Отиди на
Форум "Наука"

Безплатният Windows 10 - иде ли краят на кризата на ОС


Recommended Posts

 • Потребители

След Уиндос ХР Майкрософт изглежда изпадна в криза и много потребители не искат да мръднат към по-новите версии. Вистата се оказа пълен провал и обект не толкова на инсталиране, колкото на вицове - че била бавна, не вършела никаква работа, обичала глупавите украшения и постоянно задавала тъпи въпроси за очевидни неща. Уиндос 7 изглежда трябваше да оправи гафа. Но новата операционна система се оказа повече адаптирана към системните оператори, отколкото към обикновените потребители. При нея отпадна необходимостта при смяна на потребител да се рестартира компютъра, но управлението за обикновения потребител се оказа по-сложно.

Уиндос 8 бе посрещнат с големи надежди, които се оказаха напълно неоправдани. След като бе махнат и любимият бутон старт се стигна до сериозно недоволство и се наложи да се появи 8.1.

След поредния провал Майкрософт реши да подходи по радикално и пусна безплатно новия Уиндос 10 за пробен период от 1г. Но и тази радикална идея си има недомислица, защото към безплатния продукт може да се премине само от версиите, които общо-взето се провалиха. Повече от ясно е, че никой няма да си купи провалила се операционна система само за да може да пробва в продължение на година друга, за която не се знае какво ще излезе. При това положение тези, които си останаха на приветливия ХР твърде вероятно ще си останат на старата изчаквателна позиция.

Новата версия е пригодена и за ред иновации, но пък това предполага и нов хардуер, което означава, че отново много потребители ще изчакат бъговете на нововъведенията да се изгладят и да се създаде по-прагматично приложно поле за новите екстри.

Но все пак е добре, че Майкрософт са осъзнали нуждата от промени в досегашния си подход. Въпросът е дали ще успеят да се реформират преди да бъдат пометени от пазара от някой конкурент?

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 248
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Потребител

Microsoft имат алтернативи- на първо четене Apple и Mac OS X, но за това чудо трябват пари. Многобройните Линукси също са някакъв вариант, но Линукс не е за всеки, иска се човек да е малко по-навътре в материята. И при двете липсва определен професионален софтуер( трябва да се споменат и драйверите за разните джаджи) поради по-широката употреба на Windows. Абе не е като да няма избор, пък и всеки влак си има пътници.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Вистата беше провал, не защото е бавна, а защото излезе не навреме. През 2006 99% от щайгите бяха ужасно слаби и всички масово ревнаха:

- Ауу, много тежка!

Как няма да е тежка - да имаш 1GB рам си беше повече от лукс, а за 2-ядрените процесори се говореше със страхопочитание.

2009 когато излезе 7-цата, вече нещата бяха други. 2012 когато излезе 8-цата, която всъщност е малко подобрение на 7-цата (нещо като service pack 2) всички пак масово ревнаха:

- Ауу, къде ми е старт бутона!

99% от потребителите не използват клавишните комбинации, в случая натискаш Windows key

original.jpg

и старт менюто се появява. + това има малки програмки които инсталират старт бутони колкото искаш.

8.1 не се появи заради старт бутона, а за да изчисти дребните недостатъци на чистата 8-ца, и да бъде "плавен преход към Win 10".

Win 10 вече 1 седмица го човъркам и се чудя защо го наричат нова операционна система, вместо да го кръстят servise pack на 8.1, което още повече обяснява защо е безплатна.

Въпреки това, моето мнение е, че всяка следваща операционна система е по-добра от предишната, и това че народът изпитва носталгия към приветливото ХР, не означава, че не трябва да излизат нови.

ХР-то е толкова приветливо, че нашата администрация (НАП, НОИ и др.) продължава да го ползва, без да са станали по-приветливи. Може би като излезе Win 25, ще минат на 7-ца.

Редактирано от rumcaiz
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

То операционната система в области като държавната администрация( и далеч не само там) няма особено значение, Win 98 също би вършил чудесна работа. А за това, че всяка ОС е по-добра от предишната, бих казал, че е според зависи, някои от "подобренията" са чисто визуални. По-сериозният проблем е липсата на ъпдейти по сигурността за по-старите операционни системи.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

За масовия потребител, нормално.

