Отиди на
Форум "Наука"

"Хобит: Битката на петте армии"


Recommended Posts

 • Потребители

Признавам, не съм от най-най-най-върлите фенове на Толкин и не съм прочела всичко, написано от този (абсолютен) гений, но за сметка на това съм напълно и безапелационно влюбена в последния филм от "трилогията". Защо, как и на какво основание - споделям най-искрено в записа, който направихме в деня на премиерата заедно със Зорница Аспарухова в ефира на радио ФМ+.

Може да го чуете тук и да ми опонирате. Или да ме подкрепите: http://chitatel.net/hobit-movie/

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

"Интерстелар" е задължителен филм за този сезон, както и "Игрите на глада", както е и "Хобит". И трите са в топ 10 на най-силни филми на 2014. Но в тази "борба" всичко останало отстъпва пред "Хобит", който се "точи" вече три години и чийто финал определено очакват не само феновете на Толкин :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

игрите ще ги пропусна /и без това сагата като цяло е една скучна пуберска бозица/. Но след 300 /2/, Херкулеси и Помпеища разни за потребители празни... и когато тъкмо мислих да си резна вените с гладиуса... Светът на мегалания приска се смили над мен и ми пусна гювеч за размисъл /колкото да не ме остави извън борда/. Визирам Транцеден-са, Ръба на Утрешния ден и разбира се... МЕЖДУЗВЕЗДИЕТО...

Колкото до хобит-а, като умерен толкинист мога да кажа, че първите две части бяха пълен провал, така че едва ли третата ще вдигне летвата по-високо от вчерашното ми изпълнение на стената на един многоетажен блок... ;)

But we will see this situation... maybe;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Трите филма по "Властелина на пръстените" бяха не само зрелищни, но и доста качествени като кино. Да, имаше и в тях доста режисьорски свободи, но си струваха. Определено. Е, "Завръщането на краля" имаше между шест и осем сантиментални финала, но това важи и за книгата :) Саундтракът на Хауърд Шор е великолепен (и си струва да бъде чут in Concert). Актьорският състав е хубав, новозеландските пейзажи си ги бива, сценарият никак не е лош. Филмите по "Властелина" са красиви и ще се запомнят дълго. Пък и доведоха може би милиони нови читатели до романа, което е прекрасно, защото това е една от големите книги на ХХ в.

С екранизациите на "Хобит" нещата стоят малко по-другояче. Трите филма безумно много разтягат бързия сюжет на тази малка детска книга - и е ясно, че това е направено заради парите на фенбойчетата и фенгърлчетата (по-точно на родителите им). Да, филмите са скъпи и зрелищни, но сценарият е тромав. Твърде много специални ефекти. Лоша режисура и композиция на времето, в която човек няма време да осъзнае и да отдели моментите един от друг. Непрекъснато тичане и клане из една Средна земя, в която сякаш Графството, троловете, домът на Елронд, Мъгливите планини, домът на Беорн, Равноскал, Росгобел, Мраколес, Самотната планина и връх Гундабад са просто на по една крачка разстояние. Общо взето, прекалено много режисьорски свободи, без да е имало нужда от тях. Радагаст със зайците и онова пухкаво животинче Себастиан, както и напълно излишната Тауриел са самоцелни и не обслужват сюжета. Стоят като кръпки от друг разказ. Добре че не се появи Дракула или Чубака. В края на краищата, книгата "Хобитът. Дотам и обратно" не е нито "Властелинът", нито сценарий за "Бързи и яростни". Сякаш дори Хауърд Шор беше попретупал саундтрака.

Но като казах това, нека отдам дължимото на хубавите моменти. В първата част, "Неочаквано пътешествие", песента на джуджетата в дома на Билбо е затрогваща и внушава нещо от атмосферата на книгата (както и подготвя за размаха на финала). Във втора част, "Опустошението на Смог" или "Запустението на Смог" (а не "Пущинакът на Смог", както гласеше погрешният български превод), ако не друго, то поне домът на Беорн беше симпатично предаден. Малката роля на Стивън Фрай като Старейшината а ла Луи XIV е чудесна. Измисленият момент с "откриването" на деветте празни гробници всъщност е дяволски добър. Позоваването на материал от Приложенията към "Властелина" и на разказа "Походът към Еребор" от "недовършени предания", както и обединяването на нечистите сили около Некроманта в Дол Гулдур са чудесна идея. Друг е въпросът колко от новите фенове ще разберат тия леки връзки в измисления свят.

