. „Асексуален. Несексуален. Антисексуален. Независимо как се нарича, моето състояние може да се определи с едно изречение: Не искам секс. Толкова е просто." – пише един от членовете на AVEN. „Не става дума за това, че не искам секс, понеже ме е страх от него или че имам някакви морални съображения, или пък че не искам да имам семейство. Просто не се интересувам от секс и така ми е добре", пише друг. По принцип 32% от жените също твърдят, че не се интересуват oт правене на любов.
Анкетите от Тексас през 2005 г. са показателни: 17% от анкетираните не са правили секс в последните четири седмици, 57% от двойките са общували с партньора си само веднъж за този период и само всеки четвърти е правил секс един или два пъти в седмицата. 60-годишните двойки се оказват сексуално по-активни отколкото 30-годишните млади хора без партньори. И тук се вмества още една позната картинка – момчето седи пред компютъра с гръб към вратата, момичето, което вече е поело инициативата, стои на прага, но младежът умее да общува само с виртуалното пространство, а не с живи хора.
Анкетите са категорични и за друго: 50% от мъжете и 20% от жените са имали хомосексуални контакти, преди да достигнат зряла възраст (статистиката е от Алфред Кинсли от университета в Илинойс, създал по-късно Института за изследване на секса). Оказва се, че по отношение на хетеро- и хомосексуалната ориентация на човека съществуват голям брой междинни бисексуални степени. И веднага искам да поясня, че в древността плътската любов между мъже не е била възприемана като нещо осъдително или необичайно, но е притежавала безкрайно по-различно съдържание от влаганото или невлаганото в нея днес. Смисълът на извършването на сексуален акт от мъж на друг мъж се е колебаел в диапазона от магически символ за физическата и духовна победа над него, до съвсем добронамерен обмен на енергия. Набиващото се в очите на европееца държане за ръце по улиците на Изток съвсем не означава, че тези мъже са хомосексуалисти. В тези райони на света се смята, че излишъкът на енергия у жената намира своя израз в отглеждането на деца и поддържането на дома, а у мъжа в мирно време този излишък на енергия трябва да се завърти в някакъв кръговрат. Затова мъжете се държат за ръце и ако се взрете внимателно, ще видите, че го правят с различни пръсти, т.е. съзнателно или не, те изпълняват мудри – още един пример за „дребно" неразбирателство между културите.
img_8504.jpg
ОБЪРКАНОТО
ЛИБИДО
В началото на демократичните промени и у нас беше модерно да се демонстрира потисканата от десетилетия свобода на личността. Днес хомосексуализмът е банален трамплин за кариера в шоубизнеса или политиката. Разбира се, псевдоморалът на Западна Европа винаги е водил до най-големите извращения в сексуалното общуване, за които грижливо и периодично ни информира световният печат.
Психоанализата през ХIX в. беше първата, която се опита да разчупи този порочен кръг, демонстрирайки до какви чудовищни отклонения може да доведе потискането на сексуалността.
Впрочем и митът за сексуалната мощ на българина отдавна потъна в ежедневието, удавен в безличното битие на немотията, инерцията или страха от разстрела. Популярното „ние си го знаем!" вече е срамежлива пародия на немощта, която от срам дори не смее да попита или да поиска помощ. В състояние на постоянна социална и държавна криза, мъжете, които традиционно са „материално отговорните лица" в семейството, стават неуверени. Безработният мъж веднага увисва, не само с клюмналия си нос. Мъжете не се чувстват пълноценни, ако не разполагат с материална независимост. Но всъщност как да има здрави хора в една болна държава?
И ако външните притеснения са изчезнали, като компенсация се разрастват вътрешните, които хората сами създават в личния си живот – 26% от жените не могат да достигнат оргазъм, а 31% от съвременните мъже имат преждевременна еякулация. Проучванията в някои райони на САЩ са още по-показателни: 52% от всички мъже на възраст между 40–70 години проявяват импотентност в някаква степен. Оказва се, че рисковите фактори, които я определят, са същите, които водят до сърдечносъдовите заболявания: психоемоционален стрес, обездвижване, затлъстяване, диабет, хипертонична болест на сърцето. И че понякога само понижаването на теглото може да постигне лечебен ефект.
Но психогенната импотентност не е само на базата на хроничния стрес – медикаментите, които прилагаме за тези социално значими заболявания, също водят до такъв страничен ефект. Т.е. в дългосрочен план ние просто навиваме спиралата, а не я лекуваме. Подобен ефект имат злоупотребата с леки наркотици, нискокачествената храна, ГМО. Без да имаме установено заболяване, психогенната импотентност ще доведе до тежки личностни, междуличностни и социални проблеми, до сериозно влошаване на здравето на мъжа, до качеството на неговия живот и като резултат – на това на семейството му. Тук не става въпрос само за получаване на ерекция, а за получаването є в такава степен, че да бъде възможно вагиналното проникване.
ПРОБЛЕМИ
НА СЪВРЕМЕННОТО
ОБЩЕСТВО
В някои древни традиции са съществували техники и методика за обучение на способността на мъжа да задоволява много жени едновременно, това е било особено наложително за представителите на благородните съсловия, които са разполагали с хареми, и няма данни някой да е бил недоволен. Мултиоргазмените жени и мултиоргазмените мъже съвсем не са легенда. Много от младите жени днес обаче не познават своето тяло и затова не могат да изпитат оргазъм. А неуспехите в леглото се мултиплицират в геометрична прогресия – след всеки неуспех на жената и мъжа им става все по-трудно да намерят пътя към себе си. Това е ефектът на „пречупването". Най-често жените, които са най-арогантни на външен вид и могат да вкарат всеки мъж в леглото си, са тези, които не могат да изпитат крайното удоволствие. Защото поведението е външна обвивка, която компенсира вътрешната неувереност. Малцина са обърнали внимание на един модерен аксесоар при тийнейджърите – носенето на тъмни очила дори през нощта. Това съвсем не е мода. Това е компенсация на безкрайната неувереност в себе си. Страхът не само да гледаш, но и да те погледнат в очите.