Между другото от преди близо месец го приех това обновяване.

Аз съм малко старомоден, държа ОС да са ми легални.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз съм малко старомоден, държа ОС да са ми легални.

Точно по тази причина, доста учреждения и фирми си стоят със старите закупени уиндоси. (на въпроса от по-горе)

Особенно на сървъра, където цифрата е над 3 К.

Други ползват примерно Новел сървъри.

Сменят ги фирми, които могат да си го позволят (към 20 000 лв струва на средна фирма) и други на които живота на компютрите е изтекъл и ще купуват нови, а уиндоусите са били ОЕМ.

Добре, че бях спечелил един евро проект, та и фирмата за която работех, смени XP със 7.

За мен е тъпотия да си закупиш софтуер и неговия ъпдейт (нова версия), трябва да се закупи на цена, като при първа покупка.

Сега неправят кой знае какво друго. И 7 цата бе безплатна 1 година.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Ми те при мене идват с компютрите... Аз лаптопи пазарувам.

После си слагам каквото си искам на него, само ОС е легална

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Галахаде, пак си се объркал). Това което иска Майкрософт е хората за минават масово на новите им ОС, а не да се точат години и години. Тези които вече са си купили уиндоус (дали са пари) могат безплатно да преминат на най новата версия, като целта е, да накарат хората масово да зарежат старите ОС.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Проблемът е, че Майкрософт твърде много се е отчуждил от потребностите на клиентите си. Новите операционни системи се правят за системни администратори, но не и за обикновените потребители. Така малцина разбират предимствата на новия продукт, а огромното болшинство ги възприемат най-вече с недостатъците им. Майкрософт офиса е същата работа - така разбъзикаха бутоните на Уорда, че вече е трудно да се намерят ред основни команди. Ето няколко основни групи проблеми, за които Майкрософт нехае:

1. Финансов - голяма част от потребителите нямат възможност да си подменят толкова често хардуера и софтуера (за второто говоря за легален, иначе с пиратските версии няма такъв проблем с програмите), колкото би се искало на Майкрософт. Човек може да почне да прави жертви в името на нововъведенията, но ако те са от такъв характер, че да си заслужават. Доста незабележимите нови екстри и подобренията-забавления обаче не обосновават особен интерес към заделяне на средства за често обновяване на продуктите;

2. Квалификационен - нововъведенията обикновено се оказват не толкова полезни нововъведения, колкото разместване на бутони, най-вече на тези, които потребителите не искат да бъдат местени. Това означава, че всеки нов продукт би трябвало да бъде разучаван наново. Това са системните администратори може да е основната им работа, но за огромната масовка компютърът е само средство за изпълнение на други задачи. Тъй че ако новата версия не запазва максимума от възможното познато от старата, то дори и при достатъчно средства, това би мотивирало много хора да си останат със старата операционна система. Казват, че времето е пари, т.е. ако имаш време обикновено нямаш пари и ако имаш пари обикновено нямаш време. Майкрософт обаче се успели да покрият и двете опции, тъй че в която и група да е човек, все е от тези, дето не му трябва нова ОС.