Трета част, "Битката на Петте армии", е най-смислена. И всъщност наистина е добра, въпреки едно-две излишества (например червеите от "Дюн", антигравитационните подскоци на Орландо Блум и ненужната разходка до Гундабад с модернистичния оркски замък там).
Сражението за Езерния град и гибелта на дракона са много приятно предадени, а и самият град гори красиво :) Не, няма да давам предупреждение за издайничество в сюжета - книгата е на седемдесет и седем години, пък и цивилизованият човек не ходи на кино, за да види какво става, а как става. Малката роля на алчния Алфрид (измислен персонаж) е много симпатична. С измисления роман на Тауриел и Кили вече сме свикнали, а и краят му, за щастие, беше предизвестен, така че и тук няма повод за ненужно дразнене. Естествено, че сестриниците на Торин загиват с него. Самият Ричард Армитидж в ролята на Краля под Планината е великолепен. "Драконовата болест" и сцената на сбогуването са много внушителни, в тях си го има точно духът на Толкиновия разказ - прост, приповдигнат и величествен (след като гледах филма, си опресних последните глави от книгата и си дадох сметка, че в английския си оригинал книгата изобщо не е толкова детска към края, колкото е в началото; тонът й е отново този на скандинавските кралски саги, така типичен за други произведения на Толкин). Истината е, че Торин е главният герой на този филм, без от това да намалява значението на самия хобит, който тихомълком измъква камъка Аркен и спасява честта си. Мартин Фрийман като Билбо съвършено играе простата решителност и пълнотото притеснение пред това да изрази големите си емоции, с които англичаните са намерили за добре да се представят пред света. Това е донякъде клише, но то е красиво и благородно клише, а епосът винаги борави точно с такива неща. Като актьорски тандем Фрийман и Армитидж нямат грешка. Малкият скеч на Иън МакКелън с лулата след битката е много симпатичен и е съвсем на място. Изисканата поява на Кристофър Лий и няколкото реплики на този велик артист си заслужават ставане на крака в салона :) Човекът е на деветдесет и две, и пак записва симфоничен метъл. Както се казва: eglerio! Завръщането на Билбо у дома и препратката към "Властелина" в края (с малкото участие на Иън Холм) плюс чудесната песен на Били Бойд правят финала истински реверанс към феновете и изкупват доста грехове на Питър Джаксън.
Още една сцена с погребението на загиналите и с коронациите на Бард и Даин би била съвсем на място и може би ще се появи в разширените версии, които неминуемо ще последват. Саундтракът с преходите към познати пиеси от "Властелина" е великолепен.

Общо взето, "Хобитът" е по-лоша трилогия от "Властелина на пръстените", но "Битката на петте армии" сам по себе си е добър филм (без да е "Кръстникът" в историята на киното, разбира се; нищо че е скъп). Все пак, дано Питър Джаксън спре дотук със Средната земя :) Дълго време ще мине, преди отново да се появят просто почитатели на Толкиновите книги, неповлияни от грандиозните щуротии на New Line Cinema.

Доволен съм, че гледах "Битката на петте армии". Всъщност си върнах нещо от свежото детско усещане, което имах, когато четях "Властелина" и "Силмарилион" за първи път, а това никак не е малко - и до голяма степен се дължи на играта на Армитидж и Фрийман като Торин и Билбо. "Драконова болест"? Та това е прастарото драконово понятие върху златото, още от Старата Еда и "Беоулф". Джаксън и Филипа Бойенс са го хванали по прекрасен начин. На всеки, който е гледал филма и е оценил теи моменти, препоръчвам Толкиновата поема "Легенда за Сигурд и Гудрун" и новелата му "Децата на Хурин". Прочетете ги и ще разберете какво е драконовото проклятие в старата северноевропейска литература. И няма да е леко четиво, повярвайте :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Несепрай, коче, знаеш книжката наизуст :) Приятно гледане и после да споделиш вчипетления.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

честно казано въпреки изпипаните ефекти, зрелищния край на Смог и внушителната битка на 5-те армии /която обаче беше доста нелогична на моменти/, нещо ми се видя повърхностен филма. Не ме трогна много изкушението на Торин, а за нещастната развръзка на джуджеско-елфска любов... абе смех си беше направо. Иначе както винаги каскадите на Леголас си бяха от рода: 'е нема такива изпълнения'. На тоя фон предните две части май не са толкова лоши.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Чудя се дали ще има нови филми от тази поредица (може и да са извън книгите вече, а - по хрумвания на режисьорите)?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Не. Питър Джаксън е отговарял много пъти на въпроса дали ще филмира примерно някоя от големите легенди в "Силмарилион" - за Турин Турамбар, за Берен и Лутиен, за Туор и падането на Гондолин или за Еарендил и Войната на гнева. The Tolkien Estate, които ще държат правата върху всички Толкинови имена и сюжети още седемдесет и шест години след смъртта на Кристофър Толкин (който в момента е жилав, здрав и много проклет старец на 92, с основание минаващ за съавтор на баща си), са отсекли, че докато зависи от тях, никой няма да снима тия неща.