Мастурбацията започва да се превръща от „заместител на задоволяването", в самостоятелна форма на сексуалност. Все повече хора смятат, че самозадоволяването допълва сексуалното им изживяване с партньора – 40% от сексуално активните индивиди днес споделят, че довършват самостоятелно половия акт. Защото в мастурбацията човек носи отговорност само за своето удоволствие, която не може да поеме за другия. А съвсем доскоро – през 80-те години на миналия век, в учебниците по медицина пишеше, че при зрелите индивиди мастурбацията е патологична форма на сексуалността. Още по-назад в миналото съветите към родителите са се свеждали просто до завързване на ръцете на децата към леглото или до опаковането на ръцете им с ръкавици без пръсти.
Краят на брака като институция обаче съвсем не е в свободното съжителство на двама души (45% от българите на възраст между 18–35 години заявяват, че нямат намерение да встъпват в брак), а в еднополовите бракове и доброволно самотните майки. Децата с един родител са в неравностойно положение, като най-потърпевша е дъщерята, защото не разполага с модел за подражание. В своето детство и юношество тя е свидетел единствено на ролята на жената и се оказва неподготвена за първите си срещи с мъжа. Момчето отрано се учи на подход към жената и дори преждевременно поема своите функции в семейството.
По принцип биолозите търсят корените на психологическите и когнитивни различия между мъжа и жената в техните различни стратегии на размножаване – мъжът притежава семенни клетки в излишък, които трябва да раздаде на възможно най-много жени, за да изпълни еволюционната си задача по предаването на гените, а на жената за успешната репродукция освен няколкото минути удоволствие са є необходими още девет месеца бременност. Затова тя отговаря по качеството. Това определя и първичната склонност на жената към моногамност, а на мъжа – към независимост и свобода. С появата на „Хапчето" през 60-те години на миналия век този теоретичен постулат беше сринат. Противозачатъчните таблетки освободиха жената от страха и отговорността – тя можеше да има партньори, колкото си иска, без риск да забременее, т.е. без нуждата да се обвързва официално с тях, а мъжът можеше да си осигури задоволяване на половия нагон, без да се замисля за биологическо обвързване.
Началото на демографския срив в индустриалния свят обаче беше поставено още преди това с... въвеждането на пенсионното осигуряване. В миналото единственото капиталовложение за старини на земеделеца е бил големият брой синове в семейството, които да поемат изхранването на възрастните си родители. И колкото повече, толкова по-добър „пенсионен фонд". По същото време индустриалната революция отмени и ролята на жената за оцеляването с нуждата от набавяне на храна и изработване на дрехи и съдове. Освободена от това задължение, жената се насочи към доскорошните „мъжки" сфери на обществото.
Оплождането ин витро доведе нещата до нова фаза – вече може да бъде подсигурен и инстинктът за продължаване на рода. Богатата застаряваща дама ще задоволи поредната си прищявка, или бидейки вече баба, ще си направи дете много след отредената є детеродна възраст. От друга страна, изкуственото оплождане свали и отговорността от мъжа, която той така или иначе вече трудно може да понесе. Защото легендата, че размерът няма значение, се лансира от тези, които нямат размери. И тук отново се включиха техническите хитрини: вакуумни устройства, джобни помпи, пристягащи пръстени, интравенозни инжекции, пенис-протезиране и най-накрая - химическите стимуланти, чийто символ е виаграта. В тези случаи жените отново са облагодетелствани, защото… могат да симулират оргазъм. Симулацията се налага и от силиконовите подплънки на бюстовете, които въпреки налаганото мнение убиват чувствеността на тази важна ерогенна зона. (Макар че това е по-малката беда – тези торбички ще създадат големи главоболия на археолозите, когато разкопават некрополите след столетия, а ние все пак трябва да мислим за бъдещето.)
ПЪЛНА
СВОБОДА!
И така, мъжете и жените са свободни. Изживяването на новата свобода се разбира като стремеж към уеднаквяване на различията и криворазбрано желание за формиране на третия пол. Малцина си спомнят обаче, че една от целите на израелските кибуци през 50-те години на миналия век беше постигането на пълно равноправие между половете. За целта нямаше специализация на дейностите, жените се обличаха като мъже, гримът беше забранен, а децата бяха поверени на възпитатели в специални домове. Това възможно най-неутрално възпитание по отношение на половете не даде резултат. Проучването след десетилетия показа, че вместо за равноправие израелските жени са се борили за правото да отглеждат децата си.
Още по-малобройни са тези, които знаят, че един от първите лозунги на победилата съветска власт в Русия (до 1918 г.) е бил „жените да станат общи" и „край на семейството". Може би тези опити в миналото са били изпреварили времето си. Но „мачо" и възкосматите български „гларуси" слязоха от сцената. На рекламите се възкачи метросексуалният епилиран мъж, а под алибито на сексизма деловата жена амазонка се опитва да управлява деня.
Цената е безмерна - самота в безумно пренаселения свят. Защото първичният хермафродитизъм на човека е бил разбиран не като липса на половост, а като неистов стремеж към изгубената половинка от загубения рай.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Лошо, че се отказват от секса! Ще го ударят пак на милитаризъм:)

Новия нипонски девиз-Правете война, не любов!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...