3. Клиентски - ако голяма част от клиентите ви са на старите операционни системи, то това, че използвате нови може да затрудни общуването ви с тях. Тази проблем лъсна още когато пуснаха Уорд 2007, която не можеше да се отваря с Офис пакет 2003. Оказа се, че на повечето ползващи текстообработващата програма така и не стана ясно с какво е по-добър от стария, но веднага разбраха с какво е по-лош - много от компютрите до които го пращаха или на които го качваха се оказа, че не могат да го отворят. Майкрософт замаза положението като даде възможност да се изтегли програма, която да направи новия Уорд достъпен, но остана спомена за неудобствата от новия продукт. И така възниква въпросът какъв е интересът на една фирма да ползва продукт, който ще затрудни работата им с клиентите? Държавната администрация дори да си обнови техниката и да обучи персонала си да работи с новите продукти едва ли ще е полезна на обществото, ако ползва скъп софтуер, който обаче няма да може да комуникира с технологиите което може да си позволи обеднялото ни общество. По-актуален е проблемът с експлорера - новата версия вече отказва да работи с ХР. И какъв се оказа резултата - ами вместо да се сложи Виста, 7 или 8 ... се премина на Гугълския. Не че ІЕ се е отличавал с особено качество и фенове, но масовия отлив към гугълския породи идеите, че може търсачката да реши да пусне и безплатна ОС. А в това има много хляб, защото от безплатните обновления на ОС зависи доколко има смисъл да се купува по-скъп хардуер и платен софтуер. Сиреч обядът няма да е безплатен, просто някой друг ще го плаща и после ще си взима парите по друг начин.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Целта на това, че новите версии са несъвместими със старите е да накарат хората да минат на новите, и съответно да си платят! Затова и правят дивотийте с разместването на бутоните-пипнат малко-айде нова версия-плащайте.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Абе то хората уж за хубаво го правят...ама да не си в Бг. Рядко ми трябва мобилен нет от флашка , но по Нова година ми се наложи и след няколко дневни поздравления към всичко свързвано с Бил и родата му, РС-тата, родния пейзаж и вивата - най-вече вивата щото тия тиквениците са толкова некадърни, че нямаше кой от иначе 24 часовата им "подръжка" да ми каже че флашките им за мобилен нет не бачкат на 8.1. Тъпунгерите чак ми смениха сим-картата на флашката и като им направих як скандал, чак тогава един шебек се сети че май флашката не харесва 8.1 или обратното,ама не бил много сигурен, ама вече ми е все тая...

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Обяснението е много просто. Потребителите са стадо овце, което ползва под 1% от потенциала на компютъра. И когато се окаже, че му сипеш още 100% на цената да научи къде е клавиша Windows и туй-онуй - той реве. Нека някой, който ползва процесора на 100% и работи на компютъра си (не да цъка във Фейсбук и да сваля филм), да го чуя да цъка, че е излязла нова версия позволяваща да се ползва нов хардуер с нови възможности. Няма такъв.


2. Квалификационен - нововъведенията обикновено се оказват не толкова полезни нововъведения, колкото разместване на бутони, най-вече на тези, които потребителите не искат да бъдат местени. Това означава, че всеки нов продукт би трябвало да бъде разучаван наново. Това са системните администратори може да е основната им работа, но за огромната масовка компютърът е само средство за изпълнение на други задачи.

Разместването на бутоните го приветствах топло и приятно ме изненада колко интуитивно е създадено. Изглежда не съм консервативен. Когато се създава нов продукт, той се създава не само за онези свикнали със стария, но и за онези, които никога не са познавали стария. С други думи нови генерации има и в софтуера и в населението. И да се разсъждава от гледна точка как да угодиш на мързеливия и компютърно неграмотен потребител на който си му написал всичко на родния език и той се е "изгубил" е неправилно. Ако мога да перифразирам един велик мой гуру "Да твориш код за потребителя Киро от Долно Уйно не е творене на код".


Целта на това, че новите версии са несъвместими със старите е да накарат хората да минат на новите, и съответно да си платят! Затова и правят дивотийте с разместването на бутоните-пипнат малко-айде нова версия-плащайте.

Ха-ха, конспирация :grin: Днеска имаш колело. Утре му слагаш двигател на кола и искаш да караш със същите гуми. Вдругиден минаваш не керосин и искаш да ползваш същия двигател. Едно от следствията на Закона на Мур е, че процесорната мощ се удвоява на 18 месеца. Това е геометрична прогресия - лавина! Знаете ли, че според Ерик Шмид от Гугъл, на всеки два дни човечеството създава повече информация, отколкото е създало от зората на цивилизацията до 2003. Това са към пет ексабайта данни на ден. Не може да се работи с щайги захранвани на въглища. Но това не може да се обясни на потребители ползващи компютрите за чат.


Не знам дали го правят за добро, по-скоро MS зарибяват отсега.