Ще си позволя една спекулация. Предвид огромното комерсиално и попкултурно влияние на филмите по "Властелина" и "Хобита", не е напълно изключено след десетина-петнайсет години да им бъде направен римейк от друг екип. Както и евентуално след смъртта на стария Кристофър The Tolkien Estate внезапно да омекнат и да продадат правата за "Силмарилион". Там ще трябва друг екип актьори, естествено. Само Лив Тайлър с повечко грим би могла да играе евентуално Лутиен - гримът ще й трябва заради натрупаните години, а инак нали авторовата идея е, че Арвен Ундомиел (героинята на Тайлър от "Властелина") изглежда досущ като Лутиен. Но се надявам това никога да не стане или поне аз да не го видя. Такива екранизации биха били страшен кич.

Обаче има други хубави (и вече класически) фантастики, които могат да бъдат зрелищно заснети. Мисля си за тетралогията "Хиперион"/"Ендимион" на Дан Симънс. Това определено би си струвало да се види на кино. Или "Замъкът на лорд Валънтайн" от Робърт Силвърбърг. Би могъл да се получи много красив филм от този роман. Самият приказен сюжет е лесен за адаптация, а технически възможности днес биха позволили зрелищни гледки.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз бих искал да гледам филм по книгите от поредицата "Сага за войната на разлома".

За онези, които не са чели нищо по тази тема:

„Сага за войната на разлома“ е поредица в жанр епично фентъзи (меч и магия). Поредицата се състои от шест книги и е написана от Реймънд Фийст. Първите две части, „Чиракът на магьосника“ и „Майстор магьосник“ първоначално са издадени като самостоятелен роман. Действието в последните два романа, „Принц на кръвта“ и „Кралският корсар“, започва близо две десетилетия след събитията в третия роман и на английски те са издадени като дилогия със заглавие „Krondor's Sons“ (Синовете на Крондор). Сагата разкрива света Мидкемия, който е нападнат от войнствени пришълци от света Келеуан.

Историята за Мидкемия е продължена в тетралогията "Войната на студенокръвните".

Романите от „Сага за войната на разлома“ са:

- Чиракът на магьосника (Magician: Apprentice, 1986. През 1982 е издаден като част от романа „Magician“.)

- Майстор магьосник (Magician: Master, 1983. През 1982 е издаден като част от романа „Magician“.)

- Сребротрън (Silverthorn, 1985)
- Мрак над Сетанон (A Darkness at Sethanon, 1986)
- Принц на кръвта (Prince of the Blood, 1989)
- Кралският корсар (The King's Buccaneer, 1992)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

темата по принцип е за един конкретен филм по конкретна книга. Да я не размиваме с това какво бихме искали или не искали да гледаме в обозримо бъдеще. Просто си кажете си мнението за екранизацията Хобит-а.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Като си го кажат всички, можем да сменим заглавието и да го ударим на мечти за идеалната кинофантастика :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

нема такава, бруте. Рядко визията на режисьора съвпада с това, което сме изградили при прочитането на една книга. Затова четете и ползвайте въображението си, което винаги ще си остане най-добрият сценарист:)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Кристофър Толкин е все пак на 92 години! Както казват, некролога му се подава от джоба. Не искам да го обидя, но всички ще умрем. А филмите са мноооого популярни и носят добри доходи. Ако филмират Силмарион-добре, проблема ще е, ако измислят съвсем отделна история-преди хобит, след ВНП или между тях (най малко вероятно).

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

сега като около Коледа изгледах и трите части, мога с чисто сърце да кажа, че най ми хареса 1-вата /донякъде и защото я очаквах най-много/. Втората не ме впечатли с нищо и почти я бях забравил, преди да седна да я изгледам отново. За третата си казах мнението, че въпреки всички ефекти на макс е най-слабата от поредицата.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ами да - духът на приключението /все още непокварено от прекалено многото йекшън/, очарованието на неизвестното, предвкусването на славни дела. Какво повече му трябва на човек?

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Как какво повече? Манджа, вино и мацки :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...