С нищо не зарибяват. Няма никаква конспирация. M$ отдавна не предлагат най-добрия продукт и това не е тайна никому. Затова на конференциите им може да се видят ябълки примерно. На фона на дистрибуцията убавото Убунту, дето е безплатно, без вируси, намираше си само драйвери (дето Win 7 уж трябва да започне да прави), все тъй просто, по-леко и бързо, трябва да си зададем въпросът защо изобщо някой ползва Windows. А въпросът е много прост - заради стадото, което го мързи да мине на друга ОС и заради игрите. Там са големите пари и големите интереси. И несъвместимостта на игрите за други операционни системи правят Windows монополист. Просто и ефективно решение. Затова и като изключим windows genuin advantage, който повече се занимаваше със статистика, отколкото реално да върне пари от пиратски софтуер, от M$ не им пука дали ползвате легално тяхната ОС. Защото не това е източник на приходите им от милиарди.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

vorfax, какви конспирации те гонят тебе, става въпрос за най-обикновена бизнес логика. Естествено, че зарибяват, това е своего рода безплатна мостра. Момче, нямаш нюх за бизнес и търговия.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ворфакс, това което си казал е правилно, но за маняци (системни администратори както ги нарича Галахад), огромното множество хора си ползва компа за филми, музика, фейсбук и му стига. Те искат да гледат новите серии на куката , да слушат азис и да си чатят с бате марко, докато пускат снимката "аз и бат пешо пияни на мотики". За това не им е нужен нито нов комп, нито нова ОС. Обаче тоя тип хора ще си ползват стария комп и ос до второ пришествие защото ги удволетворява, и като така! правим новите браузери несъвместими със старите ос, новите ОС много по тежки, спираме поддръжката...

Днешното консуматорско общество действа на принципа "купи хвърли купи", и същевременно реве за екология. Кажи ми, кое е по екологично, да купиш вещ и да я предаваш на деца и унуки или на всеки две години да си сменяш вещите в цялата къща? Кое замърсява повече природата?

Сега ти ще кажеш, че това ще стопира прогреса. Обаче навремето дядо и баба и без фейсбук са знаели всичко какво става из село, и са отглеждали децата си.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Моля за съвет.

Прецака ми се лаптопа и трябва да купувам друг. Вероятно ще го купувам в България.Бюджетът - 1000-1200 лв. максимум.
Не е за игра - не играя и не възнамерявам да играя, рядко гледам mkv. Просто за браузване.

Лошото е, че нямам никаква представа от развитието на последните години. Има ли смисъл да търся RAM над 4 Gb? Защото гледам вече, че за тази цена се предлагат с 6, 8 до 16 Gb. Нещо ми се върти в главата, че май 32 битовата Windows 7 май не можеше да ги оползотвори, а 64 битовата май имаше проблеми със съвместимостта със стари програми. И има ли въобще нужда да минавам на 8-мица, или по-точно на 8.1, защото за 8-мицата отзивите са лоши? Криво-ляво съм свикнал с windows 7 и предпочитам да си остана с нея освен ако 8.1 няма някакви специални предимдтва, за които не знам.

Благодаря предварително на всички, които биха помогнали.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Днешното консуматорско общество действа на принципа "купи хвърли купи", и същевременно реве за екология. Кажи ми, кое е по екологично, да купиш вещ и да я предаваш на деца и унуки или на всеки две години да си сменяш вещите в цялата къща? Кое замърсява повече природата?

Сега ти ще кажеш, че това ще стопира прогреса. Обаче навремето дядо и баба и без фейсбук са знаели всичко какво става из село, и са отглеждали децата си.

Извинявам се, че се намесвам грубо в разговора. Но не мога да разбера тая мания за "днешно консуматорско общество" и манията за "замърсяване на природата". Всмисъл няма смисъл... По - принцип всяко общество е консуматорско, не може да не консумираш. Вчерашното общество да не би да не е било консуматорско, дядо и баба да не би да не са консумирали!? Консумирането е в реда на нещата бе хора, как може да седнем и да говорим за нещо, че било консуматорско сякаш има нещо нередно в това, че се консумира нещо. Консумация, преработка и после пак консумация, какво толкова сложно има в това не знам...

И да, трябва да има нови и подобрени неща от време на време... Не може цял живот да караш например на ХР, както и не може да караш цял живот с 20 годишната пералня на дядо и баба....

Както и няма смисъл да се връщаме във времената, когато е нямало хладилници, нямало е контрол над храните и такива разни полезни неща.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Thorn , за твоя бюджет това е най-доброто


Toshiba Satellite L50-B 1 KG
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Процесор: Двуядрен Intel Core i7-4510U (2.00 GHz, 4 MB cache)
Памет: 4096MB DDR3L 1600MHz
Видеокарта: AMD Radeon R7 M260 Graphics - 2048MB
Твърд диск: 1000GB SATA 5400rpm
Екран: 15.6" (39.62 cm) Toshiba TruBrite HD TFT High Brightness display (1366 x 768) and LED backlighting
Камера: Вградена HD уеб-камера с вграден микрофон
Звук: Вградени Onkyo стерео говорители, enhanced by DTS Sound, Skullcandy certified
Оптично устройство: Slim DVD Super Multi (Double Layer) drive
Мрежова карта: Gigabit Ethernet LAN 10BASE-T / 100BASE-TX / 1000BASE-T
Безчижна мрежа: 802.11ac, a / b / g / n
Bluetooth 4.0 + LE

Изходи/Интерфейси: 2 x USB3.0
1 x USB2.0
1 x HDMI output supporting 1080p signal format
1 x RJ-45
1 x VGA
Вход за микрофон / изход за слушалки (комбиниран)
Картов четец: Multi-Card Reader
Екстри: Bluetooth 4.0 + LE
Full-sized Keyboard
БДС кирилизация на клавиатурата
Други: Part. No: PSKTCE-02E001B3
Операционна система: Без операционна система
Батерия: lithium-ion, 4 cell, up to 6h00min (Mobile Mark 2012)
Тегло: 2.20 kg.
Цвят: Черен
Гаранционен срок: 24 месеца

Декември си взех , тошиба на такава база но с фулHD дисплей и повече рам, но там вече цената е друга. Освен добрите характеристики, друго важно предимство е че има 2 слота за рам-памет с до 16Gb. Почти винаги това не се обявява и в един момент решаваш да вдигнеш рама и като отвориш кутийката се оказва че има 1 слот или пък неподдържа повече. При интерес мога да ти дам линк, където цената е 1169лв.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

vorfax, какви конспирации те гонят тебе, става въпрос за най-обикновена бизнес логика. Естествено, че зарибяват, това е своего рода безплатна мостра. Момче, нямаш нюх за бизнес и търговия.

За какъв нюх ми говориш, когато платената боза отдавна е задмината от други безплатни ОС!?

Бъркаш софтуера с хардуера. Системният софтуер е като езиците - служи да се разбереш. И когато потребителите ти говорят на чужди езици, тогава няма как да си лансираш стоката - хардуера и приложния софтуер.

... правим новите браузери несъвместими със старите ос, новите ОС много по тежки, спираме поддръжката...

Днешното консуматорско общество действа на принципа "купи хвърли купи", и същевременно реве за екология.

Не, това няма нищо общо нито с прогреса, нито с екологията. Консуматорското общество е висша форма на чревоугодничество. А причината техниката да се прави с лимитирана във времето годност е чисто пазарен механизъм. Консуматорите искат да си начешат всяка краста, а производителите и търговците предлагат чесало за всеки, но не го правят вечно, за да бъдат потърсени за нова парична вноска. В случая консуматорското общество е жертва на своите ценности, че да си богат значи да притежаваш материални блага и то в правопропорционална връзка с количеството, а не с качеството.

... правим новите браузери несъвместими със старите ос, новите ОС много по тежки, спираме поддръжката...

Това не го разбрах, но намекваш, че новият софтуер се прави така, че да не работи със стария хардуер ли? Не ми е известно дърт браузър да не може да отваря фейсбук. Windows NT ползва по-малко памет от XP, Windows 98 още по-малко, но това не е конспирация, а нужда за по-функционална и мощна ОС. Не съм чул още някой да иска да се върне към Windows 98 или да се оплаче, че е конспирация, че не поддържа 3,5GB RAM, както XP или 198 GB RAM и 256-ядрени процесори, както прави 7-цата. За скайп и интернет старите щайги си работят и си вдигат пушек. Ама като пуснеш 20GB триизмерна игра или FullHD филм с 60 кадъра в секунда не може с козметика да се подкарат, след като са създадени в години, когато такива неща не са мечтани, камо ли съществували.

... Нещо ми се върти в главата, че май 32 битовата Windows 7 май не можеше да ги оползотвори, а 64 битовата май имаше проблеми със съвместимостта със стари програми. И има ли въобще нужда да минавам на 8-мица, или по-точно на 8.1, защото за 8-мицата отзивите са лоши? Криво-ляво съм свикнал с windows 7 и предпочитам да си остана с нея освен ако 8.1 няма някакви специални предимдтва, за които не знам.

Благодаря предварително на всички, които биха помогнали.

Да, 32-битовата не може да ги оползотвори. Но трудно ще намериш 32-битови програми, които да не тръгнат на 64-битова ОС. Не би трябвало да го смяташ за проблем. Проблем би било, ако имаш примерно 32-битови драйвери за принтер, защото ще са ти нужни 64-битови. За сметка на това на 64-битовата ОС компютъра ще ти върви по-бързо.

8-цата е по-добра от 7-цата. Интерфейса и е същия, не е болка за умиране. Предимствата може и да не ги усетиш, но е за предпочитане пред това да усетиш недостатъците на 7-та пред 8-та.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Който иска да ползва изцяло безплатен ОС може да ползва Линукс.

За Уиндолс също вече има огромно количество безплатни програми с отворен код, които са алтернатива на платените.

Пускал са тема за тях Полезни компютърни програми, които ползвате

В нета също има сайтове за стари версии на софтуер, подходящи за по-стари ОС и по-бавни компютри.

Моля за съвет.

Прецака ми се лаптопа и трябва да купувам друг. Вероятно ще го купувам в България.Бюджетът - 1000-1200 лв. максимум.
Не е за игра - не играя и не възнамерявам да играя, рядко гледам mkv. Просто за браузване.

Лошото е, че нямам никаква представа от развитието на последните години. Има ли смисъл да търся RAM над 4 Gb? Защото гледам вече, че за тази цена се предлагат с 6, 8 до 16 Gb. Нещо ми се върти в главата, че май 32 битовата Windows 7 май не можеше да ги оползотвори, а 64 битовата май имаше проблеми със съвместимостта със стари програми. И има ли въобще нужда да минавам на 8-мица, или по-точно на 8.1, защото за 8-мицата отзивите са лоши? Криво-ляво съм свикнал с windows 7 и предпочитам да си остана с нея освен ако 8.1 няма някакви специални предимдтва, за които не знам.

Благодаря предварително на всички, които биха помогнали.

Отговарям защото по-горе са ти дали доста безсмислен съвет да се харчиш за процесор i7, който така и няма да натовариш, освен ако не играеш на игри или не позваш някакъв много натоварващ специализиран софтуер. Напълно достатъчен ще ти бъде процесор i3, за останалите характеристики можеш да си решиш според нуждите и бюджета, напр. ако имаш нужда от по-голямо дисково пространство си вземи по-голям диск и т.н.

За екрана на лаптопа е по-добре да бъде матов, защото отразява по-малко страничната светлина, не дразни и не натоварва очите.

За ОС щом до сега си ползвал Win 7 най-добре си остани на нея.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Дълбоко погрешно е схващането, че днешното общество е толкова съсипническо за ресурсите, колкото ни изглежда. Преди 30 г. за Нова година се изпращаха картички в пликове. Доста по-икономичните западняци изпращаха картички без пликове. И в двата случая обаче отиваше доста време и пари за закупуване, написване и изпращане на картичките. И ужасно много хартия. Сега с няколко цъквания във фейсбук сте поздравили много повече хора, но това ви е отнело много по-малко време и средства.

Предполагам, че в бъдеще компютрите ще направят използването на ресурсите много по-планирано и от най-смелите мечти на социалистическите вождове. В смисъл, че няма да има хипермаркети, а пощи и куриери. Стоката си я избирате в нета и я получавате. Сред футуристичните попълнения вероятно компютъра ще има скенер подобен на камерата и ще прави съответните замервания. Така само ще се избира модела, а продукта ще се произведе по мярка. И залежалата стока ще е само виртуална.

Но и до тук има доста неща, които пестят както пари, така и природни ресурси: електронна поща, електронни книги, цифрови снимки ... Сега хората имат много повече снимки, но в лап-топа заемат място колкото в един албум. Дори да се абстрахираме от цената, представете си колко място ще ви отнеме у дома, ако всичките ви електронни книги и цифрови снимки трябва да преминат на хартиен носител?

Майкрософт е империя и за нея е важна широката публика. Тя не е бутик, за да остане доволна, ако шепа избраници си купуват нова ОС само за да я разучават докато излезе следващата. За много хора както казах компютъра е само средство за постигане на други задачи. Тъй че ако новата ОС не допринася нищо за тях, тя е напълно излишна. На много служебни компютри не само не се допуска да има игри, но дори се премахват и малките игри, които си идат с операционната система. Когато излезе ХР неговите полезни нововъведения бяха повече от ясни: при нов хардуер драстично беше намалена необходимостта от инсталиране на драйвъри, лесно се адаптираше към интернет (при 98 си трябваше доста ръчна настройка), плеера от само аудио стана и видео, при инсталация вече не беше необходимо да се форматира диска, а можеше да се замени старата ОС с нова и да си се запази всичко инсталирано и качено вече ... От Вистата, та до 10-ката много трудно се отговаря на въпроса какво точно им е по-доброто и лесно кое по не бива.

А за нов лап-топ, ако не е много наложително е добре да се изчака мъничко. Наред с някои доста мъгляви постижения, като връщане на бутона Старт и включване на това-онова откраднато от Линукс, се очакват и някои нововъведения или стари неща, но доста подобрени. Към нововъведенията са холограмните очила, а към подобрените стари неща сензорните екрани и гласовите команди. По всичко личи, че това, дето ще е безплатно година и е наречено Уиндос 10 ще е всъщност Уиндос 10 - Бета на Уиндос 10.1. Макар да имам усещането, че тези нововъведения и подобрения няма да са от особено значение за масовия потребител, но все пак е добре компютъра да е купен с крачка в бъдещето, за да се ползва по-дълго време и да е адаптивен към новите софтуерни продукти. Но дори и да се вземе компютър без новите екстри със съмнителна полезност на този им етап от равтието им, то със сигурност появата на теза засега по-скоро забавни джаджи ще смъкне доста цените на продавания до момента софтуер и хардуер и ще може да се вземе нещо на съвсем прилична цена със не по-малко прилични ресурси от тези, които засега са познатите, интересните и масово използваните.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Отговарям защото по-горе са ти дали доста безсмислен съвет да се харчиш за процесор i7, който така и няма да натовариш, освен ако не играеш на игри или не позваш някакъв много натоварващ специализиран софтуер. Напълно достатъчен ще ти бъде процесор i3, за останалите характеристики можеш да си решиш според нуждите и бюджета, напр. ако имаш нужда от по-голямо дисково пространство си вземи по-голям диск и т.н.

Предполагам , че имаш мене предвид та за това и аз ще ти отговоря. Когато си решил да похарчиш едни пари за нещо, е добре за тези пари да избереш най-доброто което намериш. Виждам че и ти не си лишен от безмислици относно харда. При положение че цените на външните постоянно падат,няма смисъл сега да тъпче кутията с голям хард. Утре може да реши да си сложи на неговото място SSD и да си трупа на външния каквото му душа иска....а ако държи много на i3 , има и такива лаптопи на същата цена, а ако по твоята логика тръгваме на икономии то спокойно може да вземе нещо със селеронче :)

А относно ОС, едно време на щайгата бях принуден да минавам от 95 на 98 щото новите принтери вече нямаха драйвери за 95......ако ме разбирате какво искам да кажа

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...